• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wbudowana nawigacja

W podlokietniku musi być w USB i musi pójść.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

może też być pod panelem klimatyzacji USB jeśli kolega ma. polecam wątek (chyba software and maps update) na alfaowner wpisy z ostatnich powiedzmy 3 tyg chyba obejmowały jakieś problematyczne przypadki. na giuliaforums.com też coś było

aktualizacje map mozna radio dziala normalnie tylko z navi nie skorzystasz

Nie da się uruchomić podczas jazdy. Musisz się zatrzymać, ale jak już aktualizacja się rozpocznie, można jechac

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

ma to sens - względy bezpieczeństwa - nie klikać/nie wkładać USB podczas jazdy.

W podlokietniku musi być w USB i musi pójść.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

To jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy - bez żadnego innego wpiętego USB w tym czasie. Kiedyś chyba miałem wpięty USB z muzyką i wrzuciłem drugi z mapami i wtedy system nie widział pliku z aktualizacjami.

Więc moja rada - wypiąć wszystko inne z portów USB. Dla bezpieczeństwa rozłączyłbym też telefon, bo może przy strimingu muzyki też coś głupieje, nie wiem.

No i albo NTFS albo exFAT i musi iść.

Telefon miałem połączony przez BT, Spotify u mnie włącza się z automatu. Nawet nie pomyślałem, żeby rozłączać.

Udało się wgrać aktualizację map. Samo wgrywanie zajęło mi 42 minuty. Użyłem Pendrive NTFS wpięty pod panelem klimatyzacji. W czasie aktualizacji nie mógł być podpięty drugi Pendrive, bo nie rozpoznaje plików.

Co do samych map, to są już nieaktualne . S5 od Radomicka do Wronczyna oddana do użytku 14 grudnia nie jest w tych mapach udostępniona. Dla mnie to trochę słabo.

Jeszcze tylko rok i będzie kolejna aktualizacja :)

Udało się wgrać aktualizację map. Samo wgrywanie zajęło mi 42 minuty. Użyłem Pendrive NTFS wpięty pod panelem klimatyzacji. W czasie aktualizacji nie mógł być podpięty drugi Pendrive, bo nie rozpoznaje plików.

Co do samych map, to są już nieaktualne . S5 od Radomicka do Wronczyna oddana do użytku 14 grudnia nie jest w tych mapach udostępniona. Dla mnie to trochę słabo.

W jakim ty świecie żyjesz nie oglądaj na jedynce dobrej zmiany przełącz kanał czasami.

W jakim ty świecie żyjesz nie oglądaj na jedynce dobrej zmiany przełącz kanał czasami.

Czyli co, jest ok?
Skoro aktualna mapa tej drogi (jak i pewnie wiele innych nowych dróg) pojawi się w kolejnej aktualizacji, czyli prawdopodobnie za rok, to jak to się ma do informacji ze strony Moparu "Z NAMI TWOJE MAPY ZAWSZE BĘDĄ AKTUALNE". Nie są i będą aktualne, nawet w momencie wydania nowej aktualizacji.

Czyli co, jest ok?
Skoro aktualna mapa tej drogi (jak i pewnie wiele innych nowych dróg) pojawi się w kolejnej aktualizacji, czyli prawdopodobnie za rok, to jak to się ma do informacji ze strony Moparu "Z NAMI TWOJE MAPY ZAWSZE BĘDĄ AKTUALNE". Nie są i będą aktualne, nawet w momencie wydania nowej aktualizacji.

Mapy wydane dzisiaj zawsze sa opóźnione nawet o rok ,myślisz jak dzisiaj odają drogę do użytku to za 3 miesiace masz ja u siebie w w alfie. Ktos to musi napisać przerobić puścić w obieg wszystko tak tylko to w reklamie.

Mapy wydane dzisiaj zawsze sa opóźnione nawet o rok ,myślisz jak dzisiaj odają drogę do użytku to za 3 miesiace masz ja u siebie w w alfie. Ktos to musi napisać przerobić puścić w obieg wszystko tak tylko to w reklamie.

No tak, w zasadzie masz rację. Ale [MENTION=81548]Rysiek114[/MENTION] też trochę jej ma: przecież mapy dla 8,8 cala są o jeden krok do przodu i były (pewnie będą nadal) aktualizowane systematycznie. A my, posiadacze 6,5 cala możemy być ponownie potraktowani jak przez ostatni rok. Poza tym, jak dawniej użytkowałem Auto Mapę na zewnętrznym urządzeniu to obok trasy, którą się poruszałem, była widoczna sąsiednia droga w budowie z opisem i datą planowanego oddania jej do ruchu (np. tak było z obwodnicą Nowogardu na dzisiejszej S6 - kilka miesięcy przed oddaniem jej do użytku, jadąc starą "6" była widoczna nitka obwodnicy z węzłami i opisem). Nie wspomnę o aktualizacjach, których w ciągu roku było kilka, na pewno częściej niż raz w kwartale.

No tak, w zasadzie masz rację. Ale [MENTION=81548]Rysiek114[/MENTION] też trochę jej ma: przecież mapy dla 8,8 cala są o jeden krok do przodu i były (pewnie będą nadal) aktualizowane systematycznie. A my, posiadacze 6,5 cala możemy być ponownie potraktowani jak przez ostatni rok. Poza tym, jak dawniej użytkowałem Auto Mapę na zewnętrznym urządzeniu to obok trasy, którą się poruszałem, była widoczna sąsiednia droga w budowie z opisem i datą planowanego oddania jej do ruchu (np. tak było z obwodnicą Nowogardu na dzisiejszej S6 - kilka miesięcy przed oddaniem jej do użytku, jadąc starą "6" była widoczna nitka obwodnicy z węzłami i opisem). Nie wspomnę o aktualizacjach, których w ciągu roku było kilka, na pewno częściej niż raz w kwartale.

Automapa tomtom google w czasie rzeczywistym korki to nie ten temat i nie te nawi w naszych autach.

Mi wystarczyłoby aby nasze radia miały android auto i Apple Carplay. Wtedy mogą sobie wsadzić nawigację tomtoma i swoje aktualizacje raz na rok.
Tańsze auta niż Giulia czy Stelwio to mają, a Alfa daje ciała i wprowadziła to dopiero w rocznikach od 2020.
Waze ze smartfona połączone z Carplay i android auto i nic więcej nie trzeba w kwestii nawigacji w moim mniemaniu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

przecież mapy dla 8,8 cala są o jeden krok do przodu i były (pewnie będą nadal) aktualizowane systematycznie
do marca 2019 mapy dla 6.5 były regularnie wydawane i takie same jak dla 8.8, potem dali ciała. moze w przyszłości to ogarną jednak znów tak jak powinni?

Mi wystarczyłoby aby nasze radia miały android auto i Apple Carplay. Wtedy mogą sobie wsadzić nawigację tomtoma i swoje aktualizacje raz na rok.
Tańsze auta niż Giulia czy Stelwio to mają, a Alfa daje ciała i wprowadziła to dopiero w rocznikach od 2020.
Waze ze smartfona połączone z Carplay i android auto i nic więcej nie trzeba w kwestii nawigacji w moim mniemaniu.

Ale wiesz, że AA i CP są w Alfach od 2017?

choć nei w standardzie tylko za dopłatą lub w niektórych wersjach wyposażenia. - ale to tak jak u konkurencji z tamtego okresu (poza BMW gdzie wprowadzili później i to jeszcze na zasadzie corocznej, niemałej opłaty)

Automapa tomtom google w czasie rzeczywistym korki to nie ten temat i nie te nawi w naszych autach.

Z całym szacunkiem, nigdzie nie pisałem o informacjach w czasie rzeczywistym. Przytoczyłem szczegół z działania Auto Mapy w trybie offline, tak jak to było kilka lat temu. Tyle, że wtedy płaciłem do AM abonament coroczny i chyba minimum 4 aktualizacje rocznie były gwarantowane.

Amortyzatory
Powrót