[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
w maździe nie istnieją różnice materiałów między wersjami , poza tapicerką pseudoskórzaną w passion) ;)

W wersjach nizszych niz skypassion nie ma dodatkowych przeszyc na drzwiach oraz na konsoli srodkowej (w tej czesci blizej kokpitu)

suma smuarum w giuli czuje sie lepiej, :D

Nie wiem których przeszyć, wg mnie jest to samo (poza kolorem pseudo skór w motion- są czarne a nie brązowe), możliwości konfiguracji Mazdy są niemal zerowe bo wszystko z wersją jest związane, nic nie można zindywidualizować poza jednym kolorem jasnym tapicerki. Od niedawna jest opcja deski obszytej alcantarą jeszcze.

Giulii z czernią wewnątrz marnie niestety i nie do twarzy, ale po zdjęciach wiemy, że potencjał w tym designie wnętrza jest, i pewnie się nie zawiedziemy na ciekawszych zestawieniach kolorystyki i materiałów. A jak silnik 280KM dopiero w przyszłym roku, to do tego czasu jeszcze pewnie coś zmienią materiałowo. Ale wciąż kurcze czegoś tam porywającego, jakiejś oczywistej odmienności z efektem ŁAŁ brakuje. Nie to żeby w konkurencji była. Taki trynd, że niemal urawniłowka, takie same ikonki na guziczkach, w tych samych miejscach, z takim samym klikiem itd. Żeby kierowca zmieniający konsumpcyjnie wozy co 3 lata się jak u siebie czuł co by nie kupił.

Nie wiem których przeszyć, wg mnie jest to samo (poza kolorem pseudo skór w motion- są czarne a nie brązowe), możliwości konfiguracji Mazdy są niemal zerowe bo wszystko z wersją jest związane, nic nie można zindywidualizować poza jednym kolorem jasnym tapicerki. Od niedawna jest opcja deski obszytej alcantarą jeszcze.

Giulii z czernią wewnątrz marnie niestety i nie do twarzy, ale po zdjęciach wiemy, że potencjał w tym designie wnętrza jest, i pewnie się nie zawiedziemy na ciekawszych zestawieniach kolorystyki i materiałów. A jak silnik 280KM dopiero w przyszłym roku, to do tego czasu jeszcze pewnie coś zmienią materiałowo. Ale wciąż kurcze czegoś tam porywającego, jakiejś oczywistej odmienności z efektem ŁAŁ brakuje. Nie to żeby w konkurencji była. Taki trynd, że niemal urawniłowka, takie same ikonki na guziczkach, w tych samych miejscach, z takim samym klikiem itd. Żeby kierowca zmieniający konsumpcyjnie wozy co 3 lata się jak u siebie czuł co by nie kupił.

Nie chce off topować ale są w sky passion dodatkowe przeszycia na 100% , przed zakupem wnikliwie sprawdzałem mazdę, faktem jednak jest ze konfiguracja wnetrza jest znikoma. A to ze nie mozna wybrac innyego rodzaju felg to kiepski zart. (Chodzi mi o 19')

A tu ciekawstka , Giulia 2.2 diesel 150 koni z felgami od qv
http://www.mobile.de/pl/Samochod/Al...ms1:900_16_,frn:2016/pg:vipcar/229334987.html

Ostatnia edycja:
No ja też oglądałem i nie zauważyłem, tak czy siak to nieważne.

Patrząc na te zdj , przypomniało mi się jeszcze jedno spostrzeżenie - plecy foteli są twarde. Daje to możliwość ich pogłębienia i kilku cm miejsca na kolana, to fakt. No ale coś to mi się nie spodobało takie rozwiązanie tego zwiększenia przestrzeni.
Co do felg to ciekaw jestem cen tych lekkich - Belfer kiedyś tu przedstawiał, ale nie dokopię się.

Patrząc na te zdj , przypomniało mi się jeszcze jedno spostrzeżenie - plecy foteli są twarde.
Co do felg to ciekaw jestem cen tych lekkich - Belfer kiedyś tu przedstawiał, ale nie dokopię się.

Tez przypomnialo mi sie apropo foteli w podstawowej wersji - brak regulacji odcinka ledzwiowego.
Cena felg 19 z QV w holandii to 3000 euro netto (wg ogloszenia)

A ja wam powiem ze nawet się cieszę ze benzyna 280hp dopiero w przyszłym roku bo i tak wcześniej z tematem nowego auta nie ruszę a tak by korciło ;)
Olej555 widzę ze mamy zbliżone odczucia porównujac M6 do Giulii.
Ty jesteś wygrany o tyle ze masz auto po lifcie z akceptowalnym systemem multimedialnym.
To co jest w wersji przedliftowej to można rozpatrywać chyba wyłącznie w kategorii kiepskiego żartu, zreszta podobnie z hamulcami. Szczerze powiem ze Mazda miała być dla mnie tylko poczekalnia aby kupić coś fajniejszego ale po 2 latach mi się to czekanie przejadło i mimo ze auto oprócz wymienionych powyżej wad jest w zasadzie bezawaryjne to mam go poprostu dosyć.
Nie wiem czy następna będzie AR, BMW czy jeszcze coś innego ale napewno nie pójdę już w takie wozidło jakie aktualnie mam.

Czy wiadomo czy można liczyć na mocniejsza wersje silnika 2,0 niż 280hp.
Jakis czas temu pojawiły się plotki o wersji 330hp. Czy ktoś ma jakieś informacje z pewnego
zrodla ze powstanie jeszcze jakaś mocniejsza wersja tego silnika?

- - - Updated - - -

Tez przypomnialo mi sie apropo foteli w podstawowej wersji - brak regulacji odcinka ledzwiowego.
Cena felg 19 z QV w holandii to 3000 euro netto (wg ogloszenia)

To pewnie cena z oponami wiec jeszcze w miarę akceptowalna.
czy te koła bedą dostępne oficjalnie przy zamawianiu auta?
w cenniku teoretycznie dostępne wyłącznie do quadrifoglio.

No niby przed premierą było gadanie o dieslu V6 i benzynie v6 między QV i 2.0, ale na razie się nic nie zapowiada. Pierwszy rok-dwa to zawsze jest mega bieda z silnikami, szczególnie jak wchodzi nowa platforma.
W stelvio, a w szczególności alfetta raczej będzie dostępne coś mocniejszego, więc prawdopodobnie te silniki wpadną też do Giulii.

Pewne informacje to będą, jak będzie cennik i auto demo na placu.
A i tak po takiej premierze to warto odczekać z rok, bo zakup pierwszych egzemplarzy to w przypadku Alfy szczególnie - samoistne pchanie się w kłopoty.
Wspomniana niezawodna (faktycznie kurde, bez przekąsu) Mazda kilka pierdółek do poprawy ma, to co dopiero Alfa.
(skoro po tygodniu posiadania Alfy w salonie mają już kilka akcji/zaleceń odgórnych serwisowych ? to co później w praniu będzie wychodzić? jak wszystko nowe w tym modelu, od zera).

Jakis czas temu pojawiły się plotki o wersji 330hp. Czy ktoś ma jakieś informacje z pewnego
Też się zastanawiałem, ale przy 280KM ma mieć ok 5.5s do 100km/h, to czy ja wiem czy potrzeba jeszcze coś pomiędzy tym a QV?! Osiągi zdaje się na poziomie 335i i s4...

- - - Updated - - -

Runflat jak rozumiem po pierwsze nie powoduje pirueta na drodze gdy strzeli opona, po drugie umożliwia jazdę dalej bez niszczenia felgi - tylko powoli - tak ?
Coś w ten deseń (boczki są utwardzane czy cuś), u mnie się jednak nie sprawdziło ;) Po za tym są droższe i jest gorszy komfort, bo twardsze właśnie. Ja bym porównał komfort 17' RF do 18' zwykłych.
Ogólnie nie jestem przekonany i jak auto nie musi mieć run flatów to nie kupuję.

Pierwszy rok-dwa to zawsze jest mega bieda z silnikami, szczególnie jak wchodzi nowa platforma.
No niekoniecznie. Giulietta na starcie oferowała 3x benzyna i 2x diesel.
Niedługo później pojawiła się kolejna benzyna, skrzynia TCT a nawet LPG.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

.
Tylko plotki, że 350BHP ma być tylko dostępne w Stanach.

Bylem wczoraj w katowickim salonie, niestety po 18stej wiec poogladalem jedynie auto z zewnatrz. Na zdjeciach wydawala mi sie wieksza, jest zwarta i proporcjonalna z wyjatkiem przedniej szyby, tutaj cos mi nie gra, przy poprowadzonej poziomo masce przednia szyba wydaje sie nieproporcjonalnie mala, do tego gorna krawedz szyby jest nisko. ciekawe jak to wyglada od srodka. Wnetrze mimo czerni z czernia, tak jak myslalem, jest najmocniejszym elementem Giulii, mam nadzieje ze materialy beda ok. Cena diesla 2,2l. 180km wersja Super to 196tys. i to najmniej mi sie podobalo. Czekam na benzyne i umowie sie na jazde.

Ostatnia edycja:
Olej555 widzę ze mamy zbliżone odczucia porównujac M6 do Giulii.
Ty jesteś wygrany o tyle ze masz auto po lifcie z akceptowalnym systemem multimedialnym.

Nie wiem czy następna będzie AR, BMW czy jeszcze coś innego ale napewno nie pójdę już w takie wozidło jakie aktualnie mam.
przeczytałem przed chwilą Twoją ralację z jazdy próbnej i faktycznie mamy niemalże bliźniacze odczucia :D
Też myślałem że Mazda 6 będzie takim pomostem / poczekalnią. Teraz wiem ze moim następnym autem nie będzie wozidło typu mazda 6 , mondeo, passat, itp.
Niby każdy z moich znajomych chwali moją mazdę ale ja po przejechaniu 20 tys km i obcowaniem z autem na co dzień mogę stwierdzić, że z miejsca zamienił bym się na taką Giulię. Choć ciężko to racjonalnie wytłumaczyć.
Bmw 3 i 4 podoba mi się z zewnątrz (koniecznie M pakiet) ale środek wygląda wg mnie staro. Nie moja bajka. Nowe audi a4 ma fajne wnętrze w dobrej wersji wyposażenia ale z zewnątrz jest mego sterylne. Bez jakichkolwiek emocji. Lexus IS mi się podoba ale nie ma silników dla mnie. Czekam na jazdę testową Giuli oraz inną konfigurację wnętrza

mamy zbliżone odczucia porównujac M6

To jest M6:

309.jpg

A Mazda 6 to Mazda 6 i bez kombinowania z nazewnictwem.

To jest M6:

309.jpg

A Mazda 6 to Mazda 6 i bez kombinowania z nazewnictwem.

Czepiasz się.
M6 (Mazda 6) to jest taki sam skrót myślowy jak M6 (BMW). Wszystko zależy od punktu widzenia. Jak śledzisz konwersację to tym bardziej szukasz dziury w całym.

GJ - oznaczenie mazdy 6 nowej , i nie będzie wątpliwości. Drift-r ma rację. Oznaczenia są ważne . Np. Gtv i GTV - kompletnie inne wozy. Na forum motoryzacyjnym to można by właściwie pisać.

Hehe, ja w zasadzie mam identyczne odczucia do aut które przytoczyłeś bo również je nie tak dawno testowałem.
Nie rozumie za to tego jak to jest że najbardziej Giulii czepiają się użytkownicy marki AR jak widzę.
AR stworzyła naprawdę fajne auto które bez problemu nawiązuje walkę z BMW, Audi itp. a tu samo narzekanie.
Ja z tego typu aut przejeździłem 4 lata BMW E92 330xd (od 0 do 130.000km) jeździłem wieloma autami tej marki na przestrzeni
ostatnich lat (530d E60, 545i E60, X6 E71) i do każdego z tych aut można się było przyczepić, zresztą z najnowszym G11
włącznie (uwierzcie że przy cenie 3-4x wyższej niż Giulia tam dalej można spotkać twarde plastiki :). Natomiast Giulia za cenę 20%
niższą od porównywalnego BMW 3 (na tym się skupiam bo cennik znam na pamięć) oferuje w zasadzie to samo.
Przy okazji, przeczytałem wczoraj test w Auto Moto, nie wiem jakiego pochodzenia jest to czasopismo ale test (trochę krótki) wyglądał
całkiem obiektywnie. Najpoważniejsze wskazana wada to mała paleta silnikowa i to chyba mówi samo za siebie że poważnych wad w tym
aucie ciężko się doszukać. Natomiast kwestia wizualna jest i będzie zawsze czysto subiektywna. Mi się podoba i jedyne czego brakuje
to kół 19 cali.
Z moich życzeń mam nadzieję że kiedy będę podejmował decyzje będą takie opcje jak: sportowe fotele (mimo że podstawowe nie są złe),
mocniejszy układ hamulcowy (być może wersja 280hp będzie taki miała już fabrycznie, na to w sumie liczę), nie obraziłbym się też na full
ledy w opcji.

Nie rozumie za to tego jak to jest że najbardziej Giulii czepiają się użytkownicy marki AR jak widzę.
AR stworzyła naprawdę fajne auto które bez problemu nawiązuje walkę z BMW, Audi itp. a tu samo narzekanie.

Ja też tego nie ogarniam. Auto sprawia wrażenie bardzo dobrego. Absolutnie nie odbiegającego od konkurencji.
A tu lament, że plastiki jak w skodzie rapid albo Daci, że skóra to cerata, że jakaś guma na desce rozdzielczej... WTF ?
Rozumiem że może się komuś auto nie podobać ale zanim sie spisze alfę na straty warto przejechać się po salonach i obejrzeć i wymacać dokładnie konkurencję. I niech ktoś mi nie pisze głupot żę w 159 były lepsze materiały. Jeździłem 159 2.4 jtd ,w praktycznie najbogatszym wyposażeniu distinctive + dodatki, przez 4 lata, zrobiłem nią 215 tys km, więc wiem co piszę.

Po tych wpisach na forum też jechałem sceptycznie nastawiony do dealera... specjalnie zwracałem uwagę na rzeczy które tu na forum wytykano. Ale pozytywnie sie zaskoczyłem.

Amortyzatory
Powrót