[Giulia] Chiptuning

A co to za kontrolka bt? To strrowane blututem?

Dawaj filmy z parkingu jak idzie bokiem [emoji16]

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

Bardzo ciekawe.
Może załóż oddzielny wątek o zdejmowaniu kagańca.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ciekawe co tam w środku siedzi tego dongla [emoji16]

[MENTION=57123]moosiak[/MENTION] jeszcze przypomnij tylko czy masz auto już z SGW czy bez (<ok. grudzień 2017 produkcja), ciekaw jestem czy to działa w autach z SGW

https://zapodaj.net/0da3a8d3ed5c2.jpg.html
https://zapodaj.net/3c10d09e46784.jpg.html
https://zapodaj.net/cd7423396564a.jpg.html
https://zapodaj.net/18f8103efafe5.jpg.html

Dongle dotarł - wrażenia na szybko. Po podłączeniu do obd w trybie D wyłącza się kontrola trakcji+ABS, hill holder i jeszcze ten ostrzegasz o przeszkodach. Po przełączeniu w tryby N i A ponownie włączamy systemy. Mam filmy ale nie mam jak ich teraz z komórki przesłać.

Ile to kosztuje?

Ciekawe co tam w środku siedzi tego dongla [emoji16]

Prawdopodobnie jakiś bardzo prosty układ, który łączy się przez OBD i zapodaje coś na CAN'a. Pewnie ta kostka od ST, która robi za interfejs szeregowy gadający z OBD plus coś co tym steruje. Ciekawe pytanie co dokładnie tym steruje, czy to jakiś ASICS, czy coś bardziej ogólnego przeznaczenia. Chyba nawet mały ARM to by była przesada i bezsensowna eskalacja kosztów. No i jakiś mały moduł BT, pewnie wbudowany w ten mikrokontroler.

W Giulieccie, aby wyłączyć ESC wystaczyło połączyć się MESem z ABSem (ale zarymowałem). Tu układ czyta stan przełącznika DNA, i jak jest D to prawdopodobnie robi coś podobnego, co tymczasowo wyłącza moduł ESC/ABS. I nie piszę tego, żeby jakoś trywializować dongla, tylko jako wyjaśnienie.

Absolutnie będę myśleć o tego zakupie <3 Lepiej wydać 400e i mieć to wygodnie, niż wozić laptopa i się podłączać za każdym razem, aby pójść bokiem.

Dzięki :)

Cena 390+30 euro za wysyłkę - żeby uniknąć prowizji polecam płatność Revolut + Paypal.
Auto rocznik 2017 bez SGW - sprawdzali po VIN.
Na kartce z instrukcją, którą dostałem jest informacja o Bluetooth - napisałem, żeby coś mi na ten temat powiedzieli bo przy zakupie nic o BT nie było wspominane/
Dodatkowo pytałem o możliwość wykrycia tego dongla bo gdyby to był prosty układ wyłączający ABS to można byłoby wykryć różnice w przebiegu poszczególnych komponentów - panowie odpisali - "Even the mileage is no problem. The ABS is not switched off. There is only another strategy active."

Przełącznik ON/OFF działa przy zatrzymanym samochodzie czyli, że po ruszeniu w trybie D można przełączyć się na A w trybie ESC OFF. Po zatrzymaniu jakieś 3/4 sekundy po włączeniu trybu N lub A czuje się odbicie pedału hamulca - włączonego ABS.
Dongla należy wyciągnać z OBD po zakończonej zabawie (nie ma to znaczenia czy przy włączonym silniku czy wyłączonym), bo ciągnie prąd.
Korzystając z okazji, że we Wrocławiu pada, miałem dzisiaj z rana okazję przetestować dynamiczne ruszanie z hamulcem w podłodze - oczywiście na torze. ;)

To ABS działa jak dongle włączony?

Co do BT w donglu - "We made an bleutooth but we don't use it at this moment. Maybe in the future for an app."

Prawdopodobnie jakiś bardzo prosty układ, który łączy się przez OBD i zapodaje coś na CAN'a. Pewnie ta kostka od ST, która robi za interfejs szeregowy gadający z OBD plus coś co tym steruje. Ciekawe pytanie co dokładnie tym steruje, czy to jakiś ASICS, czy coś bardziej ogólnego przeznaczenia. Chyba nawet mały ARM to by była przesada i bezsensowna eskalacja kosztów. No i jakiś mały moduł BT, pewnie wbudowany w ten mikrokontroler.

W Giulieccie, aby wyłączyć ESC wystaczyło połączyć się MESem z ABSem (ale zarymowałem). Tu układ czyta stan przełącznika DNA, i jak jest D to prawdopodobnie robi coś podobnego, co tymczasowo wyłącza moduł ESC/ABS. I nie piszę tego, żeby jakoś trywializować dongla, tylko jako wyjaśnienie.

Absolutnie będę myśleć o tego zakupie <3 Lepiej wydać 400e i mieć to wygodnie, niż wozić laptopa i się podłączać za każdym razem, aby pójść bokiem.

Dzięki :)
zgaduję że wystarczy że łączy się z kompem ABS i aktywuje Dyno Mode, bo w Giulii/Stelvio jest takie ustawienie wyłaczające TC.
Pewnie jeszcze łapie z CAN włączony tryb DNA. Tyle. Najprostszy mikrokontroler + CAN + BT, choc ten ostatni to już bajer, możnaby to zrobic bez. [MENTION=4833]maly_777[/MENTION], podejmujesz się? tylko dostępność musiałaby być lepsza niż teg DPF Monitora.

jakby ktoś chciał, to mam boxa racechip RS do wersji 200km do sprzedania. ustawiony na maxa ( 6tka) idzie podobnie jak veloce. ok 20 sek do 0-200.

szczegóły na PW

jakby ktoś chciał, to mam boxa racechip RS do wersji 200km do sprzedania. ustawiony na maxa ( 6tka) idzie podobnie jak veloce. ok 20 sek do 0-200.

szczegóły na PW

Czy ma znaczenie czy auto ma już Security Gateway (produkcja po lutym 2018) ? Działa z takim czy tylko ze starszymi wersjami ? Czemu sprzedajesz ?

Czy ma znaczenie czy auto ma już Security Gateway (produkcja po lutym 2018) ? Działa z takim czy tylko ze starszymi wersjami ? Czemu sprzedajesz ?
Sgw raczej nic tu nie ma bo wpinasz się w czujniki przy silniku.

Sprzedaje bo daje auto żeby zrobili program a przy okazji maja walczyć z TCS żeby wyłączyć w trybie D [emoji6]

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót