[Giulia] Chiptuning

Ciekawe, czy do MY24 da się wsadzić ECU z rocznika 2017 bez GPF i co auto na to. Albo z 2019 z GPF ale jeszcze bez wysokiego euro i bez głupich limiterów. To może być najtańszy i najszybszy tuning.

Dobra, czyli jak rozumiem tryb Race jest wystarczający na przyspieszenie skrzyni, dalsza zabawa to już trochę przerost formy do normalnej, nietorowej, jazdy. Tego pi razy oko tysiaka mozna lepiej wydać.
Race szybciej zmienia biegi, ale nie jest to maksimum co można z tej skrzyni wyciągnąć. Przede wszystkim za laga przy ruszaniu odpowiada też limiter Nm na pierwszych biegach i to można poprawić softem tcu

Race szybciej zmienia biegi, ale nie jest to maksimum co można z tej skrzyni wyciągnąć. Przede wszystkim za laga przy ruszaniu odpowiada też limiter Nm na pierwszych biegach i to można poprawić softem tcu
Czytając informacje na temat tego jak odbywa się chiptuning tego ECU i TCU, to mam wrażenie, że nikt nie bawi się w dostrajanie, tylko wszyscy wrzucają gotowca, bo roboty z podpinaniem programatora jest co niemiara, a do tego samo strojenie ECU łatwe nie jest, bo tam kilka map jest.

Cześć, po ponad sześciu latach z RaceChip wracam do pomysłu tuningu ECU. Jako, że mam nalatane ponad 110kkm, chciałbym najpierw z grubsza ocenić stan silnika. Porobiłem trochę logów AlfaObd. Podsumowanie niektórych wyników poniżej (mam wersję 200koni z początku produkcji, czyli z hardware'm 280koni). Paliwo 98, temp. powietrza ~15stopni, RC oczywiście odłączony. Testy "pod obciążeniem", obroty do maxa na ręcznym przełączaniu biegów.
Prosiłbym osoby rozumiejące te liczby o opinię - czy coś tu niepokoi (jak dla mnie wszystko jest ok, ale ja tam na silnikach się znam tylko "użytkowo")? Oczywiście w razie potrzeby uzupełnię dane.

- ciśnienie pompy wtrysku paliwa zawsze równe lub powyżej targetu, zmierzono od niecałych 5 do 20 MPa
- zmierzony moment obrotowy silnika bez problemu osiąga oczekiwany moment obrotowy, %
- "Over boost pressure measured hPa" - jeżeli to jest doładowanie względne, to trochę dziwne że osiąga 2021hPa, chyba powinno się kończyć na 1.7bar lub nawet niżej dla 200-konnej wersji? ale i tak jest zgodne lub powyżej "Boost pressure target hPa"... może to wartość bezwzględna? Z kolei "Intake air pressure target mbar" dochodzi do 1967
- zmierzona lambda schodzi do 0.89 przy max przyśpieszaniu, a poniżej maxa - 0.93..0.99
- ciśnienie oleju 2.3/4.3 bar w zależności od obciążenia, pewnie wartość bezwzględna
- "Spark advance °" sięga 33 stopni

Zrób te logi:

Engine speed
Air temperature post IC
Spark advance
Spark advance reduction 1-4
Boost pressure
Desired boost pressure
Throttle angle
Knock sensor signal
Lambda signal ( after cat )

4ty bieg do odcinki.

Cześć, dzięki za odzew. Spróbuję zmapować te parametry na "słownik" AlfaObd i zlogować jak piszesz. Głównie muszę ogarnąć który parametr konkretnie to "Air temperature post IC" i "Lambda signal ( after cat )". Zasadniczo, mam większość tego co opisałeś we wcześniejszych logach (w załączeniu). Tylko nie jestem na 100% pewien czy to było na 3 czy na 4 biegu - jeżeli to jest krytyczne to zignoruj załączniki i podeślę nowe wg. wytycznych. Jeżeli bieg nie jest krytyczny - może załączniki coś podpowiedzą?

Załączniki

Amortyzatory
Powrót