• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

I jak ci trzymają 245 na 8, chociaż pewnie idealnie, bo to prawie to samo co 255/8,5. Dopiero 255 na 8 by mocno na boki wystawało.

262.jpg

Technicznie wygląda to tak jak na fotce. 8" to najwęższa dopuszczalna felga na 245. Jeśli chodzi o wpływ na prowadzenie auta, to bym musiał porównać z tą samą oponą. Te bridgestony z fabrycznego montażu były tak ciulowe, że więcej funu z jazdy mam teraz na zimówkach michelin. Na lato też założę 245 tylko na 35. No chyba, że trafię jakieś ładne felgi.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Czy jak zmienię run flat na zimówkę zwykłą to czy mogę stracić gwarancję?

Te które rozważam to różnica jakiś 100pln na korzyść nie-RF oczywiście. Więc nie zabija. Opony w rozmiarze 225/45/18. Tak twardy nie jestem by kupować 19tki na zimę. Mam 18tki w Giulietcie co na zimę nie jest najzdrowsze niestety. A raczej nie na okres pomiędzy zimą a latem, kiedy łatają dziury...

I jak tam, śnieg spadł zimówki wjechały? ;)

Ja ciągle wybieram. Wychodzi, że chcąc pozostać przy rozmiarach z instrukcji, i nośnościach oraz RF-TAK wybór jest śladowy.

W zasadzie są tylko Pirelli Sottozero3 225/45 R 18 91 H RF. Żeby nie było - w Julce jestem z nich bardzo zadowolony (225/45R17, but still).

Czy ja o czymś nie wiem? Wszyscy zapodają jakieś inne, w innych rozmiarach i parametrach, czy tylko ja jestem lamusem, który chce się trzymać instrukcji?

Nie chcę pakować nośności 95 XL, bo to jeszcze bardziej usztywni oponę... no i po co.

I jak tam, śnieg spadł zimówki wjechały? ;)

Stan na sobotę był taki, że Giulia czeka na transport na parkingu w Cassino. Więc jeszcze mam z dwa tygodnie na decyzję ;)

Wychodzi, że chcąc pozostać przy rozmiarach z instrukcji, i nośnościach oraz RF-TAK wybór jest śladowy.

Tylko 225/45/R18 bo te są homologowane do felgi z którą będą używane. Indeks prędkości jaki by nie był, to zawsze jest wyższy niż legalna prędkość w PL :cool: A nośności z tego co widzę to 95, czyli większy niż 91 z instrukcji.

Jeszcze nie zdecydowałem. Z jednej strony RF daje większe bezpieczeństwo a z drugiej, tak jak mówisz, wybór jest śladowy. Są Continentale TS 850 P, są Nokiany WR A4, są Pirelki SottoZero i są Micheliny PA4.

Julka ma Dunlopy WinterSport 225/40/R18 i to są bardzo fajne gumki które na śniegu już nie raz były testowane. Idąc za tym, bardzo poważnie rozmyślam nad Dunlopami do Giuli.

Czy ja o czymś nie wiem? Wszyscy zapodają jakieś inne, w innych rozmiarach i parametrach, czy tylko ja jestem lamusem, który chce się trzymać instrukcji?

Zależy. Ja też się trzymam instrukcji bo wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo dyskusji z ubezpieczycielem. Więc mimo telefonu prawnika na speed-dialu wolę nie dawać mu zbyt dużo okazji do zarabiania :P

Ja to bym chciał nośność 91, jak na letnich. Nie widzę sensu dalszego usztywniania i tak sztywnych RFów...

Ja akurat miałem SottoZero3 w Julce i też jestem z nich zadowolony (chociaż nadal jestem na letnich), więc stad pomysł na SottoZero i w Żulu.

Ja to bym chciał nośność 91, jak na letnich.

No to nie masz wielkiego wyboru. Na oponeo widzę jedynie SottoZero3 za cenę jedynie 894pln sztuka. Wypas po pachy...
Na jakich oponach letnich (producent) Veloce obecnie przyjeżdzają?

PS: Kiedy odbierasz?

W ogóle to nie mój Żul tylko mojej dziewczyny. Ale obowiązek zajęcia się oponami jest mój. :P I to nie jest Velo, tylko Supa na 18-tkach.

I te 18-tki to bodajże Goodyear Eagle F1, oczywiście run flaty.

Ostatnia edycja:
Z tego co zaobserwowałem to 225 wszędzie, ale jeszcze muszę to zweryfikować przed zamówieniem.

GY nie ma nic. Zresztą jakimś wielkim fanem GY nie jestem. Ale cieszy mnie Twoja pozytywna opinia o Dunlopach, może na nie się skuszę, jeśli nie Pirelki. Ogólnie nie spodziewałem się takiej posuchy w opcjach zimowych. NIe to, żeby mi brakowało jakichś Nankanków i innych Winterchińczyków, ale z wiodących marek wybór jest znikomy... Nie mogli dać 225/40R18 jak w Julkach? :P

A Ty w Velo będziesz mieć 4*225?

19 w veloce ma 225/40 i badziewne bridgestone potenza s001 rf.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Julka ma Dunlopy WinterSport 225/40/R18 i to są bardzo fajne gumki które na śniegu już nie raz były testowane. Idąc za tym, bardzo poważnie rozmyślam nad Dunlopami do Giuli.

A już wiem co chciałem napisać. Nie ma Dunlopów WS 225/45R18 w run flacie :(

I co panowie, będą chętni na 9 calówki w tym modelu?
285.jpg

Ostatnia edycja:
A już wiem co chciałem napisać. Nie ma Dunlopów WS 225/45R18 w run flacie :(

Ano nie ma. Też nad tym ubolewam. Zapytam Pana Marka co ma w jakiej cenie z RF. Pewnie skończy się na Pirelkach...

która lepsza dla benzyny 200km, 225/50 R17:

- Goodyear UG Performance G1
czy
- Continental WinterContact TS 860?

czy jeden pies?

czy

czy jeden pies?
nie znam ts860 ale mam ts850 w tym rozmiarze w 159 tbi po chipie i sa takie sobie, na pewno glosne a oprocz tego na mokrym przy depnieciu latwo zrywaja przyczepność. do mocniejszych aut wlasciwsze sa raczej te z serii P czyli np ts850P, nie wiem czy jest juz 860P (nie sledze od 2 lat). ja kupilem ts850 bo nie było jeszcze tych gy ani 850P a 850 swietnie spisywaly sie u zony w giulietcie (tylko halas byl wada), tyle ze to znacznie slabszy samochod, w 159 juz nie jest niestety tak dobrze.

gy ugp g1 ma mój kumpel w 159 tbi (bez chipa) on chwali, ale nie jezdzilem wiec nie mam porownania

czy

czy jeden pies?

Polecam Goodyear, mam u siebie w 156 2.5. Najlepsze zimówki jakie miałem. Trzeba się mocno postarać, by zerwać na nich przyczepność.

Amortyzatory
Powrót