[Giulia] Chiptuning

Chłopie, naprawdę chcesz robotę stracić? 🤡 Daj się wykazać ludziom. Najlepiej posiadaczom Alf, a nie algorytmom google.
on napisał Ci coś innego i humorem, że zapytałeś nas jakbś pytał chata

kupuj póki można w USA jeszcze odszukać młode Q. Za chwile będzie kłoot bo od roku wstrzymana jest sprzedaż stelvio i giulii Q na rynku USA
na razie to w sakiewce pustki a i 4 auta pod domem, z resztą wiesz:)

on napisał Ci coś innego i humorem, że zapytałeś nas jakbś pytał chata

W czasach przed AI nikt by się o to nie obraził i nie robił z tego beki. Konkretne zapytanie bez zbędnego pitu pitu. Nie mieszałbym w to AI.

Nikt się o nic nie obraził, po prostu zabrzmiało to bardziej jak polecenie, a nie prośba. Sprawdź sobie ETS performance

W czasach przed AI nikt by się o to nie obraził i nie robił z tego beki. Konkretne zapytanie bez zbędnego pitu pitu. Nie mieszałbym w to AI.
Trochę luzu :sneaky:
Nikt się nie obraził, no chyba że ty 😁

Swoją drogą skoro już przy chiptuningu - jakie macie doświadczenia po strojeniach typu stage1/stage2, czyli nic ekstremalnego?
Chodzi mi o awaryjność i ewentualne problemy, jeśli auto jest już starsze, aczkolwiek zadbane. Gra warta świeczki?
Podniesienie powiedzmy z 210 na 250?
Nie chciałbym bujać się później z jakimiś checkami na silniku czy wymianą co chwilę czegoś.

Swoją drogą skoro już przy chiptuningu - jakie macie doświadczenia po strojeniach typu stage1/stage2, czyli nic ekstremalnego?
Chodzi mi o awaryjność i ewentualne problemy, jeśli auto jest już starsze, aczkolwiek zadbane. Gra warta świeczki?
Podniesienie powiedzmy z 210 na 250?
Nie chciałbym bujać się później z jakimiś checkami na silniku czy wymianą co chwilę czegoś.
ale co, 2.2JTD (skoro 210)? Podpisy masz trochę nieaktualne - nie ma tam nic z Giorgio obecnie. Jeśli tak to daj sobie spokój, nie dotykać! Silnik troche specjalnej troski o który trzeba dbać żeby posłużył. Pomijając temat uszczelki miski i dokręcenia pompy czasem, to przecież tam krzywią się wały/bloki, większy moment i moc mu nie pomogą. Nie dotykać, dbać i jest szansa duża że się odwdzięczy.

Trochę luzu :sneaky:
Nikt się nie obraził, no chyba że ty 😁

Nikt? Ktoś tu pisał, że wydaję polecenia. Nie, to ja czekałem na polecenia 😁 Nie udało się, bo ktoś tu wmieszał AI zamiast odpowiedzieć na jasno postawione pytanie. Śmieszkować dla luzu nie muszę, bo to forum techniczne, a nie babski blog 😁

Witam, jakie wartość doładowania powinna być w wersji 200km i wersji 280km? Zrobiłem logi i jest u mnie 1,849 bara, nie wiem czy auto nie posiada mapy bo jedzie trochę za dobrze jak na wersję 200km. Pozdrawiam

Witam
Jaki jest orientacyjny koszt zrobienia 280 km z 200 km w giulii 2017 rok ?
Przymierzam się do zakupu takiego auta

Witam, jakie wartość doładowania powinna być w wersji 200km i wersji 280km? Zrobiłem logi i jest u mnie 1,849 bara, nie wiem czy auto nie posiada mapy bo jedzie trochę za dobrze jak na wersję 200km. Pozdrawiam
200hp jeździ na 1.2 - 1.3 bara, 280hp > 1.7bara

Dzięki, a jak w MES w skrzyni max moment mam na 440Nm to oznacza że mapa skrzyni nie była modyfikowana? W wersji 280km mam max moment 550Nm w MES
Stockowe ~280hp mam ~410nm, jeżeli widzisz 440nm to były już pewnie robione jakieś tuningi. 550nm to chyba w qv :)

Stockowe ~280hp mam ~410nm, jeżeli widzisz 440nm to były już pewnie robione jakieś tuningi. 550nm to chyba w qv :)
Mówię o maksymalnym momencie który jest wpisany w MES a nie takim jakie auto jest w stanie maksymalnie osiągnąć

Załączniki

• PXL_20260316_162042106.jpg
    PXL_20260316_162042106.jpg
    3.2 MB · Wyświetleń: 18
ZF 8HP50 ma stockowo 500nm limitu, nawet w wersjach 200 konnych. Żeby zrobić stage1 w 2.0 200hp, nie rusza się skrzyni.

Według Mes jest 440 w wersji 200km

Załączniki

• PXL_20260316_152754049.MP.jpg
    PXL_20260316_152754049.MP.jpg
    2.8 MB · Wyświetleń: 22
Pomału dojrzewam do podniesienia mocy, bo czemu nie, skoro jest potencjał. Pytanie do tych co robili TCU, czyli zmiane oprogramowania skrzyni, warto czy nie warto? Jest efekt wow czy no jest lepiej ale bez szału?

Pomału dojrzewam do podniesienia mocy, bo czemu nie, skoro jest potencjał. Pytanie do tych co robili TCU, czyli zmiane oprogramowania skrzyni, warto czy nie warto? Jest efekt wow czy no jest lepiej ale bez szału?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Te auta miały kilka zmian wraz ze wzrostem wymagań co do emisji. Z czasem auto coraz bardziej zamulało i niechętnie przyśpieszało. To ma związek z reakcją ECU na gaz oraz reakcją skrzyni, więc jeżeli już podnosisz moc, to najlepiej zdjąć ekologiczny kaganiec ze wszystkich elementów. Pytanie, czy da się auto z nowym softem doprowadzić do ustawień jak auto z roku modelowego 2017, gdzie normy emisji mogły być niższe i nie montowali jeszcze filtra cząstek stałych.

Ostatnia edycja:
Jeżeli wierzyć w zapewnienia to okolice 280KM jest dalej osiągalne bez wiekszych przeszkód. To jest jeszcze auto po pierwszym fl, rwd, wydaje mi się ze jakiejs tragedii nie ma. W N jest słabo, w D jest ok. Ekologia zostaje.

Jeżeli tuner będzie w stanie zmienić shift-pointy, "włączyć" launch-control, to można rozważyć, w innym wypadku to efekt placebo.
To z czym ja się spotkałem i jest oferowane to podniesienie ciśnienień przy większych temperaturach oleju, oraz zmiana limiterów.
W praktyce w takim typowym daily drajwingu gdzie skrzynia raczej nie jest dogrzana, raczej nie zauważysz tych modyfkacji.
Jeżeli chcesz poprawić działanie skrzyni, to warto rozważyć race-mode, tam efekt jest zauważaly.

Jeżeli wierzyć w zapewnienia to okolice 280KM jest dalej osiągalne bez wiekszych przeszkód. To jest jeszcze auto po pierwszym fl, rwd, wydaje mi się ze jakiejs tragedii nie ma. W N jest słabo, w D jest ok. Ekologia zostaje.
Auto z rocznika 2022 musi spełniać normę euro 6D, ta norma przewiduje, aby auto spełniało wymagania podczas testów drogowych, nie tylko w laboratorium, dlatego auta z euro6D już zamulają. Pierwsze modele Giulii, roczniki 2017 miały spełniać wymagania tylko w testach laboratoryjnych. Po drodze było kilka iteracji tej normy Euro6C, E6d-TEMP. Za każdym razem jak wchodziła nowa, auto było coraz bardziej kastrowane, tak aby przechodziło odpowiednie testy. Nieważne ile koni zrobisz na hamowni jak auto nie będzie chciało od razu jechać po wciśnięciu gazu, tylko ja już uzna, że w sumie, czemu nie, to już chyba nie jest test homologacyjny. Tu jest największy problem.

Zmiana mapy silnika, podniesie moc, ale pytanie, czy to rozwiązuje również temat reakcji na pedał gazu? Obawiam się, że nie, bo to chyba jest gdzieś w innym miejscu zaszyte. Zmiana softu skrzyni spowoduje, że skrzynia stanie się szybsza i to jest fajny dodatek, nawet jak jeździsz w na łopatkach. A włączenie trybu race, spowoduje, że zmieni się sposób pracy skrzyni, nawet w trybie D będzie inny, auto będzie trzymało wyższe obroty. No i należy pamiętać, że po tych zmianach, auto już nie będzie spełniało normy euro6d, bo homologacja jest na niezmodyfikowany soft ecu.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót