Dziś miałem, dzięki uprzejmości salonu Polcar w Poznaniu, okazję przejechać się Giulią 2,0 TB 200KM i chciałem podzielić się wrażeniami
Wizualnie - bardzo mi się podoba pod względem stylistyki - zarówno wewnątrz jak i w środku, podoba mi się wysoki tunel środkowy dający poczucie jazdy sportowym autem. Jeśli chodzi o wykończenie to trochę odbiega od konkurencji premium - w tym względzie Mercedes C wypada lepiej (choć w jego przypadku irytuje mnie tablet przyczepiony do deski

) Myślę, że fajną opcją w Alfie jest pakiet lux z deską obszytą skórą. Wieniec kierownicy mógłby być trochę grubszy (choć jest o niebo lepiej niż np. w Giuliettcie)
Przełączniki, ergonomia, możliwość zajęcia właściwej pozycji - nie mam zastrzeżeń w tym względzie. System infotainment - wygląda, że dosyć wzorowany na BMW, co jest dużym plusem, bo jest łatwy w obsłudze, czytelny w przeciwieństwie do Mercedesa, gdzie jest dosyć mało intuicyjny. Grafika i podświetlenie zegarów - rewelacja, mega czytelny prędkościomierz cyfrowy, rozmieszczenie i czytelność wszystkich wskaźników bardzo dobra.
Jazda - komfort zaskakująco dobry (jeździłem na kołach 18") minusem jest słyszalne irytujące klekotanie Multiaira przy zimnym silniku, mimo, że ogólnie wyciszenie jest bardzo dobre. Dźwięk silnika niestety nie zachwyca, stąd dobrze, że nie jest jakoś specjalnie słyszalny

. Prowadzenie moim zdaniem bardzo przypomina jazdę BMW 3 - bezpośredni układ kierowniczy, neutralne zachowanie. Oczywiście dzięki napędowi na tył brak odczuwalnego wpływu napędu na kierownicę. Zastanawia poszarpywanie skrzyni przy przejściu z 2 na 1, coś co nie występuje w BMW 3, które ma taką samą skrzynię.
Osiągi - niby na papierze ma 6,6s do setki, ale odczuwalnie wydaje się, że to będzie bliżej 7,5-7,7s, moja Giulietta dużo lepiej przyśpiesza do 100kmh wg pomiaru dupohamowni

. Może to być też mylne wrażenie przez to, że Giulia prowadzi się łagodniej, jest cichsza i napędu nie odczuwa się na kierownicy. Dużą zaletą jest trakcja - na mokrym asfalcie można sobie wcisnąć gaz w podłogę i nie ma problemu mrugającej lampki kontroli trakcji

Brakowało mi znacznej zmiany charakterystyki auta w trybie D jak to ma miejsce w przypadku Giulietty QV. Odnoszę wrażenie (ku mojemu lekkiemu rozczarowaniu

), że Giulia 2,0TB 200KM jest świetną opcją na następne auto dla posiadaczy Giulietty 1,4TB 170KM, gdyż charakterystyka silnika jest bardzo podobna. A do tego wersji cena dla firm lub leasingu jest bardzo atrakcyjna.
Dla mnie niestety jedyną opcją byłoby 2,0TB 280km (z nadzieją, że różnica trybów D i N byłaby o wiele większa niż w wersji 200KM), czyli wersja Veloce. A tu z kolei po zrównaniu opcji wyposażenia ze Stelvio, okazuje się, że cenowo te dwa auta będą podobne. I chyba wtedy lepszym wyborem byłoby Stelvio (przynajmniej dla mnie, w Giulii sedanie trochę brakowałoby mi praktyczności bagażnika, a jednocześnie czasem w pracy przydałby mi się wyższy prześwit jak w Stelvio).
Ale się rozpisałem