[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie no jasne. Sęk w tym, że chciałbym zrobić sobie automat, tak już profi. Robiłem testy i wyszło mi, że ewidentnie na dole (tak do 2500-3000obr.) Alfa zbiera się lepiej na przymkniętym wydechu. Natomiast wyżej wiadomo, że lepiej jak jest otwarty. Oczywiście podstawowa funkcja takiego układu to "open" i "close", ale chciałbym jeszcze zrobić sobie tryb "auto" w którym będzie sam się otwierał i zamykał w zależności od .... (i tu trzeba wstawić odpowiedni parametr). Na razie mam pomysł na sterowanie w zależności od obrotów, realizowane na raspberry pi z sygnałem przez OBD. Ale szukam, może znajdę łatwiejszy lub lepszy sposób. Napisałeś o front pipe i aktywnym, pomyślałem że może stamtąd chcesz brać sygnał - stąd pytanie :)
A nie łatwiej ciśnieniowo? Tak jak działa westgate w turbo. W Giulii Q jest tak zrobione z tego co widziałem (ktoś sprzedawał wydech z rozbitka)

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Podcisnienie też biorę pod uwagę, ale jak na razie nie mam pomysłu jak utrzymać otwarty wydech przy puszczeniu gazu podczas gdy obroty nadal są wysokie.
Bardzo jestem ciekaw jaki patent ma MG :)

Przepiękne...aż żal ze nie poszli tą drogą:)

Pany... Zróbcie sobie cały wydech z kwasiaka albo nierdzewki, dobrze policzony i żadne przepustnice nie będą potrzebne, dziadostwo toto takie że hej, nie wiedziałem że teraz dźwięk silnika "robi się" przez wycięcie części układu wydechowego, masakra...

Coś takiego, ale jeszcze sterowane automatycznie - otwierane powyżej zadanych obrotów przy dużym naciśnięciu gazu
Masz elektroniczny gaz czy linkę? Na gazie masz potencjometr - nic prostszego, natomiast podtrzymanie po puszczeniu gazu można zrobić np. przekaźnikiem czasowym. A jak chcesz się pobawić w różne opcje to weź sobie machnij jakiś prosty PLC i hulaj dusza, piekła nie ma :)

Masz elektroniczny gaz czy linkę? Na gazie masz potencjometr - nic prostszego, natomiast podtrzymanie po puszczeniu gazu można zrobić np. przekaźnikiem czasowym. A jak chcesz się pobawić w różne opcje to weź sobie machnij jakiś prosty PLC i hulaj dusza, piekła nie ma :)

Mam potencjometr. Wstępny plan jest taki żeby z OBD odczytać obroty i położenie pedału gazu i sklecić prosty program na Raspberry Pi który będzie sterował na podstawie tych sygnałów :)
Zobaczymy czy się uda :D

Nie nie, rozmawiałem z MG i powiedzieli, że mają na to patent ale szczegółów nie znam. Haha Raspberry, ciekawy sposób wykorzystania ( u mnie działa jako VPN :P )

zadna magia, czysta fizyka gazów, juz pare ladnych lat temu robili mi taki wydech zwany "dual backpressure" do Q4

- - - Updated - - -

Pany... Zróbcie sobie cały wydech z kwasiaka albo nierdzewki, dobrze policzony i żadne przepustnice nie będą potrzebne, dziadostwo toto takie że hej, nie wiedziałem że teraz dźwięk silnika "robi się" przez wycięcie części układu wydechowego, masakra...

jak to mawial Clakson...

"The Alfa's Exhaust note is real, other cars Exhaust notes are as fake as a hookers smile."

Kilka dni temu dałem przejechać się mojemu koledze, który na codzień jeździ volvo s60 polestar, mocna maszyna, silnik 3.0, 360 km, 4,5 s do 100km/h. Jeździłem nim kiedyś. Mówię mu, że mimo iż Giulia jest trochę słabsza to jeździ dużo szybciej bo lepiej się prowadzi, lepiej wchodzi w luki i hamuje mocniej. Ma też lepsze przełożenia i reakcję skrzyni biegów (swoją drogą nie wierzę w te 4,5 s w Volvo;)) Wsiadł, pojechaliśmy w nocy po Ursynowie, kilka łuków, ronda, kilka przyspieszeń. Wszystko na manetkach na manualu, nie przekraczając 5000 obrotów. Autentycznie gość oniemiał. Jeszcze następnego dnia dzwonił, że wziął swoje Volvo na te same zakręty i próbował je przejść z taką prędkością i mu się nie udało. Szacun Alfa :)

Kilka dni temu dałem przejechać się mojemu koledze, który na codzień jeździ volvo s60 polestar, mocna maszyna, silnik 3.0, 360 km, 4,5 s do 100km/h. Jeździłem nim kiedyś. Mówię mu, że mimo iż Giulia jest trochę słabsza to jeździ dużo szybciej bo lepiej się prowadzi, lepiej wchodzi w luki i hamuje mocniej. Ma też lepsze przełożenia i reakcję skrzyni biegów (swoją drogą nie wierzę w te 4,5 s w Volvo;)) Wsiadł, pojechaliśmy w nocy po Ursynowie, kilka łuków, ronda, kilka przyspieszeń. Wszystko na manetkach na manualu, nie przekraczając 5000 obrotów. Autentycznie gość oniemiał. Jeszcze następnego dnia dzwonił, że wziął swoje Volvo na te same zakręty i próbował je przejść z taką prędkością i mu się nie udało. Szacun Alfa :)

Ja tak kiedys mialem ze znajomym, ktory ma S3 :) Podobna sytuacja...

Czy ktoś może otrzymywał już ofertę na AR Veloce benzyna rocznik 2018 z Android Auto/CarPlay? Bo ja tak i zaproponowano mi rabat około 9% (katalogowo ponad 255k więc powinno być z czego schodzić). Toż to bardzo słabo :/

Ja tak kiedys mialem ze znajomym, ktory ma S3 :) Podobna sytuacja...

Własnie to tłumaczę zatwardziłym germanofilom. Raz się przejedziesz i wpadłeś :)

Czy ktoś może otrzymywał już ofertę na AR Veloce benzyna rocznik 2018 z Android Auto/CarPlay? Bo ja tak i zaproponowano mi rabat około 9% (katalogowo ponad 255k więc powinno być z czego schodzić). Toż to bardzo słabo :/
13.5%, konfiguracja za prawie 255k

Nie ma jeszcze danych za grudzien z Europy, będzie na koniec miesiąca jakoś.

Jak na razie:
EU - 22 990 szt
US - 8 870 szt (cały rok już)

Razem 31 860 szt

Cześć, planuję w tym roku zakup samochodu. Rozważałem Mercedes-Benz C200, Opel Insignia, Skoda Superb i właśnie Alfa Romeo Giulia. Jeździłem każdym samochodem i chyba nie muszę mówić, którym jeździło się najprzyjemniej. Z punktu praktycznego bardziej obstawałem przy Insignia lub Superb, Mercedes ma ładną stylistykę i jest bardzo fajnie wyciszony, ale to Giulia mnie porwała. Jeździłem oczywiście egzemplarzem w bardzo bogatej konfiguracji, sam niestety będę musiał się decydować na coś uboższego. Myślałem o Giulii w wersji Business lub Super, silnik benzynowy 2.0l 200 KM, widziałem parę egzemplarzy w wersji Super wystawionych przez dealerów na allegro i ceny są całkiem w porządku, ok 130-135 tys zł brutto. Samochód będę brał najprawdopodobniej ze stock'u, ze względu na ceny, ale Was chciałbym się zapytać na jakie wyposażenie dodatkowe zwrócić uwagę? Osobiście chciałbym elektryczne fotele, pakiet z ksenonami 35W AFL i DRL, czujniki parkowania i kamerką cofania, ale może Wy coś doradzicie, co warto mieć w Giulii, a co jest niepotrzebne? Może trafi się gdzieś na stock'u jakaś sztuka w podobnej konfiguracji. Chciałbym się też dowiedzieć, jak właściciele/użytkownicy Giulii oceniają ten samochód, czy są zadowoleni, jakie są ewentualne mankamenty, czego brakuje, co działa źle, i jakie są plusy, może coś nowego usłyszę, a nie ma lepszego źródła niż użytkownik.

Ostatnia edycja:
Cześć, planuję w tym roku zakup samochodu. Rozważałem Mercedes-Benz C200, Opel Insignia, Skoda Superb i właśnie Alfa Romeo Giulia. Jeździłem każdym samochodem i chyba nie muszę mówić, którym jeździło się najprzyjemniej. Z punktu praktycznego bardziej obstawałem przy Insignia lub Superb, Mercedes ma ładną stylistykę i jest bardzo fajnie wyciszony, ale to Giulia mnie porwała. Jeździłem oczywiście egzemplarzem w bardzo bogatej konfiguracji, sam niestety będę musiał się decydować na coś uboższego. Myślałem o Giulii w wersji Business lub Super, silnik benzynowy 2.0l 200 KM, widziałem parę egzemplarzy w wersji Super wystawionych przez dealerów na allegro i ceny są całkiem w porządku, ok 135-145 tys zł brutto. Samochód będę brał najprawdopodobniej ze stock'u, ze względu na ceny, ale Was chciałbym się zapytać na jakie wyposażenie dodatkowe zwrócić uwagę? Osobiście chciałbym elektryczne fotele, pakiet z ksenonami 35W AFL i DRL, czujniki parkowania i kamerką cofania, ale może Wy coś doradzicie, co warto mieć w Giulii, a co jest niepotrzebne? Może trafi się gdzieś na stock'u jakaś sztuka w podobnej konfiguracji. Chciałbym się też dowiedzieć, jak właściciele/użytkownicy Giulii oceniają ten samochód, czy są zadowoleni, jakie są ewentualne mankamenty, czego brakuje, co działa źle, i jakie są plusy, może coś nowego usłyszę, a nie ma lepszego źródła niż użytkownik.

Lober ja jestem bardzo zadowolony z samochdu, mam zrobione ponad 18000 km i nie mialem nawet najmnijeszego problemu. Na start poczytaj sobie dzienniki uzytkownikow, jest ich kilkanascie na forum. W moim pisalem o zaletach, wadach i ogolnym wrazeniu. Na pewno da Ci to jakis poglad na auto :)

Amortyzatory
Powrót