• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Chiptuning

Pokaż załącznik 285196

Tez zaufalem Mateuszowi i roznica jest mocno odczuwalna. Tyle tylko, ze u mnie swiece niedomagają i wynik "jako tako". :) Zdziwilem sie, ze seria + w stosunku do katalogu. Najwazniejsze, ze zniknelo to uposledzone przyspieszenie 0-20 kmh, ktore bylo jakims zartem w tym aucie.

Czy dobrze rozumiem, że po tym zabiegu, po naciśnięciu pedału gazu zniknął "przyśpieszeniowy lag"?
Ostatnio byłem na torze i strasznie denerwowało mnie to, że samochód za każdym razem po odpuszczeniu pedału gazu i jego ponownym naciśnięciu tracił cenny czas na myślenie czy przyśpieszyć, po czym robił to z wyraźnie odczuwalnym opóźnieniem...

Czy dobrze rozumiem, że po tym zabiegu, po naciśnięciu pedału gazu zniknął "przyśpieszeniowy lag"?
Ostatnio byłem na torze i strasznie denerwowało mnie to, że samochód za każdym razem po odpuszczeniu pedału gazu i jego ponownym naciśnięciu tracił cenny czas na myślenie czy przyśpieszyć, po czym robił to z wyraźnie odczuwalnym opóźnieniem...

Jedyna bariera jaka widze teraz w natychmiastowym przyspieszaniu jest reakcja i redukcja skrzyni - nie mam łopatek wiec nie jeżdżę w trybie manualnym, a w automatycznym sam lag na redukcji jest. Natomiast jezeli chodzi o reakcje na gaz i to jak samochod sie zachowuje i reaguje na moje polecenia to owszem - zmiana jest ogromna, glownie o to mi chodzilo. Te dodatkowe pare koni i 50 niutow tez cos czuc, ale to byla dla mnie drugorzedna sprawa.

Montowałem RaceChip RS i XLR w Stelvio 280 21, przed montażem należy uśpić samochód na kilka min, więc postał z otwartą klapą a potem montaż.
Żadne błędy się nie wyświetliły i wszystko działa jak należy.
Jeżeli chodzi o wizyty w ASO to wydaje mi się że trzeba demontować, gdyż na pewno zauważą.

[MENTION=90376]StelvioRS[/MENTION] Hej, pytanie mam na temat tego RaceChip'a XLR - czy faktycznie ten box poprawia/neutralizuje tego laga na pedale gazu i usprawnia jego reakcję na naciśnięcie? Głównie tego chcę się pozbyć, nie potrzeba mi więcej mocy i rozważam zakup tylko tego małego gadżetu ;)

Jedyna bariera jaka widze teraz w natychmiastowym przyspieszaniu jest reakcja i redukcja skrzyni - nie mam łopatek wiec nie jeżdżę w trybie manualnym, a w automatycznym sam lag na redukcji jest. Natomiast jezeli chodzi o reakcje na gaz i to jak samochod sie zachowuje i reaguje na moje polecenia to owszem - zmiana jest ogromna, glownie o to mi chodzilo. Te dodatkowe pare koni i 50 niutow tez cos czuc, ale to byla dla mnie drugorzedna sprawa.

Dzięki za informację. Niestety nie wyjaśniło mi to za wiele jak nie masz łopatek.

Ostatnia edycja:
[MENTION=90376]StelvioRS[/MENTION] Hej, pytanie mam na temat tego RaceChip'a XLR - czy faktycznie ten box poprawia/neutralizuje tego laga na pedale gazu i usprawnia jego reakcję na naciśnięcie? Głównie tego chcę się pozbyć, nie potrzeba mi więcej mocy i rozważam zakup tylko tego małego gadżetu ;)

Dzięki za informację. Niestety nie wyjaśniło mi to za wiele jak nie masz łopatek.

Chcesz pozbyć sie laga zrób remap skrzyni bo tutaj esjt kaganiec

czyli wgrać soft z BMW? Widziałem kiedyś film do Kiwi Race Factory jak to można zrobić. Pytanie tylko czy znajdę kogoś blisko od Szczecina?

nie wgrac soft od bmw, tylko poprostu pojechac do tunera na program skrzyni i on juz sobie poradzi...

i

Domyślnie nie wgrac soft od bmw, tylko poprostu pojechac do tunera na program skrzyni i on juz sobie poradzi...

jesteście pewni tego co piszecie? pytam bo gadałem z tunerem też o tym, i wg niego miałbym szybsze zmiany biegów ale na laga by to nie pomogło - on twierdzi że to zaszyte jest w sofcie ECU i/lub może do tego mieć coś samo Q4/DTCM.
tyle co zrobił po pierwszym programie to jeszcze poucinał pewne opóźnienia w ECU w mapie doładowania, jakieś wastegaty przekroczenia dozwolone % w kierunku ustawień jak w autach USA i może jeszcze jakąś pierdołę. auto stało się jeszcze żwawsze podczas jazdy, ale mega lag przy ruszaniu jak był tak jest.

W moje ocenie tryb N jest tak zdupcony, że nic mu nie pomoże :) Myślę ze to nie jest tylko soft skrzyni ale wszystkie softy są tak ustawione...

Są tego dwa oblicza, jazda normalna na co dzień w N to nie dasz maksymalnej reakcji, bo nie dasz rady tak jeździć ponieważ reakcja przepustnicy zwiększa się na dodanie jak i odpuszczenie gazu.
W trybie N różnica między seria a XLR jest bardzo zauważalna, jednak tryb N ciągle dąży do najwyższego biegu a tam znowu przy 1200 ob turbo nic nie pompuje wiec co chwila zaczyna się zabawa w podnoszenie obrotów

Najbardziej optymalny do jazdy jest D otrzymujący min te 1500 1800 i tam już moduł jest bardzo odczuwalny.
Race+ to już jest wg mnie taki hardcore to zabawy na kilkanaście minut.

Czy bym to polecił? Tak ale gdzieś tam myślę jeszcze o sofcie skrzyni...

Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie będę szedł w tą stronę z okazji tego że samochód jest na gwarancji, a te RaceChipy są łatwe do usunięcia samemu w garażu;)

N jest o tyle spoko, że gaz jest w nim liniowy, a nie tak jak w D logarytmiczny. A przynajmniej takie odnoszę wrażenie, bo w trybie manual, wykręcam lepszy czas na torze w trybie N niż D. O wiele pewniej wychodzi się z zakrętu.
Tryby sport w większości aut to takie trochę oszukiwanie doznań (poza trzymaniem wyższych obrotów, co jest ok).

Kupiłem tego race chipa, napisze Wam jakie wrażenia, niestety nie mam jak potestować narazie bo grypa nas położyła:-/
Miałem kiedys w bravo boxa magneti marelli, dawal rade, jak to bedzie dzialalo rownie dobrze to bedzie cool. Box reguluje jedynie cisnienie na dolocie, mozna ustawic opóznienie wlaczenia sie, szoda ze jedynie czasowo a nie, że zbiera wskazania czujnika temperatury oleju.
No nic, nie myślałem, że będe kombinował ze stelvio jednk deklarowane 100Nm więcej powinno robić mega robotę.
1.jpg

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Do mocy się człowiek szybko przyzwyczaja :D

Kupiłem tego race chipa, napisze Wam jakie wrażenia, niestety nie mam jak potestować narazie bo grypa nas położyła:-/
Miałem kiedys w bravo boxa magneti marelli, dawal rade, jak to bedzie dzialalo rownie dobrze to bedzie cool.

O widzę że też poszedłeś w Stelvio. No kiedyś z octem porównywaliśmy boxy. Ja w Bravo miałem Noviteca . Byłem zadowolony, ale po jakimś czasie zaczął się psuć, wyskakiwały błędy, aż w końcu umarł. Dlatego ja osobiście wolę już iść w chiptuning - mam gorsze doświadczenia. W tym roku trza by coś zrobić, jeszcze nie wiem, gdzie.

Cześć [MENTION=88305]jacolex[/MENTION], Jacek pamietm doskonale, boxa pozniej zamieniłem na program i się zaczęlo, mam w bravo teraz 3ci silnik, ale na szczescie jezdzi jak zloto od kilkudziesieciu tys, niemniej jednak na modzenie alfy sie nigdy nie zdecyduje:-). Musimy sie umówić i pokopać oponę jak kiedyś.

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
A to nie wiedziałem, że tak wyszło z T-Jetem. Musiałeś nieźle w palnik dawać, że zajechałeś taką pancerną jednostkę jak T-Jet :D. No pewnie, spotkamy się i pogadamy! Stara ekipa Fiat Bravo Klub!

Na zimę możesz ustawić sobie czas dłuższy a na lato krótszy, gdy będziesz pałował to RS zostanie wyłączony z powodu wysokiej temperatury.

Panowie,
spotkałem się kilka razy z opinią, że z RS coś tam czuć różnicę ale dopiero z GTS jest naprawdę wyczuwalna zmiana.
Możecie się do tego odnieść ?
Zapewne nie wiele osób miało możliwość przetestowania obu RS/GTS, ale napiszcie Panowie posiadający RS czy faktycznie ta różnica jest tak nieduża ? Jakie odczucie bezpośrednio po zamontowaniu ?

Panowie,
spotkałem się kilka razy z opinią, że z RS coś tam czuć różnicę ale dopiero z GTS jest naprawdę wyczuwalna zmiana.
Możecie się do tego odnieść ?
Zapewne nie wiele osób miało możliwość przetestowania obu RS/GTS, ale napiszcie Panowie posiadający RS czy faktycznie ta różnica jest tak nieduża ? Jakie odczucie bezpośrednio po zamontowaniu ?

Każdy ma swoje odczucia, pisanie że GTS jest lepszy bez wizyty na hamowni z dwoma modułami mija się z celem.

Ja mam RS + XLR cena ta sama jak za gts i myślę że efekt lepszy?

https://www.youtube.com/shorts/KVV7Ngrp8pU

Czy jest ktoś z GTS lub innymi boxami co w Stelvio zrobił czas poniżej 5s?

Każdy ma swoje odczucia, pisanie że GTS jest lepszy bez wizyty na hamowni z dwoma modułami mija się z celem.

Ja mam RS + XLR cena ta sama jak za gts i myślę że efekt lepszy?

Dzięki za odp.
A z ciekawości, próbowałeś niższych programów RS, czuć było różnicę ? Użytkujesz na 5 ?

A tak z ciekawości, czy tunerzy korzystają w jakiś spośób z multiair? W sensie zwiększają np czas otwarcia zaworów itd? Czy na dużym obciążeniu to i tak jest już na maksa?

Amortyzatory
Powrót