[Giulia] Wbudowana nawigacja

Nie wszystkie pendrivy od nowości są prawidłowo formatowane i stąd bierze się problem. Powyżej 4 Gb powinno być - format exFat lub NTFS.

[MENTION=37950]Mark[/MENTION]u, w kwestii narzekań - to nie na aktualność map są narzekania - z tym jest nawet ok (odkąd zaczęli dość regularnie updatować na moparze). Problem z mapami i uczynienie z nich bezużytecznej sieczki jest inny (a właściwie kilka):

- przede wszystkim brak trafficu tomtoma, który jest wyśmienity i brak szans na niego w przyszłości (bo nawi nie łączy się z żadnym hotspotem)
- kolejna rzecz - kretyńskie i beznadziejne definiowanie celu
- kolejna, pogarsza jeszcze poprzednią - brak obsługi tomtom mydrive (możliwości podesłania tras/destynacji do auta z komórki)
- słabe POI (ale to ogólnie bolączka tomtoma)

w zasadzie czyni to nawigację bezużyteczną trochę

natomiast w kwestii tomtom vs google - ostatnio na mauritiusie wyłączyłem googla po 2 minutach jak mnie kilka razy z rzędu wprowadził na drogę dla monster trucków. Tomtom natomiast radził sobie wyśmienicie. Musiałem więc googlać knajpy (albo tripadvisor) później w komorce wrzucac adres w mydrive i przesyłać do go510. Ale nawigowanie z takim zestawem później to bajka.

U nas jest jakieś Premium TMC. Pisałem do TT a oni odpisali ze na terenie Polski nie ma RDS TMC...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bzdury piszą. Mam w volvo xc60 nawigację z TMC i mam aktualne informacje o korkach. Czyli działa. Może Tom Tom nie zapłacił bo abonament za TMC powinien być w cenie zakupu nawigacji !!!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No to może być to, bo jak piszą w artykule, poza granicami jest TMC a u nas płatny TMC Premium i może Tom Tom u nas jak mówisz nie zapłacił. Może zbiorowa reklamacja do Alfy, bo to wg mnie FCA płaci za urządzenie, urzadzenie jak widać wybrakowane.

Panowie, nie mogę zalogować się do pobrania map na stronie mopar.eu. Loguję się i wyskakuje pusta strona. Mam IOS i Safari. Czy ktoś loguje się z mac'a? Uruchomiłem wszystkie wtyczki flash, silverlight itd.

Panowie, nie mogę zalogować się do pobrania map na stronie mopar.eu. Loguję się i wyskakuje pusta strona. Mam IOS i Safari. Czy ktoś loguje się z mac'a? Uruchomiłem wszystkie wtyczki flash, silverlight itd.

4.jpg

Działa bez zarzutów

Czytałem ostatnio o urządzeniach które niedługo znikają z oferty producentów. I tak jak kalkulator i budzik zniknąć maja systemy nawigacji instalowane na stałe w samochodach. Mysle ze nie ma co liczyć na cuda związane poprawa i rozbudowa systemu. Już nie długo może pojawić się info o braku wsparcia. A jak zacznie się składać reklamacje to napiszą ze na dzień zakupu działało i tyle a technologia idzie do przodu. Dlatego Mysle ze jak ktoś ma zamowic auto z nawi bo nie wypada to na rynku wtórnym nawigacja nie jest już kryterium ceny i wyboru auta.

Na maps.mopar.eu loguję się bez problemu i wszystko działa prawidłowo, natomiast logując się na owner.mopar.eu wyskakuje mi biały ekran i nic nie działa (system Sierra 10.12.6). Pod Windowsem (na tym samym macu) obie strony działają prawidłowo.

Ostatnia edycja:
Na maps.mopar.eu loguję się bez problemu i wszystko działa prawidłowo, natomiast logując się na owner.mopar.eu wyskakuje mi biały ekran i nic nie działa (system Sierra 10.12.6). Pod Windowsem (na tym samym macu) obie strony działają prawidłowo.
Tak samo :)

a nie macie adblocka w safari? wyłączcie dla tej domeny, u mnie blokował dwa banki... chrome na macos z adblockiem bez problemów

No i dupa, nie chce mi wgrać nowej mapy (do Stelvio)
"błąd odczytu pliku aktualizacji, pobierz ponownie autoryzowany plik"
Jak to przejść?

Miałem to samo. Chodzi o format pliku. Jeśli nie idzie z Ex-Fat to NTFS. Pusty dysk i wgrane tylko te 2 pliki. Wtedy pójdzie.

Miałem to samo. Chodzi o format pliku. Jeśli nie idzie z Ex-Fat to NTFS. Pusty dysk i wgrane tylko te 2 pliki. Wtedy pójdzie.

Wydaje mi się, że bez nowego softu nie pójdzie. Na początku trzeba zrobić update softu do wersji 009.055

Pochwale się, ze jako taki sobie "znawca" kompa zrobiłem dzisiaj bez większych problemów aktualizację mapy w Stelvio (mapa z końca listopada). Pliki pobrane ze stronki po rejestracji. Pen 32 giga, sformatowany w NTFS, jakieś 3 godziny zabawy:) i poszło.

I co, i 3 godziny auto ma stać z włączonym silnikiem, bo aktualizują się mapy?

Włączony silnik (w tym przypadku) - nie oznacza że ma "chodzić".

Włączony silnik (w tym przypadku) - nie oznacza że ma "chodzić".
To jaki jest ten trzeci stan logiczny, o którym mówisz, bo nie kumam. Silnik włączony, silnik wyłączony, silnik "chodzący? Silnik włączony chodzący i silnik włączony niechodzący lub też silnik wyłączony chodzący? Bo ja znam tylko dwa stany, silnik włączony ("chodzi") lub wyłączony ("nie chodzi").

Pisałem o 3 godzinkach mając na mysli ściąganie plików na kompa, potem kopiowanie na pena i wreszcie aktualizacja w autku. Sam proces aktualizacji w Stelvio to jakieś 1,2 h. Jak pamietam wyswietlacz pokazał: "...zajmie to około 130 min.". Radio ma być włączone a komunikat mówi o "WŁĄCZONYM SILNIKU". Bieg na "P" i silnik terkotał cały czas. Może żle, ale mapa wgrana i chodzi.

silnik ma chodzić tylko i wyłącznie po to, żeby akumulator nie padł - ale po 130 minutach nie padnie - spokojnie można aktualizaować na włączonym zapłonie.

Mi tez się udało wgrać (trwało 55 min), z tym, że i tak widze małę błędy na nowych odcinkach dróg :)

Amortyzatory
Powrót