Strona 149 z 149 PierwszyPierwszy ... 4999139140141142143144145146147148149
Pokaż wyniki od 1,481 do 1,487 z 1487

Temat: Wbudowana nawigacja

Użytkownik Świeżak Avatar kml89
    Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto
    Giulia 200@294KM (2017) | Audi S3 (2022)

Domyślnie

chcesz mi powiedzieć, że do mojej 2017 mogę wrzucić jakiekolwiek z innego auta?!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Ale tylko do mapy max z polowy 2020 wer 1051/1052 zależy czy masz nab z 3d czy bez
    Proszę, nie wysyłajcie mi wiadomości prywatnych jeśli to nie jest absolutnie konieczne, i nie jest to bezpośrednia sprawa tylko pomiędzy nami - np. interes.

To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy a nie indywidualne który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Przy Giuliach/Stelvo od lat już nie robię retrofitów (wyjątek radia nowe jakie mam na stocku - tylko polift z nav ostatnie sztuki i koniec jak się sprzedadzą).

Użytkownik Rowerzysta Avatar radexon
    Auto
    Alfa 156 GTA SW

Domyślnie

Ktoś linka poda gdzie mapy pobrać?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Inny (na razie)

Domyślnie

Cytat Napisał donvito Zobacz post
    ... jak ustawię trasę z Gdyni do Zakopanego, to korki ładuje tylko 100 km wokół Gdyni .. Czy u Was tak samo? Zastanawiam się, czy nie powinien załadować korki na całej planowanej trasie..
    Nawet dobrze, że tak działa. Po co ci aktualne korki z Zakopanego, jak dojeżdżał będziesz za ładnych parę godzin?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Do pewnego stopnia to racja. Z drugiej strony jakby nawi zaczytała jakieś dalekie utrudnienie to by mogła wytyczyć inną trasę. Chyba że tak robi w tle, tyle że nie wizualizuje.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Do pewnego stopnia to racja. Z drugiej strony jakby nawi zaczytała jakieś dalekie utrudnienie to by mogła wytyczyć inną trasę. Chyba że tak robi w tle, tyle że nie wizualizuje.
    Zgadzam się, Gdynia-Zakopane, to jeszcze luz, gorzej trasa na południe Eu przez tunel w alpach, jest tymczasowo zamknięty .. Owszem 100 km przed tunelem navi wprowadzi korektę, ale chyba byłoby bardziej optymalnie zaplanować to od razu..

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Inny (na razie)

Domyślnie

Dane o ograniczeniach w ruchu drogowym powinny być dzielone na te czasowe i bieżące.
    I to, o czym piszesz (zamknięcie tunelu) czy remont drogi oczywiście, że powinny być brane pod uwagę przy wytyczaniu trasy na całym jej przebiegu (to są te ograniczenia czasowe).

Nie wiem jak działa wbudowana a Alfę nawigacja ale w takiej Automapie (z tego co pamiętam) są trzy kategorie ograniczeń w ruchu drogowym:
    1. zaszyte w mapę historyczne dane o ruchu drogowym czy np. ograniczeniach dla pojazdów ciężarowych. Te dane są brane pod uwagę przy wytyczaniu tras nawet w trybie offline.
    2. pobierane podczas uruchomienia programu dane o czasowych włączeniach z ruchu poszczególnych odcinków dróg (tutaj byłyby dane o wspominanym przez Ciebie zamknięciu tunelu).
    3. pobierane na bieżąco dane o bieżących średnich czasach przejazdu przez odcinki drogowe (tzw dane o korkach) dla jakiegoś obszaru w pobliżu bieżącej lokalizacji.

Teoretycznie fajnie to jest pomyślane ale jak finalnie to działa, to już nie mnie oceniać. Każdy producent nawigacji ma swoje dane, swoje algorytmy wytyczania tras, swoje możliwości itp.
    Ostatnio edytowane przez ochkarol ; 13-10-2024 o 16:38