[Giulia] Giulia- felgi, opony

U mnie są mieszane - tak jak ostatnia konfiguracja z obrazka blaszanego. Ale się zastanawiam czy nie zamienić na 18''...

No i pytanie do kolegów, którzy kupili Veloce z tymi felgami, na przykład rocznik 25 czy 24 - czy wszystkie były 8J, czy mieszane?
MY24 - 8 cali z przodu, z tyłu 9 cali. Wydaje mi się, że nigdy nie było konfiguracji Veloce z felgami 8Jx19 na obu osiach, no chyba, że ktoś sobie jakoś dokonfigurował. Tak czy inaczej, lepiej z tyłu mieć szerszą oponę - to jest auto przede wszystkim tylnonapędowe. Oddaj dwie felgi o poproś o 9J na tył.

od 2016 do ok 2020 Veloce Q4 standardowo przychodziło na 4 felgach 8"ET33 a opcją były szersze tyły (dopłata 1tys zł) jakoś od MY21 moze czy coś, dali że standardem jest szerszy tył i nie da sie już kupić tej wersji z 4 kołami 8".
Jeśli tak miało być wg zamówienia/cen jaką płaciłeś/katalogu na którym się to opierało, to ja bym rządał szerszych tyłów, ale głównie ze względu na wygląd i potencjalnie lepszą przyczepność, bo poza tym to kłopot (nie robisz pełnej rotacji pomiędzy sezonami tylko L-P, do bagażnika wejdzie tylko 1 koło szerokie i nawet na ukos nie dasz drugiego bo zaś wysokość nie puszcza itp)

daj VIN, zobaczymy co system pokazuje - tym bardziej będziesz miał argument że ma być tak jak auto jest określone po VIN.

Ostatnia edycja:
Pytanie do doświadczonych kolegów i koleżanek. Gdy odbierałem swoją Giulię Veloce '25, była na felgach 18" od Sprinta, podobno pomyłka producenta. Dziś otrzymałem od dealera nowe felgi "telefony". Wszystkie felgi to ET33, 19x8J. Czy do Veloce Q4 jest to dopuszczalna konfiguracja? Czy na tył nie powinno być ET34 19x9J? Wiem, zaraz ktoś powie, żebym skontaktował się z dealerem - już to zrobiłem, lecz znając ich odpowiedzą pewnie za tydzień.
po VIN który wysłałeś na priv felgi masz takie:
18'' KOŁA DARK STANDARD (4WQ)-LATO Tak (3CO)

czyli ciemne turbiny 18 i 8" przód i tył
1782816866193.png
wersja po znaczku Veloce:
1782816953514.png

ale główna nazwa i poziom wyposażenia LL13 to sprint w ePerze -cały decode wrzucę Ci osobno może na priv bo tu mi nie mieści się w limicie znaków
7S - GIULIA MCA (2022-...)
rtm.jpg
6201A5501000 - 2.0 GME 280HP ATX AWD I/CE SPRINT
Silnik: 2048925 Pojazd: 3183403 Prod. date: 3/6/2025
[td]
[/td]​

jakiś włoski bajzel ale myślę że dealer może po prostu nie kliknął Ci opcji. Ja jak zamawiałem auto do produkcji to 3x sprawdzaliśmy we dwóch, bo już sie naczytałem o zamawianych autach i w PL i w UK gdzie ktoś wybrał np czerwoną deskę do Quadrifoglio a dostał czarną albo tu z okolic kolega zamówił stelvio z ACC i carplayem a dostał bez.

na stronie alfy romeo jest aktualnie cennik z października 2025 i tam jest tak:
1782817333853.png

i tak:
1782817356344.png

i tak:
1782817415098.png

niestety już nic nie piszą o szerokich tyłach w cenniku.
W ogóle widze że pokroili dalej od MY23 mocno- np tarcze przód 305mm :
1782817577914.png

w takiej sytuacji chyba jednak nie ugrasz tyłu szerszego. żeby ładnie wyglądało dystans 15-20mm bym proponował - ja na zimówkach miałem 15mm przy tym rozmiarze felg, a teraz mam nawet trochę mocniej wyjechane na letnich bo mam felgi z Q (tył 10" ET41) więc 17,4mm więcej niż ty masz na 8" ET33.

Dołóż sobie wygłuszenie maski, bo to zabrali w 2023 i wielu zakłada

Dołóż sobie wygłuszenie maski, bo to zabrali w 2023 i wielu zakłada
To we własnym zakresie, czy to robią w ASO?

Ogólnie to tak, odebrałem na 18” felgach od Sprinta, auto ma oznaczenie Veloce :D jak piszesz, włoski bajzel. Po auto jechałem do Bielska, bo tam była ostatnia czerwona z pakietem Premium :)

aaa czyli jeszcze widziały gały co brały ze stocka? myslalem że to auto bylo zamawiane.

aso jak kumate to odplatnie dołożą wygłuszenie (jeśli nie masz), ale to z 10 klipsów i mata, wiec możesz zapewne taniej zamówić w QVstore.pl i sam zamontować.

to już widać jest czas, że kolorów/felg mało, pocięte opcje, tak jak na koniec produkcji ubywa ubywa, silniki wypadają i różne inne a i czasem dziwne auta składają na stocki dla dealerów zeby wyjść z tego co zalega na magazynach

aso jak kumate to odplatnie dołożą wygłuszenie (jeśli nie masz), ale to z 10 klipsów i mata, wiec możesz zapewne taniej zamówić w QVstore.pl i sam zamontować.
Czy to wygłuszenie realnie coś daje, czy to tak tylko, żeby było, bo powinno być?

My24 ma tarcze 330 przód i 320 tył, ma też wyciszenie maski. Czy warto zakładać? Warto aby chronić lakier, bo maska dużo bardziej się nagrzewa i z czasem lakier może w tym miejscu mieć inny odcień albo jakieś przebarwienia. Widać grubo poszli z oszczędnościami w ostatnim roczniku.

Załączniki

• Zrzut ekranu 2026-06-30 o 23.20.52.png
    Zrzut ekranu 2026-06-30 o 23.20.52.png
    374.2 KB · Wyświetleń: 12
Się zorientuj czy to nie sprint z pakietem veloce. Coś kojarze że i te napisy z boku też zniknely w jakimś roczniku, może po prostu ktoś dokleił, chociaz w sumie co to za różnica.

Amortyzatory
Powrót