[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Porównajcie sobie jak grało Bose w 156 a jak gra w Giulietcie. Przepaść jakościowa na korzyść drugiej. Jakość audio w samochodach ze średniej półki raczej się poprawia.
Jeśli dźwięk w Giulii ma słabe basy to być może oznacza, że jest z wysokiej klasy, dla koneserów ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W audi Bang i Olufsen gra raczej średnio w A4 i dużo lepiej w A8.
Cena też odzwierciedla jakość pomiędzy tymi modelami. W A4 dopłata była jakieś 6k PLN, natomiast w A6 było już 24k PLN - w obu przypadkach dostawałeś audio sygnowane znaczkiem B&O.

Co do spalania: Jeden koleś co ma Stelvio FE ma średnie 12,4 l/100km. Giulią pewnie z litr mniej da się osiągnąć. Ale jak ktoś liczy, że będzie miał na codzień spalanie takie jak producent podaje to może srogo się "przejechać" ;)
Jedyna korzyść w tym downsizingu to taka, że można sobie ściągnąc z zagranicy 200-300 konne auto płacąc 3.2% akcyzy - kiedyś nieosiągalne :D

Giulia Veloce srednie spalanie po ponad 8000 km 11.8. Jazda caly czas w trybie dynamic, glownie miasto i autostrada.

lechtak - jak wlaczyles (nawet jesli nie dziala) traffic w tej navi 8.8? ja w ogole nie moge znalezc zadnego sparowania tego systemu z telefonem (w giulieccie laczyl sie do hotspota)

Czy „Ostrzeżenie o korku”. to to samo co Traffic? :confused: ponieważ mam funkcje zaznaczoną jako włączona, ale w ostatnim korku ( wypadek) na A4 nie otrzymałem informacji.
Coś jest nie w porządku z tym systemem. Podgląd 3D niczym się nie różni od 2D

A jak to jest z tą klimą w giuli/stelvio? Pewien youtuber zjechał giulie za zbyt słabą klimatyzację

Działanie klimy w dużej mierze zależy od temperatury na zewnątrz. Jest bardzo zrównoważona, lepsze są kanały, którymi biegnie powietrze. Raz przy takiej nijakiej temp. na dworzu (ok 20 stopni) leciało ciepłe powietrze jak chciałem mieć 21 w aucie... Powodowało to spory upał i faktycznie trzeba było nieco ją zachęcić do działania ustawiając na 17oC ;) Natomiast 95% czasu klima działa bez zarzutu - powietrze leci lodowate kiedy jest taka potrzeba, i zrównoważone kiedy różnica temp jest niewielka.

mam natomiast dwie kwestie negatywne z autem:
1. z klimy trochę czasem dziwnie pachnie (może to, że stała z 2 miesiące na placu nie wpłynęło najlepiej)
2. i to jest masakracja.... nie działa mi w tym HarmanKardonie lewy głośnik średniotonowy (ten główny przy nodze). Mam też wrażenie straszliwych braków basu w całym aucie. Nie jestem fanem jakiś łupanek, ale w dobrym zestawie audio nawet zwykła gitara basowa powinna trochę "zatrząść" powietrzem (w giulieccie z BOSE już było lepiej). Do tego (pewnie związany z tym) komunikat o błędzie.

I to, pomimo, że auto jeździ świetnie, jest totalny fail....

ps. bardzo fajnie działają Beamy - tzn ściszanie długich świateł jak ktoś jedzie żeby go nie oślepiać. Robią to o wiele mądrzej niż podobne rozwiązanie w Maździe.

U mnie klimatyzacja dział bez zastrzeżeń. Jedyna wada to czujnik zapachów, jest zamontowany wewnątrz auta. Według mojej oceny powinien być w tunelu pod szybą. W Giuliecie też tak jest i działa zbyt późno.

A jak to jest z tą klimą w giuli/stelvio? Pewien youtuber zjechał giulie za zbyt słabą klimatyzację

Ostatnio byłem Giulią na urlopie. Zrobiłem łącznie ok. 1700km. Był to czas największych upałów tego lata w Polsce. Klimatyzacja działa bez żadnych zastrzeżeń. W moim odczuciu oczywiście ;)

Ostatnia edycja:
Ma ktoś wiedzę jaka była sprzedaż Giulii w lipcu w EU ? Widzę , że US już podały wynik 1104 szt. ( wzrost ok 10% do czerwca ) a z EU wyniki jeszcze nie spłynęły przynajmniej na carsalesbase.com ich nie widać .

zakładam, że też takie będę miał w takim razie :) gdzie widać średnie spalanie? bo mam tylko kropkę na tej skali i nie wiem ile to dokładnie jest ;)) w którym widoku pokazuje średnie?

W kazdym przejdź przyciskiem z prawej w trip

dzieki Sebol
po ilu km włączyliście Dynamic? oszczędzaliście ją jakoś szczególnie do ułożenia?

makaronek, sebol75 Panowie przysłuchajcie się proszę silnikowi, czy macie brzęczenie ( chrobot ) rano po uruchomieniu silnika ? Niestety trzeba wysiąść z auta. Trwa to jakieś 5-10 minut lub do podniesienia obrotów.

Ja podobnie jak Garraty

makaronek, sebol75 Panowie przysłuchajcie się proszę silnikowi, czy macie brzęczenie ( chrobot ) rano po uruchomieniu silnika ? Niestety trzeba wysiąść z auta. Trwa to jakieś 5-10 minut lub do podniesienia obrotów.

U mnie jest na zimnym silniku ale może 30'.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Amortyzatory
Powrót