[Giulia] Giulia- felgi, opony

Przy 9 calach 255 na feldze już i tak wyglada "pełniej" niż 225 na 8 calach. Różnica się pogłebi, będzie wiekszy balon, wizualnie obstawiam mocno słabo. ET felg dla Q4 8 i 9j jest takie same, wiec technicznie wszystko się zmieści.
Znalezione w sieci (podobno 255 na 8j):
Cześć

Mam Giulię Q4, zatem ma różne felgi z przodu i z tyłu. Na lato mam załozone z przodu Vredestein Ultrac Pro 235/40 R19" (96Y) XL FR, a z tyłu Vredestein Ultrac Vorti+ 265/35 R19" (98Y) XL FR na fabrycznych felgach.

akurat standardem był przód+tył 8" a za dopłatą 1000zł dawali poszerzone tyły. przynajmniej w 2018r jak kupowałem swoją veloce Q4 (opony extra series tak się ta opcja nazywała a kod był 141 czy coś obok) - potem w cennikach to nazywali mix fittment już bardziej po ludzku. w starszych cennikach nawet nie było tego, ale dealer konfigurując auto mógł dorzucić kod - był też czas że na konfiguratorze opcja była bez dopłaty, ale żeby mieć mix trzeba było ją wybrać. Tu piszę o jeszcze 2017r - dealer nie wiedział co to jest.

jeśli masz mix felg to zgranie OK wg siebie, ale opony jednak o numer większe niż homologacja.

a co do kolegi co chce zakładać 255 na felgi 8" - wygląda paskudnie, do tego jest już nawet poza zwyczajową tolerancją - tabelki z netu pokazują że dla 8" zakres 215-245 a nominał 225/235. Myślę że przy wypadku zarówno ubezpieczyciel a przy poważniejszym prokurator zaraz miałby używanie.

Witam, czy ktoś kupował u tego sprzedawcy? zastanawiam się nad tym modelem

obecnie mam takie:
https://allegro.pl/oferta/alfa-rome...MuEjWcS1YrDjYTeH9rWEeD7XdOxwfeeMaAp03EALw_wcB

i chciałem aby kolorystyka nie odbiegała -jak ktoś ma podobne doświadczenia proszę o info
pozdrawiam.

17"? odpuść sobie, jak to wygląda na takim aucie, plus za duży balon do właściwości jezdnych/charakteru auta. Zagadaj z @Kolpak może o jakąś ciekawą ofertę - ma duży wybór/fotki/doświadczenie w ori i aftermarketach do Giulii/Stelvio bo sprzedaje/montuje użytkownikom/wielu do niego jeździ bo sam alfista

Witam, czy ktoś kupował u tego sprzedawcy? zastanawiam się nad tym modelem

obecnie mam takie:
https://allegro.pl/oferta/alfa-rome...MuEjWcS1YrDjYTeH9rWEeD7XdOxwfeeMaAp03EALw_wcB

i chciałem aby kolorystyka nie odbiegała -jak ktoś ma podobne doświadczenia proszę o info
pozdrawiam.
Zobacz na moje:

Te na dole to właśnie 18" Racing Line w kolorze Gun Metal zakładane u kolegi Kolpak

Szkoda ze nie ma 9.0x18, dopiero od 19 cali. Fakt, że 17 to tylko ciemne, czarne mają sens bo gubi się mały rozmiar. Dojeździlbym opony i kupił komplet na 18.

Te 18" też kupione od kolegi kolpaka

Załączniki

• IMG20230103122413.jpg
    IMG20230103122413.jpg
    270.4 KB · Wyświetleń: 17
Ja też wczoraj dołączyłem do zadowolonych klientów Kolpaka :cool: Szybka, sprawna i profesjonalna obsługa. Dzięki Rafał (y)
Wybór padł na klasykę, GMP Italia model Drake w kolorze czarny połysk. Do tego opony Michelin Pilot Sport 4S.

Załączniki

• GMP Drake.jpeg
    GMP Drake.jpeg
    489.8 KB · Wyświetleń: 23
  • GMP Drake 2.jpeg
    GMP Drake 2.jpeg
    430.8 KB · Wyświetleń: 22
  • GMP Drake 3.jpeg
    GMP Drake 3.jpeg
    469.9 KB · Wyświetleń: 23
Poszukuję felg do Giulii 18" na zimę, najlepiej w kolorze czarnym, ma może ktoś na zbyciu albo polecenia jakieś osoby które handluja nimi ? 😇

Co do rozmiaru 225 50 R17 nie narzekam na właściwości jezdne, jest to tylnio napędowa one zawieszenie mają z Quadrifoglio trochę inaczej wygląda sprawa z q4 tam jest wyżej i pływa.

Szukam opon na lato i wybór padł na trzy modele:
Bridgestone 6 Enliten 225/45/18 95Y XL
Michelin Pilot Sport 5 225/45/18 95Y XL
Vredestein Ultrac Satin 225/45 R18"
które z powyższych polecacie, używacie i jak się sprawują.
Do tej pory miałem Goodyer Eagle F1 asymetric5, ale po trzech sezonach bieżnika zostało ok 3mm (roczne przebiegi w granicach 15-18 k), dość twarde przy niższych temp (przeskakują przy prędkościach manewrowych).
Może kolega kolpak coś podpowie.

To że przeskakują to nie wina opon tylko alfy, inne też bedą przeskakiwaly. Goodyeary dobre opony.

To że przeskakują to nie wina opon tylko alfy, inne też bedą przeskakiwaly. Goodyeary dobre opony.
To, że alfa przeskakuje to wiem, ale nie na wszystkich oponach. Zimówki, na których jeżdżę nie przeskakują.

Amortyzatory
Powrót