[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
faktycznie daję już spokój o AMG, tym bardziej, że go nie kupiłem. Mam tylko nadzieję, że 280KM będzie miała przyzwoity dźwięk wydechu (to jest w ogóle mistrzostwo dla mnie twierdzić, że ważne jaki dźwięk ma silnik a nie wydech) :DDD dźwięku silnika to ja się najwięcej nasłuchałem w Alfie 147 jak stała wiecznie z otwartą maską ;)) W samochodzie za ponad 200k interesuje mnie tylko dźwięk wydechu. Natomiast zakładam, że rację ma Belfer i że odpowiednie traktowanie gazem jest w stanie wydobyć z tego silnika w QV coś miłego dla ucha :)

Natomiast zakładam, że rację ma Belfer i że odpowiednie traktowanie gazem jest w stanie wydobyć z tego silnika w QV coś miłego dla ucha :)

W QV masz nawet jakąś tam przepustnicę w wydechu, która się otwiera w pełni dopiero na "race mode" i wtedy masz trzesięnie ziemi.
Szczerze mówiąc to AMG się nie umywa dźwiękiem do QV'ki. Dużo hałasu wcale nie znaczy dobrze. W QV akurat już po filmikach słychać jak szeroka paleta dźwięków się z wydechu wydobywa, od bulgotającego gangu na wolnych obrotach i fajnego mruczenia 6 cylindrów w średnim zakresie obrotów do dziko rezonującego ryku przy czerwonym polu. AMG jak dla mnie po prostu głośno pierdzi i kaszle. Oczywiście robi to wrażenie, ale nie ma w tym tego, co ma alfa.

Nie uważam by 400 koni w najmocniejszej "cywilnej" wersji było za mało. Julia w automacie w zwykłym 180 konnym dieslu ma bardzo dobre osiągi, więc taki 400 konny silnik spokojnie zagwarantuje przyśpieszenie na poziomie 5 sekund.

Była gdzieś taka tabelka porównująca silniki i z tego co pamiętam wersja 280KM ma mieć 5.5 do setki. Pamiętajmy że wersja cywilna jest lżejsza od QV. Ja bym się nie spodziewał więc wersji 330KM a tym bardziej 400KM.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Prędzej spodziewam się dodania słabszego diesla, np. 1.6 120 KM, który z tym automatem nadal by miał poniżej 10 s do setki, a takie silniki występują przecież u konkurencji.

Była gdzieś taka tabelka porównująca silniki i z tego co pamiętam wersja 280KM ma mieć 5.5 do setki. Pamiętajmy że wersja cywilna jest lżejsza od QV. Ja bym się nie spodziewał więc wersji 330KM a tym bardziej 400KM.
Myślę, że w USA czy w Chinach taka wersja pojawi się.

A tymczasem...

WP_20160905_001.jpg

jak widać na załączonym obrazku są jednak ludzie którzy kupują tą brzydką Alfę podobną do BMW a gorszą od Mazdy i do tego wszystkiego drogą...
;)

Prędzej spodziewam się dodania słabszego diesla, np. 1.6 120 KM, który z tym automatem nadal by miał poniżej 10 s do setki, a takie silniki występują przecież u konkurencji.
Jest taki w Tipo, więc czemu nie. Skoro do 159 mogli wsadzić dziwne silniki typu 1.8 MPI albo 1.9 8V, to do Julii też mogą...

Zara mod cosik wcześniej usunie i spadniesz z tronu:)

- - - Updated - - -

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Na stronie amerykańskiej już jest oficjalnie podane, że ma 5,5s:)

Tańsze o 100 tys. Tipo, kompaktowy sedan, to chyba nie jest dobre porównanie dla Giulii :P Jak już chcą dawać tam trochę słabsze silniki, to nie powinni zejść poniżej 150 kucy. W końcu to auto ma nawiązywać do sportowej historii i Cuore Sportivo.

Tańsze o 150 tys :D Chodziło mi jedynie o to, że mają taki silnik w gamie, więc nie zdziwiłoby mnie gdyby za jakiś czas znalazł się w Giulii, skoro w innych "niedawnych" modelach AR dawali silniki, które nie miały w nich sensu (vide 1.8 MPI w 159 a przecież 159 na wypasie cenami zbliżały się do 200k PLN).
150 KM to nie jest "słaby silnik" a Julia ma być konkurencją dla np. BMW 3 a tam masz w gamie słabsze silniki, rzędu 120 KM, ale tak jak niektórzy tutaj kupują tylko dla dźwięku wydechu ;) tak wielu nadal kupuje ze względu na średnie spalanie.
Zważywszy, że AR nie przeżyje wyłącznie na garstce maniaków i pasjonatów Cuore Sportivo, na pewno będą pukać do drzwi typowego Janusza i Grażyny. Nie bez powodu masz w Passacie silniki np. 1.4 TSI 125 KM czy 1.6 TDI 120 KM bo ważne że się toczy, dla mnie czy dla Ciebie to wiadome, że to za mało na takie auto jak Passat... ale widocznie popyt na to jest.
AR nie ma teraz pozycji na rynku pozwalającej na to, żeby zrobić auto tylko dla zapaleńców - dla nich będzie QV, a dla (nieco zamożniejszego) ludu będzie zwykła Giulia ze "zwykłymi" silnikami, może kiedyś też z takimi do toczenia się w prestiżu po wiosce przy 5l/100km :)

A tymczasem...
jak widać na załączonym obrazku są jednak ludzie którzy kupują tą brzydką Alfę podobną do BMW a gorszą od Mazdy i do tego wszystkiego drogą...
;)

po co ten komentarz? co on wnosi? zawsze ktoś kupi samochód, logany też kupują, i ssanyongi rodiusy....
tymczasem wątek sięgnął 1000 :) Brawo

Przestańcie pitolić o dupie maryny!

Co powiecie na taki facelifting Giulietty! :wow:

108.jpg

A tak poważniej Alfa Romeo ma następujące plany na przyszłość - plotki od autonews.com:

1. 4C i 4C Spider - rozważają mocniejszą wersję coś jak GTA

2. Giulia - pod koniec 2016 klienci odbiarą pierwsze sztuki w USA, w 2017 będzie 2.0 TBi.

3. Stelvio - prezentacja na targach w LA (USA) 15.11.2016 i debiut na drogach na początku 2017 (luty?).

4. Flagship (sportowa limizyna - następca AR166) - na razie plany stworzenia rywala Audi A6 i BMW 5 są odłożone na półkę.

5. Roadster - z powodu spadku popytu na świecie na roadstery - projekt póki co zamrożony.

6. Midsize coupe (rywal obecnie M4, dawniej M3/CSL) - wersja coupe AR Giulia by konkurować z BMW 4 Coupe i Audi A5.

7. Duży SUV (Grand Crossover) - była i jest nadal planowana większa wersja Stelvio specjalnie na USA i Chiny. Wersja produkcyjna będzie bazować na Stelvio i ma rywalizować z Audi Q7 i BMW X5.

8. Giulietta berlina(sedan) i Giulietta coupe - właśnie trwa dyskusja wewnątrz AR/FCA czy zbudować następcę obecnej Giulietty ale w wersji sedan i coupe i bazować na skróconej platformie Giorgio (krótsza platforma Giulii) czy na obecnej platformie Giulietty.

tumaczyłem z włoskiego portalu, ale oryginał jest tutaj i brzmi lekko inaczej - jednak szczegóły są zachowane http://www.autonews.com/article/201...and-crossover-alfas-product-timing-gets-fuzzy

Nooooo, Panowie - taki powrót marki na rynek światowy to mi się podoba!

A na koniec FL zadka Giulietty - jest bardziej sportowo, choć naczelni maruderzy powiedzą, że im przypomina Audi A* albo Kię :-)

109.jpg

L.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem okropna, widziałem już znaczne lepsze wizualizacje kompaktu na bazie Giulii. Poza tym to mało realne bo jeszcze czekamy na dwa inne samochody od AR a Giulietta dopiero co miała fl.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Tu by nie wystarczył facelifting - takiego zwisu przedniego nie zrobisz w FWD.

Tak, dlatego rozważają, czy pierdyknąć silnik wzdłużnie i dać RWD jak w BMW1 (skrócona platforma Giorgio), czy klepać na obecnej platformie FWD.

"Alfa Romeo is still running numbers to decide whether to base the Giulietta heir on a shortened Giorgio platform — with a longitudinally mounted engine and rear-wheel drive such as the BMW 1 series — or on the current compact platform with a transversely mounted engine and front-wheel drive such as the Audi A3 and Mercedes-Benz A class. "

L.

Amortyzatory
Powrót