[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja we wtorek stoję sobie na światłach, przejeżdża przede mnie bardzo ładny Triumph bodajże BONNEVILLE ( btw piękna maszyna ) facet cały czas się patrzy, przygląda i na końcu kręci głową, wystawia rękę i pokazuje kciuk do góry :) NIGDY mi się to nie przytrafiło w żadnym innym samochodzie.

[MENTION=73786]Garraty[/MENTION] - może Cię zaskoczę ale we Włoszech czułem się jak "pan", w Mediolanie zebrała się nawet mała grupka i podziwiali, Włosi o dziwo mało wiedzą o "nowej" produkcji Giulii. Polityka firmy mnie zadziwia, stawiają na Stany, Chiny, coś tam jeszcze a nie walczą o rynek europejski, gdzie mogliby grać w pierwszej trójce. Sami przyczyniają się do słabszych niż oczekują wyników. Ciężko jest odbudować to co zburzyli odkładając w czasie wejście nowego modelu po 159.

[MENTION=73786]Garraty[/MENTION] - może Cię zaskoczę ale we Włoszech czułem się jak "pan", w Mediolanie zebrała się nawet mała grupka i podziwiali, Włosi o dziwo mało wiedzą o "nowej" produkcji Giulii. Polityka firmy mnie zadziwia, stawiają na Stany, Chiny, coś tam jeszcze a nie walczą o rynek europejski, gdzie mogliby grać w pierwszej trójce. Sami przyczyniają się do słabszych niż oczekują wyników. Ciężko jest odbudować to co zburzyli odkładając w czasie wejście nowego modelu po 159.

Marketing jest bardzo słabą stroną Alfy. Zrobili naprawdę dobry samochód ale powinni się o wiele bardziej postarać..

BTW,
Nowy V2 Air Induction System - Giulia 2.0L od Eurocompulsion - chłopaki w USA robią świetne rzeczy. To plus wydech centerline/magnaflow będą dawać świetne efekty.

http://www.giuliaforums.com/forum/8...ction-system-giulia-2-0l-official-thread.html

http://www.giuliaforums.com/forum/8...ction-system-giulia-2-0l-official-thread.html

https://www.centerlinealfa.com/catalog/corsa-exhaust-giulia

Dla mnie giulia jest ladna aczkolwiek dwoch moich znajomych mowia ze giulie sa brzydkie z przodu i kompletnie nigdy by tego czegos nie kupili -natomiast na obrone musze powiedziec ze jezdza duzo drozszymi autami niz giulia-jeden BMW 650 grancoupe a drugi SL r231...takze bardziej na lans bo wiadomo ze alfa sie nie poszpanuje

Spowalniają? Fajne silniki (zwłaszcza diesla) super prowadzenie, awaryjność na stosunkowo niskim poziomie + niewygórowana cena nowego modelu - niestety to już przeszłość.
Po tym co piszesz widać, że nie masz pojęcia jaka powinna być prawdziwa [notranslate]Alfa[/notranslate]. Twój opis pasuje do dobrego Opla ale w Alfie się nie sprawdziło - 159 to była porażka firmy i regres w stosunku do 156. Ciężki kloc bez dobrych silników benzynowych nie mógł zostać hitem a niska awaryjność nie jest najważniejsza w dobrej Alfie Romeo.
Giulia bajecznie się prowadzi i ma się w końcu czym odpychać - to jest w końcu prawdziwa [notranslate]Alfa[/notranslate] z krwi i kości :) Jeśli kupiłeś 159 bo była ładna to wcale sie nie dziwię, bo to największa zaleta tego samochodu. Giulia zalet ma dużo więcej, tylko trzeba się nią przejechać, żeby to pojąć.

Dla mnie podobnie, nawet jeśli chodzi o design, Giulia jest kontynuacją tego co widzieliśmy w 156. Zgrabna, dynamiczna sylwetka i piękne przetłoczenia. 159 nigdy do mnie nie przemawiała. Poza niewątpliwie pięknym przodem, jest po prostu krowiasta. Patrząc na Giulię, wreszcie czuję że bez płaczu mogę zostawić dla niej swoje busso. W przypadku 159, w życiu nie zdecydowałbym się na taki manewr.
Niemniej jednak są gusta i guściki. To tylko mój subiektywny odbiór. ;)

Fakt ciężko jest naprawić to że Giulia tak późno zadebiutowała, ale nie popełnili drugi raz tego samego błędu co w 159. Mianowicie silniki benzynowe są lepsze niż diesle, a w 159 nie było innego wyboru do czasu tbi jak diesel.

W Giuliettcie już były lepsze. Giulia tylko to potwierdziła. Powinni wprowadzić upgrade pack dla osób (za kasę u dealerów), które zamówiły benzynę w ciemno jeszcze przed premiera. Ogłosili Veloce dopiero w grudniu i czuje się trochę oszukany, a to już moja druga [notranslate]Alfa[/notranslate] zamówiona w preorderze. Powinni jakoś ogarnąć politykę stałych klientów...

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Ale diesle w Giuli sa slabe?Zuzywaja pewnie duzo mniej paliwa od benzyn i jakby nie bylo kazdy kto interesuje sie motoryzacja to wie ze diesle w alfach JTD to mozna kupowac bo to udane silniki...i to juz taka legenda jak 1.9 TDI w VAG.

Ale diesle w Giuli sa slabe?Zuzywaja pewnie duzo mniej paliwa od benzyn i jakby nie bylo kazdy kto interesuje sie motoryzacja to wie ze diesle w alfach JTD to mozna kupowac bo to udane silniki...i to juz taka legenda jak 1.9 TDI w VAG.

Legendarne to były benzynowe silniki AR, i to nie tylko Busso, do czasu przejęcia firmy przez Fiata w 1986 r.

Stąd Cuore Sportivo.

To wiedzą Alfisti.

JTD z wielu różnych powodów podtrzymały AR przy życiu, zwłaszcza po nieudanych JTS-ach i nie dopracowanym TBI.

Diesel to była (piszę była mając na uwadze obecne trendy) potrzeba rynku, uwarunkowana polityką fiskalną lat 80- 90- tych XX w., jak i początku XXI, a nie wybór firmy oparty na jej tradycji i aspiracjach. Tak przy okazji to AR jako jedna z pierwszych wprowadziła diesla do modeli osobowych.

Alfista, który zna i docenia zalety silników benzynowych, dla samej przyjemności jazdy raczej nie wybierze diesla, bo ten wybór dyktowany jest ekonomią, a przez ostatnie dwie dekady również zaprzepaszczeniem świetnych kiedyś osiągnięć i rozwiązań w zakresie benzynowych silników AR (bardzo często pochodzących wprost z motor sportu).

Dlatego, moim zdaniem, AR bardzo dobrze zrobiła tworząc nową jednostkę do nowych modeli.

Ostatnia edycja:
a co jest niedopracowanego w 1.75 TBI?

Problemy m.in. z rozrządem, olejem i turbo.

Wszystko jest w dziale o 159/Brera i Giulietta.

Można też przeczytać:

http://m.auto-swiat.pl/zdjecia,ve2cvt

Nie twierdzę, że TBI to zły silnik, zwłaszcza na tle czterocylindrowych poprzedników z rodziny JTS w 156 i 159, niemniej dopiero w Giuliettcie został dopracowany.

W 159, a zwłaszcza Brerze brakowało mu jednak mocy i klangu.

Ostatnia edycja:
patrząc na to co się działo w TS-ach czy JTS to TBI może uchodzić za ideał bezawaryjności.
ja raczej nie chciałbym żeby [notranslate]Alfa[/notranslate] wracała do lat 80-tych- kojarzona jest z rdzą i ogromną awaryjnością

patrząc na to co się działo w TS-ach czy JTS to TBI może uchodzić za ideał bezawaryjności.
ja raczej nie chciałbym żeby [notranslate]Alfa[/notranslate] wracała do lat 80-tych- kojarzona jest z rdzą i ogromną awaryjnością

No to jesteś idealnym klientem dla Toyoty. Nie ma to jak 130 KM z 2 litrów.
Alfy zawsze trzeba było pieczołowicie serwisować, moc nie bierze się znikąd.
I nie wspomnę tu o dzwięku zdrowego TSa który tak sie niektórym nie podoba. Tylko ilu go miało, czy czy pamiętają jak brzmiał i jeździł na tle konkurencji?
Te 7000 obrotów, tylko Honda miała coś lepszego.

Ale co ja tam wiem, stary jestem i pewnie zapomniałem jakie kiepskie to były silniki.

W temacie diesel a benzyna, jest nieco przydługi artykuł tutaj: http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/how_toxic_is_your_car_exhaust

W skrócie: Golf Mk3 benzyna vs Skoda Octavia 2009 diesel pod kątem toksyczności spalin. Golf ma trzy razy tyle NOx-ów co Skoda, Skoda ma więcej cząstek stałych, a najgorzej wypada Nissan Kasza diesel z normą Euro 6 :)

A widzieliście to ogłoszenie? autoauto.pl/pl/27198/[notranslate]Alfa[/notranslate]_Romeo_GIULIA_QUADRIFOGLIO_2016_2017Quadrifoglio_2_9l_TwinTurbo_510KMF_VAT23Salon_PLBezwypadkowyNa_gwarancji?perPage=
Czy to przypadkiem nie jest byłe auto kolegi Galiego, które miało ogromne problemy z oprogramowaniem silnika? Zwróciłem uwagi na te Giulię, bo jestem zainteresowany zakupem białej Giulietty z tego komisu.

No to jesteś idealnym klientem dla Toyoty. Nie ma to jak 130 KM z 2 litrów.
Alfy zawsze trzeba było pieczołowicie serwisować, moc nie bierze się znikąd.
I nie wspomnę tu o dzwięku zdrowego TSa który tak sie niektórym nie podoba. Tylko ilu go miało, czy czy pamiętają jak brzmiał i jeździł na tle konkurencji?
Te 7000 obrotów, tylko Honda miała coś lepszego.

Ale co ja tam wiem, stary jestem i pewnie zapomniałem jakie kiepskie to były silniki.

Z 5 alf jakie posiadałem tylko jedna była awaryjna (w tym silnik) i to nie dlatego że to była [notranslate]Alfa[/notranslate] a dlatego, że poprzedni właściciel nie dbał o samochód wcale. Konsekwencje były do przewidzenia. Po większym remoncie samochód potem normalnie jeździł.

Przejechałem całe Niemcy wpoprzek i całą Francję, do Hiszpanii północnej. Przez półtora tygodnia na autostradach i w miastach nie widziałem żadnej Giulii i jedno Stelvio. Przez 4 i pół tysiąca kilometrów.
O ile Stelvio zapewne jakoś się sprzedaje, o tyle Giulia, co już widać, jest dramatyczną porażką rynkową. Nie da się tego żadnym zaklęciami odmienić.
Chciałbym zobaczyć zestawienia sprzedaży Giulii i jej konkurencji na przestrzeni ostatniego roku. Auto weszło do sprzedaży latem ubiegłego roku, a zaprezentowane było jeszcze rok wcześniej.
Wyniki sprzedaży powinne być więc marodajne już teraz.

- - - Updated - - -

a co jest niedopracowanego w 1.75 TBI?

To jest znakomity silnik. Wada obiektywna: wysokie zużycie paliwa. Wada subiektywna: brak brzmienia.

- - - Updated - - -

Problemy m.in. z rozrządem, olejem i turbo.

.

Nie do konca się można zgodzić. Problemy z turbo ma każdy silnik turbo, który jest nieumiejętnie eksploatowany. A taka nieumiejętna eksploatacja jest nagminna. Ludzie wierzą w skuteczność układów podtrzymywania olejenia po wyłączeniu rozgrzanego silnika, tymczasem takie układy działają w ograniczonym zakresie. Zelazna zasada: po szybkiej jeździe autostradą, nie gaś silnika, niech popracuje minimum minutę na wolnych obrotach. Nie wiem, może z 10 procent kierowców się do tego stosuje. A policja to już w ogóle. Więc im się 159-tki sypały i sypią.
Popatrzcie choćby na stacjach benzynowych.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót