[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jezdzilem nowa 330i xdrive ze slabszym silnikiem i spalala wiecej... 159 1.9 8v w miescie spalala mi 8/9l ropy a byla duzo duzo slabsza z dynamika jazdy na poziomie zolwia. Srednie spalanie Veloce 11.4l. Zrobione 5000 km, to duzo? No bez jaj...

Tu nie chodzi o to, że moje czy jakieś inne Busso pali mało... chodzi o to, że Veloce żłopie jak smok
Sam się zdziwiłem, ale te spalania podają użytkownicy i to nie był pierwszy wpis z tak wysokimi wartościami.
Z ciekawostek: w Stelvio z tym samym silnikiem trzeba liczyć 15 po mieście...
Jeżdzilem w kwietniu STELVIO FE
spalanie jakie uzyskałem na odcinku ok 25km to 10,5 litra/100.
Była to jazda w dość gęstym ruchu miejskim w trybie "N" (małe korki,światła,10km ekspresówką do 150km/h,kilka prób mocnych przyspieszeń,na pokładzie 4 osoby.)
Przy normalnym użytkowaniu wydaje się możliwe do osiągnięcia 9-12 litrów.
Ścigając wszystko i wszystkich na drodze pewnie można przebić 15l/100
Wydaje się ,że Giulia jako niższa i lżejsza powinna palić wyraźnie mniej w porównywalnych warunkach.

Ostatnia edycja:
konkretnie w katalogu są podane takie liczby jako Pojazd gotowy do jazdy, standard A (kg) (jak ktoś wie co to dokładnie znaczy standard A i napisze, to będzie miło):
1429, 1374, 1445 kg dla odpowiednio: benzyny 200/AT, diesle MT, diesle AT.

Nie wiem co to standard A, ale się tematem interesowałem i są 2 definicje: nasza krajowa - masa BEZ kierowcy (z płynami itd.) i europejska - z kierowcą 75kg.
Przypuszczam że [notranslate]Alfa[/notranslate] podaje Europejską.
Więc skoro dla diesla podaje 1445kg to fajnie naciąga, bo zmierzona dla diesla 2,2 AT to 1640kg (wgZeperfs, a tam z kolei wg testów dziennikarzy)

A co do spalań to wstydzilibyście się w ogóle o tym gadać, Panowie Alfisti :)

Przy czym trzeba pamiętać, że w DR mamy od kilku lat wpisywaną masę "europejską", czyli samochód, wyposażenie i kierowca o masie 75kg.

[notranslate]Alfa[/notranslate] podaje w katalogach i instrukcji masę samochodu z płynami bez kierowcy i bez opcji dodatkowych.

Jeżdzilem w kwietniu STELVIO FE
spalanie jakie uzyskałem na odcinku ok 25km to 10,5 litra/100.

A ja jeździłem Busso i uzyskałem 7.9 litra... serio. Tylko co to za jazda?
Rozmawiałem z kolesiem który dostał Stelvio FE na weekend, na co dzień jeździ Busso 3.2V6.
Myślał, że Stelvio pali mu 15 po mieście... dopóki nie skumaliśmy że licznik więcej niż 15/100 nie pokazuje :edziahaha:

Naprawdę uważacie że spalanie w nowoczesnym silniku z AT8 280KM vs stare V6 AT4 240KM powinno być podobne?
Liczyłbym na większą różnicę... no ale spoko, entuzjastów nie przekonam.

no więc waży więcej niż strasznie podobno cieżka 159....

- - - Updated - - -

nice. [/U][/B]

Bzdura, jakich mało! Zacznij się trzymać w końcu faktów... Jak nie masz o czymś pojęcia to może użyj wyszukiwarki.

A ja jeździłem Busso i uzyskałem 7.9 litra... serio. Tylko co to za jazda?
Rozmawiałem z kolesiem który dostał Stelvio FE na weekend, na co dzień jeździ Busso 3.2V6.
Myślał, że Stelvio pali mu 15 po mieście... dopóki nie skumaliśmy że licznik więcej niż 15/100 nie pokazuje :edziahaha:

Naprawdę uważacie że spalanie w nowoczesnym silniku z AT8 280KM vs stare V6 AT4 240KM powinno być podobne?

Entuzjastów oczywiście, wszak to forum dla takich ludzi :) Nikogo tomaz nie musisz przekonywać, chcemy tylko pokazać, że to nie jest jakoś dużo. BMW, którym jeździłem i jak pisałem ze słabszym silnikiem paliło więcej, 2.0 TFSI 300 KM (S3) kumpla pali dużo więcej a osiągi nawet gorsze. Bardzo fajnie, że możesz uzyskać takie wyniki jeśli trzeba :)

Takich dyrdymałów nie da się czytać po prostu. Na prawdę od 2008 roku, odkąd czytam i polemizuję na forum alfaholicy.org, a wczesniej alfaholicy.net, nie czytałem tak idiotycznych komentarzy.
Ktoś w skrócie może podzielić się informacją, jak działa opcja "Dodaj do listy ignorowanych"?

Z każdym postem typu "[notranslate]Alfa[/notranslate] popełniła przy projektowaniu Giulii wszystkie możliwe błędy" ginie jeden mały kotek. Naprawdę nie ma głupoty której by nie można było napisać - ale czy my musimy to czytać?

1. Klikasz na nazwę użytkownika "Anderson" w jego poście
2. Odwiedź profil
3. Dodaj do listy ignorowanych

Od tej chwili świat będzie mądrzejszy.

Jeśli wykorzystujesz w pełni potencjał silnika, gnieciesz go niemiłosiernie to spalanie może być podobne. Różnica na korzyść silnika w technologii downsizingu będzie wychodziła w sytuacji, jeśli nie jest w pełni obciążony. Podejrzewam, że świeżo upieczeni właściciele Giulii dbają o to, żeby czas niskiego obciążenia redukować do minimum ;) Ty dbasz o swoją klasyczną Alfę i szkoda Ci ją za mocno cisnąć bo boisz się, że zaraz coś się rozsypie... Nie ma sensu zatem porównywać Twojego spalania do podawanych przez użytkowników Giulii na tym forum.
Nikt jeszcze na tym forum, że zrobił rzetelnego testu spalania podczas NORMALNEJ jazdy Giulią. Nikt nie napisał, jak na spalanie wpływają poszczególne tryby jazdy. Na razie wiemy, że podczas pałowania wypija morze paliwa ale to za mało danych, żeby wyciągać ostateczne wnioski.

Bzdura, jakich mało! Zacznij się trzymać w końcu faktów... Jak nie masz o czymś pojęcia to może użyj wyszukiwarki.
w sumie Anderson ma troche racji, masa wersji benzynowych jest porównywalna, giulia 2,0 jest o 1 kg lżejsza od 159 tbi.

Ostatnia edycja:
Jeśli wykorzystujesz w pełni potencjał silnika, gnieciesz go niemiłosiernie to spalanie może być podobne. Różnica na korzyść silnika w technologii downsizingu będzie wychodziła w sytuacji, jeśli nie jest w pełni obciążony. Podejrzewam, że świeżo upieczeni właściciele Giulii dbają o to, żeby czas niskiego obciążenia redukować do minimum ;) Ty dbasz o swoją klasyczną Alfę i szkoda Ci ją za mocno cisnąć bo boisz się, że zaraz coś się rozsypie... Nie ma sensu zatem porównywać Twojego spalania do podawanych przez użytkowników Giulii na tym forum.
Nikt jeszcze na tym forum, że zrobił rzetelnego testu spalania podczas NORMALNEJ jazdy Giulią. Nikt nie napisał, jak na spalanie wpływają poszczególne tryby jazdy. Na razie wiemy, że podczas pałowania wypija morze paliwa ale to za mało danych, żeby wyciągać ostateczne wnioski.

Ale pojechałes :D
Nie widziałeś jak jeżdżę, ale wierz mi że dynamicznie. Silnik mam po remoncie :)

Janka z jego Giulią i tak nie przebijesz, on zawsze ma gaz w podłodze :) w sumie nie ma co się dziwić, że nowi właściciele Giulii nie patrzą na spalanie bo nie po to kupili samochód za 200 tys. Za 3 -4 lata i tak będzie sprzedany więc nikt się nim zbytnio nie przejmuje - gniecie ile wlezie bo wóz prowokuje do ostrej jazdy.
Wystarczyło by podczas codziennej jazdy po mieście przełączyć tryb jazdy na A i płynnie przyśpieszać, na autostradzie poruszać się z prędkościami dopuszczonymi w naszym kraju i spalanie całkiem inaczej by wyglądało, jestem tego pewien.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ty dbasz o swoją klasyczną Alfę i szkoda Ci ją za mocno cisnąć bo boisz się, że zaraz coś się rozsypie... Nie ma sensu zatem porównywać Twojego spalania do podawanych
:edziahaha:

3.0 pali do 9 jak jedzie sie spokojnie w trasie ,do 10 jak jedzie sie dynamiczne a do 11 jak jedzie sie jak dzieciak. Ja tak mialem w swojej.
Giulia jako auto o dekade nowoczesniejsze,mające tylko 4 cylindry i az 8 biegów w super nowoczesnej skrzyni MUSI palić mniej . Gdzie tu jakis postęp? Mówicie o 280 konnej a 200 konna to pali niby mniej?
Postęp jest tylko w katalogach gdzie kiedys bylo podane realne spalanie a teraz jakieś absurdy.

To samo masa 159 2.0jtdm wazyla wedlug danych z kilkunastu testów zawartych na.stronie zeperfs 1585 a giulia 2.2 jtdm 1567 w wersji z manualem. Normalnie przepaść.
Masa wlasna jest redukowana tylko na papierze i dziwnymi zabiegami jak w mercedesie na przykład gdzie do e klasy dają 40litrów zbiornik paliwa i na nim wykonują pomiary

Ostatnia edycja:
9 w V6 Busso to trzeba baaardzo się starać i hamować stopę aby osiągnąć :)
Postęp wg mnie w nowoczesnych silnikach jest taki - że da sięte nie wiem, 6 czy 7 litrów spalić, po prostu jest to możliwe, podczas gdy w starych silnikach - po prostu niemożliwe.
Ja obserwuję zachowanie 1,6 TSa 120 koni i nowoczesny silnik mazdy 2.0 165 koni identycznie obciążane w identycznym zastosowaniu aut i to nowe pali tyle co tamto stare, a koni więcej i buda cięższa i opony szersze i wielkie itd. Postęp działa. Tylko - nie wtedy gdy wykorzystujemy całą moc, tu się różnice zacierają, zresztą wtedy nie są istotne , przyjemność kosztuje. Ale działa w jeździe spokojnej, a w świadomie-oszczędnej to już w ogóle. Wiec tu jest różnica 200 koni z Vki i 200 koni z Giulii (poza niutonami w Giulii przecież większymi do tego !) , że jak się nie chce cisnąć - to sobie o kropelce pojedzie.

Dobrze kolega napisał,a trzeba jeszcze dodać ekologie czyli normy euro o których też ktoś wcześniej wspomniał. Stare busso zwłaszcza to bez sondy lambda na trasie pracuje zasilane mieszanką z dużym współczynnikiem nadmiaru powietrza. W nowym silniku ze względu na ekologię (bodajże najważniejsze chyba tlenki azotu) to jest nie możliwe. Spalania "pilnuje" system czuwając nad jego jak najdokładniejszym przebiegiem. Teraz jednym z czynników postępu jest ekologia a to nie tylko wielkość CO2 (powiązana ze zużyciem paliwa) ale też i inne zanieczyszczenia.

Nie uwierzę, że busso pali 10l na autostradzie Po prostu nie. W miescie 11l tez nie do zrobienia. Pokaż fotę z komutera bo gadać to sobie można.

btw Ja juz opisalem dokladnie spalanie wraz z fotami ale jak ktos chce jakies inne testy to moge zrobic.

A ty pokaz zdjecie z dystrybutora bo ja o kompie ktory liczy do 15 nie mowie.
Poza tym czy trasa to autostrada tylko? Busso przy 160 pali 14

Ostatnia edycja:
Nie uwierzę, że busso pali 10l na autostradzie Po prostu nie. W miescie 11l tez nie do zrobienia. Pokaż fotę z komutera bo gadać to sobie można.

btw Ja juz opisalem dokladnie spalanie wraz z fotami ale jak ktos chce jakies inne testy to moge zrobic.
U mnie spalanie w 2.5 v6 : w trasie mininum 8.5( Kraków-Zakopane i z powrotem). Normalnie ok 10. Dojazd do pracy cykl mieszany ok 11. Miasto 13-16. Wg dystrybutora.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Dobrze kolega napisał,a trzeba jeszcze dodać ekologie czyli normy euro o których też ktoś wcześniej wspomniał. Stare busso zwłaszcza to bez sondy lambda na trasie pracuje zasilane mieszanką z dużym współczynnikiem nadmiaru powietrza. W nowym silniku ze względu na ekologię (bodajże najważniejsze chyba tlenki azotu) to jest nie możliwe. Spalania "pilnuje" system czuwając nad jego jak najdokładniejszym przebiegiem. Teraz jednym z czynników postępu jest ekologia a to nie tylko wielkość CO2 (powiązana ze zużyciem paliwa) ale też i inne zanieczyszczenia.

Ale o jakich normach co2 piszesz? Tych w których busso mialo przy spalaniu podawanym przez producenta 11.5 litra wydzielac 250 ,czy tych z silnika giulii który ma wydzielac 140 tylko ze przy d deklarowanym przez producenta spalaniu 6 litrów:)

Amortyzatory
Powrót