[Giulia] Giulia- felgi, opony

Zimówki są bardziej miękkie i mają grubszy bieżnik, przez co opona bardziej pracuje

Moim zdaniem, poza jakością opony, ważne aby była runflat. Są sztywniejsze i lepiej czuć auto na zakrętach.

akurat standardem był przód+tył 8" a za dopłatą 1000zł dawali poszerzone tyły. przynajmniej w 2018r jak kupowałem swoją veloce Q4 (opony extra series tak się ta opcja nazywała a kod był 141 czy coś obok) - potem w cennikach to nazywali mix fittment już bardziej po ludzku. w starszych cennikach nawet nie było tego, ale dealer konfigurując auto mógł dorzucić kod - był też czas że na konfiguratorze opcja była bez dopłaty, ale żeby mieć mix trzeba było ją wybrać. Tu piszę o jeszcze 2017r - dealer nie wiedział co to jest.

jeśli masz mix felg to zgranie OK wg siebie, ale opony jednak o numer większe niż homologacja.

a co do kolegi co chce zakładać 255 na felgi 8" - wygląda paskudnie, do tego jest już nawet poza zwyczajową tolerancją - tabelki z netu pokazują że dla 8" zakres 215-245 a nominał 225/235. Myślę że przy wypadku zarówno ubezpieczyciel a przy poważniejszym prokurator zaraz miałby używanie.
Zawsze, w wielu poprzednich samochodach i obecnie, zakładam opony o jeden rozmiar szersze, niż nominał. Różnica średnicy mojej opony przedniej w stosunku do fabrycznych to 1,21%, a tyłu 1,06%, zatem transfer case sobie z taką niewielką różnicą poradzi. Oczywiście, moje obliczenia bazują na wartościach znajdujących się na oponie i nie uwzględniaja tolerancji (rozrzutu) tych wymiarów podczas produkcji.

Moim zdaniem, poza jakością opony, ważne aby była runflat. Są sztywniejsze i lepiej czuć auto na zakrętach.
Masz rację. Opony sztywniejsze i o niższym profilu bocznym z pewnością lepiej spisują się na zakrętach. A propos przeskakiwania: po zmianie opon zimowych (przód: Michelin Pilot Alpin 5 225/40 R19" (93W) XL FSL, tył: Michelin Pilot Alpin PA4 255/35 R19" (96V) XL FSL) na letnie (przód: Vredestein Ultrac Pro 235/40 R19" (96Y) XL FR, tył: Vredestein Ultrac Vorti+ 265/35 R19" (98Y) XL FR) to zjawisko zdecydowanie się nasiliło (szersze, sztywniejsze boki, inna guma). No ale za to auto lepiej się prowadzi od tych, w których taki efekt przeskakiwania nie występuje.:)

Ja miałem Goodyear Eagle F1 Asimetric 5 i raczej też ich nie kupię, przejechału u mnie 45tkm i to był już max.
Teraz mam Michelin Primacy 5 i są zdecydowanie cichsze, lepiej się trzymają zarówno na suchym i mokrym.

Z tym przeskakiwaniem to czym opona bardzej zużyta to przeskakiwanie prędzej się pojawia. W tych Goodyerach na końcu to starach było kręcić na parkingu tak przeskakiwały.

Trochę mnie zaskoczyliście tymi słabymi opiniami o Goodyear F1. Kupiłem Asymmetric 6 i dopiero będę zakładał. Do tej pory miałem Falkeny FK 510. Generalnie byłem zadowolony ale nowe 520 są podobno twardsze i głośniejsze i dlatego coś zmieniłem. Czy na lepsze to się okaże.

Trochę mnie zaskoczyliście tymi słabymi opiniami o Goodyear F1. Kupiłem Asymmetric 6 i dopiero będę zakładał. Do tej pory miałem Falkeny FK 510. Generalnie byłem zadowolony ale nowe 520 są podobno twardsze i głośniejsze i dlatego coś zmieniłem. Czy na lepsze to się okaże.
Na początku GY był ok, tylko szybko się zdegradowały.

Co na lato po Michelin Pilot4s do Giulia Quadrifoglio? W 2.0 miałem Falken Azenis Fk520, byłem zadowolony, oponeo również je poleca plus yokohama v107. Jest też Nowy falken 820rs i Vredestein ultrac. O Pirelli nie myślę, co ewentualnie polecicie, próbować średniej półki czy nawet o tym nie myśleć?

Vredestein ma dobre ceny opon a jednak to premium - do Ghibli kupiłem, ale mam założone od 2 tyg dopiero więc ciężko mi sie wypowiedzieć. W Giulii PS4S w rozmarze Q (giulia 2.0 Q4 310HP) wiec znów niemiarodajna moc/typ napędu, jeżdżę drugi komplet i bardzo zadowolony jestem, ale do Ghibli stwierdziłem że 6k na opony nie wydam stąd Vrede (akurat wybór w rozmiarze ogólnie był znikomy a ceny większości szalone) a oszczędności jakiś szukałem bo równocześnie kupowałem zimówiki i lenie ghibli, remontowałem felgi ghibli ori, kupiłem felgi nowe ghibli lato, kupiłem felgi i opony zimowe do giulii a parę mcy wcześniej opony do Tonale i felgi z Q + PS4S do Giulii :) chyba trochę dużo poszło na opony, stąd mam te Vrede letnie w ghibli, zimówki Vrede w Ghibli i Giulii a Tonalka dostała akurat Pirelki które były w dobrej cenie wtedy.

zmieniliście już opony na letnie czy czekacie na po świętach?
tak, jakieś 3 tyg temu w Giulii i Ghibli. Fajnie teraz przeskakują jak jest 2st C rano, koła w obu 245przód i 285tył, do tego ślizgają. Dzisiaj białawo rano u nas, choć na ulicach topnieje od razu. Została tylko Tonale jeszcze na zimowych bo to żony kulacz więc zostawiłem aż będzie pewniak pogoda.

Ja zamówiłem komplet Michelin Pilot Sport 5 i przyszły wczoraj... trzy :D Kurier się prawie obraził, że nie odebrałem.

Pewnie były jako 4 osobne przesyłki i jedna jeszcze w drodze. Jeśli były osobne numery trackingu a ostatnia w drodze, było odbierać ale po sprawdzeniu statusu 4tej - ugrzęzła gdzieś u kuriera w magazynie przez przypadek pewnie i dzisiaj dostarczyłby ostatnią.

Pewnie były jako 4 osobne przesyłki i jedna jeszcze w drodze. Jeśli były osobne numery trackingu a ostatnia w drodze, było odbierać ale po sprawdzeniu statusu 4tej - ugrzęzła gdzieś u kuriera w magazynie przez przypadek pewnie i dzisiaj dostarczyłby ostatnią.
Nie, to była jedna przesyłka , opony oznaczone 1z4, 2z4 i 4z4. Ponoć 3z4 "jest na magazynie, na bank dowiozę jutro"
A kuriera nadal nie ma dzisiaj, więc pewnie zaginęła całkiem.

Amortyzatory
Powrót