[Giulia] Wbudowana nawigacja

janek

Nowy
Auto
było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24
Wydaje mi się, że ten produkt zasłużył na własny wątek.

Nie wiem czy ktokolwiek z centrali przejechał się chociaż 10km z tym systemem, bo programiści chyba nie wiedzieli o tym że język polski ma deklinację.
Nawigacja powtarzająca w kółko - "Jedź drogą X przez 10 kropka 8 kilometra kilometry" bawi nawet po 3 godzinach.

Olbrzymie braki w mapach i nie ma możliwości aktualizacji np. brak całego fragmentu A1 z obwodnicą Łodzi.

Mam nadzieję że FCA trochę się ogarnie i wystawi aktualizację dla wszystkich.

Jak byłem na jeździe testowej Giulią w sierpniu, postanowiłem sprawdzić działanie nawigacji. O dziwo nie mogłem wyznaczyć trasy powrotnej do salonu Alfy, bo nie znała w ogóle tej miejscowości (Starowa Góra pod Łodzią).
Również jestem ciekaw jak podejdą do spraw aktualizacji mapy.

Wydaje mi się, że ten produkt zasłużył na własny wątek.

Nie wiem czy ktokolwiek z centrali przejechał się chociaż 10km z tym systemem, bo programiści chyba nie wiedzieli o tym że język polski ma deklinację.
Nawigacja powtarzająca w kółko - "Jedź drogą X przez 10 kropka 8 kilometra kilometry" bawi nawet po 3 godzinach.

Olbrzymie braki w mapach i nie ma możliwości aktualizacji np. brak całego fragmentu A1 z obwodnicą Łodzi.

Mam nadzieję że FCA trochę się ogarnie i wystawi aktualizację dla wszystkich.

śmiechłem,bo wiem o czym kolega pisze;)Syntezator mowy jest przekomiczny choć sam system całkiem spoko.Tematu aktualizacji map odpuścić nie można,bo w dzisiejszych czasach to żenada jest.Nie zakładam złej woli,a raczej pewnie ktoś czegoś nie dopilnował

- - - Updated - - -

update
zadzwoniłem na infolinię i miła pani poinformowała mnie,że aktualizacja jest przewidziana na marzec.Więcej szczegółów brak,ale przekaże moje uwagi managerowi produktu,który może ustali coś konkretniejszego.Poprosiła o namiary

śmiechłem,bo wiem o czym kolega pisze;)Syntezator mowy jest przekomiczny choć sam system całkiem spoko.Tematu aktualizacji map odpuścić nie można,bo w dzisiejszych czasach to żenada jest.Nie zakładam złej woli,a raczej pewnie ktoś czegoś nie dopilnował

- - - Updated - - -

update
zadzwoniłem na infolinię i miła pani poinformowała mnie,że aktualizacja jest przewidziana na marzec.Więcej szczegółów brak,ale przekaże moje uwagi managerowi produktu,który może ustali coś konkretniejszego.Poprosiła o namiary

Na która infolinie dzwoniłeś? Do dealera czy FCA?

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Czyli kolejny przykład że nie warto dopłacać za dużą navi... Bez sensu.. Igo primo na 7 calowym urządzeniu Smart GPS kosztuje 300pln i śmiga wyśmienicie. A tu taka lipa...

Czyli kolejny przykład że nie warto dopłacać za dużą navi... Bez sensu.. Igo primo na 7 calowym urządzeniu Smart GPS kosztuje 300pln i śmiga wyśmienicie. A tu taka lipa...
Jeżeli będzie działać CarPlay (albo AndroidAuto) to może warto dopłacić do większego wyświetlacza.

Też bym wziął dla dużego wyświetlacza bo fajnie wygląda :D

Czy ja dobrze widziałem, że to jest tak naprawdę TomTom? (charakterystyczny sposób wyświetlania informacji na przykład o stacjach benzynowych przy trasie)
Jeśli tak, to akurat mapy TomToma są bardzo przyzwoite...

Czy ja dobrze widziałem, że to jest tak naprawdę TomTom? (charakterystyczny sposób wyświetlania informacji na przykład o stacjach benzynowych przy trasie)
Jeśli tak, to akurat mapy TomToma są bardzo przyzwoite...

Poza Polska tak, niestety lokalni dostawcy biją go na głowę aktualnością map.

Poza Polska tak, niestety lokalni dostawcy biją go na głowę aktualnością map.

poczekajmy te kilka dni na aktualizację.Sam system nawigacji jest ok,bo np.wyświetlanie komunikatów na wyświetlaczu między zegarami jest przydatne.Działa bardzo sprawnie,a problem jest w mapach

- - - Updated - - -

kolega zadzwoni jutro rozżalony.Presja ma sens;)
ps Otrzymałem sms potwierdzający zgłoszenie problemu

samochodowe wbudowane navi nieraz rozbawiają... moim zdaniem szkoda kasy na to. Zwykła nawigacja, ktorą kupimy za 4 do 5 stów jest znacznie lepsza. Żaden problem przyssać do szyby, kiedy jest potrzebna.
Mam doświadczenia z navi samochodową ze Skody Yeti i z najnowszej Astry. W obu przypadkach szkoda gadać w ogóle.

Jeżeli będzie działać CarPlay (albo AndroidAuto) to może warto dopłacić do większego wyświetlacza.

Gdzie mógłbym o tym więcej poczytać? Interesuje mnie, czy ten ekran większy może czymś innym służyć.

Gdzie mógłbym o tym więcej poczytać? Interesuje mnie, czy ten ekran większy może czymś innym służyć.

Czy jest jakieś dokładniejsze info o wprowadzeniu Android Auto do Alfy? Na razie jest bardzo lakoniczny komunikat na stronie Android Auto (że coming soon)

kontaktował się ze mną miły pan z Alfy po tym jak trzymał potwierdzenie z centrali,że aktualizacja jest wstępnie przewidziana w tym miesiącu.Będzie można ją wykonać korzystając z poziomu konta na http://alfaromeo.mopar.eu/alfaromeo/ Darmowe aktualizacje będą dostępne przez okres 3 lat.Generalnie w temacie coś się dzieje,pan obiecał tematu mocno pilnować i skontaktować się jak będzie już coś konkretnego.Oczywiście natychmiast info przekażę
Myślę,że jest to również w interesie jakby nie było renomowanej firmy Tom Tom,która na swojej stronie promuje dedykowaną navi https://www.tomtom.com/pl_pl/in-dash-navigation/connect_3d_nav/

Nic poza wypowiedzią Roberto Fedeliego, że w czerwcu będzie update do CarPlay i AndroidAuto. Pytanie czy sprzętowy czy software'owy.

Otrzymałem info od dealera, że potwierdzenie czy starsze samochody Giulia będą mogły być aktualizowane do Android Auto zostanie potwierdzone na przełomie czerwca/lipca kiedy to zostanie wprowadzony ten system. Odczytałem to jako: "spadaj gościu".

Czy coś w tym temacie ruszyło? Na czym polega to Android Auto bo nie wiem co to oznacza?

Amortyzatory
Powrót