[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ale przecież Giulia nie miała być w założeniu supersportowym Coupe za bańkę, wiec o czym mowa ?

inna sprawa, że obecnie w klasie średniej nikt nie montuje niedoładowanych silników - z prostej przyczyny - doładowany silnik oferuje dużo lepsze osiągi przy mniejszej pojemności, a elastyczność silnika doładowanego pozamiata nawet duże silniki V8 czy V12.

Bez urazy, ale mam trochę wrażenie, że kolega Astona oglądał w wikipedii, koła 19" na allegro, a na wakacje nigdy się nie pakował, skoro w dwie osoby do 159 ma problem się spakować ;) bo te wszystkie krytyczne zarzuty brzmią irracjonalnie ;)

To znaczy że auto jest za małe. Ale to dotyczy wszystkich niemal europejskich marek. Auta są malutkie. Dorośli ludzie ledwo wchodzą. W 159 nie jestem w stanie usiąść za sobą, a mam tylko 190cm.

To nie szukaj auta segmentu D, tylko przynajmniej E. Albo idź na całość i kup S klasę. Na forum Mini też wchodzisz i trolujesz, że Mini jest za małe i nie ma dużych silników?

Bez urazy, ale mam trochę wrażenie, że kolega Astona oglądał w wikipedii, koła 19" na allegro, a na wakacje nigdy się nie pakował, skoro w dwie osoby do 159 ma problem się spakować ;) bo te wszystkie krytyczne zarzuty brzmią irracjonalnie ;)

+1

To znaczy że auto jest za małe. Ale to dotyczy wszystkich niemal europejskich marek. Auta są malutkie. Dorośli ludzie ledwo wchodzą. W 159 nie jestem w stanie usiąść za sobą, a mam tylko 190cm.

Nie ogarniam...
Założeniem segmentu D, a zwłaszcza D+ jest nieduży sedan.
Chcesz większe, proszę bardzo jest segment E i F, gdzie jest i dużo miejsca, i duże silniki.

1. Nie Brava a Bravo.
2. Jeśli mówisz o jeździe typowo sportowej, torowej, to sorry, ale ani 159 ani Giulia to nie są auta torowe - w założeniu mają jeździć pod drogach publicznych i jako takie je oceniam. Na tor to bym i tak brał zupełnie inne auta.
2. Od drogi to izoluje Mercedes E lub S. Tutaj czuję każdy kamyk... tylko nie rozumiem po co mi to czuć na zwykłej drodze, skoro dzięki temu czuję się jak na taczce, a ta niby |"nieznośna" precyzja w takich warunkach ani nie zachwyca ani jej nie czuć.

1. Brava i Bravo z lat 90tych to to samo zawieszenie i w ogóle konstrukcja, jeździłem tym prawie 10 lat :) (aha i PROFILE OPON - tak strasznie istotne - te same )
2. O jakiej sportowej, w ogóle o tym tu mowy nie ma, 159tka NIE ma nieznośnej precyzji więc i nie jest nieznośnie komfortowa, a że Ty starasz się naopowiadać na lewo i prawo jakie to cudaczne masz wymagania, i producenci mają tak zrobić jak chcesz bo będzie foch ! :) to Twój problem.

3 . o co chodzi Ci w tym ogólnym narzekaniu na autostrady, za duże, za małe profile opon, mieszanie pojęć nie tylko segmentów i zastosowań wozów i ich celów, mieszaniu profilu opony ze średnicą felgi, stawianiu "wymagań" (chłe chłe :) ) nie do pogodzenia, i co bidna Giulia ma z tym wspólnego?

(nie , nie oczekuję odpowiedzi :) czy tylko ja wyczuwam znany skądinąd ton i charakter wpisów, może zbieżność przypadkowa , może nie ? )

Ostatnia edycja:
Tylko, że przy projektowaniu czegokolwiek, trzeba mieć jakieś założenia.
Jeśli takim założeniem jest usportowiony sedan segmentu D zachowujący praktyczność, to nie upchniesz wielkiego silnika za przednią oś, a skrzyni nie dasz na tylną, bo najzwyczajniej nie ma na to miejsca :)

Z resztą, czy kiedykolwiek powstał sedan tego segmentu z silnikiem V12 pod maską? Ja nie kojarzę takowego...

A co do super prowadzenia Astona Martina, to szkoda, że nie ma wyników aktualnych modeli na Zielonym Piekiełku.
Jedyne, które widzę na liście to DBS z czasem o ponad 0,5 minuty gorszym od Giulii Q...

- - - Updated - - -

Chociażby na to, jak napisał Tomtrz, że w przyrodzie obowiązują pewne prawa fizyki, których nie złamiesz :)

Założenie powinno być takie: ZBUDUJMY ŚWIETNE AUTO.

P.S. Te pół minuty na co dzień mi nie przeszkadza... jak mówiłem to nie są auta na tor i wyścigi. Za to Aston pomimo osiągów daje jakiś tam wyższy komfort.

- - - Updated - - -

Gdzie ty taką autostradę widziałeś w ostatnim czasie? W tych mitycznych Niemczech? Ile procent takich autostrad tam jest? 5%?

Pewnie masz rację... Coś koło 5% może mniej nawet. Najlepiej jest na płd-zach. Blisko Renu.
Mało, fakt, ale są. U nas każda się nie nadaje do niczego.

Założenie powinno być takie: ZBUDUJMY ŚWIETNE AUTO.

I zgodnie z tym założeniem powstała świetna Giulia Q :)
Miała być szybka, genialnie się prowadzić, a do tego pozwolić jechać na wakacje w 4 osoby - i taka jest.

Pomijam już fakt, że bez dodatkowych ograniczeń, Twoje założenie jest wyimaginowane i bzdurne jednocześnie.
Świetne to pojęcie względne...

Ostatnia edycja:
Ale przecież Giulia nie miała być w założeniu supersportowym Coupe za bańkę, wiec o czym mowa ?

inna sprawa, że obecnie w klasie średniej nikt nie montuje niedoładowanych silników - z prostej przyczyny - doładowany silnik oferuje dużo lepsze osiągi przy mniejszej pojemności, a elastyczność silnika doładowanego pozamiata nawet duże silniki V8 czy V12.

A propos tej elastyczności, to może mi ktoś wytłumaczyć co to takiego? I dlaczego wszyscy tak bardzo jej pragną? Poważnie pytam.

- - - Updated - - -

To nie szukaj auta segmentu D, tylko przynajmniej E. Albo idź na całość i kup S klasę. Na forum Mini też wchodzisz i trolujesz, że Mini jest za małe i nie ma dużych silników?

+1

Chetnie pójdę nawet w F ;-) tyle że AR takich nie robi...
Mercedesy choć komfortowe to są niemiłosiernie brzydkie.
Mini to nie samochód dla ludzi...może dla niemowlaków... Moja kosiarka jest większa.

- - - Updated - - -

Nie ogarniam...
Założeniem segmentu D, a zwłaszcza D+ jest nieduży sedan.
Chcesz większe, proszę bardzo jest segment E i F, gdzie jest i dużo miejsca, i duże silniki.

Ale AR tam nie istnieje.

Pewnie masz rację... Coś koło 5% może mniej nawet. Najlepiej jest na płd-zach. Blisko Renu.
Mało, fakt, ale są. U nas każda się nie nadaje do niczego.
Otóż błąd. Nadają się świetnie do tego do czego zostały stworzone. To że ty byś chciał, żeby były inne nie oznacza, że twoje "chcenie" ma sens i jest uzasadnione.

PS Belfer na urlopie?

1. Brava i Bravo z lat 90tych to to samo zawieszenie i w ogóle konstrukcja, jeździłem tym prawie 10 lat :) (aha i PROFILE OPON - tak strasznie istotne - te same )
2. O jakiej sportowej, w ogóle o tym tu mowy nie ma, 159tka NIE ma nieznośnej precyzji więc i nie jest nieznośnie komfortowa, a że Ty starasz się naopowiadać na lewo i prawo jakie to cudaczne masz wymagania, i producenci mają tak zrobić jak chcesz bo będzie foch ! :) to Twój problem.

3 . o co chodzi Ci w tym ogólnym narzekaniu na autostrady, za duże, za małe profile opon, mieszanie pojęć nie tylko segmentów i zastosowań wozów i ich celów, mieszaniu profilu opony ze średnicą felgi, stawianiu "wymagań" (chłe chłe :) ) nie do pogodzenia, i co bidna Giulia ma z tym wspólnego?

(nie , nie oczekuję odpowiedzi :) czy tylko ja wyczuwam znany skądinąd ton i charakter wpisów, może zbieżność przypadkowa , może nie ? )

To skoro jeździłeś, to powinieneś wiedzieć ze precyzja niemal taka sam.

- - - Updated - - -

I zgodnie z tym założeniem powstała świetna Giulia Q :)
Miała być szybka, genialnie się prowadzić, a do tego pozwolić jechać na wakacje w 4 osoby - i taka jest.

Pomijam już fakt, że bez dodatkowych ograniczeń, Twoje założenie jest wyimaginowane i bzdurne jednocześnie.
Świetne to pojęcie względne...

Sprawdzę.

- - - Updated - - -

Otóż błąd. Nadają się świetnie do tego do czego zostały stworzone. To że ty byś chciał, żeby były inne nie oznacza, że twoje "chcenie" ma sens i jest uzasadnione.

PS Belfer na urlopie?

Ok, ale autostrady są do zapieprzania ile się da, a na naszych tak się nie da, stąd wniosek: to nie są autostrady.
Ja bym chciał by w Polsce po prostu jakieś autostrady były.

Ale AR tam nie istnieje.

To poczekaj aż zaistnieje, podobnież takie są plany, a nie narzekaj, że babcia nie jest dziadkiem...
Albo kup coś innego.
Poza wymienionym przez Ciebie Mercedesem masz jeszcze BMW, Audi, Jaguara czy Maserati QP.

- - - Updated - - -

Ok, ale autostrady są do zapieprzania ile się da, a na naszych tak się nie da, stąd wniosek: to nie są autostrady.

Kolejne wyimaginowane założenie.
Autostrady są do zapewnienia szybkiego, płynnego i bezpiecznego jednocześnie ruchu. Do zapiep.... ile się da masz tory, i tylko tory.
Niemcy są tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę.

Chyba tylko Charger 2016 może cie zadowolić. Pieniądz nie gra roli, to i stać cię na hellcata 6,2l.

No i skończ już trollować.

To poczekaj aż zaistnieje, podobnież takie są plany, a nie narzekaj, że babcia nie jest dziadkiem...
Albo kup coś innego.
Poza wymienionym przez Ciebie Mercedesem masz jeszcze BMW, Audi, Jaguara czy Maserati QP.

- - - Updated - - -

Kolejne wyimaginowane założenie.
Autostrady są do zapewnienia szybkiego, płynnego i bezpiecznego jednocześnie ruchu. Do zapiep.... ile się da masz tory, i tylko tory.

Ach zapomniałem, że istnieje coś takiego jak Najświętsze Bezpieczeństwo... Sorry, ja tego nie wyznaję.

To już na szczęście tylko Twój problem ;)

A takich również nie wyznających tego można było ostatnio spotkać, na A1... w ostatnim karambolu... też zapieprzali ile się da w tych warunkach, a nawet szybciej.

Ostatnia edycja:
Fawkes BMW wypuscilo wersje M760li-6.6 litra podwojnie doladowana wielka limuzyna.Przyspieszenie lepsze od Giuli Q-dlugosc ponad 5,20 m-ale przez swoje wymiary na tor to sie nie nadaje.Taj jak ktos wczesniej wspomnial segment D premium czyli bmw3,c,is,xe,a4 z zalozenia sa ciasne i tak juz zostanie.Chcesz miejsca w tym segmencie kup kure superba ;-)

Fawkes BMW wypuscilo wersje M760li-6.6 litra podwojnie doladowana wielka limuzyna.Przyspieszenie lepsze od Giuli Q-dlugosc ponad 5,20 m-ale przez swoje wymiary na tor to sie nie nadaje.Taj jak ktos wczesniej wspomnial segment D premium czyli bmw3,c,is,xe,a4 z zalozenia sa ciasne i tak juz zostanie.Chcesz miejsca w tym segmencie kup kure superba ;-)

Takie BMW też jest "fuj" bo przecież jest doładowane... i to podwójnie. Podwójna profanacja :P A gdyby silnik był wolnossący to byłby za słaby... i musiałby mieć 10 litrów :D Tylko wtedy maska byłaby za długa i przez to cały byłby jakiś brzydki :D Że o kołach nie będę wspominał... w takiej dużej limuzynie na pewno mają ze 20 cali więc prowadzi się jak taczka... Od pół godziny czytam ten temat i tylko żałuję, że popcornu nie mam. Przy niektórych wątkach proponuję wprowadzić jakiś "popcorn alert" ;) Panowie, ostrzegajcie...

Ostatnia edycja:
Co do komfortu w 159 na 17tkach powiem tak, to jest do przeżycia, naprawdę - jeżdżę nią na co dzień i sobie chwalę, ale nie nazwałbym w żadnym stopniu tego co odczuwam na drodze komfortem.

Tylko Citroen C5 - kupuj, bo następnego hydro ma już nie być :D.

- - - Updated - - -

Bo widzisz, ja się nie ograniczam i nie zamykam w jakichkolwiek ramach, nie uznaję segmentów, podziałów, nie patrzę na ceny, opłacalność czy tym podobne...
Ja patrze na motoryzacje swoim okiem... coś mi się podoba lub nie...jest fajne lub nie...jeździ przyjemnie lub nie.

...i jeździsz 159 w dizlu. Hahahahahahahahahaha. Nawet jak na trolling słabo to wypadło :D.

Ja też nie uznaję kompromisów i segmentów, cena nie ma znaczenia. Normalnie bym jeździł QP, ale mam wąski wjazd na podwórze, więc wolę Giuliettę. I 1.4, bo jest bardziej rasowa od 1.75 :D.

- - - Updated - - -

Żeby pojechać na wakacje z rodziną to bym musiał chyba Grand Voyagera kupić;-)
W Giulii to najwyżej 2 osoby mogą podróżować! 159 ma podobne wymiary i ledwo z bagażami z żoną się mieścimy, a naprawdę nie bierzemy dużo rzeczy (2 walizki, mały plecak, torebka, torba fotograficzna, statyw, zapas płynów i narzędzi do samochodu).

Zapas płynów i narzędzi na wakacje. Ja prd... :D Ja pojechałem Julką z dzieckiem i wózkiem do Włoch na tydzień i jeszcze było miejsce w bagażniku... No ale ja nie brałem płynów i narzędzi ze sobą :D.

- - - Updated - - -

Za to Aston pomimo osiągów daje jakiś tam wyższy komfort.

No, takiego Astona zapakować na wakacje to dopiero betka. Narzędzia i płyny wrzuci się najwyżej na tylną kanapę :D.

- - - Updated - - -

Tych odcinków bez ograniczeń jest coraz mniej. A wystarczy się przejechać A2 z W-wy do Berlina, żeby się przekonać, że najbardziej dziadowski jest niemiecki odcinek.

radosuaf ładnie podsumowane;)

Tych odcinków bez ograniczeń jest coraz mniej. A wystarczy się przejechać A2 z W-wy do Berlina, żeby się przekonać, że najbardziej dziadowski jest niemiecki odcinek.

Nie miałem okazji jechać tym odcinkiem, ale 2 lata temu jechałem z Krakowa w okolice Monachium, a potem Frankfurtu nad Menem i z powrotem. Część autostrad rzeczywiście fajna, ale spora część jest tak jak piszesz dziadowska. Aczkolwiek żeby te dobre odcinki były znacząco lepsze jakościowo od polskich to nie zauważyłem. Ich plusem obecnie jedynie jest fakt, że część ma trzy pasy i rzecz jasna ich ilość.

Panowie, porównujecie 30 letnie drogi z naszymi nowymi. Zobaczymy jak nasze autostrady będą wyglądały za lat 10. Przy takich kosztach jakie poszły na nasze drogi robienie dróg asfaltowych to jest jakis mało śmieszny żart. I jeszcze się tłumaczyli że betonowe nie nadają się na nasz klimat :D:D:D W Czechach, Austrii i Niemczech jakos się nadaja.

Co nie zmienia faktu, że zwłaszcza w byłym enerdówku jeździ się tak sobie - a pod Monachium, gdzie autostrady są całkiem niezłe, ma się spore szanse, żeby zamiast pruć, ile fabryka dała, będziemy stali 4 godziny w korku... Dużo przyjemniej się jeździ po autostradach we Włoszech, gdzie są odcinkowe pomiary prędkości na odcinkach po 30-40 km i ludzie nawet Ferrari jeżdżą grzecznie 130 - ruch jest płynny, nawet na obwodnicy Mediolanu, gdzie jest po 6 albo i więcej pasów momentami i mnie się nie udało natrafić na żaden wypadek.

Amortyzatory
Powrót