Strona 89 z 91 PierwszyPierwszy ... 3979808182838485868788899091 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 907

Temat: Alfa Romeo Giulia - pytania przed zakupem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gcredhot18
    Mieszka w
    Swieradow-Zdroj/Wrocław Poland
    Auto
    Była 159 SW 1.9 JTDm 2006r. Jest XF 2017. 241KM

Domyślnie

Jako byly posiadacz 159 w JTDm chce przesiasc sie na Giulie.Dylemat to Diesel min 180KM lub 200konna benzyna.Nie ukrywam ,ze targaja mna wzgledy ekonomiczne to raz a dwa,ze od prawie 12 lat jezdzę Alfa mi tylko w Dieslu. Rozgladam sie za uzywanym autem z niskim przebiegiem,celuje w rocznik 2017-2018 w cenie oscylujacej ma poziomie stu tysiecy zlotych. Roczne moje przebiegi to srednio 30 tys km. Na co powinienem sie zdecydowac? Jest tu jakis milosnik diesla ,ktory moze mnie utwierdzic w orzekonaniu zebym nie bral benzyny.Nie lubie tez automatu ale jesli manual w giuli jest problemowy to moge na automat sie zdecydować...Co tu wybrać i jaki rocznik w granicach mojego budzetu da sie upolować.Diesli jak na lekarstwo...

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

W 2008 roku kupiłem pierwszego (i jak na razie ostatniego) diesla, bo wtedy nikt mi nie chciał sprzedać benzyny. Dzisiaj sytuacja się odwróciła z powodu akcyzy liczonej od pojemności silnika. Dzisiaj nie ma sensu pchać się w diesla. Benzyna na trasie spali niewiele więcej, a automat polubisz po tygodniu jazdy i sam się będziesz zastanawiał, czemu tak długo męczyłeś się na manualu (szczególnie w dieslu). Poszukaj aut poleasingowych - zmieścisz się w cenie i oczekiwanych rocznikach - powodzenia
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

moja opinia przy takich przebiegach - giulia w dieslu z automatem. Wady tego rozwiązania są dwie- jesteś skazany niemal tylko i wyłacznie na import z EU i przebiegi raczej małe nie będą. w kraju może coś znajdziesz w bazowej wersji 180 koni z manualem- dawne demo.
    Kwestia spalania to nie ma dyskusji - Diesel spali sporo mniej. silniki benzynowe do oszczędnych nie należą

Użytkownik Świeżak Avatar marco_radik
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Giulia my21

Domyślnie

Miałbym kilka pytań przed kupnem do użytkownikow, bądź znających tematy.
    Chodzi głównie o giulie, i na pewno po lift. Mając już auto chciałbym sobie serwisować samemu co najmniej podstawy olej filtry klocki etc. Ale wiem że trzeba kasować inspekcję olejowa. Czym to się robi, jest jakiś mes, to jest rozumiem złącze auto-komputer? Przez usb? A program jaki do tego?
    I pytanie bo czasami można trafić fajne sztuki z USA, europejskie a import to jest to samo? Czy różnią się czymś?
    Ostatnio edytowane przez marco_radik ; 26-01-2025 o 20:35

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

MES to program, ściągasz z multiecuscan.net albo u nich kupujesz z interfejsem z multiplexerem, albo kupujesz sobie dobrego elma od viaken.pl, albo jakiegoś obd ex/mx czy coś takiego. jesli lift, to też bypass potrzebujesz do SGW, zapraszam na shop.stuff4car.com

EU/USA się różnią trochę, kwestia które lampy itp, dostosowanie do EU albo robisz na minimum (czyli na skp przejdzie ale czy to legalne), albo wywalasz jakiś średni lub większy hajs i robisz jak bozia przykazała (np autpoziomowanie 35W xenon jeśli taki, spryski reflektorów, TBM EU, tylne lampy ori a nie wymiana diod)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Obecnie BMW 1 F40 2021; W planach: Giulia MY25 2025 Veloce / Intensa

Domyślnie

Witam wszystkich (pierwszy wpis na forum) Przymierzam sie do zakupu nowej Giulii w 2025. Myslalem o BMW M340 Touring, ktore w 100% odpowiadalo by potrzeba, ale jakos ciagnie do tego "zlego" wloskiego Przejrzalem forum, ale nie znalazlem inormacji/watku dotyczacego nowych samochodow, sledzenia zmian w produkcji.

W konfiguratorze pojawila sie juz nowa wersja limitowana "Intensa", ale wciaz brak cennika MY25. Czy ktos z Was wie kiedy mozna sie spodziewac i co sie zmieni w autach MY25? Pytam o drobne rzeczy: np. porty USB-C czy bezprzewodowy Apple Car Play? Na poprawe jakosci kamery cofania nie licze Przynajmniej jest klimat vintage.

Jeszcze nie wiem jakim cudem zawioze rowery Giulia do Wloch, ale bedzie trzeba sie chyba przemeczyc, pewnie na dachu.

Czy jest ktos kto jezdzi 30-35 tys. km/rocznie i podpowie na co sie szykowac w dluzszej perspektywie? Multiair do wymiany po 3-4 latach i akumulator - na to jestem gotowy po przejrzeniu forum. A jak pozostale elementy wytrzymuja? W BMW mam 120 tys. km zrobione w 4 lata i wciaz oryginalne hamulce. Przyszle auto planuje kupic na 4-5 lat, a moze zostac i dluzej jesli BMW nie pokaze nic ciekawszego do 2030.
    Ostatnio edytowane przez karlos91 ; 19-02-2025 o 11:20

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał karlos91 Zobacz post
    Witam wszystkich (pierwszy wpis na forum) Przymierzam sie do zakupu nowej Giulii w 2025. Myslalem o BMW M340 Touring, ktore w 100% odpowiadalo by potrzeba, ale jakos ciagnie do tego "zlego" wloskiego Przejrzalem forum, ale nie znalazlem inormacji/watku dotyczacego nowych samochodow, sledzenia zmian w produkcji.

W konfiguratorze pojawila sie juz nowa wersja limitowana "Intensa", ale wciaz brak cennika MY25. Czy ktos z Was wie kiedy mozna sie spodziewac i co sie zmieni w autach MY25? Pytam o drobne rzeczy: np. porty USB-C czy bezprzewodowy Apple Car Play? Na poprawe jakosci kamery cofania nie licze Przynajmniej jest klimat vintage.

Jeszcze nie wiem jakim cudem zawioze rowery Giulia do Wloch, ale bedzie trzeba sie chyba przemeczyc, pewnie na dachu.

Czy jest ktos kto jezdzi 30-35 tys. km/rocznie i podpowie na co sie szykowac w dluzszej perspektywie? Multiair do wymiany po 3-4 latach i akumulator - na to jestem gotowy po przejrzeniu forum. A jak pozostale elementy wytrzymuja? W BMW mam 120 tys. km zrobione w 4 lata i wciaz oryginalne hamulce. Przyszle auto planuje kupic na 4-5 lat, a moze zostac i dluzej jesli BMW nie pokaze nic ciekawszego do 2030.
    Jako że użytkuję Giulia już 5 lat mogę się wypowiedzieć.
    Multiair nic nie robiłem nic się nie dzieje aku na gwarancji wymienili jako że auto kupiłem które stało w salonie 2 lata.Co do hamulców wymieniłem klocki przód i tył przy przebiegu 60 tys.
    Rower wożę na dachu. Auto jest niskie więc nie ma problemu żeby wrzucić na dach.
    Wcześniej miałem BMW F31 i śmiało mogę powiedzieć że alfa daje dużo więcej frajdy niż BMW F31
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar So What!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Było Subaru Legacy 3.0R, jest Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał Michal94 Zobacz post
    Jako że użytkuję Giulia już 5 lat mogę się wypowiedzieć.
    Multiair nic nie robiłem nic się nie dzieje aku na gwarancji wymienili jako że auto kupiłem które stało w salonie 2 lata.Co do hamulców wymieniłem klocki przód i tył przy przebiegu 60 tys.
    Rower wożę na dachu. Auto jest niskie więc nie ma problemu żeby wrzucić na dach.
    Wcześniej miałem BMW F31 i śmiało mogę powiedzieć że alfa daje dużo więcej frajdy niż BMW F31
    Pozdrawiam
    U mnie w zasadzie podobnie.
    Po 5,5 roku i przebiegu 59 kkm mam oryginalny akumulator (kupiłem dezaktywator Start/Stop https://shop.stuff4car.com/index.php?route=common/home, dziękuję epsonix!).
    Zero problemów z Multiair. Innych problemów też nie było.
    Tylne tarcze/klocki wymieniłem przy przebiegu ok. 45 kkm, przednie będą wymieniane na dniach bo się powoli kończą.
    Rowery wrzucam na dach. Rozważałem montaż haku, ale ostatecznie się nań nie zdecydowałem, bo nie chciałem kaleczyć dyfuzora.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Rowery to chyba standardowo na hak albo dach, do środka z bagażami to chyba do touringa też ciężko.

Na zmiany my25 do my24 to bym nie liczył że cokolwiek zostanie zmienione poza nazwą wersji z dopiskiemi limitowana.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

USB-C jest jedno w podłokietniku od MY20, jak więcej potrzeba to są mini przejściówki np mam z Baseusa.
    AA/ACP po WiFi wątpię, radio hardwarowo jest idento od MY18, od MY20 oczywiście inny firmware i więcej Flasha - na końcówce produkcji modelu gdzie Giulia już prawie w ogóle się nie sprzedaje a konfigurator jest pocięty na max, nie ma się co spodziewać zmian większych niż kolor nici czy tapicerki (wersje specjalne które też mają podbijać sprzedaż na koniec i zająć jeszcze fabrykę). Jednak taką funkcjonalność dokłada się za ok 200-300 zł -np Carlinkit 5 który działa stabilniej niż iPhone po kablu do radia!
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.