radosuaf
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21
Jak mkeszkasz w Belgii, to nie lepiej się przejechać do Squadra Tuning?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
a tak z chorej ciekawości - z silnika 2.0 - 280 KM , ile przy chipsie można oczekiwać racjonalnie i bez wysilenia
- KM ? , Nm ?
tak bez większej napinki dla silnika ?
Czy temperatura może mieć duży wpływ na moc? Dzisiaj byłem zrobić chipa w swojej 2.2jtd 180KM i seria pokazała 160KM. Po chipie 186. Temperatura na hamowni 36st. Ciśnienie 976. Czy moze te silniki lubią sobie nie trzymać mocy? Z motorem raczej wszystko ok, kreski ładne, przebieg auta 40tys km.[/QUOTE
Oczywiscie ze moze ,36st to bardzo goraco jak na robienie programu.
W Cinsofcie robione 2,2 w manuału zawsze miały te 180 lub więcej KM. U mnie też trochę ponad. Temperatura chyba nie ma aż takiego wpływu by zaniżyć moc do 160. Turbina w pełni sprawna?Czy temperatura może mieć duży wpływ na moc? Dzisiaj byłem zrobić chipa w swojej 2.2jtd 180KM i seria pokazała 160KM. Po chipie 186. Temperatura na hamowni 36st. Ciśnienie 976. Czy moze te silniki lubią sobie nie trzymać mocy? Z motorem raczej wszystko ok, kreski ładne, przebieg auta 40tys km.
Witam,
w temacie "tuningu", czy znacie miejsce, które poradzi sobie z następującymi poprawkami:
- permanentne zlikwidowanie trybu żeglowania w N i A
- zlikwidowanie składania lusterek po zamknięciu przez dotknięcie klamki
- punkt najważniejszy: spowodowanie, żeby paliwo nie było wtryskiwane przy jedzie w dół wzniesienia. Obecnie spalanie podczas zjazdów to około 5 litrów i samochód stale przyspiesza. Chcialbym tam widzieć zero litrów i hamować biegami jak należy). GPF nie musi się przecież czyścić przy każdym zjeździe?!
Więcej życzeń do ewentualnego tunera nie mam.
(Giulia Veloce 280, 2022).
Dziękuję z góry za sugestie.
Dodałbym zeby jeszcze dobrze robił jadąc pod górkę.
Mi niestety nie trzyma prędkości na zjeździe. Już to opisulyealem w innym temacie: tryb D, bieg powiedzmy 5, jadąc w dół przez około minutę się rozpędza przy spalaniu chwilowym około 4,5 - 5l. Po tej minucie następuje wyczuwalna zmiana: samochód nagle zaczyna zwalniać (bieg i nachylenie stałe), spalanie spada do zera... Bardzo to irytujące. W górach trzeba stale hamować. Dealer twierdzi standardowe, ten typ tak ma... Może więc jakiś tuner na to poradzi? GPF niech sobie bierze te kilka litrów, ale ten brak hamowania silnikiem jest dla mnie niedopuszczalny.W Mojej Stelvio przy zjeździe ze wzniesienia - nie przyspiesza tylko trzyma tą sama prędkość a spalanie mam 2,5 litra - tak Musi Być - GPF
Dealer twierdzi standardowe, ten typ tak ma... Może więc jakiś tuner na to poradzi?
Też uważam, że normalne to być nie może. Przesiadłem się w tą Alfę z 440i. Tam też była ZF8HP i zachowywała się zupełnie inaczej... Po urlopie zabiorę kogoś od dealera na przejażdżkę. Może zmienią zdanie.Coś tu nie bangla chyba jak należy. Już Alfa 166 z ZF 4HP ma tryb górski, gdzie jak skrzynia wykryje jazdę z górki to hamuje silnikiem i robi to bardzo skutecznie (testowane nie raz). Niemożliwe, żeby ZF 8HP tego nie miał w trybie D.
Też uważam, że normalne to być nie może. Przesiadłem się w tą Alfę z 440i. Tam też była ZF8HP i zachowywała się zupełnie inaczej... Po urlopie zabiorę kogoś od dealera na przejażdżkę. Może zmienią zdanie.
Tak czy inaczej, są jacyś tunerzy siedzący w Alfach, którzy nie tylko podnoszą moc (na tym mi akurat nie zależy, ileby nie podnieść, i tak będzie mało, ale robią inne softowe poprawki "na miarę"?
Nie omieszkam. DziękiZapytaj w Cinsoft![]()
A obrotomierz i wskaźnik biegu to jest gadżet? Hamowanie biegami obciążonym autem nie zastąpi hamulców to nie jest ciężarówka z retarderem.U mnie też nie hamuje za dobrze więc na pewno u każdego tak jest. Tak samo jak odpowiednio wcześnie użyjemy łopatki to mniej się rozpędza, ale nie jest to też idealne hamowanie. W D to się wkręca zazwyczaj i zamiast hamować to wyje jak...
A obrotomierz i wskaźnik biegu to jest gadżet? Hamowanie biegami obciążonym autem nie zastąpi hamulców to nie jest ciężarówka z retarderem.