[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
http://moto.pl/MotoPL/7,88389,21196...bardziej-zadowoleni-ze-swoich-samochodow.html

Hmm... Wychodzi na to, że w USA Fiat szoruje po dnie, a Jeep jest blisko. Tylko się zastanawiam, czy Fiat sprzedaje coś poza 500 w Stanach? Być może kwestia nie leży w tym, że Fiaty są jakieś wybitnie słabe, a w tym, że po przesiadce z wielkiej krowy do 500-tki, Amerykanie są wstrząśnięci :).
Czytajmy ze zrozumieniem - FCA w USA ma się dobrze- patrz na statystyki sprzedaży, a nie na sondaż który jest rodzajem życzeń czym kto by chciał jeździć na zasadzie - mam Julke a marzy mi sie Bugatti
Jedynie co FCA wyszło to spory sukces JEEP-a który naprawdę po przejęciu bdb się sprzedaje. Wbrew pozorom także 500L poza Polską też się bdb sprzedaje (ok 80 tyś sztuk rocznie)

Nie odnosiłem się do statystyk sprzedaży, tylko do opinii o marce... Ale jeśli tylko 53% aktualnych właścicieli kupiłoby znowu Fiata, to sprzedaż w przyszłych latach możesz pewnie przyjąć jako 0,7 obecnej, bo rynek się tam już raczej Fiatami nasycił - sprzedaż trwa od kilku lat, więc kto chciał, to już sobie kupił.

Radziu- USA to duży rynek, nie Watykan o nasycenie raczej nie martwiłbym się. Inna sprawa że mi lotto co się sprzedaje w USA - każdy rynek jest inny - u nas suuper sprzedają się15 letnie prestiże po dziadku z Niemiec z nalotem 100 tkm

Tobie lotto a FCA nie lotto, bo od zysków w USA uzależnione są losy marek takich jak ALFA.
Niestety, Giulia nie chwyciła na rynku, sprzedaż jest marna i jeśli Stelvio nie ruszy rynku, ALFA trafi w chińskie rączki albo zniknie z rynków.
Niezależnie od tego, jak będziecie zaklinać rzeczywistość. Rynkowa porażka Giulii wynika z braku klienta docelowego, wiele razy o tym pisałem. Kto o zdrowych zmysłach chce dziś podbijać rynki sprzedaży drogim sedanem???
Efekty już widzimy. Media, prasa moto, wszyscy pieją z zachwytu, jaka ta Giulia QV cudowna. Ile ich więc sprzedano?
Na temat wersji "normalnych" opinie są stonowane, bez zachwytów, w zasadzie nic tam nie przyciąga uwagi. I co, nabywcy beem, pasków, audic czy dużych skod rzucą swoje VAGI i polecą kupować Giulie?
Bez żartów.

Ostatnia edycja:
Rynkowa porażka Giulii wynika z braku klienta docelowego, wiele razy o tym pisałem.Kto o zdrowych zmysłach chce dziś podbijać rynki sprzedaży drogim sedanem???

Wielokrotnie to piszesz bzdury, to już wszyscy wiemy. Wielokrotnie też nie odpowiadasz na te same pytania, ale mimo to zadam je jeszcze raz: kto jest klientem docelowym droższych od Giulii BMW 3, Audi A4 czy Merca C? Konkretnie proszę. Te wskazane drogie sedany kupują ludzie o chorych zmysłach?

Przecież ciągle nie było benzyn, a myślę, że wiele osób czeka na silniki benzynowe - np. ja. Moim zdaniem warto poczekać te pół roku chociaż i zobaczyć jak teraz ruszy sprzedaż.

Radziu- USA to duży rynek, nie Watykan o nasycenie raczej nie martwiłbym się. Inna sprawa że mi lotto co się sprzedaje w USA - każdy rynek jest inny - u nas suuper sprzedają się15 letnie prestiże po dziadku z Niemiec z nalotem 100 tkm

Ja mimo wszystko wolałbym, żeby to się sprzedawało w Stanach, a reputacja Jeepa i Fiata raczej nie pomogą w promowaniu sprzedaży. A ostatnim modelem oferowanym w USA była chyba 164-ka i nie jest tam, z tego co czytałem, wspominana z rozrzewnieniem...

Przecież ciągle nie było benzyn, a myślę, że wiele osób czeka na silniki benzynowe - np. ja. Moim zdaniem warto poczekać te pół roku chociaż i zobaczyć jak teraz ruszy sprzedaż.
Znowu się przypomina o tym - 159 przez pierwszy rok sprzedali ok 5000 szt. Ten pe.is Anderson ma tak zaślepione oczy, że nie widzi tego.

A tak po za tym to Giulia nie powstanie - nie ma jej. Pe.isie Andersonie.

Bez przesady, nie obrażajmy się. Aczkolwiek był tu juz jeden prorok co przewidział przyszłość AR :) Go nie ma a AR ciągle jest. Osobiście nie widzę powodu dla którego należy wierzyć, że Alfa idzie złą drogą - powrót na tak zapchanym rynku z pewnością nie jest łatwy, szczególnie gdy w praktyce trzeba budować wszystko od zera.

Podejrzewam, że nikt z nas nie jest tak blisko zarządu FCA żeby znać ich strategię i móc ich decyzje obiektywnie oceniać. Pozostaje czytać oficjalne komunikaty prasowe, lub te dla inwestorów, a wg nich wszystko wydaje się iść w dobrym kierunku ;)

Wiadomo, że wzrost sprzedaży jest widoczny, szczególnie we Włoszech i Niemczech, gdzie znaczny część klientów przesiada się z innych marek premium, głównie BMW. A to chyba jest ważne na tych dwóch rynkach. Sporo ciekawych rzeczy można dowiedzieć się na http://www.giuliaforums.com.

Ciekawostka .. szwajcarski producent luksusowych zegarków wypuścił limitowaną do 100 szt. edycję czasomierza dedykowaną Giulii Quadrifoglio . Cena ok 16.000 zł

Takich serii zegarków dla Alfy jest całkiem sporo, ale ceny zawsze powalają... Ja bym wolał Breitlinga, ale cena 10 tys. EUR :):
http://www.chrono24.pl/breitling/breitling-chronomat-alfa-romeo-30-esemplari-al-mondo--id2348435.htm

Tak , wiem że jest sporo ale ten dedykowany modelowi z tematu ;) A Brajtek fuj , zbyt oczojebny , zbyt stary a sprzedawca wywindował cenę ze względu na krótką limitowaną edycję i szuka jelenia . Chronoswiss Giulia realnie będzie do dostania w okolicach 12-13 000 zł .
Tu jeszcze artykuł http://autokult.pl/29123,kochasz-alfe-romeo-ten-zegarek-jest-dla-ciebie

Na stronie pzpm jest raport na rok 2016. Alfa sprzedała około 600 aut.

Strona 29 raportu

Tylko ze ten raport na rok 2016, to raport opublikowany w sierpniu, wiec zawierający dane z 2015 roku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wiadomo, że wzrost sprzedaży jest widoczny, szczególnie we Włoszech i Niemczech, gdzie znaczny część klientów przesiada się z innych marek premium, głównie BMW. .

Skąd masz dane, że klienci BMW przesiadają się na Alfę i że jest "znaczna część" tych klientów? Podaj źrodło.
A co o wzrostu sprzedaży, to jest oczywiste, skoro pojawił się nowy model, jakaś tam sprzedaż jest. Byłaby zerowa jakby modelu nie było:) Ale jest, ktoś go kupuje, wiec sprzedaż rośnie.
Jednak Giulia została zaprezentowana w lecie 2015, weszła do sprzedaży w lecie 2016, mamy zimę 2017 i jakie mamy wyniki tej sprzedaży? Liczb nie da się żadną ideologią, złoscią czy agresją zakrzyczeć. Pieniądze muszą wrocić do producenta a na razie daleko do tego. A sensem produkcji jest jej opłacalność. Ile FCA będzie czekać na zadowalającą sprzedaż?
Tego nie wiemy. Wiemy jednak na pewno, że Giulia żadnym hitem rynkowym nie jest. Trzymajmy kciuki za Stelvio. Być może to Stelvio uratuje markę.

Ostatnia edycja:
tez uwazam, ze Giulia nie zachwiała rynkiem, ale życzę jej mimo wszystko jak najlepiej. Moze trend sie odwróci.

Skąd masz dane, że klienci BMW przesiadają się na Alfę i że jest "znaczna część" tych klientów? Podaj źrodło.

http://www.ilsole24ore.com/motori.shtml - wpisz sobie Alfa Romeo Giulia to na pewno wypluje ci interesujący cię artykuł na tej stronie, czytałem go kilka miesięcy temu.

Ile FCA będzie czekać na zadowalającą sprzedaż? Tego nie wiemy. Wiemy jednak na pewno, że Giulia żadnym hitem rynkowym nie jest.

Sprzedaż ma tendencję rosnącą. Jest względnie mała, ale chyba nie porównujesz modelu bez żadnej historii z konkurencją, która produkuje swoje modele od 40 lat posiadając rozległą sieć sprzedaży?

Właściwie to nie rozumiem jaki jest sens twoich wypowiedzi - uważasz, że Alfa Romeo nie da rady się podnieść i utrzymać pod FCA, że Giulia jest po prostu nie wypałem, że Marchionne i Elkann robią błędy w zarządzaniu czy może zupełnie coś innego?

Amortyzatory
Powrót