[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ale tak wygląda rynek premium. To nie AR sobie wymyśliła. Od zawsze tak było w BMW,Audi czy Mercu. Dopłata za każdą duperele, chociaż oni to tłumaczą indywidualizacją i tym, że może nie każdy chce lampeczki w daszku ...
Ale co to za "indywidualizacja", jak tego głupiego lusterka z podświetleniem nie ma nawet w samodzielnych opcjach? Chcesz takie lustereczko, to zamów pakiet za 2800, zawierający również bezkluczykowe otwieranie przednich drzwi, którego akurat możesz nie chcieć. Powiedzmy sobie szczerze - to nie żadna indywidualizacja, tylko żałosne wyciąganie kasy, żebyś poczuł w portfelu, że wstąpiłeś do prawdziwego segmentu Premium :P

Ale i tak nic nie przebije podkładki pod tablicę rejestracyjną za 250 zł wliczanej jako "wyposażenie opcjonalne" do ceny każdej Giulii, nawet tej za ponad 200 tys. (http://stock.alfaromeo.pl/) :D

to gdzie tu postęp w motoryzacji kiedy czterocylindrowy silnik z turbiną spala więcej paliwa niż v6 z lat 90?

Postęp jest, tylko nie w każdym silniku go widać :P
Niedawno wróciłem z kilku tras i proszę bardzo, 2-litrowa benzyna wolnossąca (Mazda 3, 165KM):
- prędkości autostradowe 140km/h + jazda po górach, średnia 6.7
- prędkość 90-100km/h spokojna jazda po płaskim, średnia 5.4

Można? Można. Wiem, zaraz kilku napisze, że ściema. Ale ja widziałem i sprawdziłem :)

Zresztą.. wystarczy spojrzeć na spalanie nowych Porsche.. toż to niewiarygodne przy tych mocach, które tam są. I potwierdzają to wszystkie testy.

Bo to jest też kwestia wiązek elektrycznych - każda elektryczna opcja to dodatkowa wiązka a praktycznie wszystkim steruje body komputer. Na początku by tym łatwiej zarządzać tworzy się na przykład z 10 grup wiązek i to wymusza pewne rozwiązania techniczne i wybór opcji. W późniejszym zazwyczaj jest już większa elastyczność bo tworzysz dodatkowe typy wiązek i możesz wywalić te ograniczenia.

Za rok moim zdaniem spokojnie wyrwie się 10% rabatu. I to na auto zamawiane. Tak było z Giuliettą, więc mocno prawdopodobne że i z Giulią tak będzie. Tymbardziej że tutaj jest z czego schodzić.
Oczywiście zależy to od salonu bo na taki rabat zwykle składa się salon + FAP (tak miałem w przypadku Giulietty)

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Ostatnia edycja:
Bo to jest też kwestia wiązek elektrycznych - każda elektryczna opcja to dodatkowa wiązka a praktycznie wszystkim steruje body komputer. Na początku by tym łatwiej zarządzać tworzy się na przykład z 10 grup wiązek i to wymusza pewne rozwiązania techniczne i wybór opcji. W późniejszym zazwyczaj jest już większa elastyczność bo tworzysz dodatkowe typy wiązek i możesz wywalić te ograniczenia.
Chcesz mi powiedzieć, że bezkluczykowe otwieranie drzwi wymaga tej wiązki do podświetlania lusterek w daszku? :D

Wszystko zależy gdzie jest odbiornik. Jasne - z jednej strony jest to polityka ale z drugiej jakieś limity technologiczne też są. Prędzej mnie dziwi dopłata za kolorowe klocki hamulcowe w pakiecie....

Miła niespodzianka, której się do końca nie spodziewałem - w pakiecie performance otrzymujemy szperę w manualu jak i w leniuchu plus kilka ekstrasów. W trójce z tego co wiem nie ma nawet takiej możliwości.

Miła niespodzianka, której się do końca nie spodziewałem - w pakiecie performance otrzymujemy szperę w manualu jak i w leniuchu plus kilka ekstrasów. W trójce z tego co wiem nie ma nawet takiej możliwości.

No właśnie, ta szpera chyba tylko w benzynie ? wcześniej przeglądając opcje diesli nie rzuciła mi się w oczy. Tak samo jak aktywne zawieszenie (pewnie siła tłumienia amortyzatorów no bo co).

Co do kolorów hamulców- nie klocków tylko zacisków :) - tu jest pole do oszczędności, temat malowania zacisków na forum na wszystkie strony rozpracowany :)

Może chodzi o to że niby nie chcą się narzucać z kolorem , więc za "drobną" opłatą ;) można sobie jeden z trzech kolorów zacisków wybrać. Tacy spryciarze :) Ale tu ich Alfaholik hammeraitem zagnie :)

Niedawno wróciłem z kilku tras i proszę bardzo, 2-litrowa benzyna wolnossąca (Mazda 3, 165KM):
Średnie z liczenia czy z komputera?

Silniki mazdy mogą być bardzo oszczędne, ale przy specyficznych warunkach użytkowania - jazda do 100-120km/h , przewidywanie, płynność. Gdy goniona i dużo przyspieszeń i hamowań (w odróżnieniu od Busso te silniki w ogóle prawie nie wykazują tzw "hamowaina silnikiem" ! - można się toczyć i toczyć hoho) to już mniej.
Oszczędności spalania wynikają pewnie w dużej części z tego że do butowania nie zachęca reakcja na gaz, automaty w trybie zwykłym kręcą do 2tys obrotów (więc może z 50koni ma wtedy?) , start&stop itd. Jakiś tam postęp jest faktycznie, bo jakby delikatnie nie jechać to Vką nie jest się w stanie uzyskać spalania z mazdy 2,5 nie wspominając o 2.0 165 koni (akurat 2,5 nie jeżdżę ale widzę często wpisy i relacje użytkowników a to auta o identycznej mocy 190koni i identycznej masie ).
Co do wskazań komputerów - tam nie ma tego co w Alfach :) pokazuje co spali fatycznie, jakieś groszowe różnice.

Moim zdaniem ciezko to powinno byc sprzedac audi a3 1.4 150km 250nm manual, fwd + sline pakiet i pare dupereli za.. uwaga.. 183 000 brutto. A widac sie sprzedaje.
Trochę off topic ale skąd Wy te ceny bierzecie? Zamiast przepisywać ceny za jakimiś portalami proponuję skonfigurować samochody konkurencji na ich stronach. Cena mnie zdziwiła więc sprawdziłem: 131.230 za A3 150 km, fwd + sline + sportowe fotele z alcantary + nawigacja MMI z wysuwanym ekranem + lepsze audio + alarm + czujniki parkowania p/t + alu 17 cali + sporo innych. Jak do tego dołożyć promocyjne finansowania, leasingi, niską utratę wartości plus ogólny dobry wizerunek marki to mnie wysoka sprzedaż wcale nie dziwi. Rabaty też dają.

Moim zdaniem mimo wszystko Giulia jest wyceniona za wysoko i tak jak ktoś napisał lepiej by było żeby dodali słabsze i tańsze silniki. Wybór to podstawa w klasie premium. Nie każdy potrzebuje 200 KM pod maską (mówię o benzynie). Przy lekkim samochodzie moc typu 150 dla sporej części byłaby wystarczająca a cena mogłaby być znacząco niższa. Skoro BMW może pakować trzycylindrowe kosiarki do 3er a Audi montuje 1.4 TFSI do A4 i osiągają dobre wyniki sprzedażowe to Alfa też powinna iść tą drogą. Ja bym nie miał nic przeciwko gdyby dzięki temu była sprzedaż i kasa na rozwój, nowe modele, silniki... Naprawdę trzymam kciuki.

Może chodzi o to że niby nie chcą się narzucać z kolorem , więc za "drobną" opłatą ;) można sobie jeden z trzech kolorów zacisków wybrać. Tacy spryciarze :) Ale tu ich Alfaholik hammeraitem zagnie :)
Za to dywaniki są za free :rolleyes: I co mi teraz zaproponują jako bonus w salonie? :( Bak paliwa do pełna? :P

Oszczędności spalania wynikają pewnie w dużej części z tego że do butowania nie zachęca reakcja na gaz, automaty w trybie zwykłym kręcą do 2tys obrotów (więc może z 50koni ma wtedy?) , start&stop itd. Jakiś tam postęp jest faktycznie, bo jakby delikatnie nie jechać to Vką nie jest się w stanie uzyskać spalania z mazdy 2,5 nie wspominając o 2.0 165 koni (akurat 2,5 nie jeżdżę ale widzę często wpisy i relacje użytkowników a to auta o identycznej mocy 190koni i identycznej masie ).

Skrzynia manual, start&stop wyłączony, ale w trasie i tak bez znaczenia :)
Hamowanie silnikiem jest rzekłbym normalne od 4 w dół, bo na 5 lub 6 biegu to chyba normalne, że słabo hamuje. Fakt, reakcja na gaz nie zachęca do butowania, tak samo jak dźwięk (tudzież jego brak) silnika i wydechu. Jestem jednak pod wrażeniem, że 2-litrową benzyną o sporej bądź co bądź mocy można uzyskać spalanie jak dieslu. No może o litr większe, niż w dieslu. Silniki skyactive pokazują, że można zejść ze spalaniem zachowując osiągi, i że nie jest do tego potrzebne ani turbo, ani downsizing.

Mam nadzieję, że 2.0 280KM w Giulii nie będzie palił jak Busso, a dźwięk będzie miał jednak sportowy (w trybie sport), przynajmniej na tyle, na ile da radę uzyskać przy 4-cyl. Dla mnie jako, powiedzmy, w przyszłości potencjalnego klienta na taką wersję te dwa parametry (spalanie + dźwięk) są w tej chwili kluczowe. Bo reszta jest albo OK, albo lepiej niż OK. Pozostaje właśnie tylko silnik, który jeśli będzie dużo palił i niemrawo brzmiał to zabije cały fun takiego samochodu.
Ja wiem, że jest wersja QV... tylko kogo na nią stać? ;)

Postęp jest, tylko nie w każdym silniku go widać :P

Można? Można. Wiem, zaraz kilku napisze, że ściema. Ale ja widziałem i sprawdziłem :)

Zresztą.. wystarczy spojrzeć na spalanie nowych Porsche.. toż to niewiarygodne przy tych mocach, które tam są. I potwierdzają to wszystkie testy.
co z tego jak Mazda 3 165km nie jedzie. przejechalem się demowka i juz jej nie chcialem. a wziąłem giuliette 120km bo fajnie jeździła (dla zonki wystarczy, a teraz i tak jest podkrecona)

- - - Updated - - -

Za to dywaniki są za free :rolleyes: I co mi teraz zaproponują jako bonus w salonie? :( Bak paliwa do pełna? :P
choinke zapachowa i kubek. srrio to moze jakis rabacik dobry

co z tego jak Mazda 3 165km nie jedzie.
Też to zauważyłem w innych wolnossakach nowych, nie wiem jak oni robią te charakterystyki ale np. moje padło stare ZX 1.4 75KM był bardziej żwawy niż nowy Auris 1.6 130KM, te 130KM to chyba ma powyżej 7500 tylko odcinka na 7200 :D Auto nawet z butem w podłodze rozpędzało się tylko przy kręceniu do odcięcia, masakra jakaś...

Chcesz mi powiedzieć, że bezkluczykowe otwieranie drzwi wymaga tej wiązki do podświetlania lusterek w daszku? :D
W Audi jest podobnie. Jedna opcja determinuje drugą, może nie sama wiązka (bo często jest poprowadzona rozbudowana już), ale moduł zarządzający danym elementem. Jest wersja podstawowa i np. rozszerzona (która obsługuje kilka dodatkowych funkcji w tym tą, co akurat chcemy).

Trochę off topic ale skąd Wy te ceny bierzecie? Zamiast przepisywać ceny za jakimiś portalami proponuję skonfigurować samochody konkurencji na ich stronach. Cena mnie zdziwiła więc sprawdziłem: 131.230 za A3 150 km, fwd + sline + sportowe fotele z alcantary + nawigacja MMI z wysuwanym ekranem + lepsze audio + alarm + czujniki parkowania p/t + alu 17 cali + sporo innych. Jak do tego dołożyć promocyjne finansowania, leasingi, niską utratę wartości plus ogólny dobry wizerunek marki to mnie wysoka sprzedaż wcale nie dziwi. Rabaty też dają.

Moim zdaniem mimo wszystko Giulia jest wyceniona za wysoko i tak jak ktoś napisał lepiej by było żeby dodali słabsze i tańsze silniki. Wybór to podstawa w klasie premium. Nie każdy potrzebuje 200 KM pod maską (mówię o benzynie). Przy lekkim samochodzie moc typu 150 dla sporej części byłaby wystarczająca a cena mogłaby być znacząco niższa. Skoro BMW może pakować trzycylindrowe kosiarki do 3er a Audi montuje 1.4 TFSI do A4 i osiągają dobre wyniki sprzedażowe to Alfa też powinna iść tą drogą. Ja bym nie miał nic przeciwko gdyby dzięki temu była sprzedaż i kasa na rozwój, nowe modele, silniki... Naprawdę trzymam kciuki.

Moje źródło: http://autokult.pl/28152,audi-a3-14-tfsi-manual-technicznylifting

Amortyzatory
Powrót