[Giulia] Giulia- felgi, opony

Panowie, na zimę kupujecie runflaty też? Oryginalne opony letnie mam pirelli zero. Jak nie kupujecie runflatów, to wozicie zapas w bagażniku?

NIe lubię runflatów, zarówno letnie jak i zimowe "zwykłe". wożę tylko kompresorek i uszczelniacz, ale w Giulii nigdy nie musiałem korzystać.

NIe lubię runflatów, zarówno letnie jak i zimowe "zwykłe". wożę tylko kompresorek i uszczelniacz, ale w Giulii nigdy nie musiałem korzystać.

Moim zdaniem opony typu run-flat są świetnym wyborem do Giulii, zwłaszcza te letnie. Dzięki swojej sztywniejszej budowie lepiej przekazują intencje kierowcy. Mam też opony całoroczne bez tej technologii i prowadzenie na nich jest znacznie gorsze — auto "pływa" i często wpada w poślizg, co uniemożliwia dynamiczną jazdę.

Moim zdaniem opony typu run-flat są świetnym wyborem do Giulii, zwłaszcza te letnie. Dzięki swojej sztywniejszej budowie lepiej przekazują intencje kierowcy. Mam też opony całoroczne bez tej technologii i prowadzenie na nich jest znacznie gorsze — auto "pływa" i często wpada w poślizg, co uniemożliwia dynamiczną jazdę.
A nie są takie "plastikowe" właśnie, czyli za sztywne? Kiedyś miałem takie w Outbacku (na takich przyjechał z US, pewnie nawet oryginalne), to piszczały na byle zakręcie i czuć było, że jak się porządnie nie rozgrzały to jednak ślizgawka. Wiadomo, samochód o innej charakterystyce, ale mocą podobny.

Ori 19" Pirelli PZero AR RF nie były wcale ani przyczepne zbytnio (szczególnie zimne, jak i mocno rozgrzane na torze - oczywiście tu po upuszczaniu ciśnienia które wzrastało mocno), ani nie było wcale komfortowe wystarczająco na nasze połatane ulice, kostki, studzienki itp. Micheliny PS4S bez RF pod każdym względem lepsze i daily i mokre i zimne i na torze. Kupiłem nowy komplet teraz na nowe felgi z Q właśnie PS4S bo tak byłem z nich zadowolony. Do mojego innego nowego nabytku włoskiego (i znacznie mocniejszego) też kupuję opony bez RF.

Ori 19" Pirelli PZero AR RF nie były wcale ani przyczepne zbytnio (szczególnie zimne, jak i mocno rozgrzane na torze - oczywiście tu po upuszczaniu ciśnienia które wzrastało mocno), ani nie było wcale komfortowe wystarczająco na nasze połatane ulice, kostki, studzienki itp. Micheliny PS4S bez RF pod każdym względem lepsze i daily i mokre i zimne i na torze. Kupiłem nowy komplet teraz na nowe felgi z Q właśnie PS4S bo tak byłem z nich zadowolony. Do mojego innego nowego nabytku włoskiego (i znacznie mocniejszego) też kupuję opony bez RF.

ale jeździsz w zimie na ori 19 felgach? czy masz inny komplet 18stki? Jeśli tak to wszystkie taka sama szerokość? Felgi oryginalne czy jakieś zamienniki?
W ogóle czy warto iść w oryginalne felgi z ASO ? Bo jednak są o wiele droższe niż zestaw zamienników, a czy to warte tej ceny? W sensie na ile odczuje to poza innym wyglądem?

Ostatnia edycja:
parę postów wcześniej pisałem, że na nowy sezon przsiadam się na 19", akurat ori nówki utrafione z wyprzedaży. Dotychczas jeździłem na 18 aftermarketowych (tu akurat wszystkie 8"/225 szerokość, tylko tył na dystansie żeby wyglądało auto jako tako), nawet wklejałem fotki te parę postów wyżej bo chcę je sprzedać - niepotrzebne mi. 18" na zimę też były OK, miałem je odmalować, ale trafiły się akurat w przyzwoitej cenie ori 19 i dałem się podkusić na zimę.

parę postów wcześniej pisałem, że na nowy sezon przsiadam się na 19", akurat ori nówki utrafione z wyprzedaży. Dotychczas jeździłem na 18 aftermarketowych (tu akurat wszystkie 8"/225 szerokość, tylko tył na dystansie żeby wyglądało auto jako tako), nawet wklejałem fotki te parę postów wyżej bo chcę je sprzedać - niepotrzebne mi. 18" na zimę też były OK, miałem je odmalować, ale trafiły się akurat w przyzwoitej cenie ori 19 i dałem się podkusić na zimę.

Sorry nie denerwuj się, ten temat ma 179 stron i ciężko wszystko pamiętać. Wolisz jeździć na 19stach w zimie staggered czy na 18stach aftermarketowych w setupie square? Sorry za głupie pytania, ale jestem zielony w temacie. Przy poprzednich autach nie miałem takich dylematów, bo miałem mniejsze/takie same wszystkie 4 koła.

spoko, wyjątkowo ani nie miałem cienia zdenerwowania czy nawet niecierpliwości:)

tak, będzie mix szerokości i będzie wyglądało cool. Już nawet u mnie w Bielsku nie ma od dobrych kilku lat normalnych zim, do tego od 1+ roku mamy Tonalkę i to ona robi za auto na narty. A Giulia jak trzeba to też sobie poradzi na zimówkach i dzięki Q4.

Właśnie, łańcuchy będzie trzeba wystawić na sprzedaż bo już nie będą pasowały - może ktoś przymierza się - wejdą na koła 225 ori Giulia - Pewag Servosport o ile pamiętam 7mm skręcane ogniwa. Używane kilka razy (dojazdy na trasy biegowe na szczycie pobliskiej góry, nie ryzykowałem bo średnie nachylenie ok 10%, miejscami kilkanaście). Jakby co priv.

Co prawda do lata jeszcze sporo czasu, ale spytam też tutaj, jaki komplet opon letnich do normalnej jazdy Giulia Quadrifoglio poza Pirelli iMichelin 4s. Rozważam Vredestein Ultrac Pro lub Falken Azenis Fk520 lub nowość Falken RS820. Jestem bardzo zadowolony z Michelin, znam też nie najlepsze opinie o Pirelli a może po prostu wystarczy mi klasa średnia do codziennego turlania.

- - - Updated - - -

Co prawda do lata jeszcze sporo czasu, ale spytam też tutaj, jaki komplet opon letnich do normalnej jazdy Giulia Quadrifoglio poza Pirelli iMichelin 4s. Rozważam Vredestein Ultrac Pro lub Falken Azenis Fk520 lub nowość Falken RS820. Jestem bardzo zadowolony z Michelin, znam też nie najlepsze opinie o Pirelli a może po prostu wystarczy mi klasa średnia do codziennego turlania. Ktoś ma,może polecić, wyrazić swą opinię?

Zimówki

Dołączyłem do grona zadowolonych klientów Kolegi Kolpak, co widać na załączonych zdjęciach :)
Dziękuję i pozdrawiam!

Załączniki

• ZFA_2213_DxO_res_2048.jpg
    ZFA_2213_DxO_res_2048.jpg
    194.6 KB · Wyświetleń: 1
  • ZFA_2214_DxO_res_2048.jpg
    ZFA_2214_DxO_res_2048.jpg
    135.1 KB · Wyświetleń: 2
Poszukuję kodu lakieru do felg Tecnico dark z Giulia Quadrifoglio 2018 bardzo ciemny grafit ,.mam do zrobienia parę poprawek, jeśli ktoś posiada taką wiedzę, będę wdzięczny za podpowiedź

Amortyzatory
Powrót