Proszę, nie wysyłajcie mi wiadomości prywatnych jeśli to nie jest absolutnie konieczne, i nie jest to bezpośrednia sprawa tylko pomiędzy nami - np. interes.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy a nie indywidualne który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Przy Giuliach/Stelvo od lat już nie robię retrofitów (wyjątek radia nowe jakie mam na stocku - tylko polift z nav ostatnie sztuki i koniec jak się sprzedadzą).
Dokładnie 30 września 2024 minęły 3 lata od pierwszej rejestracji mojej Giulii i straciłem możliwość aktualizowania map. Na stronie na której to robiłem mam info, żeby skontaktować się z ASO celem odnowienia możliwości aktualizacji. Ostatnia mapa jaka była dostępna to marzec 2024 o numerze 21.0. I teraz ciekawostka - po telefonie do ASO dowiedziałem się, że: oczywiście mogą odnowić abonament na pobieranie map na 3 lata, ale trzeba do nich przyjechać i zrobić aktualizację. Koszt całej operacji to 1200 zł !!! Czy ktoś miał podobne doświadczenia i czy to musi tyle kosztować? Dużo jeżdżę i korzystam z navi w aucie, więc chciałbym mieć ją aktualną, ale sam fakt, że muszę jechać do ASO na trzy godziny (a do najbliższego ASO mam ponad 60km) i zapłacić nie małe pieniądze skłąnia mnie do alternatywnych rozwiązań typu AndroidAuto czy CarPlay ...
nie, nawet w swojej nie miałem fabrycznej navi (a to że mam to inna sprawa), ale gdzieś to widziałem w jakiś oficjalnych materiałach może na forum, może w instrukcji, może gdzieś po zalogowaniu na stronach, może w pdfie jakimś service news dla dealerów - nie mam pojęcia. może ktoś inny podpowie - @fuji - Ty załatwiłeś sprawę ostro ze Stellantis - podpowiedz kolegom proszę jak to robić.
nic nie trzeba aktualizować, tylko wykupujesz subskrybcję. koszt jej (przynajmniej dla systemów przedliftowych) był ok 500zł/3 lata. wgrywasz sobie sam - pewnie chcięli Cię naciągnąć na wgrywanie i skasować przy okazji.
Proszę, nie wysyłajcie mi wiadomości prywatnych jeśli to nie jest absolutnie konieczne, i nie jest to bezpośrednia sprawa tylko pomiędzy nami - np. interes.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy a nie indywidualne który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Przy Giuliach/Stelvo od lat już nie robię retrofitów (wyjątek radia nowe jakie mam na stocku - tylko polift z nav ostatnie sztuki i koniec jak się sprzedadzą).
Właśnie wszedłem na myalfaconnect i sprawdziłem opcje aktualizacji "MyNavigation": 499 pln za rok lub 49 pln za miesiąc. Tanio już było. Nie widzę opcji 3 lata..
W sekcji "My Navigation" na stronie https://myalfaconnect.alfaromeo.com/pl/pl/dashboard gdzie są informacje o samochodzie jest informacja, że subskrypcja na usługi wygaśnie 04.11.2024 i kwota jest 49zł/miesiąc lub 499zł/rok. Ale to są chyba dwa różne tematy. "My Navigation" to usługi związane z punktami POI, ruch drogowy on-line itd. Natomiast sam fakt aktualizacji map to inna sprawa. Jak pisałem wyżej - mi możliwość aktualizacji map wygasła 30.09.2024, a funkcję "My Navigation" mam ważną do 04.11.2024, więc to nie są powiązane tematy chyba. W każdym razie na tą chwilę mam ruch drogowy on-line aktywny. A map pobrać nowych nie mogę.
Ja powoływałem się na zapis ze strony 233 instrukcji obsługi gdzie jest zapis :
AKTUALIZACJA MAP
Aby system nawigacji zapewniał
optymalne osiągi, wymaga okresowej
aktualizacji.
Dlatego usługa Mopar Map Care oferuje
nową aktualizację mapy co trzy miesiące.
Jak czytam to wygląda że trzeba kupić pakiet Connect Plus (obejmujące razem myNavi dla korków, myRemote dla sterowania, i myCar dla alertów stanu pojazdu) plus subskrypcję na mapy żeby mieć to wszystko co od nowości. Może do kupy to wychodzi właśnie 1200?