GME 2.0 MultiAir

• Autor wątku Autor wątku Imć
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Imć

Nowy
Auto
Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS
Witam koleżeństwo,

Czy ktoś wie o tym silniku coś więcej niż, że nowy, 2.0, wtrysk bezpośredni, MultiAir, turbo i że się ładnie zbiera? Pytam, bo przymierzam się do zmiany rodzinnego wozu na coś z pazurem (no, albo pazurkiem). Patrząc w cennik Giulii nie da się nie zauważyć, że przedłużenie gwarancji na ten silnik jest widocznie droższe niż na diesla. Z praktyki wiem, że przedłużona gwarancja jest tak policzona, by gwarant nie stracił. Więc wyższa kwota na ten silnik sugeruje mi: 1) poczekać, albo 2) wybrać diesla.

;)

Witam koleżeństwo,

Czy ktoś wie o tym silniku coś więcej niż, że nowy, 2.0, wtrysk bezpośredni, MultiAir, turbo i że się ładnie zbiera? Pytam, bo przymierzam się do zmiany rodzinnego wozu na coś z pazurem (no, albo pazurkiem). Patrząc w cennik Giulii nie da się nie zauważyć, że przedłużenie gwarancji na ten silnik jest widocznie droższe niż na diesla. Z praktyki wiem, że przedłużona gwarancja jest tak policzona, by gwarant nie stracił. Więc wyższa kwota na ten silnik sugeruje mi: 1) poczekać, albo 2) wybrać diesla.

;)

Albo kupić gwarancje i dobrze się bawić;)

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Zdaje się że ma turbinę twin scroll, dziwnym trafem tak jak BMW :>.

Generalnie chyba to jest bardzo nowa konstrukcja narazie używana tylko w Giulia. Maks moment jest chyba przy 1800-2000 obrotów

Albo kupić gwarancje i dobrze się bawić;)

Jakby ktoś za to płacił to pewnie ;) Ale skoro muszę sam, to podchodzę dość praktycznie do wydatków :cool: Szczególnie, że obecne auto rodzinne kupiłem z myślą, że będzie na 3 lata... Za pół roku mija 6 lat :) I dokładnie mogę opisać kiedy zaczęły się wydatki, mimo, że VW się "nie psujo" :D

Zdaje się że ma turbinę twin scroll, dziwnym trafem tak jak BMW :>.
Generalnie chyba to jest bardzo nowa konstrukcja narazie używana tylko w Giulia. Maks moment jest chyba przy 1800-2000 obrotów

Może... Muszę zgłębić ten temat zatem. Podpytam mechanika jak będę robić przegląd w Giulietcie. 280KM ma wyżej moment (w/g cennika, Sir Niuton jest przy 2250), a wersja 280KM mnie interesuje, bo 4x4 jak i automat to podstawa do dalszych rozważań o wyborze samochodu rodzinnego :P

Ostatnia edycja:
Jakby ktoś za to płacił to pewnie ;) Ale skoro muszę sam, to podchodzę dość praktycznie do wydatków :cool: Szczególnie, że obecne auto rodzinne kupiłem z myślą, że będzie na 3 lata... Za pół roku mija 6 lat :) I dokładnie mogę opisać kiedy zaczęły się wydatki, mimo, że VW się "nie psujo" :D

Może... Muszę zgłębić ten temat zatem. Podpytam mechanika jak będę robić przegląd w Giulietcie. 280KM ma wyżej moment (w/g cennika, Sir Niuton jest przy 2250), a wersja 280KM mnie interesuje, bo 4x4 jak i automat to podstawa do dalszych rozważań o wyborze samochodu rodzinnego :P

To nowy silnik, także nic się nie dowiesz odnośnie jego wytrzymałości, ci co go kupili są na razie królikami doświadczalnymi. Jeśli jeździsz w trasy i robisz duże przebiegi to bierz diesla a jeśli miasto to można zaryzykować tą nową benzynę, FiatPT już dawno nie wypuścił awaryjnego silnika także jest szansa, że tak samo będzie i w tym przypadku.

ci co go kupili są na razie królikami doświadczalnymi.

Mówi się, że nie kupuje się samochodu przez rok od wprowadzenia. Sam osobiście tego nie przestrzegałem, ale tutaj się poważnie zastanawiam. Na razie moje doświadczenia wskazują zdecydowanie, że w FPT nie ma lipy, ale też mam świadomość, że coraz więcej rzeczy robi się "po taniości". Poza tym teraz mamy do czynienia z Fiat-Chrysler a nie tylko Fiat...

Jeśli jeździsz w trasy i robisz duże przebiegi to bierz diesla a jeśli miasto to można zaryzykować tą nową benzynę

Na razie staram się uniknąć diesla. Głównie ze względu na zmniejszony komfort w zimę oraz czasem ze względu na DPF. FCA jeszcze nie opracowało Webasto do diesla, a dołożenie tego po zakupie auta może znacząco skomplikować sprawę gwarancji w innym kraju. Sporo się przemieszczam pomiędzy krajami i wolałbym nie mieć z tego tytułu problemów. A diesla bez Webasto już nie kupię. Kilometrów na razie nie liczę, ale średnio wyjdzie jakieś 20-24kkm na rok. Liczę raczej, że Giulia z silnikiem benzynowym powinna palić ok 8l na autostradzie przy prędkości przepisowej/sugerowanej (140/130kmph) co wychodzi podobnie jak pali mój rodzinny samochód co ma opływowość kiosku ruchu, więc podobny koszt (Giulietta pali litr mniej :D).

Mówi się, że nie kupuje się samochodu przez rok od wprowadzenia.

Kupuje prawie zawsze po premierze (raz w preorderze nawet) i nie ma problemu. Dealerzy też patrzą lepiej na klientów zamawiających w ciemno daną markę i w razie problemów zawsze importer coś załatwi.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Poza tym teraz mamy do czynienia z Fiat-Chrysler a nie tylko Fiat...

(...)

Liczę raczej, że Giulia z silnikiem benzynowym powinna palić ok 8l na autostradzie przy prędkości przepisowej/sugerowanej (140/130kmph)

Czy to FIAT czy FCA - nie ma to żadnego wpływu na jakość wyrobów z FPT.

A odnośnie spalania - zapomnij o 8 litrach przy 140 km/h. Będzie to raczej 9-10 litrów, niestety.

Czy to FIAT czy FCA - nie ma to żadnego wpływu na jakość wyrobów z FPT.

Na to liczę, ale zostawiam sobie małą rezerwę na wątpliwość :P

A odnośnie spalania - zapomnij o 8 litrach przy 140 km/h. Będzie to raczej 9-10 litrów, niestety.

No to wniosek taki, że muszę się przejechać (jeździłem dizelem z manualem jedynie), najlepiej w nocy po autostradzie.

Giulietta 1.4 MA 170KM, 6-biegowe TCT, pali na autostradzie ok 7l. Oczywiście więcej (do 9l) jeżeli jest spory ruch i jazda jest szarpana. Ale potrafi też spalić mniej...
Yeti 2.0 TDI 140KM 4x4, 6-biegowe DSG, pali ok 8l - sporo jak na diesla, akceptowalnie jak na SUV.

Jeżeli w Giulii na tempomacie 140kmph na 8 biegu nie da rady mieć 8l to muszę przemyśleć ten silnik bardzo poważnie. Inna opływowść, jednostajna jazda, wysoki bieg - niskie obroty. Zakładałem 10l w Stelvio... Naiwny :cool:

Ile spali Giulia w trasie dowiesz się od właściciela tego modelu. Użytkownik starej 159 w Jtdm nie będzie miał o tym zielonego pojęcia. Jeśli pomimo 8 biegowej przekładni na trasie by palił znacząco więcej od Twojej Giulietty to było by dziwne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ile spali Giulia w trasie dowiesz się od właściciela tego modelu. Użytkownik starej 159 w Jtdm nie będzie miał o tym zielonego pojęcia. Jeśli pomimo 8 biegowej przekładni na trasie by palił znacząco więcej od Twojej Giulietty to było by dziwne.

Co do jednego masz rację, żuczku - użytkownicy starych Giuliett i 159 mogą sobie co najwyżej gdybać w tym temacie. Ale ja ci powiem jedno - przypisujesz zbyt duży wpływ ilości biegów na spalanie. Masa + pojemność robią swoje, dodatkowy bieg/2 biegi cudów nie zdziałają.

EDIT:
A żeby nie toczyć z tobą pustych dyskursów, masz proszę oto opinie o spalaniu Giulii 2.0 TB na trasie - opinia od Janka, świeżo upieczonego właściela:

"Trasa Warszawa-Łódź-Wrocław-Czechy znacznie powyżej przepisowej spalanie około 15l/100 przy pełnym załadunku"

Nawet biorąc pod uwagę pełny załadunek i owe <znacznie powyżej przepisowych> prędkości, o których pisze Janek, to ja już widzę te Twoje 7,5 - 8 l przy 140 km/h, żuczku :)

Ostatnia edycja:
Nawet biorąc pod uwagę pełny załadunek i owe <znacznie powyżej przepisowych> prędkości, o których pisze Janek, to ja już widzę te Twoje 7,5 - 8 l przy 140 km/h, żuczku :)

Spalanie nie rośnie liniowo do prędkości. Tak jak opory nie rosną proporcjonalnie. Przy ponad 200km/h, a tak rozumiem "znacznie powyżej przepisowych prędkości" spalanie w okolicach 15 litrów jest zrozumiałe i nie wyklucza wyniku o połowę mniejszego przy prędkości o 30% niższej.

Masa + pojemność robią swoje, dodatkowy bieg/2 biegi cudów nie zdziałają.

Owszem, dodatkowe dwa biegi mogą cuda zdziałać w zalezności od zestopniowania. Mi 4.2 V8 w ważącym 1800kg aucie nawet 10L nie pali przy takich prędkosciach, bo mam wtedy 2000 obrotów.

masa i pojemnosć jest :)

Spalanie nie rośnie liniowo do prędkości. Tak jak opory nie rosną proporcjonalnie. Przy ponad 200km/h, a tak rozumiem "znacznie powyżej przepisowych prędkości" spalanie w okolicach 15 litrów jest zrozumiałe i nie wyklucza wyniku o połowę mniejszego przy prędkości o 30% niższej.

Człowieku, Janek podał spalanie 15l z całej trasy do Czech ! Idąc Twoim tokiem rozumowania te 200 km/h to musiałaby być jego średnia prędkość z tej trasy. On nie jest samobójcą :) Żeby na kilkuset km trasie po Polsce mieć średnią ponad 200 km/h (ach te nasze wspaniałe dwupasmowe ekspresówki i autostrady) to albo nie spotkał ani jednego tira po drodze albo jechał w trakcie transmisji meczu Polska-Niemcy na ME2016 :)

Powiem szczerze, ze jestem zalamany spalaniem Giuli. Jesli ktos pisze ze jego Giulia pali 15l/100km i jest z tego zadowolony, to ja odpadam w przedbiegach i chyba nie jestem juz zainteresowany tym samochodem. On przy pelnym zaladowaniu i przy 200km/h nie powinien chwilowo przekraczac 12l i srednio 10l (przy sredniej 130km - zeby miec taka srednia z trasy trzeba naprawde starac sie jechac 200km/h). Spalanie jakie narazie pojawia sie w komentarzach kompletnie dyskwalifikuje ten samochod w moich oczach.

Ja ierdziele skąd Wy wiecie jak on jechał, ile kiloemtrów tak darł 200 kmh, czy przyspieszał na każdym biegu czy cisnął tylko z 8 np.... z jednego posta dyskusja na milion.

Jak zwykle.
Bo w końcu to jaki był ruch też nie ma wg niektórych wpływu na spalanie... Można przejechać trasę ze średnią 130km/h i spalaniem 8L a można spalić i 20L.

Zdaje się że Passat B8 ze 220 konną benzyną pali jakieś 7.5 przy 140

VW wcisnął już odłączane cylindry do 2.0? Jak tak to może dlatego? Co nie zmienia faktu, że i tak się zepsuje :D

Jeśli pomimo 8 biegowej przekładni na trasie by palił znacząco więcej od Twojej Giulietty to było by dziwne.

Z tego założenia wychodzę. Ale Giulietta to bieda Alfa jak niektórzy mówią, bardziej Fiat...

z jednego posta dyskusja na milion.

Właśnie, dlatego wysyłam konfigurację do Carserwisu i zapytanie o 280KM na weekend. Będę wiedzieć czy to coś dla mnie czy nie... 8l zaakceptuje. Więcej już nie. Chyba, że diesel w Giulii też pali 8l wtedy... wtedy się będę zastanawiać ;)

Amortyzatory
Powrót