[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Znowu popadasz w skrajność. "Konstrukcja" koncernów FCA i Daimler AG jest zupełnie inna.
FCA w swoim portfolio ma Alfę, Maserati, Ferrari V.S. Mercedes który nie ma tak wyodrębnionych marek. Jest Mercedes AMG, Maybach ale cały czas to jest Mercedes. Jeżeli już na siłę szukasz porównań to rób to obiektywnie.
Do porównania (normalnych wersji) "
Giulia vs C klasa
Ghibili vs E klasa
Quatroporte vs S klasa
Ferrari vs AMG GT

Jest to kwestia postrzegania i interpretacji. Mnogość modeli jednej marki wcale nie świadczy o jej prestiżu.

Brawo ty
Tak powinno wyglądać porównanie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Po pierwsze Giulia to nie premium. Po drugie jak się zabiera główną zaletę samochodu czyli silnik i sportowe wrażenia z nim związane i wsadza tam pyrkawkę to trzeba coś dorzucić jeszcze bo nikt tego nie będzie chciał.

Ergonomia, multimedia, opcje wyposażenia w Giulii to żart. nawet założyłem wątek co Giulii brakuje. Lista jest ogromna. Giulia powinna iść w sport jak już się tak reklamuje a nie wsadzać siniki od skutera pod maskę :D Przecież historia, tradycje sportowe itd :)

Po pierwsze Giulia to nie premium. Po drugie jak się zabiera główną zaletę samochodu czyli silnik i sportowe wrażenia z nim związane i wsadza tam pyrkawkę to trzeba coś dorzucić jeszcze bo nikt tego nie będzie chciał.

Ergonomia, multimedia, opcje wyposażenia w Giulii to żart. nawet założyłem wątek co Giulii brakuje. Lista jest ogromna. Giulia powinna iść w sport jak już się tak reklamuje a nie wsadzać siniki od skutera pod maskę :D Przecież historia, tradycje sportowe itd :)

Jest pozycjonowana jako marka premium i kropka. Premium to nie tylko multimedia. Temat walkowany kilkukortnie. Giulia ma lepsze wyposazenie za mniejsza cene niz niejenedno BMW, Merc czy Jag.

Ogólnie to dochodzi do absurdu przy podziałach dlatego każdy może się pozycjonować gdzie chce. Nie ma żadnych zasad Każdy ma swoje subiektywne. Dla mnie Alfa Romeo a szczególnie Giulia to nie premium. Czy to ujmuje coś jej. Wydaje mi się że nie. Lepiej być solidnym segmentem D niż udawanym premium.

Ostatnia edycja:
Czerwona veloce ze szklanym dachem, WF początek blach i buja się w okolicy Jeleniej Góry. Kto to?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Jest pozycjonowana jako marka premium i kropka. Premium to nie tylko multimedia. Temat walkowany kilkukortnie. Giulia ma lepsze wyposazenie za mniejsza cene niz niejenedno BMW, Merc czy Jag.

Teraz pokaz mi salony sprzedaży AR jakie powinno mieć premium w kraju.
Pokaż wyszkolenie pracowników, wyposażenie warsztatu i wiedzę serwisantów premium..
potem przejdź się do Fiata i porównaj z AR. Nagle dowiemy się, że Fiat też jest premium bo w/w jest takie samo jak w AR.

Katowice. Duży salon na Śląsku. 2 lata od prezentacji, około roku od rozpoczęcia sprzedaży lub nawet więcej a brak Stelvio 2.0 280 na jazdy testowe. Ściągnięcie z innego salonu też nie możliwe. Po uporczywych telefonach i wizytach słyszymy „ może uda się, jeśli nasz handlowiec udostępni prywatny samochód”
BMW, Volvo, Audi.. kazda wersja silnikowa do testowania.

PREMIUM? Serio?

Pan azar jako jeden z nielicznych twardo stapa po ziemi.Brawo.Audi ma duzo modeli premium a jest w vagu i jest wiecej prestizowa niz alfa.Dobra wiecej nie bede w tym temacie pisal-niektorzy sa zamknieci w swoim swiecie ale to tak jest z fanatykami.Giulia jest bardzo fajnym usportowionym sedanem klasy sredniej i niech sie sprzedaje-oby byla takim hitem jak alfa 156-zycze jej tego.Peace

Pokaż wyszkolenie pracowników, wyposażenie warsztatu i wiedzę serwisantów premium..
potem przejdź się do Fiata i porównaj z AR. Nagle dowiemy się, że Fiat też jest premium bo w/w jest takie samo jak w AR.

Katowice. Duży salon na Śląsku. 2 lata od prezentacji, około roku od rozpoczęcia sprzedaży lub nawet więcej a brak Stelvio 2.0 280 na jazdy testowe. Ściągnięcie z innego salonu też nie możliwe. Po uporczywych telefonach i wizytach słyszymy „ może uda się, jeśli nasz handlowiec udostępni prywatny samochód”

PREMIUM? Serio?

Katowice to salon porażka
Byłem wiem

Słuszna uwaga.

Premium to nie tylko marketing w jakim przedstawia się model. To cały system obsługi klienta od jazd testowych, przez zakup, sprzedawców po serwis, finansowanie itp. To buduje markę premium.

PREMIUM? Serio?

Sobieslaw Zasada Krakow.

- - - Updated - - -

Pan azar jako jeden z nielicznych twardo stapa po ziemi.Brawo.Audi ma duzo modeli premium a jest w vagu i jest wiecej prestizowa niz alfa.Dobra wiecej nie bede w tym temacie pisal-niektorzy sa zamknieci w swoim swiecie ale to tak jest z fanatykami.Giulia jest bardzo fajnym usportowionym sedanem klasy sredniej i niech sie sprzedaje-oby byla takim hitem jak alfa 156-zycze jej tego.Peace

Nie wiem kto czego jest fanatykiem, widac ze Ty jestes ale BMW czy innych marek.

Sobieslaw Zasada Krakow.

- - - Updated - - -

Nie wiem kto czego jest fanatykiem, widac ze Ty jestes ale BMW czy innych marek.
I co mam jeździć po całym kraju, żeby kupić Stelvio?
Marke premium? 100km żeby sie przejechać? Serio? Takie podejście do klienta jest PREMIUM?
To może sam mam też se te auto poskładać i codziennie dziękować za to FCA, że dali możliwość kupna klocków lego?

Katowice to salon porażka
Byłem wiem

Z tego co rozumiem, to AR jako marka wymaga coraz więcej od swych salonów. M.in. dlatego Carserwis musiał przebudować nowy budynek na Połczyńskiej. Niektóre "stare" salony sprzedają AR ale z braku alternatyw w danym miejscu - docelowo stracą taką możliwość bez odpowiedniego dostosowania salonu. Byłem oglądać rok temu Giulię w Częstochowie. Nie mieli nic do zaoferowania do jazd testowych, można było sobie tylko usiąść w jednym z egzemplarzy. Dziś już nie sprzedają AR.

Dobra wiecej nie bede w tym temacie pisal-niektorzy sa zamknieci w swoim swiecie ale to tak jest z fanatykami.Giulia jest bardzo fajnym usportowionym sedanem klasy sredniej i niech sie sprzedaje-oby byla takim hitem jak alfa 156-zycze jej tego

Zgadzam się z tym. To usportowiony sedan klasy średniej. Nawet niezły jak na początek na "odrodzenie" ale z pewnością nie premium.
Mnie np. nie boli, że jeżdżę klasą średnią :)

- - - Updated - - -

Rozumiem, że na tym forum trzeba wyznawać jedną markę i wypowiadać się tylko pozytywnie?

[MENTION=734]omen[/MENTION] Nie wiem skąd masz info, że w BMW można przejechać się każdą wersją silnikową. Ja jak szukałem samochodu to w Krakowie mieli do testów tylko 1 diesla.

Rozumiem że jak ktoś ma inne zdanie niż alfons159 i azar to jest fanatykiem.
Sprawdziłem organoleptycznie każdą realną konkurencję dla Giuli czyli : BWM 3,4 , C klase, A4, Lexusa IS, Infinity q50, Jaga XE.
Zachłysnęliście się szczególnie niemieckim premium.
Jeżdżę serią 5, w firmie używam też często nową serie 3.
O ile seria 5 jest odczuwalnie lepiej wykonana i wyciszona to seria 3 absolutnie (względem Giuli).
Nową C klase mam w rodzinie i tez nią pojeździłem, fajna ale tylko w odpowiedniej konfiguracji (odpowiednio drogiej). Infotaiment też słaby. Choć nie tak słaby jak w alfie. Plastiki potrzaskują.
Nowe A4 miałem jako zastępcze, beznadziejne. Miałem wersję s-line. Nie oceniam silnika. Szaro buro i perfekcyjnie nudno w środku. Nie rozumiem zachwytów nad virtual audi cockpit.
Gadżet na chwilę a potem już powszednieje i nie zwracasz na to uwagi. Przed sąsiadem możesz się pochwalić mapami Google na zegarach.

Oczywiście jest to moja ocena samego produktu.
Inna sprawa to salony, które w AR są słabej jakości. Choć widzę że po wybudowaniu nowego salonu w Szczecinie zaczynają się bardziej starać.
Mercedes też słabo (obsługa z łaską) , Audi nieco lepiej a szczeciński salon BMW to najwyższy poziom sprzedaży i obsługi z jakim się do tej pory spotkałem ( w Warszawoe BMW Inchcape już gorzej)

Reasumując,
W mojej opinii, piętą achillesową alfy nie jest produkt a obsługa około sprzedażowa. FCA - bank, leasing / marketing.
Produkt premium + obsługa około sprzedażowa nie premium = Alfa to pół premium :cool: , krakowski targiem

Dodam że nie mam żadnej alfy więc raczej nie jestem "fanatykiem" jak poniektórzy tutaj imputują.

Ostatnia edycja:
Tak że z tymi nieporównywalnymi osiągami, to bądź trochę bardziej powściągliwy jednak.
Nieporównywalne to one są dla tzw dziennikarskiej "elastyczności" - czyli dla niezmieniających biegów.

(podaję za : http://www.zeperfs.com/en/duel3338-4845.htm )

Ja porównuję zawsze w Automobile Catalog i tam parametry Mazdy są faktycznie zbliżone do Giulietty (przyśpieszenie 0-100, wyprzedzanie 60-100, 80-120 ) choć zawsze nieco gorsze - to było do przewidzenia biorąc pod uwagę podobną moc i niższą masę Mazdy. Ta sama historia jest ze 156 JTS - osiągi są podobne.
Tylko dlaczego jak jeździłem JTS-em zawsze szybka jazda w trasie była bardziej męcząca i dużo mniej komfortowa ?
Sprawę wyjaśnia ostatni parametr elastyczność na poszczególnych biegach - VItka 80-120 - Giulietta 10,7 - Mazda 3 - 14,7 s.
Giuliettą łatwiej jest po prostu wykorzystać pełny potencjał silnika a w Mazdzie trzeba kręcić pod czerwone pole i szybko machać biegami - na dłuższą metę męczące. Ja zdecydowanie wolę charakterystykę silnika z turbo i choć JTS też fajnie śmigał to jednak podczas wyprzedzania pewniej czuję się w Giulietcie :)

A teraz coś specjalnego dla Tomaza - Panowie z Automobile Catalog sprawdzili też spalanie w obydwu modelach.
Giulietta spaliła im - 8.9 litra średnio a Mazda .... dokładnie tyle samo 8.9 litra. Jak na 2.0 - mało ale też nie ma się czym podniecać.

Jeśli Alfa zamontuje słabszy silnik niż do tej pory to dla oszczędności - samochód ma być tańszy. Jak dla oszczędności to musi być to jednostka, która jest już gotowa i tylko trzeba ją zamontować w Giulii. Robienie specjalnie silnika na taką okazję, nie miało by żadnego sensu ekonomicznego.

To będzie pozorna oszczędność (małe silniki w Giulii) , bo nadszarpnie i tak już marny "prestiż" tej marki. Może w jakimś małym miejskim następcy Mito to prędzej.
Co do wykorzystania potencjału silnika - od tego jest kierowca i skrzynia, a "podczerwone pole" to też pole i nic złego w jeździe z obrotami tam gdy jest taka potrzeba. Testy "przyspieszeń" na zadanym biegu to bzdety jak moment diesla przed laty będący hasłem marketingowym dla mas.
Natomiast dlaczego męcząca jazda JTS ? - 5 biegów, wysokie obroty z tym związane ciągłe a nie chwilowe, oraz zawieszenie i buda z czasów innych standardów budowy samochodów.
Niemęczące to są duże pojemności wolnossące z automatem, reszta to zawsze kompromisy jakieś.

Tego nie neguję. Ale po styczności z Volvo w Poznaniu (próba zakupu V40) - też nie mam o nich najlepszego zdania. Nie ulega natomiast wątpliwości, że cała otoczka (serwis, sprzedaż) w Alfie jest mocno poniżej poziomu Giulii.

Amortyzatory
Powrót