[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To straszne ze tyle tego się robi.... ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

klag3, dyr. Kisz, który cały sukces zwiększonej sprzedaży aut FCA w Polsce przypisuje FCA, zapomniał wspomnieć o wzroście zamożności Polaków, których coraz częściej stać (a jeszcze częściej korzystają z ofert finansowania) na zakup nowych aut:).

- - - Updated - - -

Kraków 12.05 - Dwie białe Giulie, diesel/manual zaparkowane obok siebie, trzecia moja eh też biała.

Niedawno, w okolicach AGH minąłem się z białą Giulią.
Pomyślałem, że może to Twoja?:)

BMW E46 konkurowała z Alfą 156 - nawet Wikipedia podaje Alfę jako jedynego konkurenta BMW spoza Niemiec.

Ta sama wikipedia podaje jako konkurenta e90 właśnie 159 ;) I jeszcze Lagunę, Superba i Mondeo :D
A jako konkurentów AR156 - Peugota 407 czy Opla Vectrę :D

BFakt, że na M3 Alfa nie miała odpowiedzi nie ma znaczenia, z założenia były to samochody o podobnej charakterystyce i kierowane do podobnego klienta.

Podobnie jak 159 była kierowana do klienta podobnego klientowi e90, co z resztą potwierdza większość testów porównawczych.

Skoro fakt, że na M3 nie miała odpowiedzi to pozostaje jeszcze mnóstwo innych braków, jak chociażby brak odpowiedzi na mocne 3-litrowe Diesle BMW, na możliwość wybrania automatu czy napędu 4x4 w więcej niż jednej wersji silnikowej.
Do tego braki w wyposażeniu względem konkurencji...

Świetnie, że karta się odwróciła i AR może wreszcie bez większych kompleksów rywalizować z BMW czy Audi w swojej klasie, ale mimo całej sympatii dla 156, którą posiadałem dłuższy czas i nadal bardzo miło wspominam, to niestety, ale konkurencja z BMW nie była jak równy z równym.

A teraz coś specjalnego dla Tomaza - Panowie z Automobile Catalog sprawdzili też spalanie w obydwu modelach.
Giulietta spaliła im - 8.9 litra średnio a Mazda .... dokładnie tyle samo 8.9 litra. Jak na 2.0 - mało ale też nie ma się czym podniecać.

Ciekawe, że życie pokazuje co innego...
https://www.autocentrum.pl/spalanie...ik-benzynowy-1.4-tb-16v-mair-170km-2013-2016/
https://www.autocentrum.pl/spalanie...nzynowy-2.0-skyactiv-g-i-eloop-165km-od-2016/

Nie jestem po żadnej stronie dyskusji Mazda vs. AR, ale dane z dwóch wpisów to trochę mało miarodajna statystyka :)

Porównujesz ciężkiego kloca którym jeździsz, najgorszą Alfę w klasie średniej w historii marki, zlepek GM-owych części

Ej ale 156 i 159 to ty szanuj. Dla mnie 159 to najlepsza współczesna Alfa do Giulii. Po prostu była limuzyną a nie wyścigówką. Miałem dwie i chętnie tę ostatnią bym sobie zatrzymał na zawsze. Idealny samochód. Miała niepowtarzalny design. Mimo, że ma 13 lat konstrukcyjnie to Giulia może jej lizać koła pod względem ergonomii.

Świetnie, że karta się odwróciła i AR może wreszcie bez większych kompleksów rywalizować z BMW czy Audi w swojej klasie
Sory ale z tym brakiem kompleksów to poza osiągami (szczególnie Q) to bym raczej nie szalał. Jeszcze dłuuuuuuga droga do BMW czy Audi.

Nie jestem po żadnej stronie dyskusji Mazda vs. AR, ale dane z dwóch wpisów to trochę mało miarodajna statystyka :)

Też wolałbym większą statystykę... niemniej jednak potwierdza ona moje własne obserwacje. Zresztą... co tu dużo gadać. Robiliśmy kiedyś test w jakimś wątku ile pali Mazda3 2.0 165KM vs Giulietta MA 170KM przy równej jeździe 140km/h na ostatnim biegu. Różnica była spora. W Mazdzie 7.7, w AR nie pamiętam.

A może ktoś podać takie spalanie dla Giulii 200KM?

Dla wszystkich, którzy nie rozumieją rozczarowania dotyczącego silnika w Veloce po przesiadce z V6 Busso:
https://www.youtube.com/watch?v=ePkPRStJO_E

Spójrzcie na reakcje gościa podczas prowadzenia GTV po wciśnięciu gazu :)

Żeby nie było: Veloce to bardzo fajne auto. Ale po Busso, żeby mieć "banan na ryju" trzeba kupić Q... niestety taka smutna (ekonomicznie) prawda.

Żeby nie było: Veloce to bardzo fajne auto. Ale po Busso, żeby mieć "banan na ryju" trzeba kupić Q... niestety taka smutna (ekonomicznie) prawda.

Prawda :)
W zasadzie GTV to jedyna współczesna alfa którą nie jeździłem ale to moje marzenie na fun car szczególnie z tym silnikiem :)

Najbardziej mi brakuje tego brzmienia w Veloce. Jest takie miałkie bezpłciowe. Sportowy samochód to nie tylko przyśpieszenie ale cały zestaw emocji w tym dźwięk. Dlatego w pełni elektryczne samochody nie są dla mnie. Co z tego, że będę miał 2.5s do 100. Czasem fajny silnik 150KM da więcej frajdy satysfakcji z prowadzenia.

Ostatnia edycja:
Prawda :)
W zasadzie GTV to jedyna współczesna alfa którą nie jeździłem ale to moje marzenie na fun car szczególnie z tym silnikiem :)

Najbardziej mi brakuje tego brzmienia w Veloce. Jest takie miałkie bezpłciowe. Sportowy samochód to nie tylko przyśpieszenie ale cały zestaw emocji w tym dźwięk. Dlatego w pełni elektryczne samochody nie są dla mnie. Co z tego, że będę miał 2.5s do 100. Czasem fajny silnik 150KM da więcej frajdy satysfakcji z prowadzenia.

Prawda, powinni fabrycznie zrobić lepszy wydech czy ogólnie lepsze brzmienie albo przynajmniej dać taką opcję. Na wrażenia z jazdy składa się kilka czynników a jednym z nich jest dźwięk. Po wymianie na MG wrażenia się znacznie poprawiają :) Nie trzeba tutaj nawet wymieniać świetnego busso ale nawet ten mały silnik z 2000 GT Veloce (2000 GTV).

Z fajnym brzmieniem, świetnym prowadzeniem Veloce jest naprawdę super samochodem. Choć jakiegoś klasyka z lat 70 czy 80 chętnie bym przytulił :)

Dla niektórych to wystarczy ;) Nawet ja przez chwilę uwierzyłem w to, że Mazda pali rewelacyjnie mało a okazuje się, że pali niedużo jak na swoją moc, czyli tyle samo co Giulietta MA. Jedynym plusem Mazdy może być fakt, że przy wolnossaku styl jazdy ma mniejszy wpływ na spalanie a przy turbo trzeba stosować się do prostych zasad podczas jazdy, żeby spalanie było niskie. Jak ktoś jeździ "na palę" to może podawać dane mocno zawyżone.
Z mojego podwórka wygląda to tak - na trasach krajowych MA regularnie pali mi nieco poniżej 7 litrów na 17tkach, Lancia Ypsilon żony( 1.2 69 KM euro 6 )na 15tkach starając się utrzymać podobne tempo pali raptem litr mniej. 156 JTS na 17tkach palił mi w trasie 8,5 litra a czasem i 9.
Jestem zadowolony ze spalania Giulietty i jestem pewien, że jak wprowadzą w nowym silniku 1,3 bezpośredni wtrysk i zostawią MA , to pomimo większej masy Giulii powinna palić podobnie a to by mi bardzo pasowało.

Zuczek, a zdarza ci się jeździć po dużych miastach? Wrocław, Warszawa, Poznań, Kraków? Ile ci pali w takim mieście? Ale tak 100% w granicach miasta? Z ręką na sercu? Miescisz się w 8.5?

Odnosnie silnika 1.33b ciekawe czy nie jest to przypadkiem ta sama jednostka która jest montowana w nowej klasie A mercedesa.

Jeśli Merc kupi silnik od Fiata to tak, w innym razie nie. To są nowe silniki Fiata GSE z cylindrami 333ml i dwoma zaworami na cylinder, więc 3 cylindry 1,0l oraz 4 cylindry 1,33l.

Zuczek, a zdarza ci się jeździć po dużych miastach? Wrocław, Warszawa, Poznań, Kraków? Ile ci pali w takim mieście? Ale tak 100% w granicach miasta? Z ręką na sercu? Miescisz się w 8.5?

W mieście spalanie zależy od tak wielu czynników, że trudno je bezpośrednio porównywać, chyba że ten sam kierowca przemierza ten sam odcinek różnymi samochodami i może wtedy wysnuć wnioski. Nie jeżdżę regularnie po Warszawie i nigdy nie zrobiłem tam ciągiem kilkaset kilometrów, żeby zrobić rzetelny pomiar.
Wiem tylko, że w normalnych warunkach miejskich Giulietta nie jest smokiem palącym kilkanaście litrów, chyba że prowadzi ją "rajdowiec" który jeździ tylko z gazem do deski, a są tacy na forum :)

W mieście spalanie zależy od tak wielu czynników, że trudno je bezpośrednio porównywać, chyba że ten sam kierowca przemierza ten sam odcinek różnymi samochodami i może wtedy wysnuć wnioski. Nie jeżdżę regularnie po Warszawie i nigdy nie zrobiłem tam ciągiem kilkaset kilometrów, żeby zrobić rzetelny pomiar.
Wiem tylko, że w normalnych warunkach miejskich Giulietta nie jest smokiem palącym kilkanaście litrów, chyba że prowadzi ją "rajdowiec" który jeździ tylko z gazem do deski, a są tacy na forum :)

Jeździłem Giuliettą po Warszawie bardzo dużo. Spalanie koło 10.5 l/100 km.

Ale to chyba nie ten temat

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

4 cylindry 1.33l + 6 cylindrów w rzędzie 2.0 (rozwinięcie GSE).

To by był piękny duet :)

I na tym proponuję zakończyć dywagacje nad niskim spalaniem 1.4 :D

Może jednak warto pociągnąć temat trochę dalej, bo myślę, że jest jak najbardziej rozwojowy ... nie silnik, ale koszty. Zwróćcie uwagę, że kiedy nastąpi era elektryków, to dyskusja nad kosztami spalania się zakończy, ale nie dlatego że nie będzie potrzebna benzyna czy olej napędowy a dlatego, że koszty napędzania pojazdu będą marginalne. Kiedy policzyłem różnicę cenową na samym paliwie (silnik spalinowy versus elektryk) to miesięcznie oszczędzałbym około 1100 PLN (sic!).

Ja wiem, że sentyment do dźwięku silnika, wrażenia z jazdy itd, ale zawsze można zakonserwować kilka samochodów. Niemniej jednak taka jest prawda: era elektryków jest tuż tuż.

... Kiedy policzyłem różnicę cenową na samym paliwie (silnik spalinowy versus elektryk) to miesięcznie oszczędzałbym około 1100 PLN (sic!)...

Przy różnicy w cenie od 50tys w górę jest to i tak słabo opłacalne - zaczyna się zwracać po 4 latach. Stan baterii za 3-4 lata tez będzie raczej opłakany...

W kwocie miesięcznych oszczędności nie ma podatków. Zgodnie z prawem akcyzowym każde paliwo wykorzystywane do pojazdów drogowych jet objęte podatkiem, tylko nie ma stawki na prąd. Po odliczeniu akcyzy za benzynę / doliczeniu za prąd różnica to pewnie mniej niż 1/3 tego.

Amortyzatory
Powrót