Gelo, mogę prosić zdjęcia? Chcesz się zamienić?
Gelo, mogę prosić zdjęcia? Chcesz się zamienić?
Wolałbym sprzedać, chyba że chcesz się wymienić fifty-fifty i też masz oryginalne?
https://www.youtube.com/watch?v=RDYp...ature=youtu.be
![]()
Pytanie na dziś, jakie dystanse do Veloce Q4 ? Co macie pozakładane ?
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Czy ktoś próbował zestawu opon 225/45/19 przód i 255/40/19 tył?
Zastanawiam się nad takim żeby trochę zwiększyć komfort, a nie pozbywać się pięknych fabrycznych 19tek (obecnie mam 225/40 i 255/35).
W szczególności zastanawiam się, czy przód nie będzie ocierał o nadkole przy max skręcie, bo na serii jest dość blisko.
Mają o ok 3% większy obwód niż seryjne, co przy 8 biegach raczej nie powinno zbytnio zmulić auta, czy mocno przekłamać wskazań prędkościomierza.
Z ciekawostek ostatnio widziałem na ulicy Veloce z dziwnym zestawem zimówek 225/40/19 przód 255/40/19 tył.
W takim zestawie obwód tylnych opon jest o 3,5% większy niż przednich, co zdecydowanie nie jest zalecane przy Q4, a mimo to ktoś na czymś takim jeździ...
któryś kolega z forum montował na zimę 245/40R19 i nie narzekał, więc i Twój setup powienien być tym bardziej OK. Problem w twardości? MOże kupić ori rozmiar ale bez run-flata?
wg dokumentacji FCA 2.5% różnicy układ ABS toleruje, może jeszcze jest trochę zapasu, ale spodziewałbym się potencjalnym problemów typu błędy czy zła reakcja ABSu/TC itp podczas różych sytuacji poślizgu może? przy jakimś wypadku z ofiarami czy roszczeniach OC/AC przy takim setupie można sobie też narobić problemów.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Tak zrobiłem z zimówkami (ori rozmiar bez RF). Jest dużo lepiej niż na RF, ale jak dla mnie nadal za twardo na dziurach i krótkich nierównościach. Psuje mi to humor.
Dlatego rozważam pójście o krok dalej.
Najrozsądniej byłoby oczywiście przejść na 18, ale te fabryczne 19 są po prostu piękne.
BTW, Epsonixie czy Ty przypadkiem nie masz porównania 19RF względem 225/45/18 nie RF? Coś mi świta, że takie zimówki miałeś.
Jak to wygląda pod względem komfortu na dziurach/złej nawierzchni?
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Ja mam takie dwa zestawy. Jest mniejszy komfort na 19 ale dużej różnicy nie ma. Inna sprawa,że jeżdze głównie po dobry drogach. Dla mnie jest super!BTW, Epsonixie czy Ty przypadkiem nie masz porównania 19RF względem 225/45/18 nie RF? Coś mi świta, że takie zimówki miałeś.
Jak to wygląda pod względem komfortu na dziurach/złej nawierzchni?