Musiałem ochłonąć i przemyśleć. No cóż powiem tak Alfa 156 kilkanaście lat póżniej w dużym uproszczeniu
Sergio Marchionne po raz kolejny "zabił" stylistykę przodu. "Zabił" Giuliettę i Mito, teraż Giulię. Pisze o przodzie gdyż tył jak i linia boczna jest bardzo ładna ładna też jest w Giuliettcie. Tak idiotycznych reflektorów dawno nie widziałem. To przewężenie świateł w kierunku grilla sprawia wrażenie zapłakanego chińczyka i jeszcze jak z profilu światła są OK to patrząc z przodu odnoszę wrażenie , ze zostały kupione na sztukę od hurtownika w Korei lub Chinach bo były tanie. Sarkastycznie ale te światła poprostu do tego auta nie pasują, robią złe wrażenie jak by świeciły zewsząd do nikąd. Są bez charakteru i zwyczajnie zabiera dobre wrażenie odniesione po oglądnięciu tyłu i linii bocznej. Czym jeszcze "zachwyca" przód ? Ano trzema kawałkami siatki ogrodzeniowej o grubych szerokich oczkach ( stylistyka nawiązująca do 4C ) i ..... maską silnika przypominającą z grubsza wieko od kontenera na śmieci.

Tak wiem, ktoś powie a Ferrari jaką ma ? No ma ale to inny charakter samochodu i inna linia. Wyobrażacie sobie jakim obciachem jest podnoszenie takiego dekla żeby pokazać komuś silnik ?
Z grubsza można by powiedzieć, że ten księgowy który nadzorował konstrukcję tyłu i boku został zwolniony, a przyjęto na jego miejsce dusigrosza, który znalazł hurtownię z tanią siatką ogrodzeniową. Niestety ale Marchionne powinien wiedzieć, że przód samochodu w dużej mierze decyduje przy kupnie, no bo to sąsiedzi, rodzina i znajomi mają nie dosypiać po nocy myśląc o nowym nabytku kupującego.
Kontynułując poza światłami przednimi - C4 już było i kopiowanie stylistyki do sedana jest mało sensowne.
Drogie bajery takie jak tarcze karbonowe podwójny zacisk na tylnych tarczach (osobny dla ręcznego ) fajnie wygladają ... i na tym tą myśl zakończę bo mnie portfel uwiera. Większość renderów była niestety o dwa lata świetlne lepsze niż to co zobaczyliśmy z przodu Giulii. Szkoda naprawdę szkoda szybkie auto winno być agresywne, budzące respekt, niestety tu tego elemnetu zabrakło. Chciało by się powiedzieć GIUGIARO WRÓĆ !!!!!
Czym niby ma konkurować to auto z BMW, AUDI czy Mercedesem ??? Doprawdy nie wiem ..... Mały ścigacz z ładnie brzmiącym motorem (przynajmniej w tej wersji) i małym bagażnikiem.
Kończąc, z czasem pewnie się oswoję z wyglądem pewnie znajdę dużo pozytywów ale z pewnością nie w sekcji przedniej,a tego nie mogę wybaczyć więc moszę stwierdzić, że nie jest to samochód na jaki czekałem.