[Giulia] Chiptuning

zaczynasz powoli tworzyc swoja mitologie, cos jak chlopaki z autoresu i wymiana swiec na serii co 30kkm ;)
silniki maja bardzo uboga mieszanke w serii w niskim i srednim zakresie obrotow i to jest jeden z powodow przez ktore powoli pojawiaja sie problemy z uszczelnieniem glowicy.
zalaczam zrzut z najnowszej wersji SW do Giulii 280hp bez GPF zeby nie bylo ze pisze jakies zaslyszane rzeczy :)

dziwnym trafem po wymianie zero wibracji czy nierównej pracy. no ale dałem się w ASO sfrajerować na wymianę.
w jednym masz rację - ja się nie znam bo rzeczywiście się nie zajmuje się tym zawodowo.
Ale pytanie czy do wersji Stelvio USA z 2017 można zaadoptować podany przez Ciebie "wsad". GPF brak

Co to znaczy zaadaptowac? Wsady stelvio i giuli sa nieco inne, do stelvio tez zauwazylem ze wychodzi mniej update. Poza tym jeszcze kwestia na jaki rynek auto, wersje USA sa zupelnie inne niz EU, ale nie bylo czasu robic dochodzenia czym sie roznia, pewnie cos zwiazanego z limiterami do ekologii (mody w nich wychodza zdecydowanie slabsze)

zaadoptować miałem na myśli zmodyfikowany wsad Eu wrzucić do USA. czy np można wrzucić sterownik EU Nie zależy mi na wzroście mocy tylko na spokojnej eksploatacji. w kwestii ekologi może to być dobry trop ale się przy okazji zastanawiam czy nie ma jeszcze różnic np miedzy stanami USA - ja mam z Kalifornii

dzieki [MENTION=2321]weloo[/MENTION] z info :)

Sorki ,że trochę nie na temat.
Czy ktoś ma numery wtryskiwaczy do 2.0 tbi giulia stelvio?

Po lockdownie chcialbym zajechac do squadra tuning (NL) po chipa/tuning w Giuli 200km.
Oplaca sie zmienic przy okazji wydech?
N.p. ragazzon oferuje komplet od katalizatora z inna srednica wydechu. W starszych turbo zawsze liczyl sie wylot spalin - dalej tak jest czy czasy sie zmienily? ;)

Po lockdownie chcialbym zajechac do squadra tuning (NL) po chipa/tuning w Giuli 200km.
N.p. ragazzon oferuje komplet od katalizatora z inna srednica wydechu. W starszych turbo zawsze liczyl sie wylot spalin - dalej tak jest czy czasy sie zmienily? ;)
Jeśli nie zmieniasz kata to bez różnicy czy masz stock czy 3" przelot. Sam kat coś tam zmieni, ale raczej +kilka, kilkanaście HP.

Po co do Holandii ? U nas nie ma tunerów ? Squadra wgrywa to samo co inni...

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

USA masz troszkę inny skład paliw jak PB tak i Belbetuchy.
Dlatego mapy będą całkiem inne w wersji USA TB będzie AFR przelany

znaczy się soft na USA dla silnika potencjalnie może być bezpieczniejszy?

Na paliwie z Eu zapewne tak.. Ciekawe jak by wyszedł afr gdyby sonde szerokopasmowa wsadził w wydech.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Dla tych co zastanawiają się czy robić mapę czy chip w wersjach 200KM:
Miałem robić mapę, ale za namową Kozaka wsadziłem RaceChipa. Szybko, bezboleśnie i macie w pytkę szybsze auto o zupełnie innej charakterystyce. Różnica jest KOLOSALNA, szczególnie powyżej 100km/h

Auto ma nieco ponad 3 lata, było 4 razy upalane na torze, w tym 2x całkiem ostro na hotlapach. Chipa wsadziłem niedawno, jak na razie nic się nie dzieje.
Biorąc pod uwagę prostotę instalacji, totalną wygodę logistyczną (chip przyjeżdża do Ciebie a nie Ty do niego jak w przypadku mapy) to dla osób, które nie chcą nic ponad 260-280KM to jest to imo najlepsza opcja. Wypiąć to można w każdym momencie, wyłączyć działanie z poziomu apki w trakcie jazdy, czego chcieć więcej.

Chip ma w sobie kilka map, w moim przypadku najszybsza jest mapa 5 i daje 5.5sec do setki (paliwo 95). Różnice między stockiem w przyśpieszeniach np 100-180 idą już w srogie 9-11sec różnicy. Tak. Auto przyśpiesza o ok 10sec szybciej. Przepaść.

Różnice między stockiem w przyśpieszeniach np 100-180 idą już w srogie 9-11sec różnicy. Tak. Auto przyśpiesza o ok 10sec szybciej. Przepaść.
To jakie czasy wykręcasz z i bez chipa?. Bo faktycznie aż się wierzyć nie chcę w taką różnicę.

Dla tych co zastanawiają się czy robić mapę czy chip w wersjach 200KM:
Miałem robić mapę, ale za namową Kozaka wsadziłem RaceChipa. Szybko, bezboleśnie i macie w pytkę szybsze auto o zupełnie innej charakterystyce. Różnica jest KOLOSALNA, szczególnie powyżej 100km/h

Auto ma nieco ponad 3 lata, było 4 razy upalane na torze, w tym 2x całkiem ostro na hotlapach. Chipa wsadziłem niedawno, jak na razie nic się nie dzieje.
Biorąc pod uwagę prostotę instalacji, totalną wygodę logistyczną (chip przyjeżdża do Ciebie a nie Ty do niego jak w przypadku mapy) to dla osób, które nie chcą nic ponad 260-280KM to jest to imo najlepsza opcja. Wypiąć to można w każdym momencie, wyłączyć działanie z poziomu apki w trakcie jazdy, czego chcieć więcej.

Chip ma w sobie kilka map, w moim przypadku najszybsza jest mapa 5 i daje 5.5sec do setki (paliwo 95). Różnice między stockiem w przyśpieszeniach np 100-180 idą już w srogie 9-11sec różnicy. Tak. Auto przyśpiesza o ok 10sec szybciej. Przepaść.

Imponujące osiągi! Ile to kosztuje?

Na paliwie z Eu zapewne tak.. Ciekawe jak by wyszedł afr gdyby sonde szerokopasmowa wsadził w wydech.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Więc idąc tym tropem, tankowanie 98 w autach z EU również spowoduje mniejsza temperaturę spalania? Jeśli tak to dla spokoju ducha warto dopłacić te parę groszy przy tankowaniu.

Powyżej 10:1 stopnia sprężana powinno już sie stosować paliwo wysokooktanowe.

Podobno turbo w 2018r w wersjach z gpf jest większe niż w poprzednich wersjach , nawet większe niż w 280tce bez gpf. Ktoś ma dostęp żeby sprawdzić co to za turbo ?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

ja moge sprawdzic jak dojze, nr z wierzchu zobacze?

Amortyzatory
Powrót