[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
na carsalesbase.com pojawiły się wyniki sprzedaży Giuli w kwietniu, 1998szt w Europie, spadek wg marca ale jak pisaliśmy były powody (święta, mniej dni itp). Stelvio wzrost na 1305szt w Europie. jak narazie ciągle za mało, obserwujemy dalej - za parę miesięcy myślę dojdziemy do bardziej finalnych wartości.

Ostatnia edycja:
Dopóki sprzedaż Alfy będzie nabijać głównie Giulietta to trudno o powody do zadowolenia. Miejmy nadzieję, że sprzedaż Stelvio ostro ruszy w maju i czerwcu. Na dużo lepszą sprzedaż Giulii W Europie raczej nie ma co liczyć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

na carsalesbase.com pojawiły się wyniki sprzedaży Giuli w kwietniu, 1998szt w Europie, spadek wg marca ale jak pisaliśmy były powody (święta, mniej dni itp). Stelvio wzrost na 1305szt w Europie. jak narazie ciągle za mało, obserwujemy dalej - za parę miesięcy myślę dojdziemy do bardziej finalnych wartości.

Widziałem, i to niestety jest bieda, nawet uwzględniajac warunki zewnętrzne. Sprzedaż powinna się utrzymać przynajmniej na poziomie z marca, gdyby miała tendencje wzrostową.

W NL w maju dwa 4dniowe dlugie weekendy byly.
To sa 3 dni wolnego, 4 dzien czyli niedziela wiekszosc salonow pozamykana. Czyli tak jakby 1 tydzien urwać z miesiaca.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ciekawy artykuł analityczny o planach sprzedażowych AR i ich porównaniu do aktualnych danych. W skrócie, sprzedaż Giulii jest mniejsza od oczekiwanej, m.in. z braku wersji kombi, a ciężar utrzymania marki przesuwa się w stronę Stelvio i ewentualnego poszerzenia gamy modelowej, jednak nie wcześniej niż w 2019 roku.

http://europe.autonews.com/article/...-counts-on-stelvio-to-reach-ambitious-targets

Wiedziałem, że sprzedaż Giulii jest poniżej oczekiwań ale nie wiedziałem że jest aż tak źle - 18 tys. sztuk w ciągu pierwszych 12 miesięcy od wejścia modelu...Oby FCA się nie zniechęciło i nie wstrzymało kasy na nowe modele bo Giulia i Stelvio to udane samochody, tylko ich wprowadzenie do sprzedaży jest błędne. Wprowadzają najpierw sedana, bo najlepiej się sprzedaje taka bryła w Stanach i Chinach a później opóźniają ich wprowadzenie na tamtejsze rynki i liczą, że bez kombi w Europie Giulia będzie hitem....Jeśli chcą sprzedawać w Europie przyzwoite ilości Alf to muszą:
a. wprowadzić Giulię SW (wtedy może by doszli do planowanych minimum 75 tys. sprzedanych Giulii rocznie)
b. wprowadzić jak najszybciej kompaktowego SUVA, który cenowo byłby znacząco tańszy od Giulii/Stelvio i po części byłby następcą Giulietty - w Europie zdobyłby duży wolumen sprzedaży.

Jeśli faktycznie w 2018 nie wprowadzą chociaż jednego z powyższych "hitów Europy", to nie będzie wysokiej sprzedaży. Właśnie w tym roku odchodzi Sergio i nowy szef może dojść do wniosku, że już dość tego topienia pieniędzy w Alfę....

Wiedziałem, że sprzedaż Giulii jest poniżej oczekiwań ale nie wiedziałem że jest aż tak źle - 18 tys. sztuk w ciągu pierwszych 12 miesięcy od wejścia modelu...Oby FCA się nie zniechęciło i nie wstrzymało kasy na nowe modele bo Giulia i Stelvio to udane samochody, tylko ich wprowadzenie do sprzedaży jest błędne. Wprowadzają najpierw sedana, bo najlepiej się sprzedaje taka bryła w Stanach i Chinach a później opóźniają ich wprowadzenie na tamtejsze rynki i liczą, że bez kombi w Europie Giulia będzie hitem....Jeśli chcą sprzedawać w Europie przyzwoite ilości Alf to muszą:
a. wprowadzić Giulię SW (wtedy może by doszli do planowanych minimum 75 tys. sprzedanych Giulii rocznie)
b. wprowadzić jak najszybciej kompaktowego SUVA, który cenowo byłby znacząco tańszy od Giulii/Stelvio i po części byłby następcą Giulietty - w Europie zdobyłby duży wolumen sprzedaży.

Jeśli faktycznie w 2018 nie wprowadzą chociaż jednego z powyższych "hitów Europy", to nie będzie wysokiej sprzedaży. Właśnie w tym roku odchodzi Sergio i nowy szef może dojść do wniosku, że już dość tego topienia pieniędzy w Alfę....

Ahh ten rynek.. tak btw:

April Sales EU models:
IS: 406
XE: 1107
Giulia: 2096
S60: 697

Prawda jest taka, że niemiecka trójca opanowała ten segment i trudno to zmienić tak od razu.
Oferują większą ilość wariantów nadwozia, silników oraz wyposażenia i dobrze wykorzystują ugruntowaną pozycję.
Jak widać [notranslate]Alfa[/notranslate] porównywalnie nie radzi sobie źle, ale liczby sprzedaży Giulii nie powalają. Mimo wszystko bądźmy optymistami.

Tak liczyłem na sw... byłem obwąchać też stelvio i mimo iż prowadzi się przyzwoicie to wygląda jak suv. Bo to jest suv. Czyli pozostaje box na dach do giuli i trzeba sobie jakoś radzić... Jakieś nowe info na temat odświeżonej giuli? Full led to spekulacje, czy faktycznie będzie upgrade?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Tak liczyłem na sw...

Osobiście nie mam powodu, by "liczyć na sw", ale...
Od piątku do niedzieli brałem udział w rajdzie rowerowym, który przejeżdżał przez różne urokliwe miejsca.

Na parkingach, w miejscach rekreacyjnych, zdecydowaną większość stanowiły właśnie różnej maści sw - auta rodzinne i pakowne.

Ja też bym brał kombi. SUV nie wezmę bo to dla mnie głupota. To już bym wolał Lancię Grand Voyager jakbym miał coś dużego brać :)

SUV nie wezmę bo to dla mnie głupota. To już bym wolał Lancię Grand Voyager jakbym miał coś dużego brać :)
A co dla tych co chcą coś dużego i nadal dobrze prowadzącego się, a nie wannę na kółkach?! :)
Swego czasu miałem właśnie taki dylemat i stanęło na... Fordzie :)
Mam S-Maxa (który subiektywnie prowadzi się naprawdę bardzo przyzwoicie), ale pomimo, że i obniżony i tryb Sport włączony to jest bez porównania ze Stelvio.
Pewnie, Giulia SW byłaby idealnym rozwiązaniem dla wielu z nas, ale [notranslate]Alfa[/notranslate] nam teraz daje tylko sedana i SUVa do wyboru. Zatem zamiast iść po kombi do konkurencji wziąłbym Stelvio, bo pod względem prowadzenia nie ustępuje w niczym tamtym kombiakom.

Tylko mało ładny ten stelvio. Giulia nie przypadła mi do gustu z fotek i filmów, natomiast jak rok temu widziałem ją na żywo w Arese, to się z nią przeprosiłem. Ze stelvio było dokładnie odwrotnie.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ze Stelvio jest taki problem, że na zdjęciach najczęściej widziałem wersje Q albo Veloce, a na żywo (w sprzedaży) jest tylko wersja "grzeczna". Nawet FE nie ma sportowych felg albo ma plastikowe (nie w kolorze nadwozia) progi i nakładki na błotniki. Całkiem inny samochód.

moze za jakis czas wprowadza jakieś stelvio veloce? faktycznie wybor felg w stelvio to masakra. no i wlasnie te czarne plastiki na nadkolach, srednio mi sie to podoba. w opcjach sa już sportowe siedzenia jak w veloce i czerwone skóry(te jeszcze nie w konfiguratorze) wiec cos tam stale dokladaja, jest nadzieja ze cos sensowniej wyglądającego bedzie sie dalo ze stelvio zrobic, bo poza tym auto jest naprawde swietne, super sie prowadzi i ma praktyczny bagaznik co dla mnie jest wazne(jedyny powod dla ktorego giulia sedan nie przejdzie). z braku giuli sw rozwazam stelvio na przyszly samochod.

moze za jakis czas wprowadza jakieś stelvio veloce? faktycznie wybor felg w stelvio to masakra. no i wlasnie te czarne plastiki na nadkolach, srednio mi sie to podoba. w opcjach sa już sportowe siedzenia jak w veloce i czerwone skóry(te jeszcze nie w konfiguratorze) wiec cos tam stale dokladaja, jest nadzieja ze cos sensowniej wyglądającego bedzie sie dalo ze stelvio zrobic, bo poza tym auto jest naprawde swietne, super sie prowadzi i ma praktyczny bagaznik co dla mnie jest wazne(jedyny powod dla ktorego giulia sedan nie przejdzie). z braku giuli sw rozwazam stelvio na przyszly samochod.

podsumowując: Stelvio własnie takie miało być. Bo to auto dla Kowalskiego a nie dla Ciebie, alfaholika. Spzedaje się najlepiej to, co trafia w uśrednione, bezpieczne gusta.

Amortyzatory
Powrót