Pochwal się jeszcze silnikiem, jaki sobie zafundowałeś za te 240, jakie to lepsze audio.
330i bez xDrive i H/K które w BMW gra lepiej niż w Alfie (ale niestety mocno wydłuża termin odbioru).
Trójka jest wyposażona podobnie do Giulii, nie tak samo.
W BMW zamówiłem m.in. napęd tylko na tył, standardowe felgi 18-calowe, standardową tapicerkę z "alcantary" i ekoskóry czy tempomat adaptacyjny bez bardziej rozwiniętych asystentów. Nie dobierałem też zbędnych świecidełek (oświetlenie ambiente), lakierowanych tarcz ani dostępu bezkluczykowego. Wybór był świadomy, nie był podyktowany wyłącznie oszczędnościami. Domówiłem po prostu tylko to, co na podstawie dotychczasowych doświadczeń oraz komentarzy w Internecie uznałem za potrzebne.
Mieszkam w centralnej Polsce, jeżdżę głównie po mieście i ekspresówkach/autostradach, więc napęd xDrive uznałem za zbędny. Poza 10 tysiącami w kieszeni, spotkałem się również z opiniami że xDrive potrafi być problematyczny, wymaga specjalnych kół/opon, zmniejsza manewrowość i nie warto go brać jeśli nie mieszka się w górach.
Felgi 18-calowe zamiast większych to kompromis atrakcyjnego wyglądu i komfortu.
Tapicerkę chciałem nawet materiałowo-skórzaną. Teraz mam całą skórę bez grzania ani wentylacji i jest dramat. W zimie zimno, latem plecy mokre, do tego mimo impregnacji bardzo szybko na dupie pojawiły się różne zmarszczki/zagięcia i nie wygląda to tak atrakcyjnie jak w dniu zakupu.
Tempomat adaptacyjny mi wystarcza, nie muszę mieć tych wszystkich nianiek umożliwiających niby półautomatyczną jazdę, ale i tak wymagających ciągłego trzymania rąk na kierownicy.
Ambiente/tarcze - całkowicie zbędne gadżety (może gdyby były tańsze to bym sobie na nie pozwolił, ale za kilka tysięcy wolę kupić coś innego).
Oczywiste jest, że gdybym chciał odtworzyć wyposażenie Veloce 1 do 1, dobrał do trójki całkowicie skórzane fotele ze skóry naturalnej, felgi 19-calowe, napęd na 4 koła i całą resztę dodatków, które cennik/konfigurator Alfy Romeo wymusza to cena BMW byłaby wyższa. Różnica polega jednak na tym, że m.in. w BMW mam wybór i mogę dołożyć tylko to, co chcę, nie muszę od razu brać wszystkiego.
Nie twierdzę również, że trójka jest pod każdym względem lepsza od Giulii. Po prostu w moim (a patrząc po statystykach pewnie i wielu innych klientów) przypadku okazała się wygodniejsza, lepiej wyposażona (na moje potrzeby, osobiście bardziej cieszę się np. z 3-strefowej klimy w BMW niż 19-calowych felg w Giulii), a przy tym nieznacznie tańsza.
Co do tabletu... Mnie sam ekran nie odpycha, lubię minimalizm/nowoczesność i taka jedna szklana tafla wpisuje się w moje gusta. Jedynie grafikę zegarów uważam za brzydką (dużo lepiej by to wyglądało, gdyby ekran wyświetlał po prostu normalne tarcze z komputerem/mapą pomiędzy), ale nie można mieć wszystkiego. W ogólnym rozrachunku trójka po prostu okazała się dużo bardziej komfortowa i krótką jazdę testową po mieście oraz obwodnicy za sprawą np. lepszego wyciszenia, lepszego audio czy możliwości "zmiękczenia" zawieszenia dużo lepiej/wygodniej odbyło mi się w BMW niż w Alfie.
A teraz koniec offtopa, temat zacząłem od linka do testu Pertyna i krótkiego streszczenia