[Giulia] Wbudowana nawigacja

Udało się w przelocie. Ta co mam ściągniętą kilka miesięcy temu ma takie wpisy:

G-TT-FCA.MY2020.U-MAP.EURW.NDS-25.0.0.meta.xml

" generationDate="2025-04-07T13:05:29"

" releaseDate="2025-04-07T13:05:29"

"Update" version="25.0.0"

Żadnego śladu 19.0.3

Tak, do kiedy subskrypcja. Ciekawe czy zdążą z jedną działającą w pełni wersją z wybieraniem głosowym...

(...)
No chyba, że podmienili plik.

Wygląda na to, że podmienili pliki na serwerze.
Plik MAP50444.bin ściągnięty w kwietniu ma wielkość 14 380 830 720 a ten co teraz dałeś link ma z kwietnia ma 14 388 121 600.
Obie mapy na początku pliku nazywają się 25.0 ale w okolicy adresu 500 starsza ma wpis
"MY2020" targetQualifier="Update" version="25.0.0" i release 2025-04-07, a nowsza
"MY2020" targetQualifier="Update" version="19.0.3" i release 2025-07-10

Sprawdziłem też wcześniejszą mapę 24.0.
"MY2020" targetQualifier="Update" version="24.0.0" o release 2024-12-25

Tak samo w 23.0.

Czyli w tej najnowszej wersji jak gdyby cofnęli numer wpisu względem nagłówka z 25 na 19. Pozostałe mają pod obydwoma adresami to samo, tj 25/25 lub 24/24 i 23/23.

Trudno wyczuć dlaczego tak zrobili. Załadowałeś ją już do nawigacji?

Trudno wyczuć dlaczego tak zrobili. Załadowałeś ją już do nawigacji?

Nie ładowałem, w tygodniu to nie bardzo mam ciśnienie, trochę to trwa, w weekend może... Ale w sumie to sam nie wiem czy chcę, bo prawdopodobnie stracę wybieranie głosowe i nie bardzo mam przekonanie którą załadować. Mam też jakąś mapę z całą Europą z
Kod:
releaseDate="2024-10-04T16:33:48"
version="23.0.0"

Czy da się wgrać starszą mapę po wgraniu nowszej?

Jak pamiętam z tą mapą 23.0.0 coś było nie tak bo po bardzo krótkim czasie pojawiła się 23.0.1 - która jest też podzielona, tak samo jak 21.0.0. Więc teoretycznie 23 też nie powinna być "całą Europą" - choć cholera ich wie skoro podmieniają mapy jak widać wyraźnie.

Nigdy nie próbowałem wgrywać starszej, nie wpadło mi też jakoś w oczy czy ktoś próbował.
Koledze @tomaszko zależało na wybieraniu głosowym to może bezkarnie przetestować nowego twora :-). Ja będę mógł pod koniec przyszłego tygodnia dopiero.

Najgorsze, że ja to na 99% jestem przekonany, że to wybieranie głosowe to przestało działac tak po prostu, bez aktualizacji żadnej, działało i przestało z dnia na dzień. @wirtold nie wiem czy to powiązane z aktualizacją, ale żeby nie było na mnie. Chętnie bym zainstalował, tylko:
- nauczony doświadczeniem mi się nie chce, bo te pierwsze wersje to zawsze (przeważnie) coś z nimi nie tak
- trzeba minimum 30 min jechać, mało jeżdzę
Przygotuje sobie bo to tam mogę ogarnąć, ale trasa to pewnie nie wcześńiej jak 2 tygodnie

Mi też przestało działać jakoś nagle i nie wiem czy to po aktualizacji mapy czy czegoś zdalnie OTA w module nawigacji.

Pobrałem z linku kilka postów wyżej. Wrzuciłem na pendrive'a i włożyłem do auta. Pokazuje wersję 24 i datę 2024.09. To i tak postęp, bo aktualnie mam wersję 21 i 2023.12. Plik z licencją wrzuciłem stary ze spacjami i działa. Moje auto to MY21.
Ma ktoś link do nowszej wersji map ?

Będąc na przeglądzie w ASO w zeszłym tygodniu męczyłem dalej o możliwość wykupienia subskrypcji dla pobierania na stronie mopar. Niestety nie ma / nie da się / nie można wykupić ....

Wersja 24 to do kilka dni temu była ostatnia działająca.
Spróbuj tego linka czy się ładuje i jaką wersję wyświetla: https://www.forum.alfaholicy.org/showthread.php?t=150333&p=2377074&viewfull=1#post2377074
To niby najnowsza mapa 25 ale może się przedstawiać jako 19 - nie wiemy tego jeszcze ale w zawartości pliku są wskazane dwie wersje (25 i 19) jednocześnie.

Będąc na przeglądzie w ASO w zeszłym tygodniu męczyłem dalej o możliwość wykupienia subskrypcji dla pobierania na stronie mopar. Niestety nie ma / nie da się / nie można wykupić ....
Bo to premium, widocznie uznali, że masz za mało platynową kartę do zakupu takiego limitowanego cudu... Porażka wizerunkowa.

Fakt, też jestem w szoku jak to "działa". Tym z aso się nie dziwie, dla świętego spokoju bym powiedział to samo, bo potem pretensje do nich by leciały, a takie będą na 100%

Nowy jestem, nie wiem... A to jest coś innego niż 'Connect PLUS' na stronie myalfaconnect?

U mnie dla MY21 na stronie alfaconnect jest tylko "My navigation reneval" dostępne za 500zł/rok - informacje o ruchu drogowym / fotoradary / send and go ... Pisałem o tym kilka stron wcześniej - dzwoniłem jakiś czas temu na infolinię Alfy z pytaniem o możliwość aktualizacji map - na razie niedostępna możliowość wykupienia takiej usługi - tylko to co powyżej czyli "my navi reneval" i to to mam wykupione :-) A nie mogę zaktualizować map :-(

Na stronie https://owners.mopar.eu/alfaromeo/alfaromeo-pl/pl/home#/home jest info "ZAKTUALIZUJ SWOJE MAPY JUŻ DZIŚ!", i jest tam link "PRZEJDŹ NA STRONĘ MAP". Kliknięcie w link powoduje wyświetlenie:

Kod:
Resource at '/content/mapcare/login_From_Ping_Federated.html' not found: No resource found

A kiedyś to na pewno działało. Mam wrażenie, że oni coś tam mocno przebudowują od jakiegoś czasu... To, że jakieś mapy w końcu pojawiły się na stronie maps.mopar.eu odbieram jako dobry znak ;)

Wczoraj ściągnąłem mapy w wersji "MAP50452". Nagrałem na pendrive i po włożeniu do auta pokazało wersję 24 i 2024.09. Dzisiaj pobrałem "MAP50444" (czyli numer "wcześniejszy") i w aucie pokazało wersję 25 i 2024.12. Stary plik z licencją działa. Na dniach w dłuższej drodze spróbuję zainstalować. Czyli w "nieoficjalny" sposób można sobie zainstalować mapy z przed 8 miesięcy... OK - zawsze coś.

Chyba, że ma ktoś link do nowszych map z serwerów tomtom'a...

Swoją drogą uważam to za jakiś absurd, żeby we względnie nowym aucie nie można było aktualizować map w sposób cywilizowany, tylko trzeba kombinować. A najdziwniejsze jest to, że kupując dzisiaj nową Giulię z salonu można sobie przez trzy lata pobierać mapy (chyba) bez problemów, natomiast po 3 latach nawet chcąc zapłacić za taką możliwość nie da się i co nam Pan zrobisz... ehhhh

Na pewno się nie da? Jeszcze jakiś czas temu w tych alfowskich aplikacjach można było sobie kupić samemu przedłużenie aktualizacji np na rok, dostęp do aplikacji i jeszcze coś, bo jest/był podział na te wszystkie usługi online i za kazde kasowali oddzielnie. Aso nic do tego nie miało, tak było jeszcze z rok temu, teraz nie chce mi się sprawdzać bo tam bajzel straszny.

te usługi z apek to life traffic i tym podobne, aktualizacji navi nie wiem czy tam da sie wykupić, natomiast co do nowych aut Giulii/Stelvio - nie, oni są w tej samej sytuacji co użytkownicy starszych aut - dostali licencję na 3 lata, tylko co z tego jak na serwerach nie ma nowych map od dawna.
W Tonale jest lepiej, bo tam już aktualizacje idą po necie same się dogrywają fragmenty w miarę potrzeb/jeżdżenia w danym rejonie (MOTA) - widzę to np jak byłem w Chorwacji niedawno - dostawałem info parę razy że zaktualizowano mapy. Tak samo firmware radia - sam się jakiś czas temu zaktualizował (FOTA).
Podejżewam że kiedyś to ogarną - tak samo było z mapami dla przedliftów w połowie 2020r, szczególnie dla 6.5" gdzie brakowało 3 kwartalnych updatów ale potem wróciło do normy (tyle że już licencje blokowały na VIN)

Wczoraj ściągnąłem mapy w wersji "MAP50452". Nagrałem na pendrive i po włożeniu do auta pokazało wersję 24 i 2024.09. Dzisiaj pobrałem "MAP50444" (czyli numer "wcześniejszy") i w aucie pokazało wersję 25 i 2024.12. Stary plik z licencją działa. Na dniach w dłuższej drodze spróbuję zainstalować. Czyli w "nieoficjalny" sposób można sobie zainstalować mapy z przed 8 miesięcy... OK - zawsze coś.

Chyba, że ma ktoś link do nowszych map z serwerów tomtom'a...
Nie słyszałem nigdy o wersji 50452. Do tej pory najwyższy numer to było 444/445 i to była nie działająca 25.0.0. Teraz ją podmienili na serwerach na jak mówisz działającą.

(...) ale potem wróciło do normy (tyle że już licencje blokowały na VIN)
Pewnie teraz też tak chcą zrobić tylko się pogubili w mechanizmach i sposobie wprowadzenia tego.

Amortyzatory
Powrót