Zastanawiam się nad zakupem AR Giulia dlatego mam kilka pytań do osób, które samochód posiadają lub przynajmniej kilka razy użytkowały. Będę również wdzięczny za wskazanie rzeczy, które was wkurzają albo przeszkadzają w Giuli.
Szczególnie interesują mnie porównania do 159, bo ten model aktualnie posiadam.
W 159 mam 1.9 150 koni i spalanie na poziomie 5,5 w trasie i 7,5 w miasteczku. W Giuli biorę pod uwagę tylko benzynę (chyba, że z jakiegoś powodu warto wybrać diesla) jak wygląda realne spalanie w wersji 200 i 280 konnej?
Pod uwagę biorę wersją Buisness (po taniości) albo Veloce (konfig za 200 tyś), warto dopłacać? Co oprócz Q4 i 80 koni przemawia na korzyść Veloce?
Ile od od Buisness i Veloce można wyrwać rabatu?
Na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że chyba najbardziej wkurzającą rzeczą w Giuli jest elektryczny hamulec, który przy małych prędkościach ma problem z płynnym hamowaniem, obserwujecie coś takiego w swoich egzemplarzach?
Jak wygląda praca automatu, tzn. czy występuje opóźnienie przy ruszaniu tak jak np. w 159?
Warto dobierać łopatki przy kierownicy, bo recenzje mówią o tym, że skrzynia jest tak mądra/fajna, że łopatek używa się wyłącznie na torze? (Miałem steptronic w BMW 540i i był na tyle fajny, że rzadko używałem ręcznej zmiany biegów).
Jak oceniacie wyciszenie kabiny (najlepiej porównując do 159 i samochódów podobnej klasy)?
Co zaskoczyło negatywnie,a co pozytywnie po przejechaniu pierwszych kilku tysięcy?
Może ktoś miał okazję porównać Giulię z Talismanem lub nową C klasą?
Ogólnie na 159 jak narazie nie mogę narzekać i oprócz tego, że powoli zaczyna wyglądać staro to zastanawiam się czy jest sens zmieniać samochód, dlatego napiszcie co was przekonało do zmiany![]()