• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Chiptuning

Tak z ciekawości czy ktokolwiek tunuje pod sprawność.
W sensie coby mało paliła przy niewielkim obciążeniu np jak się toczy człowiek równym tempem.
Mój tuner ("wszędzie ją troche podlałem") raczej nie :)

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

ja na razie robię na ori gratach stage 1, jutro znajomy lokalny tuner zajmie się moją Giulią, wrzucę jakieś kreski jak będę miał. a dzisiaj wskoczyło LSD ale o tym już w innym wątku

Super i czekam ,bo nie ukrywam ze interesuje mnie ten temat.

QUOTE=Kozak .Tu masz wodny cooler. Nie trzeba go ruszać.

To wiedzialem ale myslalem ze gdy sa problemy, to tutaj tez zwiekszamy objetosc.

Ostatnia edycja:
Miało być lajtowo/bez ciśnięcia na max wyniki/bezpiecznie, są podniesione limitery momentu, minimalnie ciśnienie doładowania, kąty zapłonu i kąt otwarcia przepustnicy, podobno dalej mogę lać RON95 (choć od jakiegoś czasu jeżdżę już na 98)
Veloce_stage1.jpg
Nie wiem czy wykresy były normowane o temperaturę, jak robił to było -6st C, w każdym razie nie rozpatrujemy liczb absolutnych tylko przyrosty i przebieg - to co wyszło to po prostu miły extras o który mi chodziło

Fajny wynik. Jak rozumiem paliwo 98?
Po raz kolejny widać, że Veloce nie osiąga mocy nominalnej w odróżnieniu od 200-stki która ma bonus kilku koników.
Mierzyłeś osiągi przed i po modyfikacji?

Ostatnia edycja:
tak to już wiedziałem dawno - kiedyś u Cinka hamowałem swoją było właśnie 272 i 409Nm. U mnie na początku 2019 był wgrany update ECU do wersji G543xxxx i pamiętam że od razu miałem uczucie że auto ciut straciło wigoru (wcześniej miałem wersję G520xxxx)
Przed masz na tym samym wykresie te niższe linie, do tego też pomiar z końca 2019r od Cinka:
Hamownia_Veloce_RON95.jpg

No i jest git,czas 100-200 zapewne sie poprawil i jeszcze lepsza elastycznosc.

Tak z ciekawości czy ktokolwiek tunuje pod sprawność.
W sensie coby mało paliła przy niewielkim obciążeniu np jak się toczy człowiek równym tempem.
Mój tuner ("wszędzie ją troche podlałem") raczej nie :)

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Tak z własnego doświadczenia po miesiącu użytkowania po czipie
Auto pali mniej około litra- mówię o spokojnej jeździe bo w sumie nawet jak bym chciał to warunki są słabe żeby coś pogonić
Jeżdżę w miarę stałe trasy.
P.S.
auto jeździ jak by się wściekło :)))

Tak z własnego doświadczenia po miesiącu użytkowania po czipie
Auto pali mniej około litra- mówię o spokojnej jeździe bo w sumie nawet jak bym chciał to warunki są słabe żeby coś pogonić
Jeżdżę w miarę stałe trasy.
P.S.
auto jeździ jak by się wściekło :)))

Paliwo nadal lejesz Pb95? Nie stanowi to problemu?

Pozdrawiam!
J

Jaka jest różnica między Chipem a programowaniem ,? Programowanie polega na grzebaniu w ustawieniach a Chip to podpięcie jakiegoś urządzenia na stałe i późniejsze strojenie ?
Co jest bardziej bezpieczną opcją w wersji 200 żeby zwiększyć do 280-300 Giulię ?

Ostatnia edycja:
Jaka jest różnica między Chipem a programowaniem ,?

To to samo. Chip to niefortunny skrót od chiptuning - czyli programowanie jednostki sterującej silnikiem (ECU). Historycznie to rzeczywiście dotyczyło dotyka chipa (układu scalonego z systemem elektronicznym).

Cześć mam Giulię BASE z 2016, 200 PS chciałbym ją podkręcić do 280 może 300 jeśli idzie ( z możliwością wzmocnienia w przyszłości, ale to nie warunek ). Dalej chciałbym wymienić dyfuzor i dodać rurę/wydech. Mógłby ktoś mi doradzić w co warto zainwestować a w które części nie ? Czy wymienić tłumik itp. czy po prostu dodać wydech i nie inwestować zbyt wiele. Ja nie mam pojęcia nt tuningu/wydechów dlatego chciałbym prosić kogoś o pomoc w tym temacie. Może być priv. Pozdrawiam

Jest ten temat i wiele innych a chcesz żeby ktoś pisał Ci jeszcze raz to samo. Kto ma na to czas? Tylko jedno zdanie zatem. 310hp w 2.0 200hp 2016 osiągniesz samym programem. Więcej trzeba turbo wydech itp.

Nie, nie chce żeby ktoś pisał to samo. Przeczytałem temat, ale jak pisałem nie mam wielkiego pojęcia. Dlatego lepiej głupio dwa razy zapytać niż jebn... babola ☺️

Cześć mam Giulię BASE z 2016, 200 PS chciałbym ją podkręcić do 280 może 300 jeśli idzie ( z możliwością wzmocnienia w przyszłości, ale to nie warunek ). Dalej chciałbym wymienić dyfuzor i dodać rurę/wydech. Mógłby ktoś mi doradzić w co warto zainwestować a w które części nie ? Czy wymienić tłumik itp. czy po prostu dodać wydech i nie inwestować zbyt wiele. Ja nie mam pojęcia nt tuningu/wydechów dlatego chciałbym prosić kogoś o pomoc w tym temacie. Może być priv. Pozdrawiam
Jakiej stopy zwrotu oczekujesz?

Jest ten temat i wiele innych a chcesz żeby ktoś pisał Ci jeszcze raz to samo. Kto ma na to czas? Tylko jedno zdanie zatem. 310hp w 2.0 200hp 2016 osiągniesz samym programem. Więcej trzeba turbo wydech itp.

Czy nie jest aby tak, że wersje 200hp od 280hp różnią się nieco układem chłodzenia i pod 300hp można się elektronicznie dociągnąć ale silnik niekoniecznie to wytrzyma?
No cóż, może akurat 2016 to nie dotyczy ale na pewno o tym problemie gdzieś czytałem.

Dla uporządkowania zagadnienia:
- czy tzn., że dopiero później zubożyli coś z tym chłodzeniem w wersjach 200hp pozostawiając bardziej wydajne tylko dla Veloce, czy też w 2016 wersja 280hp miała (przynajmniej teoretycznie) problem z tym związany?

Amortyzatory
Powrót