[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Patrząc na spadek wartości Giulietty i Mito, trudno spodziewać się, żeby Giulie 3-letnie oddawali w przyszłości za czapkę gruszek ;)
Dokładnie, Giulietta trzyma cene wręcz nienormalnie dobrze. W zasadzie wszystkie kompakty, poza V40 tracą szybciej na wartości. Nawet A3, 1, i A-klasa biorąc pod uwagę cene wyjściową spadają szybciej.

Dokładnie, Giulietta trzyma cene wręcz nienormalnie dobrze. W zasadzie wszystkie kompakty, poza V40 tracą szybciej na wartości. Nawet A3, 1, i A-klasa biorąc pod uwagę cene wyjściową spadają szybciej.

Czyli Alfa tonie, nic jej już nie uratuje.

Rozmawiałem wczoraj z kolegami, którzy zawsze się śmiali że jestem fanem marki wielbionej przez laweciarzy. No i rezultat słabego marketingu jest taki, że jak powiedziałem że kupuję Giulię to od razu 'tylko nie mów, że tą 510konną Kłatrocośtam'. Ogólnie goście którzy się śmiali, teraz nie ważyliby się powiedzieć złego słowa na Alfę. Tak więc pomimo narzekania na marketing powiedziałbym, że Giulia Q zrobiła mega robotę i żadne kampanie, za żadne pieniądze nie odbudowałyby wizerunku marki tak jak sukcesy Q.

Oczywiście, że MiTo i Giulietta mają niski spadek wartości - ale Polacy nadal żyją mitem 156 na full wypasie za 5.000 zł...

Co do spadku wartości - to chyba V40 ma największy... Jak kupowałem Giuliettę, oglądałem V40 u dilerów po wynajmie krótkoterminowym. 1,5-letni samochód z przebiegiem 14 tys. km i 3,5 letnią gwarancją (pozostałe z oryginalnych 5 lat), w nienagannym stanie i z ceną wyjściową pewnie w okolicach 120 tys. zł (T4 Momentum z dwoma pakietami chyba) kosztował... 74 tys. zł.

Oczywiście, że MiTo i Giulietta mają niski spadek wartości - ale Polacy nadal żyją mitem 156 na full wypasie za 5.000 zł...

Co do spadku wartości - to chyba V40 ma największy... Jak kupowałem Giuliettę, oglądałem V40 u dilerów po wynajmie krótkoterminowym. 1,5-letni samochód z przebiegiem 14 tys. km i 3,5 letnią gwarancją (pozostałe z oryginalnych 5 lat), w nienagannym stanie i z ceną wyjściową pewnie w okolicach 120 tys. zł (T4 Momentum z dwoma pakietami chyba) kosztował... 74 tys. zł.
A to rpzepraszam, myslałem że to V40 ma cenę wyjściową taką jak Julka, a on kosztuje tylko co A-klasa :confused:

W cennikach. Realne ceny są znacznie niższe, stąd te niby duże spadki wartości.
Ale inna sprawa, że to Volvo, klasa w sobie od lat, stabilna i wyrobiona marka a nie wyskakująca co jakiś czas z innym pomysłem na siebie i koniec tematu. Nie każdy musi jeździć Volvo.

Tak więc pomimo narzekania na marketing powiedziałbym, że Giulia Q zrobiła mega robotę i żadne kampanie, za żadne pieniądze nie odbudowałyby wizerunku marki tak jak sukcesy Q.

No a jakie to ma przełożenie na sprzedaż? Klienci zamiatają miesiące naprzód, linia produkcyjna nie nadąża?
Ile to się sprzedaje miesięcznie Giulii?
Porównujesz z konkurencją?
I co wychodzi z porównania?

Podziel się z nami tą wiedzą.

Giulia sprzedaje się około 5 tysięcy sztuk miesięcznie a Stelvio - wydaje się, że dobiją do 10 tysięcy sztuk miesięcznie. Alfa powiększyła dwukrotnie zamówienia u dostawców na ten model.
Nie ważne ile się sprzedaje, ważne jest ile zarobisz :) W latach 90tych VW sprzedawał 3 mln aut a groziło mu bankructwo :)

Giulia sprzedaje się około 5 tysięcy sztuk miesięcznie a Stelvio - wydaje się, że dobiją do 10 tysięcy sztuk miesięcznie. Alfa powiększyła dwukrotnie zamówienia u dostawców na ten model.
Nie ważne ile się sprzedaje, ważne jest ile zarobisz :) W latach 90tych VW sprzedawał 3 mln aut a groziło mu bankructwo :)

Zobaczymy, ja od początku kibicuje Stelvio, uważam, że sprzedaż tego modelu bedzie solidna.
Co do Giulii, chyba zawyżyłeś tę sprzedaż. Drogi sedan nie ma szans na wysoką sprzedaż na obecnym rynku moto. Sprzedają się suvy i tanie auta miejskie. Kilka modeli odbiegających od tego trendu to auta z ugruntowaną renomą, jak sedany beemy na przykład.

Nie zawyżyłem. Mniej więcej tyle to wynosi. Ruszyła sprzedaż w USA i Chinach więc za 2 3 miesiące zobaczymy sprzedaż globalną.

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Realnie w lutym 2017 sprzedało się 2500 sztuk Giulii - ok. 2000 w Europie, nieco ponad 400 w USA, w Chinach brak sprzedaży AR. W marcu w USA sprzedaż to niecałe 500 sztuk, danych dla Europy jeszcze nie ma, dostępne w necie cząstkowe dane dla poszczególnych rynków /Włochy, Niemcy, UK, Francja, Hiszpania, Szwajcaria/ wskazują na wzrost sprzedaży miesięcznej >8000 sztuk wszystkich modeli, wobec 6300 w marcu 2016. Ten wzrost to w większości "zasługa" Giulii, aczkolwiek w zestawieniach pojawi się już Stelvio. Jedyny kraj dla którego dostępne są dane za marzec dla poszczególnych modeli, czyli Szwajcaria, podaje sprzedaż 168 sztuk Giulii i 80 sztuk Stelvio. Można się spodziewać, że z miesiąca na miesiąc sprzedaż Stelvio będzie rosła, i efekt będzie podobny jak dla Maserati po wprowadzeniu Levante, które robi obecnie ok. 60% całe sprzedaży marki. Oczywiście dla AR będzie to mniej, bo są przystępniejsze cenowo modele marki, ale jest szansa na łączną sprzedaż >10.000 miesięcznie na wszystkich rynkach.

https://www.auto.swiss/statistiken/autoverkaeufe-nach-modellen/ - plik "Modellstatistic Jan-Mar 2017"

Ostatnia edycja:
Marzec w NL 68 giuli..
Lacznie 194 auta
Giulietta 54 sztuki
Mito 37
Stelvio 32
4c 3

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No a jakie to ma przełożenie na sprzedaż? Klienci zamiatają miesiące naprzód, linia produkcyjna nie nadąża?
Ile to się sprzedaje miesięcznie Giulii?
Porównujesz z konkurencją?
I co wychodzi z porównania?

Podziel się z nami tą wiedzą.

Może odpowiesz najpierw Ty na pytania na które od paru miesięcy ignorujesz?

A moze Ty jaboleq skończysz pchać sie w te dyskusje i skończysz drążyć temat i podsycać atmosferę? Zrobisz z tego tematu drugi jak o Giulii.

Szanowni koledzy - dawniej istniało cos takiego jak "pokój świąteczny" :) Proponuję zawieszenie sporów na czas Wielkanocy, żeby nam wszystkim ten czas minął spokojnie i radośnie. Jak mawiał klasyk - "Alleluja i do przodu" :D

Jak nie ma klienta docelowego? Ten sam klient co BMW 3 - około 30 lat, dobrze zarabiający singiel lub para bez dzieci.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Hmm w sumie przeoczyłem....:) a przecież skoro nie ma klienta docelowego to mozna by stworzyć wątek lub sondę kto kupił/kupuje i by kolega A wiedział z danych kim jest ten klient docelowy

Np ja:
Wiek 42, żona, dwójka dzieci - które z wózków juz wyrosły, brak psa:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W niemieckim konfiguratorze pojawila sie wersja 2.2 136KM z manualem. Pewnie wersja skierowana do firm.

Ostatnia edycja:
W niemieckim konfiguratorze pojawila sie wersja 2.2 136KM z manualem. Pewnie wersja skierowana do firm.

W Polsce ten silnik też jest od dawna w wersji business.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Dziś dostałem informację od mojego sprzedawcy, że Misano Blue będzie dostępne zaraz po Wielkanocy! Pewnie AR zanotuje teraz silny wzrost sprzedaży, bo ten kolor robi pewnie nie tylko na mnie wrażenie i nie ja jeden na niego czekałem:)

Amortyzatory
Powrót