[Giulia] Wbudowana nawigacja

chcesz mi powiedzieć, że do mojej 2017 mogę wrzucić jakiekolwiek z innego auta?!

Ale tylko do mapy max z polowy 2020 wer 1051/1052 zależy czy masz nab z 3d czy bez

... jak ustawię trasę z Gdyni do Zakopanego, to korki ładuje tylko 100 km wokół Gdyni .. Czy u Was tak samo? Zastanawiam się, czy nie powinien załadować korki na całej planowanej trasie..
Nawet dobrze, że tak działa. Po co ci aktualne korki z Zakopanego, jak dojeżdżał będziesz za ładnych parę godzin?

Do pewnego stopnia to racja. Z drugiej strony jakby nawi zaczytała jakieś dalekie utrudnienie to by mogła wytyczyć inną trasę. Chyba że tak robi w tle, tyle że nie wizualizuje.

Do pewnego stopnia to racja. Z drugiej strony jakby nawi zaczytała jakieś dalekie utrudnienie to by mogła wytyczyć inną trasę. Chyba że tak robi w tle, tyle że nie wizualizuje.

Zgadzam się, Gdynia-Zakopane, to jeszcze luz, gorzej trasa na południe Eu przez tunel w alpach, jest tymczasowo zamknięty .. Owszem 100 km przed tunelem navi wprowadzi korektę, ale chyba byłoby bardziej optymalnie zaplanować to od razu..

Dane o ograniczeniach w ruchu drogowym powinny być dzielone na te czasowe i bieżące.
I to, o czym piszesz (zamknięcie tunelu) czy remont drogi oczywiście, że powinny być brane pod uwagę przy wytyczaniu trasy na całym jej przebiegu (to są te ograniczenia czasowe).

Nie wiem jak działa wbudowana a Alfę nawigacja ale w takiej Automapie (z tego co pamiętam) są trzy kategorie ograniczeń w ruchu drogowym:
1. zaszyte w mapę historyczne dane o ruchu drogowym czy np. ograniczeniach dla pojazdów ciężarowych. Te dane są brane pod uwagę przy wytyczaniu tras nawet w trybie offline.
2. pobierane podczas uruchomienia programu dane o czasowych włączeniach z ruchu poszczególnych odcinków dróg (tutaj byłyby dane o wspominanym przez Ciebie zamknięciu tunelu).
3. pobierane na bieżąco dane o bieżących średnich czasach przejazdu przez odcinki drogowe (tzw dane o korkach) dla jakiegoś obszaru w pobliżu bieżącej lokalizacji.

Teoretycznie fajnie to jest pomyślane ale jak finalnie to działa, to już nie mnie oceniać. Każdy producent nawigacji ma swoje dane, swoje algorytmy wytyczania tras, swoje możliwości itp.

Ostatnia edycja:
Sprawdziłem w sieci: tunel Mont Blanc (granica It-Fra) jest zamknięty do grudnia, ale na mojej navi tego nie pokazuje.. Mam wgrane may Eu Wschodnia: Italia jest uwzględniona, ale Francja nie.. Wiec nie wiem czy nie pokazuje dlatego, że nie mogę wyznaczyć tam trasy, czy dlatego, że navi nie pobiera wspomnianych wyżej zamknięć dróg..

- - - Updated - - -

Pojawiły się nowe mapy do navi 'po lifcie'. Ale wygląda na to, że mamy powtórkę sytuacji z przed roku, kiedy wystawili jakąś "mniejszą" wersję map, po czym ją po 10 dniach wycofali...
Latest version: 23.0.0, Size: 13.6GB - zaciąga się rzeczywiście tylko te 13,6 GB
Dla porównania: wersja z marca (21.0.0) - zciągało się ZIP 27,2 GB, który miał w środku 2 mapy: Wschód i Zachód, każda po ok. 13GB

Tagi z zawartości tej nowej mapy sugerują, że pokrywa cała Eu.. ale ten mniejszy rozmiar..
<tns:geoCoverage>ALB AUT AZE BLR BEL BIH BGR HRV CYP CZE DNK FRO EST FIN FRA MCO GEO DEU GRC HUN ISL IRL ITA SMR VAT KAZ LVA LTU LUX MLT MDA MNE MKD NOR POL PRT ROU RUS SRB XKS SVK SVN AND ESP GIB SWE CHE LIE NLD TUR UKR GBR</tns:geoCoverage>

chyba że są całe a zoptymalizowali coś typu ilość danych zbędnych, zoptymalizowali na rozmiar obiekty 3D itp? myślę że nikomu nie podobało się wgrywanie map przez 50-60minut czy ile to tam zajmowało (już nie pamietam) dla 21GB przez port USB3, a próba rozbicia wschód/zachód niektórych wkurzyła i coś musieli zrobić innego aby dać całą europę a jednak zmniejszyć rozmiar (czas wgrywania)? oczywiście spekuluję tylko sobie - sprawdź je

Bo to w ogóle durna idea jest, co by szkodziło dać oddzielne pliki dla każdego kraju i niech se każdy wgrywa co chce. Update takiej Polski by zajął max 5 minut.

no ale ktoś musiałby napisać do tego dodatkowe menu do radia, instrukcję, zrobić testy, taki tomtom generować osobne mapy (a wiemy jak to im idzie - bywały pomylone pliki nie z regionu czy przez rok brak aktualizacji). Im mniej opcji tym dla firmy lepiej, i powiem Ci że widzę to po swoich produktach - kilka ustawień w immobilizerze i już kupa instrukcji, kupa pytań, kupa tłumaczeń na inne języki, więcej papierów, więcej rzeczy do przetestowania i ich kombinacji, więcej możliwych bugów na etapie projektowania itp itd. a wcześniej wydaje się to "tylko kilkanaście dodatkowych linijek kodu"

Ktoś próbował, wgrywał? Poprzednia mi się 30 min z pendrivea instalowała, za mało jeżdżę żeby 2x przerabiać w tę i z powrotem :/

na mnie nie licz, ja wogóle olewam fabryczne mapy ori bo nie jeżdżę tym autem w trasy po nowych autostradach żeby dla HAS były mi potrzebne aktualne a z navi korzystam tylko i wyłącznie z Waze pod Carplayem. Ostatni raz aktualizowałem chyba na początku roku bo był jakiś wyjazd na Węgry na majówkę, a teraz już jest Tonale którym śmigamy na urlopy (pakowne i ciche/relaksujace w jeździe)- z Giulii to pewnie i hak wkrótce wyciągnę żeby nie wozić 20kg belki na tyle niepotrzebnie bo i hak do Tonale od razu założyłem.

no ale ktoś musiałby napisać do tego dodatkowe menu do radia, instrukcję, zrobić testy, taki tomtom generować osobne mapy (a wiemy jak to im idzie - bywały pomylone pliki nie z regionu czy przez rok brak aktualizacji). Im mniej opcji tym dla firmy lepiej, i powiem Ci że widzę to po swoich produktach - kilka ustawień w immobilizerze i już kupa instrukcji, kupa pytań, kupa tłumaczeń na inne języki, więcej papierów, więcej rzeczy do przetestowania i ich kombinacji, więcej możliwych bugów na etapie projektowania itp itd. a wcześniej wydaje się to "tylko kilkanaście dodatkowych linijek kodu"

EDIT: Nie widzę potrzeby dodatkowych menu, jak mapa na SD/USB to by się mogła nadgrywać na poprzednią tak jak dzisiaj. Tylko kwestia żeby były odpowiednio otagowane i PL nadgrała tylko PL.
Tak więc nie menu a kod do obsługi tego w odpowiedni sposób.
Co do uproszczeń no mi akurat nie musisz tego tłumaczyć (robię takie rzeczy od ponad 20-lat) i racja w tym jakaś jest. Aczkolwiek tutaj tworząc jedną wielką mapę też trzeba mieć do niej prawidłowe elementy częściowe żeby skompilować prawidłową całość. Dysponując mniejszymi mapami nie trzeba myśleć o prawidłowości pozostałych.
ALE: tak se możemy pogadać, i tak nikt tego nie zrobi...

Ostatnia edycja:
na maps.mopar.eu rejestrujesz się, potem dodajesz VIN auta. oczywiście musi być EU

Co w sytuacji jeżeli komuś wygasła subskrypcja? Może ktoś udostępnić swój plik z mapami? Czy potrzebne jest coś jeszcze.

Kupujesz subskrybcje w aso lub Polift na innym vinie rejestrujesz bo narazie otwarte, przedlifty musisz plik od kogos max 6.2020 mapy bo potem radio s porawrza vin

Kupujesz subskrybcje w aso lub Polift na innym vinie rejestrujesz bo narazie otwarte, przedlifty musisz plik od kogos max 6.2020 mapy bo potem radio s porawrza vin

Mi został pendrive z mapami jak wgrywali mi w ASO do Stelvio 2018, z tego co pamiętam jak dzwoniłem do ASO to powiedzieli przyjedź z pendrivem . Wgrali mapy na pendrive wsadzili do gniazda pod klima i powiedzieli jechać aż się zaktualizuje. Poszło bez problemu.
Stelvio mapy.jpg
Wgrana mapa 23.11.2021.jpg

Amortyzatory
Powrót