[Giulia] Chiptuning

Tłoki nie płyną to znaczy ze co się przegrzeje czy jak ? Po czym to widać ze są dwie chłodnice ? Z przodu to mam chyba nawet 3 ....a z tym kociołkiem to nie kumam
Można jaśniej ??????

Kociołek to GPF standard od 2018 roku.
Boczne chłodnice w nadkolach poznajesz po ażurowych kratkach zderzaka.
Tłoki płyną potoczna nazwa na Wysokie EGT zubożony lub przelany AFR spalanie stukowe.
Jeśli nie były ruszane limitery to sterownik spokojnie ogarnie bezpieczeństwo dla jednostki.

Tak jak mówi epsoniks, max moment jest ok.
Za szybko moment mięknie na wyższych obrotach. Ja miałem strojenie na 95 i wyszło >280 a to była pierwsza giulia u tego tunera. I to był ciepły letni dzień.
Mój samichód odebrany był w lipcu 2017.

Dziękuję Panowie za Wasze odpowiedzi. Skontaktuję się z tunerem i poproszę go o wyjaśnienia. Auto przyspiesza dużo lepiej, ale niedosyt pozostał. Odezwę się, gdy będę miał nowe informacje.

Za szybko moment mięknie na wyższych obrotach. Ja miałem strojenie na 95 i wyszło >280 a to była pierwsza giulia u tego tunera. I to był ciepły letni dzień.
Mój samichód odebrany był w lipcu 2017.
A czego ty oczekujesz po stage 1?
Wykres ci się pokrywa z ori i na ten setap masz przyzwoicie zrobione.
Widać ,że przy 5400 cooler już nie wyrabia / pewnie na drodze tego nie będzie czuć / .
Nie sztuka jest dowalić koksu i żyłować wszystko na maxa.
Na pewno da się wycisnąć więcej tylko po co?

USA ma inną normę oktanów - ich 91 oktanów to nasze 95.

Chłopaki mają Giulie, a ty im piszesz o bocznych chłodnicach, których w Giulii 2.0T nie było :confused:
Liczba octanowa jest ta sama jakas teoria Twoja. USA ma nisko kaloryczne paliwa tyle w temacie.
Zawsze były do 19 były dwie potem została jednia mowa o 280 HP.
Co kolega nie za bardzo z wiedzą.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Widać ,że przy 5400 cooler już nie wyrabia / pewnie na drodze tego nie będzie czuć / .
No przyzwoicie jest ale co najmniej z 10 kunia więcej moim zdaniem powinno imho być. To jest 2017 i jeszcze jest zima.
W zwykłej jeździe to i 220 kunia wystarczy.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

USA ma inną normę oktanów - ich 91 oktanów to nasze 95.

Chłopaki mają Giulie, a ty im piszesz o bocznych chłodnicach, których w Giulii 2.0T nie było :confused:

No właśnie straszny zamęt sieje .....
Jakie boczne chłodnice ....już sam zgłupiałem w tym wątku i nie tylko w tym...

Odnoszę wrażenie czytając to forum ze tu wszyscy wiedza wszystko a jak przychodzi konkret to nikt nie wie o co chodzi.....

Mało tu fachowców albo za dużo osób chce nimi być

No właśnie straszny zamęt sieje .....
Jakie boczne chłodnice ....już sam zgłupiałem w tym wątku i nie tylko w tym...

Odnoszę wrażenie czytając to forum ze tu wszyscy wiedza wszystko a jak przychodzi konkret to nikt nie wie o co chodzi.....

Mało tu fachowców albo za dużo osób chce nimi być
Proszę jeśli nie znacie modelu a wypowiadacie się o sianiu zamętu.

Strona zabudowy lewa.
https://sklep.akuki.pl/Chlodnica-powietrza-lewa-Alfa-Romeo-Giulia-2.9-50540154

Strona zabudowy prawa.
https://sklep.akuki.pl/Chlodnica-powietrza-prawa-Alfa-Romeo-Giulia-2.9-50540153

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Dyskusja dotyczy mojego auta, więc wyjaśnię, dlaczego napisałem wcześniejszy post.
Piotriix zgadzam się z tobą, że nie sztuka jest dowalić koksu i żyłować wszystko na maxa. Nie było moim celem bicie rekordów mocy, tylko większa przyjemność z jazdy. Moja umiarkowana satysfakcja z chiptuningu nie wynika z tego, że auto źle jeździ. Powody są następujące:
- na podstawie wyników jakie osiągnęły inne Giulie u tego Tunera wyciągam wniosek, że albo z moim autem jest coś nie tak, albo nie zostałem profesjonalnie obsłużony,
- jestem osobą, która potrzebuje wiedzieć, co było zrobione, jak i dlaczego, jak zinterpretować wykres - brakuje mi takich informacji i zaczynam snuć domysły,
- program jest prawdopodobnie zrobiony poprawnie, ale zabrakło wyjaśnień, otoczki handlowej.

Nie wiem po prostu, czy to jest już absolutny max dla mojego auta, czy to jest bezpieczny max, czy program został zrobiony "na skróty".
Pojechałem z marszu po południu i byłem tam do zamknięcia zakładu. Nie starczyło czasu?
Dlatego mam mieszane uczucia.

Dyskusja dotyczy mojego auta, więc wyjaśnię, dlaczego napisałem wcześniejszy post.
Piotriix zgadzam się z tobą, że nie sztuka jest dowalić koksu i żyłować wszystko na maxa. Nie było moim celem bicie rekordów mocy, tylko większa przyjemność z jazdy. Moja umiarkowana satysfakcja z chiptuningu nie wynika z tego, że auto źle jeździ. Powody są następujące:
- na podstawie wyników jakie osiągnęły inne Giulie u tego Tunera wyciągam wniosek, że albo z moim autem jest coś nie tak, albo nie zostałem profesjonalnie obsłużony,
- jestem osobą, która potrzebuje wiedzieć, co było zrobione, jak i dlaczego, jak zinterpretować wykres - brakuje mi takich informacji i zaczynam snuć domysły,
- program jest prawdopodobnie zrobiony poprawnie, ale zabrakło wyjaśnień, otoczki handlowej.

Nie wiem po prostu, czy to jest już absolutny max dla mojego auta, czy to jest bezpieczny max, czy program został zrobiony "na skróty".
Pojechałem z marszu po południu i byłem tam do zamknięcia zakładu. Nie starczyło czasu?
Dlatego mam mieszane uczucia.
A pytałeś Kiviego co i jak? Krzysiek nie dość, że jest mega sympatyczny to dzieli się wiedzą i spostrzeżeniami o aucie. I zawsze robi programy bezpiecznie, bo jak chyba Piotriix pisał, nie sztuką jest doładować do pieca.. tutaj rzetelnej odpowiedzi nie znajdziesz, bo nikt Twojego auta nie robił i nie wie jakie parametry wychodziły w trakcie modzenia.

A pytałeś Kiviego co i jak? Krzysiek nie dość, że jest mega sympatyczny to dzieli się wiedzą i spostrzeżeniami o aucie. I zawsze robi programy bezpiecznie, bo jak chyba Piotriix pisał, nie sztuką jest doładować do pieca.. tutaj rzetelnej odpowiedzi nie znajdziesz, bo nikt Twojego auta nie robił i nie wie jakie parametry wychodziły w trakcie modzenia.

Wysłałem maila 3.03.2022 i jak do tej pory bez odpowiedzi. Potwierdzam, że jest sympatyczny i ma poczucie humoru. W trakcie strojenia nie chciał rozmawiać, bo był zajęty. Jak skończył dochodziła 18:00 i trzeba było się zbierać - koniec pracy.
Żeby rozwiać moje wątpliwości pozostaje podjechać i porozmawiać.
Moja Giulia została zarejestrowana w marcu 2017. Na forum dominuje opinia, że starsze roczniki lepiej się poddają chiptuningowi. Dla porównania jeszcze raz załączam mój wykres i Stelvio z 2020 roku (post dziadzia82 ze strony 177).
stelvio remap.jpg
Giulia 2017 remap.jpg
Obrazy lepiej przemawiają od słów.

Wysłałem maila 3.03.2022 i jak do tej pory bez odpowiedzi. Potwierdzam, że jest sympatyczny i ma poczucie humoru. W trakcie strojenia nie chciał rozmawiać, bo był zajęty. Jak skończył dochodziła 18:00 i trzeba było się zbierać - koniec pracy.
Żeby rozwiać moje wątpliwości pozostaje podjechać i porozmawiać.
Moja Giulia została zarejestrowana w marcu 2017. Na forum dominuje opinia, że starsze roczniki lepiej się poddają chiptuningowi. Dla porównania jeszcze raz załączam mój wykres i Stelvio z 2020 roku (post dziadzia82 ze strony 177).
Pokaż załącznik 282900
Pokaż załącznik 282901
Obrazy lepiej przemawiają od słów.

Powiem tak, interpretacja 1:1 pomiarów (czytaj kresek) jak i wyników z hamowni drogowej i rolek podwoziowych ma się średnio.
Chcąc odnieść się do tematu miarodajnie i uczciwie należy wykonać pomiar w tych samych warunkach na tej samej hamowni.
Poza tym jest w tej chwili w tym wszystkim trochę piany, bez urazy.
Jeżeli ktoś podejmuje się modyfikacji i robi to zawodowo, musi analizować wiele czynników.

Mam obie hamownie, Dynoproject podwoziowy i DynoRoad Magicmotorsport, powyższe z praktyki, nie z rękawa.

Amortyzatory
Powrót