[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z mojej praktyki - Giulietta veloce ma na mokrym wysoki stopień upośledzenia - żeby nie szarpała kołami w miejscu trzeba wciskać ze świateł gaz do połowy, launch control nic w temacie nie poprawia, dwusprzęgłowe TCT również (choć akurat w sprincie 2sprzegłowe teoretycznie powinny radzić sobie najlepiej). Przy wciśnięciu gazu do połowy niestety nie ma szans z przyzwoitym TDI w quattro. Na suchym jest spoko

w kwestii alternatyw dla Giulii - są niezłe oferty na infiniti, gdzie za q50 w hybrydzie tej 352KM w sport techu (w zasadzie chyba wszystko ma, nawet szyberdach) ze 275 tys schodzą na ok 230 tys i to bez marudzenia ;)) może da się coś więcej ugrać. Gdyby nie ten wystrój wnętrza rodem z mojego Hyundaia Elantry z 2013 roku... Ale przejadę się, chcę sprawdzić na własnej skórze - może po włączeniu tych dwóch ipadów i zamknięciu oczu na ten straszny kokpit powali mnie np jakość materiałów, czy sama jazda. Drive By Wire jakoś mi nie przeszkadza, jakby mniej niż hamulce tego typu w giulii - wszak Infiniti ma fizyczne połączenie, tylko jako backup, a Giulia nie ma fizycznego połączenia z hamulcami. Więc krytyczny wyjątek w działaniu tego komputera może zakończyć się na oiomie albo dziurze w ziemi.

Z mojej praktyki - Giulietta veloce ma na mokrym wysoki stopień upośledzenia - żeby nie szarpała kołami w miejscu trzeba wciskać ze świateł gaz do połowy, launch control nic w temacie nie poprawia, dwusprzęgłowe TCT również (choć akurat w sprincie 2sprzegłowe teoretycznie powinny radzić sobie najlepiej). Przy wciśnięciu gazu do połowy niestety nie ma szans z przyzwoitym TDI w quattro. Na suchym jest spoko

w kwestii alternatyw dla Giulii - są niezłe oferty na infiniti, gdzie za q50 w hybrydzie tej 352KM w sport techu (w zasadzie chyba wszystko ma, nawet szyberdach) ze 275 tys schodzą na ok 230 tys i to bez marudzenia ;)) może da się coś więcej ugrać. Gdyby nie ten wystrój wnętrza rodem z mojego Hyundaia Elantry z 2013 roku... Ale przejadę się, chcę sprawdzić na własnej skórze - może po włączeniu tych dwóch ipadów i zamknięciu oczu na ten straszny kokpit powali mnie np jakość materiałów, czy sama jazda. Drive By Wire jakoś mi nie przeszkadza, jakby mniej niż hamulce tego typu w giulii - wszak Infiniti ma fizyczne połączenie, tylko jako backup, a Giulia nie ma fizycznego połączenia z hamulcami. Więc krytyczny wyjątek w działaniu tego komputera może zakończyć się na oiomie albo dziurze w ziemi.

Co do ostatniego zdania, oczywiscie ma fizyczne polacznie, prosze:

"The brakes have a fallback mode.

There are normally open hydraulic valves between the master cylinder and the hydraulic circuits. When the system powers up and passes its internal diagnostic tests, the brakes are switched to "by wire mode", whereby those valves are closed, and oil displaced in the master cylinder is diverted to the pedal feel simulator. Pedal travel and pressure is measured, and the actual braking pressure is generated by a motor inside the brake controller. If said controller is unpowered, or if there's a fault condition, those valves will be open, therefore the brake pedal will directly actuate the hydraulic braking circuits. The pedal will have an abnormally long travel and will feel very spongy, but the vehicle will be able to brake."

Dalej:

"In contrast to a purely electro-mechanical braking system, this system has a hydraulic fallback solution that allows the driver to bring the vehicle to a stop with moderate pedal force even in the event of a complete system failure."

Ostatnia edycja:
Co do AWD to dobrą rzecz powiedział mi znajomy co ma subaru forestera turbo. Pod górę na śliskim owszem, jest lepiej, ale z góry hamuje się tak samo jak fwd. Stracisz trakcję to też masz sanie.
Bo jest takie powiedzenie: Quattro przyspiesza jak żaden, hamuje jak każdy :) I trzeba o tym pamiętać!

Pisałem w kwestii co poruszył b0rn20wn. Na mokrym/śliskim/śniegu nic nie ma szans z 4x4. Łatwo się rozpędzić do tych 80km/h na śniegu (gdzie z jedną ośką byś bujnął się może do 40km/h) ale potem hamowanie... :)

FCA opublikowało dane sprzedażowe za lipiec 2017. Trzeba przyznać, że standardy informowania rynku w USA są wysokie i zawsze już pierwszego dnia miesiąca dane są o czasie.
Sprzedaż Giulii znowu w górę - po raz pierwszy przekroczyli 1000 sztuk sprzedanych w jednym miesiącu.
Giulia - 1 104 szt.
Stelvio - 99 szt.
4C - 22 szt.
http://www.prnewswire.com/news-releases/fca-us-reports-july-2017-sales-300497422.html

Ciekawe kiedy będą jakieś dane z Europy i czy uda się Giulii utrzymać sprzedaż 3 000 szt./miesiąc.

Ostatnia edycja:
FCA opublikowało dane sprzedażowe za czerwiec 2017. Trzeba przyznać, że standardy informowania rynku w USA są wysokie i zawsze już pierwszego dnia miesiąca dane są o czasie.
Sprzedaż Giulii znowu w górę - po raz pierwszy przekroczyli 1000 sztuk sprzedanych w jednym miesiącu.
Giulia - 1 104 szt.
Stelvio - 99 szt.
4C - 22 szt.
http://www.prnewswire.com/news-releases/fca-us-reports-july-2017-sales-300497422.html

Ciekawe kiedy będą jakieś dane z Europy i czy uda się Giulii utrzymać sprzedaż 3 000 szt./miesiąc.

Za lipiec :) wygląda to dobrze :)

może literówka i zjadło 1 z tabelki? przecież to ludzie klepią do kompa, błędy w takich zestawieniach to norma.

może literówka i zjadło 1 z tabelki? przecież to ludzie klepią do kompa, błędy w takich zestawieniach to norma.

Patrząc na różnicę w całkowitej sprzedaży wobec poprzedniego miesiąca ta liczba jest prawdziwa. Jest zresztą powtórzona w innym miejscu podanej strony

I wracamy do punktu wyjścia - Giulia może być super samochodem, ale "cash cow" dla Alfy to nadal Giulietta - i to na jej następcy się powinni skupić, chociaż pewnie Stelvio dało się zrobić szybciej i taniej.

A macie dane z wszystkich rynków europejskich ? Mnie ciekawi czy dadzą radę sprzedać u nas 300 sztuk Julki w tym roku.

Patrząc na różnicę w całkowitej sprzedaży wobec poprzedniego miesiąca ta liczba jest prawdziwa. Jest zresztą powtórzona w innym miejscu podanej strony
ok,moze zrodlo miec blad i stad wszelkie artykuly i tabelki niby beda sie zgadzały. ciezko uwierzyc w nagle tak ogromne zalamanie sprzedaży. chyba nie ma powodow? rozumiem jakby wyszla jakas afera,powazna usterka,ale poki co raczej drobne problemy,norma w nowym modelu.

Sorry za OT, ale Panowie, na prawdę podoba się Wam kia stinger? Serio? Pomijam, że bryła od auto-union-7 w wersji KAKAROTTO, to:

- jak można wizualnie pociągnąć tylny zderzak aż na górną część klapy bagażnika - być może nad światłem stop jest już blacha, ale po co to wizualne odcięcie?
- jak można listewkę chromu od słupka "a" ciągnąć aż prawie po tylną klapę bagażnika?
- jak można odprowadzenie gorącego powietrza z hamulców przednich zrobić przez wkomponowanie przed przednie drzwi jebitnych, wypukłych chromoowanych wylotów nie komponujących się z całością, -> https://www.netcarshow.com/kia/2018-stinger/1280x960/wallpaper_34.htm
- jak można przy tak długiej i szerokiej linii bocznej i dachu zrobić tak malutkie lamkpi tylnych reflektorów?
- jak można czerwone światło odblaskowe tak po prostu wkleić na linię boczną za słupek C za klapką baku? -> https://www.netcarshow.com/kia/2018-stinger/1280x960/wallpaper_2c.htm

A wiecie co jest w centralnej części kokpitu pomiędzy siedzeniami - chromowane dwa OGROMNE cup-holdery. Auto dla US&A jak z bicza strzelił! -> https://www.netcarshow.com/kia/2018-stinger/1280x960/wallpaper_20.htm

Generalnie auto ciekawe, ale lifting na rynek europejski by się od razu przydał.

68.jpg

L.

Amortyzatory
Powrót