[Giulia] Chiptuning

Hej! Panowie czy jest ktoś na forum, kto robił reamp w Cinsoft i przejechał już trochę km? Ciekaw jestem jak auto się sprawuje po jakimś przebiegu, co jest na "+" (choć to chyba oczywiste), ale i czy są jakieś minusy takiej modyfikacji z punktu widzenia użytkownika. Jeszcze jedno pytanie, ba ja chciałbym mieć nową mapę tylko w trybie "D" i rozmawiałem z Panem Marcinem z Cinsoft i już komuś tak zrobili, czy ten ktoś jest może na forum?

JA mam tak zrobione tyko nie przez CINSOFT.
Niestety ale Marcina z cenami remap delikatnie mówiąc troszkę pogięło.

Ja mam zrobione jakieś 10kkm od chipa jak do tej pory auto jeździ wzorowo.
Tak naprawdę nie widzę minusów jak na razie a plusy są oczywiste :)
Tylko bez rozróżnienia w jakim trybie ( czyli we wszystkich DNA )
Tak się zastanawiam po co robić tylko w trybie D po prostu nie wciskać dokończa pedału i już :)
Kiedyś w giulitce miałem chipa z pilotem, bo tak sobie wymyśliłem a tak naprawdę non stop się jeździło na max ustawianiach, bo gaz nie działa tylko 0-1
20210308_162311.jpg

Ostatnia edycja:
Ja mam zrobione jakieś 10kkm od chipa jak do tej pory auto jeździ wzorowo.
Tak naprawdę nie widzę minusów jak na razie a plusy są oczywiste :)
Tylko bez rozróżnienia w jakim trybie ( czyli we wszystkich DNA )
Tak się zastanawiam po co robić tylko w trybie D po prostu nie wciskać dokończa pedału i już :)
Kiedyś w giulitce miałem chipa z pilotem, bo tak sobie wymyśliłem a tak naprawdę non stop się jeździło na max ustawianiach, bo gaz nie działa tylko 0-1
Pokaż załącznik 278996

W D masz inna
charakterystykę pracy skrzyni
bardziej bezpośrednie wspomaganie
ostrzejsza praca układu hamulcowego.
Wiec jak najbardziej
Na codzien śmigam A lub N dla ekonomiki. i normalnej jazdy.
Jeśli chcę trochę więcej włączam D

Ale po chipie masz także różnice w trybach A N D. Można jeździć w trybie N przy 200km jak i przy 280km.
Charakterystyka jest taka sama tylko mocy więcej.
Ekonomia po chipie bez zmian.
Masz tylko ograniczenia, bo nie możesz spokojnie w trybie N przycisnąć np przy wyprzedzaniu tylko trzeba przełączać tryby.
Z mojego doświadczenia nie warto się bawić w moce do trybu, chyba że w trybie D chcesz mieć jakieś ekstremalne ustawienia.
Z drugiej strony dla mnie sensu nie ma a ktoś może sens w tym widzi więc niech robi jak lubi :)

Ja też bardzo chciałem mieć różne moce i w końcu nie mam. I nie żałuję.
Wydajemi się że na A jest jakieś tam obcięcie momentu.
Różna praca skrzyni i różne stopniowanie gazu wystarczy.
Podpowiedź ode mnie jest taka: przypilnuj coby gaz był dobrze zestopniowany. U mnie jest tak że duży kawałek ruchu pedału gazu na końcu nie daje już różnicy w momencie. W N mam tak jak chciałbym mieć w D

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Dzięki Panowie za informacje. Co do cen w Cinsoft, to w sumie jest akceptowalnie wg. mnie, a i dużo dobrego słyszałem o firmie stąd mój wybór.

Giulia 2.2 180 KM ze skrzynią manualną, po chip'ie Cinsoft.
Oryginalnie mocna seria: ponad 190 KM w trybach D i N oraz 390 Nm w trybie N i prawie 420 Nm w trybie D.
Seria słabo jeżdżąca powyżej 3 tys. obr., co widać na wykresach.
Chip soft "lajtowy", żeby nie obciążać podzespołów.
Giulia 2.2 Normal_.jpg
Giulia 2.2 Dynamic_.jpg

Hej! Panowie czy jest ktoś na forum, kto robił reamp w Cinsoft i przejechał już trochę km? Ciekaw jestem jak auto się sprawuje po jakimś przebiegu, co jest na "+" (choć to chyba oczywiste), ale i czy są jakieś minusy takiej modyfikacji z punktu widzenia użytkownika. Jeszcze jedno pytanie, ba ja chciałbym mieć nową mapę tylko w trybie "D" i rozmawiałem z Panem Marcinem z Cinsoft i już komuś tak zrobili, czy ten ktoś jest może na forum?

W Giulii obecnej mam ponad 50 tys. w 159 100 tys.
Marcin robił mi też mapę w Brerze po skasowaniu innej mapy przez ASO z Poznania. Najciekawsze jest to, że po mapie w Brerze przestało mi odymiać końcówki wydechu.
Jeśli chodzi o dłuższą eksploatację to nie ma się czego obawiać.

Kilka lat temu w 159 1,9 16V P. Marcin zrobił mi mapę na 196/400, autko po zabiegu przejechało 120kkm i nadal jeżdzi bez żadnego grzebania w silniku.

Giulia 2.2 180 KM ze skrzynią manualną, po chip'ie Cinsoft.
Oryginalnie mocna seria: ponad 190 KM w trybach D i N oraz 390 Nm w trybie N i prawie 420 Nm w trybie D.
Seria słabo jeżdżąca powyżej 3 tys. obr., co widać na wykresach.
Chip soft "lajtowy", żeby nie obciążać podzespołów.
Pokaż załącznik 279542
Pokaż załącznik 279543
Czy przy tej modyfikacji silnika 2,2 został "wyłączony" i zaślepiony EGR ?

Takich rzeczy nie robi się przy SCR nie ta norma Euro :)

EGR został wyłączony bez zaślepiania.
Nie zauważyłem wpływu na czas i zwiększenie częstotliwości wypalania DPF (pozostało bez zmian).
Mam wrażenie, że po czipie silnik jest "chłodniejszy", tj. nieco dłużej się rozgrzewa i stabilniej trzyma temperaturę.
Ale to może być też spowodowane zmianą EGT.
Napiszę coś więcej, jak trochę pojeżdżę. Na razie obserwuję i się cieszę "nowym" samochodem.

Nie musisz wywalać ani zaślepiać.
Wystarczy wyłączyć programowo w pozycji zamkniętej.
Mam tak w Giulii, miałem w poprzednim Bravo 2.0
Nie zauważyłem wpływu stałego zamknięcia EGR na wypalanie DPF.
Wydaje mi się też, że fabrycznie, działanie EGR w trybie D jest bardzo ograniczone.

Hej! Mam do Was pytanie. W przyszłym tygodniu wybieram sie do Cinsoft z moją Giulią MY19 2,0 200 GPF. Pan Marcin mówił, żeby przed przyjazdem do niego zatankować PB98 i po reampie jeździć już tylko na 98. Mam teraz taką rozkminę, bo nie chciałbym rezygnować z możliwości tankowania PB95, choćby dlatego, że czasami wypuszczam się w takie rejony gdzie nie na wszystkich stacjach jest dostępne paliwo 98 oktanów i co się stanie jak zaleję 95? W sumie nie zależy mi aby z tego silnika wycisnąć wszystkie soki, czy strojenie na benzynie 95 nie ma sensu?

nic sie nie stanie z 95, nie cisnij do odcinki. zona leje 95 czesto mimo ze ma tez strojenie na 98 zrobione u cinka

No pogadaj z cinkiem. Ja podchodziłem do tego podobnie jak Ty. Z tunerem ustaliliśmy, że stroję pod 95 i tyle. I zalewana była 95 do strojenia. [MENTION=20089]epsonix[/MENTION], nie wiem czy w przypadku lania 95 do samochodu strojonego pod 98 wystarczy nie jeździć do odcinki. Skoro uzyskujesz większą moc maksymalną a równierz i moment to znaczy że robisz coś czego nie można na 95 w szerokim zakresie obrotów. ja i [MENTION=81906]vincent[/MENTION] robiliśmy u tego samego tunera fzień po dniu, na 95 i 98, odpowiednio. zarówno moment jak i moc była wyższa na 98. Ja mam 280/450 a on 290/490 chyba.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

żona jeździ w miarę spokojnie, w dodatku w N które jest ustawione na pół gwizdka limitery wg D, nie korzysta ani z mocy max ani z momentu max, więc ma przyzwolenie ode mnie na lanie 95 jak chce albo jak nie ma 98 (nie na każdej stacji jest). chip akurat w jej aucie jest bardziej dla mnie jak sporadycznie się kulnę Giuliettą.

Z mojej dośc ograniczonej wiedzy na ten temat wiem, że czujnik spalania stukowego powinien dość szybko się dostosować i wysterować zapłonem, nie powodując żadnych problemów z autem strojonym pod więcej oktanów. Mówimy oczywiście o zwykłym przypadku różnicy 98->95.

Amortyzatory
Powrót