[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Parę dni temu spędziłem trochę czasu w salonie Ganinexu w Katowicach przy okazji wymiany oleju i przyglądnąłem się wystawionej tam Giulii. Wrażenia - wizualne jedynie - mam trochę mieszane. O ile z zewnątrz auto prezentuje się znakomicie, o tyle we wnętrzu...

Kolego, oglądałeś prawie golasa, który za kilka miesięcy będzie kosztował 120-130 kPLN. Na prawdę nie ma co się pastwić nad podstawową wersją. Serio.
Gdybyś miał wątpliwości to wsiądź w salonie BMW czy Mercedesa do golasa 3-ki czy klasy E i zobacz ich ceny.
Giulia na prawdę nie odstaje od konkurencji. Na stocku takie golasy kosztują już poniżej 140kPLN i tanieją -> http://stock.alfaromeo.pl

L.

Super, tylko jaki silnik ma BMW 340ix ?

Kiedyś to takie oznaczenie oznaczało zdaje się 4 litry benzynka. Ale teraz ??? kto to wie, może być 2 litry i 4ry głośniczki z głosem silnika z radia we wnętrzu ;)

Kultura pracy, brzmienie, ogólny "feeling". Mam wymieniać dalej czy skumałeś?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

giulia Q ma tylko 3 litry, ale za ten "feeling" bym sporo dał :D W epoce downsizingu, głośniczków i tego typu pierdół, a w szczególności doskonałych automatycznych skrzyń biegów to już nie ma żadnego znaczenia.

Przy 8 biegowym automacie nie ma różnicy, czy jedziesz pięciolitrowym potworem, czy litrową szlifierką.

- - - Updated - - -

Kiedyś to takie oznaczenie oznaczało zdaje się 4 litry benzynka. Ale teraz ??? kto to wie, może być 2 litry i 4ry głośniczki z głosem silnika z radia we wnętrzu ;)

Czy litry, R6 z turbo :D więc nawet to nie brzmi...

Ostatnia edycja:
Ale Alfa to nie Jaguar, Audi, Marcedes czy BMW. Nie ten prestiż, nie to postrzeganie marki przez klientów. Technicznie AR jest konkurentem tych marek. Wizerunkowo to może zawalczyć z Citroenem.

A przeczytał co pisze? Technicznie wóz jest ok, i takie porównania są też ok. A ja pisałem o wizerunku marki. Bo jak ktoś twierdzi, że za Alfą stoi ten sam prestiż i to samo zaufanie klientów co za Jaguarem, BMW czy Mercedesem to cóż.

Moim zdaniem technicznie Alfa stoi wyżej od wszystkich a prestiżem niestety obok cytryn.

Super, tylko jaki silnik ma BMW 340ix ?

Benzynowy? Ma więcej mocy, ale jest cięższy i waży o 70kzł więcej i przez to przyspiesza tak jak alfa. Zazdroszczę tym, którzy są w stanie zapłacić 70kzł więcej za to samo. Ciekawy jestem czy Alfa zrobi wersję V6 o mocy ok 380-410HP i cenowo dostosuje ją do 340ix aut i znów Alfa będzie oferować znacznie więcej za nieco mniej. (To co wtedy powiecie? Na ilość garów narzekać już nie będziecie mogli ;)) Czy może pojawi się tylko 2.0 330-345hp i to będzie konkurent cenowy 340i w podstawie czyli około 240kzł.

Ale na to pytanie odpowiedź znają 2 osoby: Sergio i Belfer :)

Czy litry, R6 z turbo :D więc nawet to nie brzmi...
Mimo wszystko to jest 6 cylindrów, Giulia jeśli kiedykolwiek dostanie taki silnik to będzie kosztowała podobne pieniądze. Może się nawet wydawać, że brakuje czegoś takiego w ofercie, 200-280-???-510

Pół świata motoryzacyjnego porównuje Giulie do Merca i BMW a tutaj do Citroena i Mondeo. Czekam na test Giulia vs Dacia Logan...

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Taaa Alfa i Dacia... Geely albo BYD :D A Stelvio to tylko z Landwindem może się mierzyć.

- - - Updated - - -

A przeczytał co pisze? Technicznie wóz jest ok, i takie porównania są też ok. A ja pisałem o wizerunku marki. Bo jak ktoś twierdzi, że za Alfą stoi ten sam prestiż i to samo zaufanie klientów co za Jaguarem, BMW czy Mercedesem to cóż.

Nie stoi, ale historycznie Alfa była marką +++ i jak tylko pojawiał się nowy model to zawsze był porównywany z markami premium. Np. Mito z Mini, Giulietta z BMW 1, Giulia 3...
Problem polegał na tym, że zawsze Alfa próbowała, ale nie miała do zaoferowania nic poza wyglądem. Teraz sytuacja trochę się odwróciła i trzeba się z tego cieszyć.

- - - Updated - - -

Mimo wszystko to jest 6 cylindrów, Giulia jeśli kiedykolwiek dostanie taki silnik to będzie kosztowała podobne pieniądze. Może się nawet wydawać, że brakuje czegoś takiego w ofercie, 200-280-???-510

Pasowałoby to v6 400 konne. Coś co byłoby znacznie mocniejsze niż 340ix a nieco słabsze niż obecne M3.

Masz rację. Jeśli będzie posiadała podobny silnik, to pewnie będzie też kosztowała podobne pieniądze. Tylko będzie miała lepsze osiągi. Tak więc the winner wciąż is... :D

Witam,

mam pytanie; dlaczego Giulia przy silniku 2.2d i mocy 180KM ma większy moment w automacie niż manualu?

MT6 - 380Nm
AT8 - 450Nm

o 70Nm...?!

Zazwyczaj obniżony moment świadczy o jednym... że skrzynia tego nie przeniesie?
Może te manuale słabe są po prostu?

Ile skrzyń ukręconych przez taki moment widziałeś? To nie o budowę samej skrzyni chodzi. Jeśli nawet miało by coś w niej się posypać to raczej przez nieumiejętną jazdę. Najsłabszym ogniwem jest tutaj sprzęgło/dwumas. To norma, ze przy większym momencie bezpieczniejsza jest skrzynia automatyczna.
Poza tym automat niejako pochłania trochę momentu i zwiększenie go daje lepsze osiągi.

Natomiast Reid Bigland w wywiadzie dla "Autocar" potwierdza, że planują Giulię SW! http://www.motor-talk.de/news/das-plant-alfa-nach-dem-suv-t5861428.html
Rzekomo na wiosnę mają przedstawić tą wersję.
Ma też nastąpić trochę zmian w dotychczasowym planie dotyczącym palety modelowej.

Ostatnia edycja:
Jeśli z tym kombi się potwierdzi to bardzo dobra wiadomość. Niech jeszcze dołożą podstawową wersję z benzyną 1,4 o mocy 170-180KM z manualną skrzynią w trochę niższej cenie - to i ja zacznę ten samochód brać pod uwagę jako kolejny nabytek :) Jestem pewien, że taka "prostsza" wersja w Kombi w Polsce robiła by co najmniej połowę sprzedaży tego modelu, jeśli cena by oscylowała w granicach 110-120 tys.

Sprzedawca w białymstoku powiedział, że już widzieli jak bedzie wygladać Giulia kombi i przypomina 159 w sportwagonie, co miał na myśli to nie wiem. Z ciekawostek białostocki konrys oczekuję na testówke w postaci 200 konnej benzyny która jest już wyprodukowana i jest aktualnie w transporcie.

Sprzedawca w białymstoku powiedział, że już widzieli jak bedzie wygladać Giulia kombi i przypomina 159 w sportwagonie, co miał na myśli to nie wiem. Z ciekawostek białostocki konrys oczekuję na testówke w postaci 200 konnej benzyny która jest już wyprodukowana i jest aktualnie w transporcie.

Jeszcze go spytaj kiedy mu się to śniło z tym SW. Nawet w centrali we Frankfurcie nic nie potwierdzają a tutaj sprzedawca już widział. Miszcz:)
Że benzynowe dla Polskiego rynku są już wyprodukowane to nic nowego. Tylko, że one miały być w Polsce co najmniej kilka tygodni temu.

Jeśli z tym kombi się potwierdzi to bardzo dobra wiadomość. Niech jeszcze dołożą podstawową wersję z benzyną 1,4 o mocy 170-180KM z manualną skrzynią w trochę niższej cenie - to i ja zacznę ten samochód brać pod uwagę jako kolejny nabytek :) Jestem pewien, że taka "prostsza" wersja w Kombi w Polsce robiła by co najmniej połowę sprzedaży tego modelu, jeśli cena by oscylowała w granicach 110-120 tys.

Te 1.4 to moze troche przesada ale stare dobre 1.75tbi zdlawione tak na 180KM by bylo w sam raz...

Wprowadzanie 1,75 TBI nie ma sensu gdy jest silnik 2.0. Spalanie podobne i koszty produkcji pewnie też. Do tego 1,75 TBI nie obsługuje s&s czyli emisję miałby wyższą niż nowy 2.0. Montaż 1,4 dla Alfy obniżył by koszty produkcji, bo to masowo produkowany silnik a dla użytkownika obniżył by zużycia paliwa, szczególnie w mieście.Do tego obniżył by średnią emisji dla modelu co w dzisiejszych czasach pewnie jest plusem dla producenta. Dodatkowo to sprawdzona jednostka bez potencjalnych niespodzianek eksploatacyjnych w odróżnieniu od nowego silnika 2.0. Dynamika do normalnego użytkowania byłaby więcej niż wystarczająca jeśli z wagą zmieścili by się w 1,5 tony.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót