[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zgadzam się z tym. To usportowiony sedan klasy średniej. Nawet niezły jak na początek na "odrodzenie" ale z pewnością nie premium.
Mnie np. nie boli, że jeżdżę klasą średnią :)

- - - Updated - - -

Rozumiem, że na tym forum trzeba wyznawać jedną markę i wypowiadać się tylko pozytywnie?

Jest różnica pomiędzy krytyką dla krytyki a konstruktywną krytyką. Krytykowanie samochodu, niekoniecznie alfy dlatego, że koledzy mówią tak jest co najmniej z założenia błędne. Mój komentarz był w stosunku do wypowiedzi użytkownika alfons159, który jest ewidentnie wyznawcą niemieckiej myśli technologicznej i to przecież ewidentnie widać w każdym jego poście. Dalej ja mam to daleko w nosie czy Giulia jest autem premium czy nie. Jest jednak tak pozycjonowana i z autami marek premium zestawiana. W jednych dziedzinach z nimi wygrywa w innych przegrywa. Definicja "premium" jeśli chodzi o rynek motoryzacyjny czy niekoniecznie jest przeróżna. Nie da się jednak zaprzeczyć, że Alfa Romeo Giulia nie jest porównywana ze Skodą, Mazdą czy Seatem tylko z Mercedesem, BMW, Audi, Jaguarem czy Lexusem. Dlatego my sobie możemy gdybać czy jest albo nie.

Jest tak zestawiana bo posiada najważniejsze cechy pojazdu z segmentu premium - dobre osiągi, napęd ma tył, dobre prowadzenie, jednocześnie zwarta sylwetka w której walory użytkowe są drugorzędne. Typowy sedan premium.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ciekawe że we wszystkich zagranicznych testach na YT bez wyjątku europejscy dziennikarze kwalifikują auto jako premium a w USA jako luxury sports sedan. nie bardzo też się czepiają drobiazgów czy paru braków w wyposażeniu, raczej w znakomitej większości recenzje są dość pochlebne - co najwyżej powiedzą coś w stylu że infotainment jest OK ale gorszy niż w BMW czy Audi. co do biadolenia o ewentualnej wersji Giulii z silnikiem 1.3T, cóż, ja bym nie kupił, ale niech sobie będzie, nie przeszkadza mi to. BMW 3 też ma wersję z 1.5 i to 3 cylindrowym o ile się nie mylę - napędza trochę sprzedaż, niższa cena zachęca do wizyty w salnoie, a na końcu i tak większość tych co przyszli po silniczek od kosiarki jednak wysupła grosz i weźmie 2.0T.

Ma ktoś Giulie w wynajmie długoterminowym?

Best Compact Luxury Sports Sedan, In a Big Test comparison of eight premium sedans, the Giulia came out on top:
http://www.motortrend.com/cars/alfa...jaguar-xe-lexus-is-200t-volvo-s60-comparison/

Amerykański Insurance Institute for Highway Safety, czyli IIHS (Ubezpieczeniowy Instytut Bezpieczeństwa Drogowego) przyznał sedanowi klasy Premium - Alfie Romeo Giulia - wysoką ocenę "Top Safety Pick+ (TSP+):
https://moto.wp.pl/alfa-romeo-giuli...estach-bezpieczenstwa-w-usa-6173934674921089a

As our reigning Best Luxury Car under $80,000, it’s hard to go past the Giulia Super in what it offers; a sporting, stylish and well-equipped luxury sedan that is fun to drive:
https://www.drive.com.au/new-car-reviews/alfa-romeo-giulia-range-review-117449

THE ALFA ROMEO GIULIA: AN ITALIAN LUXURY SEDAN FOR THE ASPIRATIONAL EXECUTIVE
http://alisterpaine.com/2018/03/22/...-luxury-sedan-for-the-aspirational-executive/

With only one bodytype available and few months after its official introduction, the new Alfa Romeo Giulia has already entered the European premium midsize
http://www.jato.com/alfa-giulia-already-europes-top-10-premium-midsize-cars/

Nie chce mi sie wiecej szukac...

Garraty alfa 156 tez byla porownywana z e46,a4 b5 i z xtype.Nic to nie zmienia....phateon tez byl porownywany z S,7 i A8...itd nie jestem maniakiem BMW-ojciec teraz posiada G30 540i-wczesniej F10 535.Wierz mi to jest wyzsza polka.Mam jakies porownanie.Ja jestem fanem Porsche,lambo;-)Natomiast widze roznice miedzy markami.Ciesze sie ze jestes zadowolony z giuli-ja z 159 tez jestem wzglednie zadowolony pomimo ze ma wady.Pozdrawiam

Porównujesz ciężkiego kloca którym jeździsz, najgorszą Alfę w klasie średniej w historii marki, zlepek GM-owych części - do rewelacyjnej Giulii z napędem na tył, rozkładem mas 50/50 i karbonowym wałem? Zanim dalej zaczniesz wypisywać takie bzdury to przejedź się Giulią a przekonasz się, dlaczego w testach porównują ją z innymi wozami z segmentu premium.

Zuczek 159 najgorsza alfa?Prosze cie...nie obrazam twojej giuletty bo to udane auta i dobrze sie sprzedaja ale to tez jakby nie patrzec bravo.Mam 159 z 2.4JTD na skorach z 2008roku.Nie ujmujac giuli to ona nawet niema takiego diesla.Benzyny to cos innego.Nigdzie nie napisalem ze giulia to zle auta!Super ze rwd.Giulie sasiad posiada,a raczej jego zona wiec stycznosc jakas jest.

159 to fajny do jazdy samochód, przyjemny na trasę o niepowtarzalnym wyglądzie ale niestety sporo stracił z ducha Alfy Romeo i w swoich okresie nie mógł konkurować z najlepszymi z segmentu Premium ani pod względem gamy silnikowej ani rozwiązań technicznych. Brak dobrych benzyn i duża masa przypieczętowała sprawę. Giulii duże diesle nie są potrzebne, to już nie te czasy. Prędzej przydała by się mocna hybryda :)

A 156 mogła konkurować z najlepszymi w segmencie Premium w swoim okresie? Z którymi?

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

a wiesz skąd się biorą te wyniki na zeperfs? :D to nie jest w żadne sposób porównywalne i reprezentatywne :D

Te akurat z czasem okrążenia ? - podpisane jest przecież, że z Auto Zeitung. Nie, nie znam numeru i rocznika. Innych nie napotkałem, a lepsze to niż stwierdzenie Forumowicza poparte odczuciami przy jeździe na jednym biegu. Skoro trzeba "reprezentatywne" wyniki i testy nadzorowane przeprowadzać, to znaczy że to wozy z jednej półki osiągów po prostu.

Ostatnia edycja:
Odnosnie silnika 1.33b ciekawe czy nie jest to przypadkiem ta sama jednostka która jest montowana w nowej klasie A mercedesa.

40fe991a60992e965f4b3d484c8a59d7.jpg

Takie coś znalazłem

O silnikach
e23af33e5b216aa3704abda4772554cf.jpg
d316214e0b0d57e8db49942d64c0b872.jpg

Ostatnia edycja:
A 156 mogła konkurować z najlepszymi w segmencie Premium w swoim okresie? Z którymi?

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Jak model 156 wchodził w 1997 roku mógł konkurować z każdym modelem konkurencji. Wyróżniał się dynamiką, lekkością prowadzenia, wydajnymi silnikami benzynowymi, bardzo udanym designem. To był w odróżnieniu od 159 hit sprzedażowy AR i nie był to przypadek. To bardzo dobrze, że Giulii zdecydowanie bliżej w charakterze do 156 niż 159.

Jak model 156 wchodził w 1997 roku mógł konkurować z każdym modelem konkurencji. Wyróżniał się dynamiką, lekkością prowadzenia, wydajnymi silnikami benzynowymi, bardzo udanym designem. To był w odróżnieniu od 159 hit sprzedażowy AR i nie był to przypadek. To bardzo dobrze, że Giulii zdecydowanie bliżej w charakterze do 156 niż 159.

Dynamiką?
Spójrzmy na konkurencje w okresie produkowania 156:
BMW e46 - silniki benzynowe o mocy do 340KM, Diesle do 200KM, napęd RWD/AWD
Audi A4 b5/b6 - silniki benzynowe o mocy do 380KM, Diesle do 180KM napęd FWD/AWD
Mercedes C-klasa w202/203 - silniki benzynowe o mocy do ok 360KM, diesle do 230KM, napęd RWD.

Z czym miała konkurować 156, skoro nawet GTA nie miało podejścia, do mocniejszych wersji konkurencji. O najmocniejszych już nawet nie wspominam...
Do tego mnogość jednostek u konkurencji i możliwość łączenia różnych konfiguracji przeniesienia napędu. A w 156? Automat tylko w V-ce, a Q4 tylko z Dieslem 1.9JTDm.
Dostępnością opcji wyposażenia 156 również nie zachwycała na tle konkurencji. Ot, nieco bogatsze w standardzie, ale idąc w opcje giniemy wśród konkurencji niemieckiej.

Zostaje jedynie prowadzenie i design, ale to zdecydowanie, żeby konkurować w klasie premium.

BMW E46 konkurowała z Alfą 156 - nawet Wikipedia podaje Alfę jako jedynego konkurenta BMW spoza Niemiec. Fakt, że na M3 Alfa nie miała odpowiedzi nie ma znaczenia, z założenia były to samochody o podobnej charakterystyce i kierowane do podobnego klienta.
Najważniejsze, że teraz karta się odwróciła i M3 dostaje baty od Giulii Q :)

Kraków 12.05 - Dwie białe Giulie, diesel/manual zaparkowane obok siebie, trzecia moja eh też biała. Dalej, na odcinku 5 km z Modlniczki do Krakowa jedno Stelvio, szara Giulia Q i czerwona Veloce. Co sie dzieje!? Dzisiaj zwariowałem, 6xGiorgio w przeciagu godziny.

Amortyzatory
Powrót