Ok, co w takim razie charakteryzuje kompakta? długość? tak jak mówię - CLA ma taką samą. Miejsce w kabinie? siedziałem w obu - jakoś z giulii maybach nie jest

)) a w CLA poza opadającym szybko dachem miejsca jest sporo. Nadal nie bardzo rozumiem, czemu nie można porównywać CLA z Giulią - auta się teraz tak zunifikowały, że ciężko je rozróżnić (w sensie np A3 sedan od A4 od A6), a Wy chcecie dopłacać po 70 tys do czegoś bo konkuruje "w innym segmencie"? Jaki praktyczny wymiar ma ten inny segment? wygodniej komuś? inne technologie? Z czym, odwracając pytanie, porównać CLA? z giuliettą? bo kompakt?

DDD no błagam....
Wg mnie jak najbardziej można auta, które oferują podobny komfort, osiągi i są w miarę konkurencyjne cenowo, porównywać ze sobą bezpośrednio. Kwestia potrzeb. Ja chcę np auto, które świetnie przyspiesza, fajnie jeździ, ma bezpośrednie sterowanie, ładnie brzmi, ma dobre audio i w którym czuję się dobrze w środku. Okazjonalnie przewiozę z tyłu 2 pasażerów - ich miejsce ma dla mnie niższy priorytet, nie jestem taksówkarzem ani szoferem Trumpa.
CLA i S3 już spełniają te wszystkie warunki, Giulia 280 - być może je spełnia (choć jeśli ma dźwięk gorszy niż QV to nie spełnia kluczowego). Pozostałe 2 auta o sekundę szybciej niż ta giulia potencjalnie przyspieszają do setki (po programie S3 przyspiesza w 3.9). Jakość materiałów jest lepsza w niemcach. Sterowanie - nie wiem, ale ani amg ani S3 nie można nic zarzucić. S3 dobajerzone Bangiem Olufsenem, matrix ledami i pełną navi kosztowałoby mnie 160 tys brutto, a rata w przypadku wysokiego wykupu (oddania) kosztowałaby 1800 zł brutto. Alfy po 3 latach nikt mi w leasingu tak wysoko nie wyceni - więc za korzystanie z S3 przez 3 lata zapłacę w sumie 56% auta, za korzystanie z alfy przez 3 lata zapłacę pewnie 70% auta - nawet gdyby kosztowały tyle samo, to jest ponad 20 tys różnicy w kosztach (pochłonięte pewnie przez droższą eksploatację sportowych niemców, ale jednak wyjściowo taniej).
To trzeba porównywać - funkcje, osiągi, dźwięk wydechu i audio, wygodę, jakość materiałów i realne koszty tych aut, a nie się kłócić, czy CLA to kompakt czy prawie jak BMW3. Gabarytowo bardzo zbliżone. A nie sypie się jak Kim Kardashian.
Mam w pamięci, że piszę na forum Alfy Romeo, ale w tym ogólnikowym temacie praktycznie nikt Giulii nie ma - więc to temat z gatunku "palcem po mapie" - osoby zastanawiające się nad zakupem (poza prawdziwymi fanatykami do których mam ogromny szacunek i podziw) powinny mieć pokazane alternatywy. Bo chyba nie o to chodzi, żeby ktoś kupił Giulie, zasilil forum po czym płakał w poduszkę, że się dostatecznie nie rozejrzał. Ja np kupiłem Giuliettę QV za 120 tys zł - gdybym miał wcześniej info o cenie S3 i warunkach jego leasingu, nie kupiłbym giulietty. I teraz odbieram nowe auto, które za rok i tak sprzedam. Takich błędów wiele osób popełnia mnóstwo, tylko mało kto umie (albo stać go) żeby się do nich przyznać.