• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Chiptuning

szopp

Nowy
Auto
Giulia
Czy ktoś z was już modyfikował swoje auto? W sieci można znaleźć informacje dla diesla i benzyn. Jakie wrażenia z jazdy, pracy skrzyni i spalanie?

Weź pod uwagę, że modyfikacja softu poza ASO to utrata gwarancji na silnik, ECU i podzespoły układu napędowego... Więc ciężko będzie na razie o wrażenia.

Weź pod uwagę, że modyfikacja softu poza ASO to utrata gwarancji na silnik, ECU i podzespoły układu napędowego... Więc ciężko będzie na razie o wrażenia.

No chyba ze załatwi to kostka wpinania pomiędzy wtyczka a komputerem, a pewnie lada moment pojawia sie takie rozwiązania dedykowane do giulii

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No chyba ze załatwi to kostka wpinania pomiędzy wtyczka a komputerem, a pewnie lada moment pojawia sie takie rozwiązania dedykowane do giulii

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Raczej dla tych, co lubią sobie strzelić w kolano:)

ZTCW niektóre auta mają już 'detektor' modyfikacji, nawet jeśli jest to BOX. Chyba VAG.

Ten przyrost jest kosmiczny ze 150. Czyżby w dieslu też był silnik z veloce?:)

Pogea daje gwarancję kompleksową już od 305 Euro. Oni alfami zajmują się od lat i współpracują z FCA. 5500 zł to jeszcze nie taki majątek przy aucie za ponad 130 tys. Ja bym się skusił. Ciekawe ile wyciągną z 2.0 200 KM. Z tego co szukałem ta wersja od 280 KM różni się głównie softem. Turbo wygląda na takie samo. Czy wtryski są inne, nie wiem ale w niedługim czasie sprawdzę.

Pogea daje gwarancję kompleksową już od 305 Euro. Oni alfami zajmują się od lat i współpracują z FCA. 5500 zł to jeszcze nie taki majątek przy aucie za ponad 130 tys. Ja bym się skusił. Ciekawe ile wyciągną z 2.0 200 KM. Z tego co szukałem ta wersja od 280 KM różni się głównie softem. Turbo wygląda na takie samo. Czy wtryski są inne, nie wiem ale w niedługim czasie sprawdzę.

Z tego co przeczytałem na ich stronie, to nie tyle gwarancja, co dodatkowe ubezpieczenie.
"Durch unseren Versicherungspartner Helvetia und Credit Suisse bieten wir eine vielzahl maßgeschneiderter Versicherungen für Ihr Fahrzeug an. Dabei ist es möglich eine Ersatzgarantie für Ihr Fahrzeug anzubieten, welches weitestgehend die Pflichten der Werksgarantie abdecken kann. Oder Sie können alle für das Tuning relevanten Optionen versichern, Turbolader, Kompressoren, Getriebe und auch die Automatengetriebe können individuell, einzeln und auch im Paket versichert werden. Die Bedingungen und die für Sie beste Option besprechen Sie am Besten in einer persönlichen Beratung."

Odnośnie benzyny to przecież już był szitstorm w innym wątku, że wersje 200 i 280 to praktycznie to samo :P
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-giulia/1057810-giulia-2-0-turbo-280hp-map-loaded-today.html

Ten przyrost jest kosmiczny ze 150. Czyżby w dieslu też był silnik z veloce?:)

Jestem na 99% pewny ze 150, 180 i 210KM diesel to dokladnie ten sam silnik tylko inaczej zestrojony. Jaka firma projektowalaby 3 rozne silniki skoro mozna 1? Zwlaszca ze ze wszystkich 3 Pogea wyciaga mniej wiecej te same wartosci: 230KM i ponad 500Nm.

Zwróćcie uwagę że producent podczas przeglądu robi aktualizację więc jest duża szansa, że nowy program zostanie "nadpisany".

Z tego co przeczytałem na ich stronie, to nie tyle gwarancja, co dodatkowe ubezpieczenie.
"Durch unseren Versicherungspartner Helvetia und Credit Suisse bieten wir eine vielzahl maßgeschneiderter Versicherungen für Ihr Fahrzeug an. Dabei ist es möglich eine Ersatzgarantie für Ihr Fahrzeug anzubieten, welches weitestgehend die Pflichten der Werksgarantie abdecken kann. Oder Sie können alle für das Tuning relevanten Optionen versichern, Turbolader, Kompressoren, Getriebe und auch die Automatengetriebe können individuell, einzeln und auch im Paket versichert werden. Die Bedingungen und die für Sie beste Option besprechen Sie am Besten in einer persönlichen Beratung."

Odnośnie benzyny to przecież już był szitstorm w innym wątku, że wersje 200 i 280 to praktycznie to samo :P
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-giulia/1057810-giulia-2-0-turbo-280hp-map-loaded-today.html

Oni oferują ubezpieczenie, które jest właśnie gwarancją na wiele części wchodzących w interakcje z tuningiem mechanicznym. To jest nawet dużo lepsze niż zwykła gwarancja. Więc robiąc taki pakiet możemy spać spokojniej, niż w przypadku zwykłej gwarancji producenta.

- - - Updated - - -

Jestem na 99% pewny ze 150, 180 i 210KM diesel to dokladnie ten sam silnik tylko inaczej zestrojony. Jaka firma projektowalaby 3 rozne silniki skoro mozna 1? Zwlaszca ze ze wszystkich 3 Pogea wyciaga mniej wiecej te same wartosci: 230KM i ponad 500Nm.

Dopóki nie sprawdzę organoleptycznie, że np wtryski, turbina, dolot itp są takie same to nie dam sobi ręki uciąć. Też mam takie informacje ale wolę się sam przekonać.

Wcale bym się nie zdziwił, chociaż wersja 210 wyraźnie odstaje momentem obrotowym w serii i może być jakiś inny osprzęt. A te 230/500 to raczej nie koniec możliwości. To jest stage 1, czyli bezpieczne wartości. Ledwo ponad stówka z litra to dziś bieda, nie oszukujmy sie :)

- - - Updated - - -

Oni oferują ubezpieczenie, które jest właśnie gwarancją na wiele części wchodzących w interakcje z tuningiem mechanicznym. To jest nawet dużo lepsze niż zwykła gwarancja. Więc robiąc taki pakiet możemy spać spokojniej, niż w przypadku zwykłej gwarancji producenta.

No w sumie na jedno wychodzi, ubezpieczenie czy gwarancja. Po prostu ubezpieczyciel pokrywa koszty ewentualnych napraw. Koszty są podane "od", i w krótkiej notce napisano, że zakres ubezpieczenia może obejmować różne układy (silnik, napędowy itp), więc trzeba by wejść w szczegóły żeby ocenić, chociaż pewnie to fajne rozwiazanie.

Ostatnia edycja:
w pierwszych partiach produkcji jak najbardziej możliwe, choc nie jestem pewien czy 210KM to będzie to samo, wszystko po to żeby szybciej wejść z pełną gamą modeli itp. potem mogą być różnice np turbina, IC, wtryski.

Dopóki nie sprawdzę organoleptycznie, że np wtryski, turbina, dolot itp są takie same to nie dam sobi ręki uciąć. Też mam takie informacje ale wolę się sam przekonać.
Gadałem dzisiaj w Bielsku w FCA z gościem od Alfy, i powiedział że obecnie produkowane 2.0 200KM już się różnią od 280KM - powiedział że w 280KM i w pierwszych 200KM były np 3 sondy lambda, a w nowych 200KM są juz tylko 2. Co do innego osprzętu powiedział że nie miał jeszcze czasu popatrzyć na to.Może Ty masz dostęp do aktualnego ePera? Jeśli tak może byś wyczaił metodą prób i błędów jakiś aktualny VIN, i zaglądnął czym się różni np od takich z zeszłego roku.

Odnosnie silnikow diesla napisalem do centrali fca odnosnie silnika 2.2 diesel 150 180 km.Odpowiedz -roznia sie tylko oprogramowaniem.

i pewnie 136hp tez. tylko na dzien dzisiejszy, a potem kto wie.

Odnosnie silnikow diesla napisalem do centrali fca odnosnie silnika 2.2 diesel 150 180 km.Odpowiedz -roznia sie tylko oprogramowaniem.

To wiemy już dość dawno. Natomiast benzyna 200 i 280 KM też rzekomo się nie różnią niczym poza układem wydechowym i softem. Ale dopóki nie sprawdzę osobiście to nie mam pewności.

To wiemy już dość dawno. Natomiast benzyna 200 i 280 KM też rzekomo się nie różnią niczym poza układem wydechowym i softem. Ale dopóki nie sprawdzę osobiście to nie mam pewności.
no nie do końca, info jakue dostalem w fca w bb jest ze obecnie produkowane 200hp juz sie roznia osprzetem. sprawdz i daj znac.

Amortyzatory
Powrót