[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To sa dane zbiorcze całej Alfy :)

Na sczęście akurat wrzucili dane tutaj dla samej G
http://carsalesbase.com/european-car-sales-data/alfa-romeo/alfa-romeo-giulia/

W końcu jakiś sensowny wzrost, ale żeby na koniec roku sprzedaż była sensowna, to taka dynamika musi się utrzymać.

Faktycznie, zapomniałem, że to dane zbiorcze :)

Osobiście zaskakuje mnie jak dobrze trzymają się Mito i Giulietta - Mito przewyższa nawet sprzedaż w ub. roku. No i >1000 sztuk Stelvio w pierwszym m-cu rokuje dobrze. Ogólnie - tak trzymać, sprzedaż będzie rosnąć, osiągając >100.000 w tym roku

Przy okazji - sugestia dla moderatora, żeby założyć wątek "Statystyka użytkowników", taki jak w temacie Mito/Giulietta - warto by policzyć posiadaczy Giulii, których na forum dość szybko przybywa.

Faktycznie, zapomniałem, że to dane zbiorcze :)

Osobiście zaskakuje mnie jak dobrze trzymają się Mito i Giulietta - Mito przewyższa nawet sprzedaż w ub. roku. No i >1000 sztuk Stelvio w pierwszym m-cu rokuje dobrze. Ogólnie - tak trzymać, sprzedaż będzie rosnąć, osiągając >100.000 w tym roku

Przy okazji - sugestia dla moderatora, żeby założyć wątek "Statystyka użytkowników", taki jak w temacie Mito/Giulietta - warto by policzyć posiadaczy Giulii, których na forum dość szybko przybywa.

Ja też dziś patrzyłem na statystyki tych modeli po przeczytaniu tego wpisu
Coś odnośnie planów sprzedaży AR o które taka debata była ;)
Marchionne ogłosił, że w tym roku planuje wyprodukować 230.000 pojazdów we Włoszech (Alfa Romeo i Maserati). Maserati założono plan na ten rok około 50.000 sztuk. Alfa ma wyprodukować:
Mito i 4C około 20.000 aut, 50.000 Giulietta i 110.000 Giulia i Stelvio.
Następna dobra wiadomość to zamówienia na Stelvio, które osiągnęły w tej chwili już ponad 10 tyś sztuk tylko na Europę.

http://motori.ilmessaggero.it/economia/alfa_giulia_stelvio_cassino-2407708.html

ale te liczby wydają się nierealne, bo zakładają wzrost sprzedaży tych leciwych już modeli. Cudem jest, że one tak dobrze się trzymają, a zapowiadanie wzrostu sprzedaży jest zdecydowanie zbyt optymistyczne. Można udziałowcom obiecywać gruszki na wierzbie w przypadku zupełnie nowego modelu, ale takich łatwo weryfikowalnych forecastów to chyba nikt nie kupi :P Giulietta z tego co widzę na oko w okresie styczen-marzec spadek 25% rok do roku, a oni zakładają 20% wzrostu rok do roku, bez jaj :)

Ostatnia edycja:
Ja też dziś patrzyłem na statystyki tych modeli po przeczytaniu tego wpisu

ale te liczby wydają się nierealne, bo zakładają wzrost sprzedaży tych leciwych już modeli. Cudem jest, że one tak dobrze się trzymają, a zapowiadanie wzrostu sprzedaży jest zdecydowanie zbyt optymistyczne. Można udziałowcom obiecywać gruszki na wierzbie w przypadku zupełnie nowego modelu, ale takich łatwo weryfikowalnych forecastów to chyba nikt nie kupi :P Giulietta z tego co widzę na oko w okresie styczen-marzec spadek 25% rok do roku, a oni zakładają 20% wzrostu rok do roku, bez jaj :)

Możliwe, że mają w zanadrzu jakąś dobrą ofertę leasingu czy inne promo. W Cardiff jeździ bardzo dużo nowych Mito i Giuliett w wersji QV-line które naprawdę wyglądają fajnie! Zupełnie inaczej ma się sprawa z Giulią, nie widziałem jej jeszcze na żywo a codziennie robię z buta całe centrum Cardiff.

W Cardiff jeździ bardzo dużo nowych Mito i Giuliett w wersji QV-line które naprawdę wyglądają fajnie! Zupełnie inaczej ma się sprawa z Giulią, nie widziałem jej jeszcze na żywo a codziennie robię z buta całe centrum Cardiff.

Możliwe, że dopiero teraz będziesz mieć taką okazję bo wg. club alfa it w marcu w UK sprzedano 500 Giulii, w tym 90 Q.

"Nel Regno Unito a marzo 2017 sono state vendute oltre 500 unità della nuova berlina di segmento D del brand milanese di Fiat Chrysler Automobiles. Questo significa che anche in un mercato da sempre ostico per il Biscione la nuova berlina è riuscita a fare breccia. Tra l’altro di queste 500 unità 90 sono state Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, la versione più costosa della gamma della nuova automobile targata Alfa Romeo".

http://www.clubalfa.it/26411-alfa-r...-mila-ordini-in-europa-bene-anche-giulia.html

Garść nowych danych sprzedażowych za kwiecień dla Włoch:

Sprzedaż całkowita AR - prawie 4.000 sztuk - wzrost r/r o 46%, choć w liczbach bezwzględnych to mniej niż w marcu /ale mniej dni roboczych, święta etc./:

http://unrae.it/files/03 Aprile2017_UNRAE gruppi_5908ab7b16569.pdf

Liczba sprzedanych Giulii - 708 /w marcu - 887/:

http://unrae.it/files/aprile 2017_Top ten per segmento_5908a05de8faf.pdf

Ładna sprzedaż Stelvio - od razu >600 sztuk:

http://unrae.it/files/aprile 2017_Top ten per carrozzeria_5908a076d6e8a.pdf

Inne dostępne rynki - na razie dane zbiorcze:

Niemcy /zakładka Diagramme/- wzrost sprzedaży AR od początku roku o prawie 100 % /ale tu działa efekt niskiej bazy/:

http://www.kba.de/DE/Presse/Pressem...pm11_2017_n_04_17_pm_komplett.html?nn=1558890

Szwajcaria /odnośnik Markenstatistik/- podobnie jak dla Niemiec

https://www.auto.swiss/statistiken/autoverkaeufe-nach-marken/

Francja - również wzrost o >50%, sprzedaż - 662 sztuki

http://europe.autonews.com/assets/PDF/CA11017752.PDF

Za to w GB spadek /jak zresztą całego rynku/ o 23%, sprzedaż 265 sztuk AR

http://europe.autonews.com/assets/XLS/CA11020954.XLS

Skądinąd w danych dla Włoch zwraca uwagę zwyżka sprzedaży Giulietty wobec kwietnia ub. roku, choć całkowita sprzedaż jest już oczywiście mniejsza

Zobaczymy, czy uda się poprawić wynik z marca czyli ponad 9400 szt wszystkich modeli w Europie

Edit

Za to w USA kolejna poprawa - sprzedaż w kwietniu 677 sztuk AR, w tym 634 Giulie :)

Ostatnia edycja:
Sprzedaz z kwietnia w Holandii.
Mito 30 sztuk
Giulietta 28 sztuk
Giulia 59 sztuk
Stelvio 7 sztuk
4c 1 sztuka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Sprzedaz z kwietnia w Holandii.
Mito 30 sztuk
Giulietta 28 sztuk
Giulia 59 sztuk
Stelvio 7 sztuk
4c 1 sztuka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Alfa tonie i nic już jej nie uratuje :)

btw sory ale ja nie czaję tak dużej sprzedaży Mito. Imho to najbardziej nieudana alfa ever. Wiadomo rzecz gustu ale to jest brzydkie na zewnątrz i w środku. Jeździ jak taczka. Projekt to 2008r!
Pewnie się naraziłem kilku osobom ale może ktoś też jest podobnego zdania. Znam osobiście 3 osoby które są zakochane w tym samochodzie i nie chcą żadnego innego ale ja tego nie czaję :)

btw sory ale ja nie czaję tak dużej sprzedaży Mito. Imho to najbardziej nieudana alfa ever. Wiadomo rzecz gustu ale to jest brzydkie na zewnątrz i w środku.

technicznie to nie wiem, nie jeździłem, ale jeśli chodzi o wygląd to mito pomimo 9 lat na karku wygląda świeżo i stylistycznie miażdzy konkurencje.
Może Tobie się podoba, ale porównaj sobie z autami konkurencji.

Czyżby już wersja poliftowa:confused::cool:

- - - Updated - - -

btw sory ale ja nie czaję tak dużej sprzedaży Mito. Imho to najbardziej nieudana alfa ever. Wiadomo rzecz gustu ale to jest brzydkie na zewnątrz i w środku. Jeździ jak taczka.

Ładne autko na miasto.
Nawet się wyróżnia.
Sam bym nie kupił, z różnych względów, ale do miasta jest ok.

Są już dane z USA:

January 70
February 412
March 484
April 634

a dopiero wchodzą do salonów wersje cywilne...

Alfa tonie !! :D

btw sory ale ja nie czaję tak dużej sprzedaży Mito. Imho to najbardziej nieudana alfa ever. Wiadomo rzecz gustu ale to jest brzydkie na zewnątrz i w środku. Jeździ jak taczka. Projekt to 2008r!
Pewnie się naraziłem kilku osobom ale może ktoś też jest podobnego zdania. Znam osobiście 3 osoby które są zakochane w tym samochodzie i nie chcą żadnego innego ale ja tego nie czaję :)

Powtarzanie Andersona stało się już nudne.

Mito jest "jakieś", jedyne. Nie pomylisz jej z innym autem. Trzeba mieć fantazję, aby je kupić.
Było "kontynuacją" stylistyki z supersamochodu, która miała obowiązywać w następnych modelach.
Ale Włosi nie byli by sobą gdyby czegoś nie spieprzyli...

I tak powstała Giulietta.

Ostatnia edycja:
Są już dane z USA:

January 70
February 412
March 484
April 634

a dopiero wchodzą do salonów wersje cywilne...

Alfa tonie !! :D

czym się podniecasz? Faktem, że w dużej części Stanów, poza południem, jest w zimie srodze mroźno i mało kto kupuje wtedy samochody? Nie dostrzegłeś tego faktu? Każda marka sprzedaje mało w zimie, a więcej na wiosnę. Poza tym trwa promocja, model wchodzi do sprzedaży, to oczywiste, że bedą na niego chętni więc sprzedaż rośnie.
Pytanie, na które chyba nie wpadłeś, a ono jest kluczowe, brzmi: jaka jest opłacalność produkcji i eksportu? od jakiego poziomu sprzedaży biznes się spina i opłaca?

Bo jak poznasz odpowiedź na te oczywiste pytania, będziesz wiedział, czy Alfa tonie czy nie.

Bo jak poznasz odpowiedź na te oczywiste pytania, będziesz wiedział, czy Alfa tonie czy nie.

Ale przecież juz wiadomo, że tonie, przecież wszyscy, a przynajmniej wszystkie andersony tak mówią :D

- - - Updated - - -

czym się podniecasz? Faktem, że w dużej części Stanów, poza południem, jest w zimie srodze mroźno i mało kto kupuje wtedy samochody? Nie dostrzegłeś tego faktu? Każda marka sprzedaje mało w zimie, a więcej na wiosnę.

Nie no mistrz świata, do wszystkiego potrafi sobie dorobić jakąś karkołomną teorie, żeby wyszło na jego. 100% trolla :D
Auta się nie sprzedają, bo jest zimno. No to ciekawe czemu w grudniu się auta całkiem nieźle sprzedają. Może dlatego, że amerykanie wolno myślą, i dopiero w styczniu się orientują, że jest zima :edziahaha:

- - - Updated - - -

Poza tym trwa promocja, model wchodzi do sprzedaży, to oczywiste, że bedą na niego chętni więc sprzedaż rośnie.

Nie rośnie źle, rośnie też niedobrze. To ja nie wiem jak tu andersonowi dogodzić.

weźcie go w końcu stąd zabierzcie, bo od czytania tych bzdur można dostać raka :D

Mito jest "jakieś", jedyne. Nie pomylisz jej z innym autem. Trzeba mieć fantazję, aby je kupić.
Było "kontynuacją" stylistyki z supersamochodu, która miała obowiązywać w następnych modelach.
Ale Włosi nie byli by sobą gdyby czegoś nie spieprzyli...

I tak powstała Gulietta.

Tu się nie zgodzę. Też byłem takiego zdania dopóki jej nie kupiłem i nie zacząłem codziennie jeździć. Prowadzi się o niebo lepiej od Mito bo jest po prostu większa (wiem że to inny segment ale chodzi o odczucia). Widoczność bardzo dobra do miasta. Silnik 120KM od świateł do świateł idealny. Pali 10l z moją nogą ale mocy mu nie brakuje w mieście. W środku dużo miejsca. Bagażnik pomieści cały wózek. Z zewnątrz oprócz przodu do którego się już przyzwyczaiłem wygląda bardzo ładnie. Tył to imho jeden z ładniejszych. Wygodne fotele (w porównaniu do Giulii). środek po lifcie już nie straszy. Schowek przed pasażerem jest ogromny. Wszystko na miejscu jak trzeba.

Sory ale w Mito konsola środkowa straszy platikiem. Tak samo kierownica. Gałka zmiany biegów jest oklejona jakimś sreberkiem. Żeby nie było to jest niezły samochód ale imho najbrzydsza alfa. To "jakieś" akurat dla mnie nie jest ładne. Po prostu mi się nie podoba. Trudno. Dla mnie bardziej "jakaś" to jest 159/Brera. Stylistyka jest tak niepowtarzalna i idealnie proporcjonalna z charakterem, że aż miło popatrzeć. W ogóle 159 to najładniejsza alfa naszych czasów. Mówię to jako właściciel Giulii. Też jest ładna ale nie ma tego "czegoś" jak 159.

- - - Updated - - -

Ogólnie nie czaję tych statystyk sprzedaży. Co mnie jako użytkownika obchodzi ile się sprzedaje. Dla mnie to może się sprzedawać nawet 10 szt rocznie. Tym lepiej. Chcecie żeby Alf było jak psów BMW. Gdzie kamieniem nie rzucisz to BMW. Teraz BMW to dopiero samochód dla ludu. Nie wiem czy wiecie ale w Polsce kiedyś każdy posiadacz Alfy witał się machając i migając światłami. To była tradycja dla garstki wybrańców. Bardzo miłe. Teraz to umarło bo jest za dużo i czasem ludzie kupują alfę nie bo to fajny samochód tylko tani i w gazie najlepiej.

Dla mnie cyferki sprzedaży nie świadczą o tym czy samochód jest dobry. Ważne jest czy dobrze mi się jeździ i spełnia moje wymagania.

Ogólnie nie czaję tych statystyk sprzedaży. Co mnie jako użytkownika obchodzi ile się sprzedaje. Dla mnie to może się sprzedawać nawet 10 szt rocznie. Tym lepiej. Chcecie żeby Alf było jak psów BMW. Gdzie kamieniem nie rzucisz to BMW. Teraz BMW to dopiero samochód dla ludu. Nie wiem czy wiecie ale w Polsce kiedyś każdy posiadacz Alfy witał się machając i migając światłami. To była tradycja dla garstki wybrańców. Bardzo miłe. Teraz to umarło bo jest za dużo i czasem ludzie kupują alfę nie bo to fajny samochód tylko tani i w gazie najlepiej.

Dla mnie cyferki sprzedaży nie świadczą o tym czy samochód jest dobry. Ważne jest czy dobrze mi się jeździ i spełnia moje wymagania.

Jak już kiedyś napisałem, tez absolutnie nie marzę o widzeniu co chwilę jakiejś Alfy, niczym nie przymierzając Fabii, Passata czy tez flotowego Focusa. Sprzedaż jest o tyle istotna, żeby mogły się pojawiać się nowe, fajne modele AR, żebyśmy nie musieli kręcić się ciągle wokół dwóch modeli w salonie /jak to było przez ostatnie kilka lat/ i 3-4 najczęstszych używek. Już teraz te kilka- czy kilkanaście Giulii na forum wnosi świeży powiew do dyskusji, za chwilę ktoś kupi Stelvio, potem będą kolejne modele, i o to chodzi /nawet jeśli będą to kolejne SUV-y... :)/

weźcie go w końcu stąd zabierzcie, bo od czytania tych bzdur można dostać raka :D

Eee tam...:(
Nie zabierajcie go.

[Poza tym zawdzięczasz mu wątek DZ:)].

- - - Updated - - -

Ogólnie nie czaję tych statystyk sprzedaży. Co mnie jako użytkownika obchodzi ile się sprzedaje. Dla mnie to może się sprzedawać nawet 10 szt rocznie. Tym lepiej. Chcecie żeby Alf było jak psów BMW. /QUOTE]

Takie trochę myślenie ego.
Koncern musi sprzedawać, by żyć, a Ty miał czym jeździć.

Nie za wszelką cenę i nie za cenę dużych kompromisów, typu SUV, ale jednak...

Azar ma rację, też nie rozumiem tego jarania się sprzedażą.
Alfa tonie? Zawsze tonęła, niech tonie. Jak nie będzie tonąć to nie będzie Alfą.
Mnie tam nie ciśnie nic do zakupu, ale jakbym mial w tym segmencie coś kupować to przyglądałbym się Infiniti q50 - 400 koni, 3litry v6 a nie 4 cylindry i 2.0 marne, 5sek do setki mimo sporej masy, prawdziwe rwd które nie potrzebuje lodu żeby machnąć tylkiem na dluzej, Japończyk wiec raczej plyn ze spryskiwaczy nocą nie ucieknie a aku sie nie rozladuje, firma organizuje dla klientów ewenty na torze... A no i raczej nie zmienia programu na slabszy po zakupie. Tak, wiem, wnętrze ekranikowe.. Ale na ulicach jak na lekarstwo. Tak, oferuje suvy, ale przynajmniej bez bzdetów nachalnych o ich "sportowosci".

A co do mito- bardzo radosne autko. Tylko jedyne jakie na torze spotkałem sie po prostu psulo co chwile. Po latach z alfami można miec juz tego dość.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót