[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja wole jednak zostać na gwarancji. Może się okazać że producent coś skopał na początku produkcji i naprawa auta nie będzie opłacalna bez gwarancji. To jednak nowe auto i zawsze jest jakaś akcja serwisowa.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

No prawie na pewno coś skopał, w końcu to Alfa :) pierwsze wypusty to testowe partie niestety :) Ale może nic ważnego z silnikiem, w końcu tyle ją szykowali.
Natomiast akcje serwisowe dotyczą i egzemplarzy po gwarancji przecież (te akcje typu : "wzywamy auta o nr VIN takim i takim na ... " ). Wiec tu bez znaczenia.
Swoją drogą różnica w cenie między Veloce a Super to aż 40 tys zł (ceny podstawowe z konfiguratora) - niemało, cóż to by muisało paść żeby tą różnicę pokryć ?
(zakładam że ktoś nie życzy sobie Q4 a wręcz dodatkowa masa może przeszkadzać ).
Tak, ze jest to jakaś potencjalna droga do szybkiej Giulii , stosunkowo taniej.
Oczywiście dla właścicieli, bo w leasingu to dochdzą inne "ale" i obawy, lecz kto to tam sprawdzi.

Tak to jest z tą gwarancją - to taka dobra wola producenta. Dlatego najlepiej korzystać z: ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (dawniej zwanej rękojmą). I tak w ramach gwarancji (takie są zapisy w karcie gwarancyjnej) daną usterkę gwarant będzie naprawiał do skutku (czyli wielokrotnie) a w ramach rękojmi po pierwszej naprawie i wystąpieniu ponownie tej samej usterki już można domagać się wymiany towaru (samochodu) na nowy
Pozdrawiam forumowiczów

Tak to jest z tą gwarancją - to taka dobra wola producenta. Dlatego najlepiej korzystać z: ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (dawniej zwanej rękojmą). I tak w ramach gwarancji (takie są zapisy w karcie gwarancyjnej) daną usterkę gwarant będzie naprawiał do skutku (czyli wielokrotnie) a w ramach rękojmi po pierwszej naprawie i wystąpieniu ponownie tej samej usterki już można domagać się wymiany towaru (samochodu) na nowy
Pozdrawiam forumowiczów

Tylko zdaje się że przy zakupie na firmę to nie działa, dodatkowo praktycznie nikt nie kupuje nowych aut nie na firmę.

Jest rękojmia ale trwa tylko rok. A gwarancja zgodnie z zaleceniami Uni musi trwać przynajmniej dwa lata.

Tylko zdaje się że przy zakupie na firmę to nie działa, dodatkowo praktycznie nikt nie kupuje nowych aut nie na firmę.
Jestem praktycznie nikt. A ten przepis nie ma ograniczeń co do kwoty?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Domagać to się można - tej wymiany na nowy, ale w życiu to marnie to widzę. Wliczając uziemienie auta na grube miesiące - opinie, rzeczoznawcy, terminy, odwołania ... A autkiem sie nie cieszymy w tym czasie tylko nerwy zżera a rdza zżera tarcze.

Mocne wnioski. Ja jeszcze nie kupiłem nowego auta/motocykla na osobę fizyczna. Także mocno psuje statystykę.

Nie wypisuj bzdur, 40% nowych samochodów osobowych w Polsce nabywają osoby fizyczne.

Ale to są samochody klasy Tipo lub Fabii.

- - - Updated - - -

Ponieważ właśnie zamówiłem samochód ze stajni FCA - przy braku możliwości zamówienia innej tapicerki niż eco skóra / tkanina techniczna - wpadł mi do głowy dowcip.:

Jaki element wnętrza Gulii jest z najlepszego materiału?

dywaniki welurowe :)

W Holandii tak ruszyla sprzedaz Giulii ze na Mito i Giuliette wprowadzili rabat 5.000e [emoji23][emoji41]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ale to są samochody klasy Tipo lub Fabii.

deadswine napisał:
Praktycznie nikt nie kupuje auta za 100k nie na firmę. Bo to się po prostu w ch nie opłaca. Sprzedają się fabie i inne tanie gówna.

Proponuję najpierw spojrzeć w dane, a potem się mądrzyć. Widzę klasowe auta w czołówce sprzedaży firmowej - Octavia i Fabia.

sprzedaż.jpg

A to co się komu opłaca to zależy tylko i wyłącznie od grubości portfela. Jeden kupuje Fabię, a drugi Giulię :)

Ostatnia edycja:
Widzę klasowe auta w czołówce sprzedaży firmowej - Octavia i Fabia.

Zdaje się, że jedno drugiemu nie przeczy?
To, że mało kto kupuje auto >100tys prywatnie (co widać w przytoczonej przez ciebie statystyce), nie oznacza automatycznie, że nikt nie kupuje też tanich aut do flot. To chyba jasne?

W większości Klienci indywidualni i floty kupią tanie / tanio auta. Drogie samochody kupują przedsiębiorcy przez leasing.
Z danych Mercedesa za 2015 rok klasę C proporcje były prawie 200 klientów indywidualnych do prawie 1500 szt. na firmę.

Właśnie widziałem reklamę fiata tipo. Czy podali kwotę brutto dla zwykłego kowalskiego? Nie, podali kwotę netto w leasingu dla firm.

Za takie szpiegowanie to ładną kasę da się wyciągnąć. Chyba, że było w umowie :)
To ciekawa strona tego problemu. Niemcy mają świra na punkcie ochrony danych osobowych i ochrony przed szpiegowaniem, a jednak zdecydowali się na takie coś. Na pewno musieli to rozpracować pod względem prawnym.

Innym aspektem sprawy jest też to że dziś samochód to nie tylko przedmiot materialny. Ale również licencja na używanie programów, które są zainstalowane. ECU ma tez program, chiptunig to modyfikacja jego części, co jest najpewniej naruszeniem praw autorskich.

Właśnie widziałem reklamę fiata tipo. Czy podali kwotę brutto dla zwykłego kowalskiego? Nie, podali kwotę netto w leasingu dla firm.

Bo niestety w tym kraju system podatkowy jest taki, że jeśli zarabiasz więcej niż 8k to opłaca się założyć działalność. Takich jednoosobowych firm jest w Polsce około 1,5 mln.

Amortyzatory
Powrót