Imć
Nowy
- Auto
- Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS
Podobnie sugeruja w instrukcji do mojego motoru (Honda NC750X, tam jest wolnoobrotowy silnik z odcinka przy 6.5tys), pierwsze 500km ma byc do 4tys obr, kolejne do 5tys a potem obowiazkowy pierwszy przeglad z wymiana oleju i hulaj dusza do odcinki.
Przy docieraniu nie zalecano w pierwszym okresie robic tras (jednostajne obciazenie/obroty cos typu na tempomacie), I tego tez bede sie trzymal.
Popieram takie podejście.
Samochód jest gotowy do jazdy (każdej) po wyjeździe z fabryki. W życiu jeździłem dziesiątkami testówek (testówek się nie szanuje) i kilka z nich potem poszło do znajomych i NICZYM się nie różnią od tych docieranych.
Wybaczcie ale śmieszy mnie te wydumane 1500km a może 1000km. Inni 500km. A że do 3tys obrotów a może to 4tys obrotów. Może tylko jak jest ciepło i słońce i sucho. To zabobony niczym nie poparte. Wsiadać i normalnie jeździć i cieszyć się z sportowych samochodów.
Jedno małe ale. Olej zlany z Giulietty z pierwszych tysięcy poddany analizie zawierał sporo metali/silikonu. Późniejsze testy już tego nie wykazały. Oczekuję, że w Giulii będzie podobnie. Bo jeszcze go nie oddałem do analizy