[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeśli przy 200 km/h pęknie Ci opona na osi pędnej, to kwestia tłoku na drodze czy tego, czy samochód jest dobry, czy nie, zaczyna schodzić na dalszy plan

Oczywiście możesz dostać kamieniem w szybę, możesz zasłabnąć, może korbowód wyjść bokiem, wał się urwać, półoś, pójść łożysko, ptak wlecieć pod koła, plama oleju na drodze itd itd. Z takim założeniem bym nigdy nie wsiadł do samochodu a co dopiero prowadził :)

Wiadomo te, że jak ci pójdzie opona przy 150km/h czy przy 200km/m to znaczenia raczej wielkiego nie ma :) Dlatego trzeba dbać o samochód a szczególnie o ogumienie. Większość moich kolegów kupuje najtańsze opony albo nawet używane. Nie czaję tego. Albo są tacy co jeżdżą aż amortyzator się rozpadnie albo wahacz urwie bo nie mają czasu i "jeszcze jeździ". Takich należy się bać a nie nowych samochodów, które jadą przez chwilę 200km/h po pustej autostradzie just for fun.

btw Ja już nie będę pisał o prędkości bo znowu dostanę zje... że jestem mordercą bo tu sami święci z 300KM pod maską i zawsze przepuszczają staruszki na pasach a przy szkołach zwalniają do 0 i przepychają samochód żeby było bezpiecznie :D

Ostatnia edycja:
Andrzejsr tak z ciekawości testowałeś lub posiadałeś Q50 ? Ja testowałem, kolega jest właścicielem i mogę śmiało powiedzieć, że auto prowadzi się o wiele gorzej niż Veloce. Układ kierowniczy to tragedia w porównaniu do wyżej wspomnianej Alfy :) Veloce/Giulie prowadziłeś ? Czy tylko piszesz patrząc na teorię ?

Coraz bardziej irytują mnie wypowiedzi osób którzy nigdy nawet nie siedzieli w tych samochodach. Jeśli jest inaczej wybaczcie moje zarzuty :)

Przepraszam, a gdzie to ja czy ktokolwiek stawia układ kierowniczy Q50 ponad Alfy ???
Ja osobiście przypomniałem o jednym jeszcze konkurencie, punktując kilka jego istotnych cech- zalet, bo ktoś wspomniał ze tylko niemieckie trzy wiadome marki z Giulią konkurują. Więc nie tylko. Konkurent to nie onacza "we wszystkim lepszy". Nie oznacza że dla Ciebie to żadna konkurencja bo ma kierownicę po drucie , a dla innego Giulia żadna bo ma raptem 4 cylindry.
Oznacza że pochodzi z jednej grupy cenowo-wielkościowo-mocowo-prestiżowo (ekhm... ) , nadwoziowej. I tyle. I ma pewne strony mocniejsze, pewne słabsze .
Nie bardzo wiem skąd zarzut że którekolwiek stawiam wyżej?
Co do tego że posiadanie jedynie uprawnia do opiniowania Giulii i marki, to chyba żartujesz. Choć w zasadzie, to znaczyłoby że mam dość spore prawo opinie o marce [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo jednak wypowiadać bo latek i kilometrów , jak i godzin w salonach i serwisach ekhm..."autoryzowanych" (nie wiem przez kogo) spędziłem. Ja wiem, wiem, teraz na pewno jest inaczej. Na pewno... Nie sugerujesz chyba, że po sparzeniu się miałbym ja czy ktokolwiek w pełni władz umysłowych, w to samo znów się pchać? Bo to taki paragraf 22 się tworzy nowy - aby móc stwierdzić, że czegoś nie chcę, muszę to najpierw chcieć i mieć tak , ale nie mogę mieć, no bo nie chcę przecież :)

Ja mam dwójkę dzieci, w tym jedno 10-miesięczne (pełny, klasyczny wózek na dużych kołach) - wczoraj wróciłem Giuliettą z weekendu, robiąc po drodze jeszcze zakupy w markecie i wszystko zmieściło się w bagażniku. Serio nie ogarniam, jak się ludzie nie mogą w Giulii pomieścić - a nawet jeśli nie, wypożyczenie kombi albo vana na tydzień raz w roku kosztuje kilka stówek...

mam dokładnie tak samo ... 2 dzieci (jeden 8 lat a drugi 2 miesiace) i w Giuliette wchodzi cała rodzinka z wózkiem i jeszcze da sie upchać zakupy :).

Tak. Wasza racja jest jedynie słuszna.

Nie rozumiem dlaczego ją narzucacie innym.

Kupowałem wózek pod Mito i zjeździłem pół Europy z boxem.

Ale Kombi jest wygodne, może wyglądać nawet lepiej niż sedan i łatwiej je odsprzedać.

Powinien być wybór.

Ostatnia edycja:

Nie rozumiem dlaczego ją narzucacie innym.

Kupowałem wózek pod Mito i zjeździłem pół Europy z boxem.

Ale Kombi jest wygodne, może wyglądać nawet lepiej niż sedan i łatwiej je odsprzedać.

Powinien być wybór.

True... ale nie ma. Tzn. niby jest, bo Stelvio to ma być produkt swpodobny.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Andrzejsr tak z ciekawości testowałeś lub posiadałeś Q50 ? Ja testowałem, kolega jest właścicielem i mogę śmiało powiedzieć, że auto prowadzi się o wiele gorzej niż Veloce. Układ kierowniczy to tragedia w porównaniu do wyżej wspomnianej Alfy :) Veloce/Giulie prowadziłeś ? Czy tylko piszesz patrząc na teorię ?

Coraz bardziej irytują mnie wypowiedzi osób którzy nigdy nawet nie siedzieli w tych samochodach. Jeśli jest inaczej wybaczcie moje zarzuty :)

Trafiłeś w samo sedno. Biorąc pod uwagę, że Andrzejsr ma na koncie tak ciekawe Alfy to jestem pewien, że jeśli przejechał by się Giulią to z powrotem by złapał bakcyla.
A że jeszcze tego nie zrobił, to nie raz będziemy jeszcze czytać narzekania odnośnie nowych modeli Alfy Romeo w jego wykonaniu.

Przepraszam, a gdzie to ja czy ktokolwiek stawia układ kierowniczy Q50 ponad Alfy ???
Ja osobiście przypomniałem o jednym jeszcze konkurencie, punktując kilka jego istotnych cech- zalet, bo ktoś wspomniał ze tylko niemieckie trzy wiadome marki z Giulią konkurują. Więc nie tylko. Konkurent to nie onacza "we wszystkim lepszy". Nie oznacza że dla Ciebie to żadna konkurencja bo ma kierownicę po drucie , a dla innego Giulia żadna bo ma raptem 4 cylindry.
Oznacza że pochodzi z jednej grupy cenowo-wielkościowo-mocowo-prestiżowo (ekhm... ) , nadwoziowej. I tyle. I ma pewne strony mocniejsze, pewne słabsze .
Nie bardzo wiem skąd zarzut że którekolwiek stawiam wyżej?
Co do tego że posiadanie jedynie uprawnia do opiniowania Giulii i marki, to chyba żartujesz. Choć w zasadzie, to znaczyłoby że mam dość spore prawo opinie o marce [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo jednak wypowiadać bo latek i kilometrów , jak i godzin w salonach i serwisach ekhm..."autoryzowanych" (nie wiem przez kogo) spędziłem. Ja wiem, wiem, teraz na pewno jest inaczej. Na pewno... Nie sugerujesz chyba, że po sparzeniu się miałbym ja czy ktokolwiek w pełni władz umysłowych, w to samo znów się pchać? Bo to taki paragraf 22 się tworzy nowy - aby móc stwierdzić, że czegoś nie chcę, muszę to najpierw chcieć i mieć tak , ale nie mogę mieć, no bo nie chcę przecież :)

Andrzejsr dobra dobra, jak będziesz w okolicach Krakowa to zapraszam na test, wyrobisz sobie zdanie po jazdach a noz Cie sie spodoba :)

Powinien być wybór.

To wszystko prawda. Natomiast tworzenie historii, że 4 osoby to się zapakują minimum w vana, a najlepiej jeszcze dorzucić przyczepkę, to już trochę przesada...

To wszystko prawda. Natomiast tworzenie historii, że 4 osoby to się zapakują minimum w vana, a najlepiej jeszcze dorzucić przyczepkę, to już trochę przesada...

Dokładnie. Jak komuś się kombi podoba, to niech sobie kupuje, nikt nikomu nie broni. Nie ma tylko sensu opowiadać, jakie to kombi wszystkim jest niezbędne do życia, a w sedanie czy hatchbacku to najwyżej damską torebkę można wozić.

Andrzejsr dobra dobra, jak będziesz w okolicach Krakowa to zapraszam na test, wyrobisz sobie zdanie po jazdach a noz Cie sie spodoba :)

Ona mi się już podoba, naprawdę, najpiękniejszy sedan tej wielkości, i wytrwa i przetrwa próbę czasu , jestem tego pewien. W nętrzem gorzej, nie ma tego czegoś, ale ok. Jest piękna, pięknie by przy pucharówce wyglądała na przykład, ale co z tego ? urodą się nie jeździ. Ja jej kompletnie nie potrzebuję, nie da mi niczego czego, niczym wyjątkowym nie urzeka (jak Vki gdy szukałem czegokolwiek byle miało TEN silnik, on jest wart (jak działa :) ) pewnych wyrzeczeń ) . Nie chcę bo wiem doskonale co będzie - rozczarowanie i plucie w brodę że "przecież wiedziałem k.. że tak będzie" gdy znów przyjdzie oglądać co pare dni pewne twarze z AutoResu (nasz Polmozbyt , brrr.... ).
Doskonale rozumiem podekscytowanie i zachwyty , jak nie masz tak odstręczających doświadczeń :) obyś nie miał :)
Ale ja? O nie , ja już tam byłem i nie wracam :) No weź sobie wyobraź taki scenariusz - kupiłem Giulię, wezwał mnie powyższy Polmozbyt na aktualizację i wyjeżdżam (po 8 godz) osłabionym wozem . I mówią że tak ma być. Czy Ty wiesz ile razy oni mi pierwszą 156 psuli ??? przy każdej naprawie coś s...li . Każdej. Tak wiem, inne czasy, inni ludzie , aha , akurat :) Pewne rzeczy się nie zmieniają .
A tym co piszę pragnę jedynie zwrócić uwagę, aby spojrzeć czasem szerzej. I tyle .

Ostatnia edycja:
Nie znasz autoresu :) potrafili oddać auto z krzywo przykrecona kierownicą :) i fochy stroić że wracam na poprawkę nie na tej zmianie ktora tak wypuscila.

Powinien być wybór.
Kupiłem A4 sedana bo tylko w tej wersji mi się podobał, ale ile ja się potem namęczyłem, żeby go sprzedać... Wszyscy tylko w kombi szukają, bo bardziej rodzinne, pakowne, itp. Jak ktoś kupuje jedyne auto dla rodziny to chce jak najbardziej uniwersalne. Nie każdy też ma miejsce na przechowanie boxa.

True... ale nie ma. Tzn. niby jest, bo Stelvio to ma być produkt swpodobny.
Patrząc przez pryzmat osiągów, prowadzenia i pakowności spokojnie można powiedzieć, że Stelvio to odpowiednik kombi u konkurencji.

Kupiłem A4 sedana bo tylko w tej wersji mi się podobał, ale ile ja się potem namęczyłem, żeby go sprzedać... Wszyscy tylko w kombi szukają, bo bardziej rodzinne, pakowne, itp.

Wydaje mi się, że to też zależy od samochodu - w 159 odsetek sedanów jest duży, Mazdy 6 np. też jest sporo w sedanie, Mercedesy są głównie w sedanie, w BMW różnie, a Audi to prawie same kombi.

Tak jasne, będę sie turlał kilka godzin z byle czym tylko po to tylko żeby jeździć Alfą , albo jeszcze lepiej się przeniosę z całą rodziną ...dla Alfy Romeo :)

Salon i serwis mają autoryzację Alfy Romeo i są ich wizytówką , ktoś tą autoryzację wystawia i utrzymuje, widocznie w standartach tej firmy się mieści oddawanie auta z krzywą kierownicą , problemy z przyjęciem naprawy gwarancyjnej bo auto kupione w innym salonie , czy podmianka części sprawnej na niesprawną i ukrywanie tego "poprawką" w instalacji elektrycznej oraz inne ciekawostki.
Jest autoryzacja, czyli to jaki jest ten serwis, oznacza również jaka jest [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo.

To pisz skargę do fiata. Jak przyjedzie kontrola albo "specjalny klient" to się zesrają i albo będzie lepiej albo stracą autoryzację. Srsly Pisz bo to sporo daje.

Ja mam ich w ... nie mam zamiaru najmniejszego, co mi to da teraz poza straconym czasem? niech się we własnym sosie babrają na zdrowie.

Wydaje mi się, że to też zależy od samochodu - w 159 odsetek sedanów jest duży, Mazdy 6 np. też jest sporo w sedanie, Mercedesy są głównie w sedanie, w BMW różnie, a Audi to prawie same kombi.
Rzeczywiście jak się zastanowić to tak jest.

Amortyzatory
Powrót