[Giulia] Chiptuning

tak, squadra jest uznana ale zeby od razu po glupie 310hp jechac do Holandii? u nas jest takich duzo a i widze znajduja sie bardziej ambitni tunerzy ktorzy biora sie za wieksze mody na hybrydy, skrzynie i multiair. narazie te grubsze sprawy to poczatki ale licze ze za pare mcy i ja skorzystam jak yroche nabiora doswiadczenia w temacie

zgadzam sie przerost formy nad treścią żeby jechac specjalnie po to do holandii, ale "przy okazji" bym sie zastanowił

do "polskich tunerów" mam awersję po mojej 155Q4, nikt tego porządnie ogarnąć nie umiał/nie chciał
skonczyło się tym ze przerabialem ECU w.... Kosovie, wysylajac kase western union bo oni nie w EU

wiec z calym szacunkiem do naszych domowych "tunerów" podchodzę z rezerwą....
ale wątek śledzę bo i mnie to czeka, a nie ma to jak po polsku patrzec jak sie ktoś "wypitoli" żeby potem skorzystać z doświadczeń :D

w

zgadzam sie przerost formy nad treścią żeby jechac specjalnie po to do holandii, ale "przy okazji" bym sie zastanowił

do "polskich tunerów" mam awersję po mojej 155Q4, nikt tego porządnie ogarnąć nie umiał/nie chciał
skonczyło się tym ze przerabialem ECU w.... Kosovie, wysylajac kase western union bo oni nie w EU

wiec z calym szacunkiem do naszych domowych "tunerów" podchodzę z rezerwą....
ale wątek śledzę bo i mnie to czeka, a nie ma to jak po polsku patrzec jak sie ktoś "wypitoli" żeby potem skorzystać z doświadczeń :D

w

no to jest to o czym mówie, mam wrazenie ze u nas wiekszosc jest nastawiona na kase, jak ktos nie wie, to mowi ze sie nie da , albo tak ma być, jest dobrze, prosze wyp....ać :)

Do Warszawy mam 570.km, do Holandii że Szczecina jest 870km więc dużej różnicy nie ma. Do tego squdra de facto specjalizuje się w alfach, cała reszta w Pl w Vagach. Auto mam zamiar trzymać dłużej, więc wolę dmuchać na zimno. A i Amsterdam zobaczę, z rodzinką się przejadę więc same plusy.

Nie chcesz spróbować boxa? Wykres nie napędza samochodu - a możliwości manipulacji przy ich wykonaniu są niemałe (opory toczenia, temperatura, pewnie jeszcze 100 parametrów). Ja byłem zdeterminowany żeby robić remapa po gwarancji, a nadal jeżdżę na Racechip'ie (ok. 35kkm już) i żadnych problemów - a dodatek momentu jest zdecydowanie wyczuwalny (no i 6.5 do setki - prawdopodobnie nawet szybciej ale muszę porządne pomiary na wiosnę porobić). Oczywiście nie mówię, że RC to jedyne/najlepsze rozwiązanie.

W razie czego mam na sprzedaż boxa od Noviteca (Squadra) PowerJet 4 do wersji 2.0 MA 200km benzyna. Jeszcze wisi na bazarze zdaje się. Tylko jestem z Warszawy, więc nawet jakbyś chciał przetestować osobiście czy Ci odpowiada, to i tak daleko jest.

Chip JB4 w PL kosztuje (bez kabla/BT) 2800. Przy sprowadzeniu z US wychodzi ponad 500 usd z kablem (wiec realnie 2200 -2400 z dostawą)

Chyba pójde w program u Mastersa lub innych (silnik + skrzynia).
Przetestuje dla potomnych i podam wyniki. Zastanawiam się tylko którego tunera wybrać (Masters świetnie VAG ogarnia, nie wiem jak AR)

no to jest to o czym mówie, mam wrazenie ze u nas wiekszosc jest nastawiona na kase, jak ktos nie wie, to mowi ze sie nie da , albo tak ma być, jest dobrze, prosze wyp....ać :)

bo jak ktos klepie hurotowo vagi i najlepszą wg polaka niemiecką mysl techniczną to nie bedzie tracił dziesiatek godzin na mainstream w postaci alfy
i nie pisze tego z wyrzutem w kierunku tych ludzi, nie robią tego dla widzimisie, sławy i chwały a po to żeby utrzymac siebie/rodzine :)

dlatego tez uwazam ze kierowanie sie w tym wypadku patryiotyzem... no sorry....
taka squadra rzezbi w alfach od kilkunastu lat,
ale faktycznie lepiej bic w nute narodową :) i eksperymentowac u rodzimych magików, co kto lubi "wolny" kraj :)

ps. suma sumarum komp przerobiony w Kosovie byl zaprogramowany przez mala polską firemkę o ktorej malo kto wtedy wiedzial :), hamowanie, testy, lecące części, moje podejscie ze jak jebnie to jebnie i trudno, kwota roboty jak za kilkanaście vagów....

ps2. post nie ma za zadanie wrzucenia gówna w wentylator, jedynie wyłożenia mojego światopoglądu, jeżeli sie ktoś z nim nie zgadza (co wydaje sie oczywiste) to prosze jad zostawić dla siebie ;)

To może ktoś pojedzie do kiviego i da mu spróbować zaczipowac giulie? Moze jakas promocja będzie za odcinek u jagodowego

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
bo jak ktos klepie hurotowo vagi i najlepszą wg polaka niemiecką mysl techniczną to nie bedzie tracił dziesiatek godzin na mainstream w postaci alfy
i nie pisze tego z wyrzutem w kierunku tych ludzi, nie robią tego dla widzimisie, sławy i chwały a po to żeby utrzymac siebie/rodzine :)

dlatego tez uwazam ze kierowanie sie w tym wypadku patryiotyzem... no sorry....
taka squadra rzezbi w alfach od kilkunastu lat,
ale faktycznie lepiej bic w nute narodową :) i eksperymentowac u rodzimych magików, co kto lubi "wolny" kraj :)

ps. suma sumarum komp przerobiony w Kosovie byl zaprogramowany przez mala polską firemkę o ktorej malo kto wtedy wiedzial :), hamowanie, testy, lecące części, moje podejscie ze jak jebnie to jebnie i trudno, kwota roboty jak za kilkanaście vagów....

ps2. post nie ma za zadanie wrzucenia gówna w wentylator, jedynie wyłożenia mojego światopoglądu, jeżeli sie ktoś z nim nie zgadza (co wydaje sie oczywiste) to prosze jad zostawić dla siebie ;)
No tak, jak powiedział tuner z Wawy, on z takiej alfy nie wyżyje ... Ale na szczęście są ludzie którzy robią to też z pasji, nie tylko dla kasy[emoji6]

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Chip JB4 w PL kosztuje (bez kabla/BT) 2800. Przy sprowadzeniu z US wychodzi ponad 500 usd z kablem (wiec realnie 2200 -2400 z dostawą)

Chyba pójde w program u Mastersa lub innych (silnik + skrzynia).
Przetestuje dla potomnych i podam wyniki. Zastanawiam się tylko którego tunera wybrać (Masters świetnie VAG ogarnia, nie wiem jak AR)
Nie daj sobie wmówić że skrzynia blokuje auto, bo tak nie jest. Ja mam remap skrzyni, jest szybciej ale nie tak że dupę urywa [emoji6] skrzynia sama w sobie wolna nie jest, jest minimalnie szybciej przy zmianie na manetkach. po zdjęciu limiterow jazda po śniegu to nie lada wyzwanie w rwd [emoji16]
Zależy skąd jesteś, ja ci proponuje kolegę [MENTION=2321]weloo[/MENTION]
W Rzeszowie lub dzwoń do ETS.

Ostatnia edycja:
Ale że co jest szybciej w skrzyni? Nie wiem jak to działa w 200KM, ale w Veloce użycie manetki w trybie D = zmiana praktycznie bez żadnego opóźnienia (i często strzał w plecy przy zmianie w górę). Ostatnie co by mi przyszło do głowy, że tu coś można jeszcze przyspieszyć.
Co innego przy ruszaniu z miejsca...
Z tym lagiem można żyć, ale mogłoby go też nie być.

Ale że co jest szybciej w skrzyni? Nie wiem jak to działa w 200KM, ale w Veloce użycie manetki w trybie D = zmiana praktycznie bez żadnego opóźnienia (i często strzał w plecy przy zmianie w górę). Ostatnie co by mi przyszło do głowy, że tu coś można jeszcze przyspieszyć.
Co innego przy ruszaniu z miejsca...
Z tym lagiem można żyć, ale mogłoby go też nie być.
Szybciej zmienia biegi ... wyższe ciśnienie oleju w skrzyni

Ostatnia edycja:
Kozak
Odnoszę wrażenie ze ogarniasz temat :cool: wiec pozowolisz ze dopytam o ta skrzynie.
Zgadzam się ze zmienia ona biegi szybko i jak dla mnie to chyba najlepsza skrzynia na rynku.
Wydawało mi się ze „limitery” to ograniczenie momentu obrotowego na biegach 1-2-3 wiec na logikę auto powinno mieć lepszy start po ich zdjęciu/ zwiększeniu
Czy tak jest ? Czy zmiana jest mierzalna ?
panowie tunerze mówili zgodnie ze ze skrzynia sporo roboty (1d vs 3h sam silnik)

Jestem z wwa do Rzeszowa i Opola mam daleko ale czego człowiek nie zrobi żeby wyrwać się z domu :)

- - - Updated - - -

A co masz zrobione na 370 ? Jakie modyfikacje ?

Ostatnia edycja:
Póki co mam zimówki więc nie do końca mogę powiedzieć czy zdjęcie limiterow coś dało. Czuć że nic cię nie blokuje i auto przyspiesza tak samo na 1ce 2jce czy 3ce. Jak założę letnie to zobaczymy na czasy 0-100. Póki co best 4.5s na dragy. Ale o ile jedynka klei to przy przepięciu na 2jke brak trakcji [emoji16]
Biegi widać że szybciej się zmieniają, ale to nie jest jakiś efekt wow. Jest po prostu szybko.

Na 370 ps turbo hybryda , ja mam jeszcze luźny wydech i dolot (wkładka sprint filter) . No I tuner który to ogarnie [emoji16]

Dawno nie zaglądałem do Twojego wątku o 155 i jak finalnie ci to wyszło?

A sam dolot coś daje ? Czy placebo
Jaki masz dolot ?

Dawno nie zaglądałem do Twojego wątku o 155 i jak finalnie ci to wyszło?

tylko 380, ale auto stoi od 3 lat jako mebel garażowy nie ruszone, jeszcze przyjdzie na nie czas
na razie i tak nie ma trakcji na 4 butach na 1/2/3 ;]

w

Witam, planuje podnieść moc w mojej giuli 2.0 200- zastanawiam się czy v- Tech Kraków będzie dobrym wyborem ?
Czy ewentualnie polecacie coś innego ?
Podzielcie się swoimi doświadczeniami ..... wiem ze kiedyś Chinek był dobrym wyborem ale on to chyba jtdm:-)

Amortyzatory
Powrót